Digna Sinke: regie, scenario, productie, camera en montage.
Er zijn 22 films gevonden.

Hoogtijdagen

2020 | Documentaire

Nederland 2020. Documentaire van Ben van Lieshout.

De intenties waarmee vanaf het begin van de Russische revolutie het Kola schiereiland is ontgonnen hebben diepe sporen nagelaten, in het landschap en in de geest van mensen. Deze docu vertelt over de hoogtijdagen van de oude, optimistische generaties en hun gefnuikte idealen, over een gebied dat zwaar te lijden heeft onder de mijnbouwindustrie en over een jonge generatie die vooral weg wil.

Kala azar

2020 |

Nederland​/​​Griekenland 2020. Janis Rafa. Met o.a. Penelope Tsilika, Dimitris Lalos, Adrian Frieling, Michele Valley en Tasos Rafailidis.

Een man en een vrouw rijden rond in niemandsland ergens tussen de stad en het platteland. Ze pikken de kadavers van dieren op - van de weg of bij eigenaren thuis - om ze te cremeren. In haar regiedebuut focust de Griekse kunstenares Janis Rafa op rituele handelingen en trekt ze parallellen tussen menselijke en dierlijke lichamen. Dat levert soms prachtige, poëtische plaatjes op, maar het geheel is te gekunsteld om betrokkenheid bij de kijker op te roepen. Die blijft even onverschillig als de slachtrijpe kippen waarvoor een orkest in een schuur een requiem opvoert.

Leonie, actrice en spionne

2020 | Documentaire

Nederland 2020. Documentaire van Annette Apon. Met o.a. Cas Enklaar, Martijn van der Veen en Rifka Lodeizen.

Leonie Brandt (1901-1978) droomde ervan om actrice te worden. Na het uitkomen van haar droom speelt ze de rol van haar leven: ze wordt actief als spionne voor de Nederlandse inlichtingendienst in nazi-Duitsland.Na de oorlog vreesde ook een aantal prominente Nederlanders voor Leonie om wat ze wist over hun doen en laten tijdens de bezetting. De film volgt min of meer de chronologie van dit levensverhaal via scènes uit oude films. Waarin het niet altijd duidelijk is hoe ‘echt’ of hoe ‘fictief’ haar leven was.

Snelweg NL

2019 | Documentaire

Nederland 2019. Documentaire van Ben van Lieshout.

Bijna nergens ter wereld vind je zoveel snelwegen zo dicht op elkaar als in Nederland. Regisseur Ben van Lieshout (De verstekeling, De muze) besloot met zijn camera eens een roadtrip over al dat asfalt te ondernemen. Dat heeft een docu vol verstilde observaties en wat korte interviews opgeleverd, waaruit liefde voor het landschap spreekt, maar ook bezorgdheid over de toenemende drukte. Van Lieshout zoekt de poëzie in het alledaagse en stuit vaak op fraaie taferelen, die hij al even fraai vastlegt, maar zijn werkwijze vraagt wel geduld van de kijker.

Tanzania Transit

2018 | Documentaire

Nederland 2018. Documentaire van Jeroen van Velzen.

Drie personen treinen met de Tanzania Express door Oost-Afrika. De trein is een rijdend eiland op zich in een zee van corruptie, armoede en onderdrukking.

Bewaren

2017 | Documentaire

Nederland 2017. Documentaire van Digna Sinke.

Documentaire waarin Sinke haar eigen bewaarzucht onder de loep legt. Al van jongs af aan bewaart ze alles wat los en vast zit. Als kind waren dat suikerzakjes en sigarenbandjes en later onder meer oude brieven en alle scenario's die ze schreef. Ze heeft het van geen vreemde, want ook haar 92-jarige moeder kan niets weg doen. Voor hun zijn spullen tastbare herinneringen. De moeder-dochtergesprekken zijn het hoogtepunt in deze sympathieke film, waarin Sinke ook 'digital nomads' laat uitleggen waarom zij juist niets willen bewaren. Maar het is overduidelijk dat ze hun gedrag als afwijkend ziet en niet dat van haar en haar moeder.

