Lucien Baroux: cast.
Er zijn 24 films gevonden.

Le Diable et les dix commandements

1962 | Komedie

Frankrijk 1962. Komedie van Julien Duvivier. Met o.a. Françoise Arnoul, Charles Aznavour, Lucien Baroux, Maurice Biraud en Jean-Claude Brialy.

De duivel stelt alles in het werk om de mensheid van de Tien Geboden te laten afwijken in zeven episoden (die soms een paar zonden tegelijk combineren). Wisselend van niveau, maar evenwichtiger dan episodefilms van andere regisseurs. Simon als de vloekende knecht in een klooster en Darrieux als een actrice die in uitbestede, volwassen zoon Delon een bewonderaar vermoedt, stelen de show. Zwakste sketches - met Brialy-De Funès en Saval-Tisot - werden bij bioscooproulatie afwisselend gecoupeerd, vanwege de lengte.

Messieurs les ronds-de-cuir

1958 | Komedie

Frankrijk 1958. Komedie van Henri Diamant-Berger. Met o.a. Noël-Noël, Pierre Brasseur, Philippe Clay, Michel Serrault en Jean Poiret.

Een conservator maakt aanspraak op een museumstuk, maar wordt geconfronteerd met een onvoorstelbare bureaucratie en lamlendigheid op het verantwoordelijke ministerie. Deze venijnige toneelsatire van Georges Courteline heeft nog niets aan werkzaamheid en burleske humor verloren, maar zowel de scenariobewerking als de regie zijn veel te mat, waardoor de sterbezetting het er te dik op legt. Onderhoudend, maar het had zoveel meer kunnen zijn.

Assassins et voleurs

1957 | Misdaad

Frankrijk 1957. Misdaad van Sacha Guitry. Met o.a. Jean Poiret, Michel Serrault, Magali Noël, Darry Cowl en Clément Duhour.

Een man met zelfmoordneigingen vraagt een inbreker om hem te vermoorden en legt hem uit waarom: hij heeft ooit de echtgenoot van een minnares vermoord en daar een insluiper voor laten opdraaien, die inmiddels is vrijgekomen en wraak zal willen nemen. Hoewel de ontknoping zich laat voorspellen zijn er ondertussen genoeg verrassende verhaalswendingen en cynische dialogen om de aandacht geamuseerd vast te houden. De rolbezetting van cabaret- en theaterkomieken met (toen) te weinig filmervaring legt het er soms èrg dik op. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Paul Cotteret.

Les Truands

1956 | Komedie, Misdaad, Romantiek

Frankrijk 1956. Komedie van Carlo Rim. Met o.a. Junie Astor, Lucien Baroux, Eddie Constantine, Robert Dalban en Héléna Manson.

De 101-jarige voorzitter van een gangstervakbond zoekt uit vele kandidaten een waardige opvolger, nadat die eerst enkele proeven van bekwaamheid hebben moeten afleggen. Deze satirische gangsterkomedie in episoden, met te vaak valse humor zonder meer, is slechts bij vlagen écht geestig.

Ces sacrées vacances

1955 | Komedie

Frankrijk 1955. Komedie van Robert Vernay. Met o.a. Sophie Desmarets, Pierre Destailles, Julien Carette, Jean Carmet en Pauline Carton.

Een arbeidersgezin gaat met vakantie in een oude auto die ze onderweg voor veel geld verkopen aan een Amrikaanse verzamelaar. Hun onverwachte rijkdom wekt de verdenking van de politie en doet hen in de cel belanden. Deze simpele komedie is de aanleiding voor een losse reeks episodes die mede dank zij een uitgelezen reeks karakterspelers onderhoudend worden gepresenteerd.

Trois jours de bringue à Paris

1953 | Komedie

Frankrijk 1953. Komedie van Emile Couzinet. Met o.a. Lucien Baroux, Milly Mathis, Catherine Cheyney, Pierre Larquey en Félix Oudart.

Een provinciale vriendenclub heeft haar winst, behaald met het kaartspel, opgepot om een aantal dagen naar Parijs te gaan. Daar stapelt zich door hun onervarenheid het ene misverstand op het andere en ze belanden zelfs in de gevangenis. Zonder dat ze van het geld plezier hebben gehad eindigen ze totaal berooid. Deze fantasieloze verfilming van Eugène Labiche's klassieke klucht Het Spaarvarken doet het origineel geen enkel recht, ook omdat de acteurs spelen alsof ze het schellinkje moeten bereiken in plaats van de camera.

Prima comunione

1950 | Avonturenfilm, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1950. Avonturenfilm van Alessandro Blasetti. Met o.a. Aldo Fabrizi, Gaby Morlay, Enrico Viarisio, Lauro Gazzolo en Andreina Mazzetto.