Ik wil gelukkig zijn

2016 | Documentaire, Biografie

Nederland 2016. Documentaire van Annette Apon.

Portret van diva Fien de la Mar (1898-1965), de Nederlandse actrice en zangeres die vanaf de jaren twintig furore maakte in de theaters en op het witte doek (onder andere De Jantjes). De documentaire schildert haar af als een bijzonder getalenteerde vrouw die zich vol overgave in elke rol stortte, maar wier grillige karakter - 'Fien sloeg, Fien beet en Fien dronk' - haar ondergang betekende (ze pleegde op 67-jarige leeftijd zelfmoord). Fraaie archiefbeelden, maar uiteindelijk niet heel boeiend. De verschillende voice-overs laten bovendien nogal te wensen over.

After the Tone

2014 | Drama

Nederland 2014. Drama van Digna Sinke. Met o.a. Dragan Bakema, Josefien Hendriks, Rifka Lodeizen en Olga Zuiderhoek.

Onno is weg en niemand weet waar naartoe. Eén voor één spreken ze zijn voicemail in: zijn zakenpartner Adriaan (Bakema), vriendin Saskia (Hendriks), moeder (Zuiderhoek), zus Annet (Lodeizen), vrienden, kennissen, minnaressen. We horen alleen hun stemmen - terloops, boos, bezorgd - in de loop van een jaar, bij op statief gedraaide tableaus van de wereld waarin die stemmen leven. Winkelcentrum Magna Plaza, de parkeerplaats van de Makro, woontorens omlijst door overvolle polderslootjes, een jarenvijftigflatje in Twente, de snelweg. Ondanks wat kunstmatige teksten van archetypische personages een treffend, maatschappijkritisch portret dat aantoont hoe weinig bekenden eigenlijk van elkaar weten, hoe verbonden ze ook lijken.

Wavumba

2012 | Documentaire

Nederland 2012. Documentaire van Jeroen van Velzen.

Documentaire van Jeroen van Velzen NL over een oude visser in Kenia, die helemaal opgaat in de verhalen die hij vertelt.

Weemoed & Wildernis

2010 | Documentaire

Nederland 2010. Documentaire van Digna Sinke.

Documentaire waarin Digna Sinke 13 jaar lang het landschap van Tiengemeten filmt, terwijl de natuur langzaam zijn bezit ervan neemt.

Winterstilte

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Sonja Wyss. Met o.a. Gerda Zangger, Sarah Bühlmann, Sandra Utzinger, Brigitta Weber en Katalin Liptak.

Nadat haar man is gestorven blijven een vrouw en haar vier dochters achter in een besneeuwd bergdorp. Niemand zegt een woord. De vrouwen vullen de tijd met bidden en werken, terwijl buiten hun huis mytische figuren - de Dood, mannen met hertengeweien - langstrekken. De Zwitserse, al tijden in Nederland woonachtige Wyss maakte met Winterstilte een film die als verhaal telkens door de vingers glipt, maar die wel je oren spitst voor het kraken van een houten vloer, en die de kou van het winterlandschap zachtjes de bioscoopzaal inblaast. Een duister-verleidelijk universum dat alleen de eigen regels gehoorzaamt.

Atlantis

2008 |

Nederland 2008. Digna Sinke. Met o.a. Valérie Bédier de Prairie, Pitou Nicolaes, Annemarie Prins, Hilde Prins en Cas Enklaar.

In toekomstig Nederland is positiviteit een plicht en wordt zelfstandig denken ontmoedigd door het totalitaire regime, een new age-achtige variant op het Noord-Koreaanse model. Xenia (Nicolaes), een meisje van 14 worstelt met de grote levensvragen: wie is ze? En hoe dient ze te leven? Ze wordt op een met symboliek overladen queeste gestuurd, mysterieuze personages helpen haar orakelend op weg , maar het komt allemaal wel erg gekunsteld over. Als regisseur Sinke wat minder diepzinnigheid en wat meer aandacht voor spelregie in de film had gestopt school er in het voor volwassenen bedoelde Atlantis wellicht een aardige jeugdfilm.