Een boerenmeisje, op de ochtend van haar eerste communie. Haar vader gaat haar witte jurkje ophalen bij de kleermaker. Op de terugweg echter krijgt hij een ongelooflijke serie moeilijkheden en tegenslagen te verwerken, waardoor hij te laat komt. Thuis zit iedereen in angst en zorg, maar als alles verloren lijkt... Het eind is blij en verrassend. Een hartverwarmend relaas over de wisselvalligheden van het leven. Prachtige karaktertekening. Scenario van Cesare Zavattini en camerawerk van Mario Craveri.

La Valse brillante

1949 | Muziek

Frankrijk 1949. Muziek van Jean Boyer. Met o.a. Marta Eggerth, Jan Kiepura, Lucien Baroux, Arlette Méry en Roger Tréville.

Enige bewonderaars van een beroemde sopraan worden afgetuigd door een paar geheimzinnige aanvallers. Haar impressario vreest voor haar veiligheid en huurt een tenor in als lijfwacht. Dit verhaaltje is niet meer dan een alibi voor talrijke zangscènes - opera en populair - van het destijds beroemde duo, dat ook nog een vocale steun krijgt van de Petits Chanteurs à la Croix de Bois. Acteren kunnen ze niet, maar dat zou toch aan een flutscenario en gemakzuchtige regie zijn verspild.

Neuf garçons, un coeur

1947 | Muziek, Drama

Frankrijk 1947. Muziek van Georges Friedland. Met o.a. Édith Piaf, Lucien Baroux, Marcel Vallée, Lucien Nat en Elisabeth Wells.

Een berooide zangeres gaat op kerstavond de samenwerking aan met een uit negen man bestaand koor, in de hoop op een nachtclubengagement. Het lukt en dat wordt het begin van de roem. Deze zonder enige fantasie bedachte en geregisseerde film vormt de aanleiding voor zoveel mogelijk door Piaf en Les Compagnons gezongen chansons. Daartussen is er slechts sprake van verveling en bovendien zingt Piaf beter solo.

L'éventail

1947 | Komedie, Romantiek

Frankrijk 1947. Komedie van Emile E. Reinert. Met o.a. Dany Robin, Marguerite Moreno, Claude Dauphin, Lucien Baroux en Henri Vidal.

Een jong meisje beleeft dolle avonturen nadat ze het pensionaat verlaten heeft, met uiteraard diverse amoureuze perikelen en een huwelijk tot besluit. Jacques Companeez en Marc-Gilbert Sauvajon schreven het scenario van deze onschuldige en fris gespeelde komedie. Ook bekend als L'ÎLE AUX NUAGES.

La Nuit de Sibylle

1946 | Misdaad

Frankrijk 1946. Misdaad van Jean-Paul Paulin. Met o.a. Lucien Baroux, Pierre Larquey, Daniel Gélin, Paulette Elambert en Odette Barancey.

Sybille, een jong meisje dat is ontsnapt uit een opvoedingsgesticht, bevindt zich per toeval tijdens een stormnacht in een kasteel. Ook twee inbrekers, haar vriend (een jeugdige delinquent) en een politiecommissaris zijn daar. Paulin speelt alle troeven van deze vreemde combinatie uit, daarin bijgestaan door Marc-Gilbert Sauvajon voor het scenario en de dialogen. Vooruit dan maar! Paulin heeft alleen maar slechte soldatenfilms gemaakt!

Fausse alerte

1945 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk 1945. Oorlogsfilm van Jacques de Baroncelli. Met o.a. Micheline Presle, Joséphine Baker, Gabrielle Dorziat, Lucien Baroux en Saturnin Fabre.

Twee Parijse onroerend goed-eigenaren haten elkaar terwijl hun kinderen van elkaar houden. Dankzij het feit dat zij elkaar weer tegenkomen in een gemeenschappelijke schuilkelder, zien de ouders onder het ritme van de bombardementen uiteindelijk hun kleingeestigheid ten overstaan van een oorlog in. Een magere intrige en een hele serie schilderachtige personages. Een minder interessante tweederangsfilm, die echter geen moment verveelt, in het omvangrijke en soms schitterende oeuvre van De Baroncelli.

Echec au Roy

1945 | Avonturenfilm

Frankrijk 1945. Avonturenfilm van Jean-Paul Paulin. Met o.a. Odette Joyeux, Gabrielle Dorziat, Lucien Baroux, Georges Marchal en Maurice Escande.