L'ami hollandais

2006 | Documentaire

Nederland 2006. Documentaire van Pieter Jan Smit.

Portret van de vriendschap tussen de Franse schrijver André Gide en de Nederlander Jef Last. Wanneeer beide communisten een reis door de Sovjet-Unie maken, bekruipt hen het gevoel dat de heilstaat ver weg is. Een degelijk werkstuk, dat laat zien hoe een mooi ideaal kan verworden tot een potsierlijk idee.

Brossa

2005 | Documentaire

Nederland 2005. Documentaire van Digna Sinke.

Documentaire over de Catalaanse avant-gardeschrijver en -dichter Joan Brossa, wiens werk in het Spanje van Franco niet kon worden verfilmd.

Tiengemeten

2001 | Documentaire

Nederland 2001. Documentaire van Digna Sinke.

Het eilandje Tiengemeten moet van landbouwgebied in natuurgebied veranderen. Zes boeren die op het eilandje woonden en werkten moesten daardoor vertrekken. Digna Sinke volgde het veranderingsproces op de voet. Haar film is een ode aan het Nederlandse landschap.

Belle van Zuylen - Madame de Charrière

1993 | Documentaire, Historische film, Romantiek

Nederland 1993. Documentaire van Digna Sinke. Met o.a. Will van Kralingen, Laus Steenbeeke, Kees Hulst, Carla Hardy en Patty Pontier.

Belle van Zuylen (Van Kralingen) werd in 1740 geboren op slot Zuylen - vandaar de naam - nabij Utrecht als Isabella Agneta van Tuyll van Serooskerken. Ze trouwde in 1771 met Charles-Emmanuel de Charri[KA2]ere (Hulst) - vandaar Madame de Charri[KA2]ere; het paar vestigde zich in Zwitserland, in Colombier in de buurt van Neuch[KA4]atel. Ze kregen nooit kinderen. Belle werd 65 jaar oud. Het huwelijk was niet bepaald gelukkig. Op 48-jarige leeftijd ontmoet Belle in Paris als ze haar echtgenoot is ontvlucht, de 21-jarige Benjamin D`Hermenches (Steenbeeke) door wie ze zich zeer gecharmeerd voelt. Benjamin is constant op de vlucht voor schuldeisers en zijn vader. Hij smeert hem naar Engeland. Hij staat naderhand uitgeput bij Belle voor de deur. Ze verleent hem onderdak, maar zijn vader weet er een eind aan te maken. Hun relatie zetten ze dan grotendeels per brief voort. Dat zal bijna zeven jaar duren tot hij er met Madame Germaine de Stael (Hardy) vandoor gaat (naar Parijs). De film gaat over voernoemde periode, en valt gemakkelijk in drie periodes in te delen. Belle van Zuylen wordt geportretteerd als een hunkerende en tekort komende vrouw, maar ze was tegelijkertijd een gepubliceerd, verlicht schrijfster van romans en toneelstukken die ook componeerde. De film bevat muziekstukken van haar hand. Ze nam ten opzichte van haar eigen stand best een kritisch standpunt in en zette zich ook in voor vrouwen, wat in de film mooi wordt gesymboliseerd door haar hulp aan haar dienstmaagd (Pontier) als die in verwachting raakt van een onbekende vader. Het scenario van regisseuse Sinke was wat aan de lange kant en bij de montage door Menno Boerema sneuvelden er ruim 40m die naderhand voor een drie-delige mini- serie van ieder ca 52m weer gebruikt werden. De fotografie was in handen van Goert Giltaij.

Boven de bergen

1992 | Drama

Nederland 1992. Drama van Digna Sinke. Met o.a. Roos Blaauboer, Catherine ten Bruggencate, Eric Corton, Renée Fokker en Esgo Heil.

De levensreis als wandeltocht - een niet geheel bevredigend uitgewerkte metafoor. Rina (Ten Bruggencate), een zangeres, is blijven steken in haar vertolking van Dido en Aeneas en moet, even gekweld als Dido, ter loutering een voetreis ondernemen. Zij krijgt gezelschap van een aantal zeer herkenbare personages. Veertigers die het navelstaren niet kunnen laten en die ieder een eigen reden hebben voor de mentaal en fysiek moeilijke tocht. Goede dialogen en uitstekend spel in deze sympathieke, kleine film. Contrastrijk zwart/wit wordt afgewisseld met kleur, voor de herinneringen die Rina kwellen en voor het wat zwaar aangezete slot.