Deze film vol helden uit ridderromans van het ouderwetse soort, vol met amoureuze perikelen is gemaakt naar een verhaal van een zekere Henry Dupuy-Mazuel. Het is waarschijnlijk niet altijd nodig om historisch verantwoord te zijn zoals Alexandre Dumas. Dit is een van de laatste leuke films van de knappe regisseur Paulin, voordat hij afgleed naar de middelmaat: hij ging vanaf 1950 trouwens produceren. De acteurs in deze film spelen goed en speciaal vermeld moet worden Baroux die een oude man speelt... een komediant wordt tuinman.

Le Feu de paille

1939 | Drama

Frankrijk 1939. Drama van Jean Benoît-Lévy. Met o.a. Lucien Baroux, Orane Demazis, Jean Fuller, Gaby Basset en André Aimos.

Een uitgerangeerde acteur hoopt op een filmrol, maar de regisseur engageert zijn zoontje dat kind-ster wordt, tot jaloezie van zijn vader. Als dit succes van zeer korte duur blijkt, weet hij zijn zoon echter liefderijk op te vangen. Deze verfilming van de roman van Henri Troyat geeft een treffend inkijkje in de mechanismen van het succes en filmische kinderexploitatie. De in kinderregie gespecialiseerde Benôit-Lévy bereikt aandoenlijke resultaten met de kleine Fuller en weet ook verder het juiste midden te bewaren tussen gevoeligheid en smartlap.

Derrière la façade

1939 | Komedie, Drama

Frankrijk 1939. Komedie van Georges Lacombe. Met o.a. Lucien Baroux, Simone Berriau, Jules Berry, Julien Carette en Gabrielle Dorziat.

De misdaad in een sjiek appartementengebouw leidt tot een onderzoek waarbij elk van de bewoners een geheim blijkt te hebben. Politie-intrige als rode draad door episodische all-star film die in het scenario van toneelschrijver Yves Mirande een oppervlakkige, maar venijnige satire op de bourgeoisie wordt, met afwisselend komische en tragische scènes die de uitzonderlijke rolbezetting optimale kansen geeft. Von Stroheim speelt een arrogante emigrant die van zijn Parijse buren weinig heel laat.

Remontons les Champs-Elysées

1938 | Historische film, Romantiek

Frankrijk 1938. Historische film van Sacha Guitry. Met o.a. Sacha Guitry, Jacqueline Delubac, Lucien Baroux, Jeanne Boitel en Lisette Lanvin.

Een leraar die zelf een verre nazaat van de Lodewijk XV is vertelt scholieren de geschiedenis van Champs Elysées en versiert de officiële historie met roddel en eigen verzinsels. Dit pseudo-historisch fresco heeft cynische ironie en soms verrassende wijsheid in een tekening van verlorengaand idealisme of revolutionair élan.De ijdelheid van Guitry, die zichzelf een hele reeks personages laat spelen, zou onuitstaanbaar zijn zonder zijn esprit en zelfspot.

Le Mioche

1936 | Familiefilm, Komedie

Frankrijk 1936. Familiefilm van Léonide Moguy. Met o.a. Lucien Baroux, Gabrielle Dorziat, Pauline Carton, Jean Périer en Madeleine Robinson.

Bijgestaan door een hele meisjeskostschool neemt een bekwame leraar een in de steek gelaten baby in huis. Zijn toewijding doet de jonge moeder, die aanvankelijk de moed had opgegeven, van gedachten veranderen. Een film waarbij je beurtelings moet lachen en huilen. Betuttelend maar toch geslaagd in zijn soort. Extra vermelding verdienen het scenario, de dialogen en het camerawerk. Wat betreft de regie: Moguy heeft wel slechter gepresteerd.

Aventure à Paris

1936 | Komedie

Frankrijk 1936. Komedie van Marc Allégret. Met o.a. Jules Berry, Danièle Parola, Lucien Baroux, Arletty en Germaine Aussey.

Een berooide playboy weet zich in de gunst te manoeuvreren van de miljonair bij wie hij in de schuld staat, maar krijgt scrupules tegenover het meisje dat vergeefs door de rijkaard wordt bemind. Ze gelooft een deel van de weddenschap te zijn en schakelt uit wraak een nichtje met theaterambities in, die echter de miljonair als minnaar en sponsor van haar revue verovert. De vlotte toneelkomedie kreeg een aangepaste filmbewerking, met revuescènes rond het populaire orkest van Ray Ventura. De acteurs zijn te oud voor hun rollen, maar acteren met scherpere ironie dan de dialogen aangeven.

Une Fille à papa

1935 | Komedie

Frankrijk 1935. Komedie van René Guissart. Met o.a. Josette Day, Lucien Baroux, Jean Servais, René Lestelly en Michèle Morgan.