Niets voor de eeuwigheid

1990 | Documentaire

Nederland 1990. Documentaire van Digna Sinke. Met o.a. Hans ten Napel en Dirk van Pijkeren.

De levensreis als wandeltocht - een niet geheel bevredigend uitgewerkte metafoor. Rina (Ten Bruggencate), een zangeres, is blijven steken in haar vertolking van Dido en Aeneas en moet, even gekweld als Dido, ter loutering een voetreis ondernemen. Zij krijgt gezelschap van een aantal zeer herkenbare personages. Veertigers die het navelstaren niet kunnen laten en die ieder een eigen reden hebben voor de mentaal en fysiek moeilijke tocht. Goede dialogen en uitstekend spel in deze sympathieke, kleine film. Contrastrijk zwart/wit wordt afgewisseld met kleur, voor de herinneringen die Rina kwellen en voor het wat zwaar aangezete slot.

Afscheid

1990 | Korte film

Nederland 1990. Korte film van Digna Sinke.

De levensreis als wandeltocht - een niet geheel bevredigend uitgewerkte metafoor. Rina (Ten Bruggencate), een zangeres, is blijven steken in haar vertolking van Dido en Aeneas en moet, even gekweld als Dido, ter loutering een voetreis ondernemen. Zij krijgt gezelschap van een aantal zeer herkenbare personages. Veertigers die het navelstaren niet kunnen laten en die ieder een eigen reden hebben voor de mentaal en fysiek moeilijke tocht. Goede dialogen en uitstekend spel in deze sympathieke, kleine film. Contrastrijk zwart/wit wordt afgewisseld met kleur, voor de herinneringen die Rina kwellen en voor het wat zwaar aangezete slot.

Nieuwe golf

1985 | Documentaire, Experimenteel, Muziek

Nederland 1985. Documentaire van Digna Sinke.

De levensreis als wandeltocht - een niet geheel bevredigend uitgewerkte metafoor. Rina (Ten Bruggencate), een zangeres, is blijven steken in haar vertolking van Dido en Aeneas en moet, even gekweld als Dido, ter loutering een voetreis ondernemen. Zij krijgt gezelschap van een aantal zeer herkenbare personages. Veertigers die het navelstaren niet kunnen laten en die ieder een eigen reden hebben voor de mentaal en fysiek moeilijke tocht. Goede dialogen en uitstekend spel in deze sympathieke, kleine film. Contrastrijk zwart/wit wordt afgewisseld met kleur, voor de herinneringen die Rina kwellen en voor het wat zwaar aangezete slot.

De Stille oceaan

1984 | Drama

Nederland 1984. Drama van Digna Sinke. Met o.a. Josée Ruiter, Andrea Domburg, Josse De Pauw, Monique Kramers en Julien Schoenaerts.

Een journaliste keert mentaal gekneusd terug uit Latijns-Amerika, waar haar minnaar om politieke redenen werd vermoord. In Nederland probeert ze haar leven nieuwe zin te geven met extra bekommernis om haar achterlijke broer. Daar komt nog meer ellende van met als resultaat een erg grimmige finale. Het overspannen scenario, dat te veel dingen tegelijkertijd wil behandelen, werd teder verfilmd met vlagen prachtige beeldpoëzie.

De Hoop van het vaderland

1982 | Documentaire

Nederland 1982. Documentaire van Digna Sinke. Met o.a. Andrea Fiege en Catherine ten Bruggencate.

Een aardige documentaire met een paar geënsceneerde segmenten die beter achterwege hadden kunnen blijven. Sinke onderzoekt waarom mensen die vroeger druk in schoolkranten schreven later vaak geen pen meer op papier kunnen krijgen. De film vindt geen bevredigend antwoord, maar levert wel zinnige gesprekken met onder meer Hannes Meinkema.