Meisje gaat op mannenjacht en vraagt hotelportier zich voor te doen als haar chaperonnerende vader. Deze neemt zijn rol serieus en schakelt ongewenste kandidaten uit en vindt voor zijn 'dochter' de ideale echtgenoot. Deze simpele komedie heeft door de jaren heen zijn frisse charme behouden en heeft als curiositeit een bijrol van de nog uiterst jonge Morgan, vlak vóór haar doorbraak.

Le Contrôleur des wagons-lits

1934 | Komedie

Frankrijk 1934. Komedie van Richard Eichberg. Met o.a. Danielle Darrieux, Albert Préjean, Lucien Baroux en Alice Tissot.

Een treincontroleur is amateuruitvinder en wordt daardoor door een vrouwelijke passagier verward met een gelijknamige autofabrikant. Dat geeft hem de kans om met zijn eigen auto-ontwerpen een hoofdprijs te winnen, waardoor hij met zijn flirt kan trouwen. Het vooroorlogse succespaar Darrieux-Préjean acteert in deze simpele vaudeville, waarin voorspelbare intriges en persoonsverwisselingen voor een geanimeerde vrolijkheid zorgen. De regie en vooral de fotografie zijn bijna amateuristisch te noemen.

La garnison amoureuse

1933 | Komedie

Frankrijk 1933. Komedie van Max de Vaucorbeil. Met o.a. Fernandel, Pierre Brasseur, Raymond Cordy, Pierre Magnier en Lucien Baroux.

Kolonel Rib[KA1]erac voert sinds kort het commando over een regiment dragonders in een garnizoen buiten de stad, maar onder de troepen bevinden zich merkwaardige heerschappen. Een knap staaltje soldatenhumor, met verlegen soldaten die hopeloos verliefd worden op echte plattelandsmeiden. Bijna ontroerend. Het resultaat is van een zekere, enigszins voorspelbare charme, maar het gaat ook om een schets van de Franse samenleving, die de historicus zal interesseren. En om het aan de vergetelheid ontrukken van een in Brussel geboren Franse cineast (1901-1982).

Ces messieurs de la santé

1933 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1933. Drama van Pierre Colombier. Met o.a. Raimu, Edwige Feuillère, Lucien Baroux, Pierre Stephen en Georges Mauloy.

Een onbekende die om een baan in een noodlijdende winkel heeft gevraagd in ruil voor kost en inwoning, transformeert de zaak in een bloeiend en modern warenhuis. De politie ontdekt dat het ook een dekmantel is voor de wapenhandel, maar het zijn de hebzuchtige werkgevers die de man uiteindelijk echt noodlottig worden. Deze op zich vrije dorre verfilming van een toneelstuk dat op de affaire Stavisky was geïnspireerd, krijgt door die verwijzing èn door het opmerkelijke acteren van Raimu een boeiende meerwaarde. Het scenario is van Paul Armont en Léopold Marchand naar het gelijknamige toneelstuk van Armont en Marchand. Het camerawerk is van Curt Courant.

La Chanson d'une nuit

1932 | Musical, Komedie

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1932. Musical van Anatole Litvak. Met o.a. Jan Kiepura, Magda Schneider, Pierre Brasseur, Lucien Baroux en Charlotte Lysés.

Een belcanto-zanger zoekt rust in een Zwitsers dorpje in het toevallige gezelschap van een voortvluchtige misdadiger. De laatste geeft zich uit voor de beroemde tenor, zodat de zanger zelf incognito de burgemeestersdochter het hof kan maken. Deze in drie talen gemaakte musical rond Kiepura en Schneider is naar Europese maatstaven met een ongewone vlotheid gemaakt, maar blijft in de eerste plaats een aanleiding voor de zangsolo's van Kiepura en is daarmee strikt voor de liefhebbers.

Un Soir de rafle

1931 | Drama, Sportfilm

Frankrijk 1931. Drama van Carmine Gallone. Met o.a. Albert Préjean, Annabella, Edith Méra, Lucien Baroux en Jacques Lerner.

Een matroos met verlof in Parijs verslaat een kermisworstelaar, wat resulteert in een aanbod voor een bokscarrière. De eerste successen daarin stijgen hem naar het hoofd: hij verkiest de geliefde van zijn manager boven zijn eigen vriendin, maar wordt tenslotte verslagen en komt tot inkeer. Deze vroege geluidsfilm werd zeer geprezen om de realistische aanpak en de acteursprestaties - in tegenstelling tot de toen gebruikelijke salondramatiek - en is, hoewel uiterst gedateerd, daarom nog steeds interessant.