Lars Amble: cast.
Er zijn 7 films gevonden.

Svindlande affarer

1985 | Komedie

Zweden 1985. Komedie van Janne Carlsson en Peter Schildt. Met o.a. Janne Carlsson, Gosta Walivaara, Sanne Salomonsen, Thomas Hellberg en Johan Holm.

Deze ondermaatse komedie gaat over een naïeve man, die samen met zijn misdadige broer, de zakenwereld het hoofd biedt en van hoogtepunt tot faillisement geraakt. Elke minuut van deze klucht bevat bestanddelen en clichés die we al zo vaak gezien hebben. USA-titel: BUSINESS IS BOOMING.

Tvȧ killar och en tjej

1983 | Drama

Zweden 1983. Drama van Lasse Hallström. Met o.a. Brasse Brännström, Ivan Oljelund, Magnus Härenstam, Pia Green en Lars Amble.

Een drietal veertigers, die in de studententijd bijna onafscheidelijk waren, ontmoeten elkaar na twintig jaar. Ze zien om zonder wrok en vergelijken elkaars tribulaties op het gebied van de liefde, huwelijk en scheiding. Deze navelstaarderige film van Hallstr[KA3]om (die zijn geld verdiende met de rolprent ABBA) doet thans gedateerd aan. De regisseur ging verder met het maken van geslaagde kinderfilms. Het scenario is van hoofdrollen Brännström en Härenstam alsmede regisseur Hallström. De fotografie is van Roland Lundin en Thorbjörn Andersson. De exporttitel is HAPPY WE.

Rasmus paa Luffen

1981 | Avonturenfilm, Familiefilm

Zweden 1981. Avonturenfilm van Olle Hellbom. Met o.a. Erik Lindgren, Allan Edwall, Emy Storm, Pȧl Steen en Lars Amble.

Praktisch alle kinderfilms van Olle Hellbom zijn gebaseerd op boeken van de bekende Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Zo ook deze lieve film over een jongetje dat wegloopt uit een weeshuis en met een vagebond samen optrekt en nog gelukkig is ook. Een van de nadelen van deze film is, dat hij iets te lang is voor jonge kinderen. Astrid Lindgren bewerkte haar eigen verhaal tot scenario. Rune Ericson verzorgde fotografie van dit wat onrealistische verhaal met een idyllische afloop.

Den Enfaldige mördaren

1981 | Drama

Zweden 1981. Drama van Hans Alfredson. Met o.a. Stellan Skarsgård, Maria Johansson, Per Myrberg, Lena Pia Bernhardsson en Tomas Alfredson.

De film speelt zich af in het Zweden van de jaren dertig. Sven heeft een hazelip en wordt daarom voor idioot versleten. Hij leert zichzelf lezen uit de bijbel en heeft de prachtigste visioenen. Als zijn baas, een rijke fabrikant, de familie van zijn verlamde vriendinnetje Anna ruïneert komt hij tot een wanhoopsdaad. Het lijkt allemaal erg dramatisch, maar Alfredson heeft er een goede film van gemaakt.

Den Attonde dagen

1979 | Komedie, Horror

Zweden 1979. Komedie van Anders Grönros. Met o.a. Susanna Ràdö, Benny Feher, Sten Hedman, Mimmo Wȧhlander en Bo-Patrik Gusterman.

Een twaalfjarige eilandbewoonster heeft uitgezien naar de jaarlijkse vakantie van een jonger vriendje dat bij haar gescheiden vader komt logeren, maar kan haar kalverliefde niet anders uiten dan met pesterij en heerszucht. Pas wanneer het verblijf een dag verlengd moet worden komt de verstandhouding in orde. Een van die opmerkelijk geobserveerde en spontane films over kinderen, waarop Zweden het patent lijken te hebben. De 25- jarige debutant kon rekenen op de supervisie van veteraan-collega Olle Hellblom en prachtige fotografie van Jörgen Persson, maar de kwaliteiten van scenario en spelregie zijn volledig eigen verdienste.

Firmafesten

1973 | Komedie

Zweden 1973. Komedie van Jan Halldoff. Met o.a. Lauritz Falk, Lars Amble, Diana Kjaer, Nils Hallberg en Lars Berghagen.

Werknemers van een firma vieren de verhuizing naar nieuwe gebouwen. Vrouwen noch echtgenoten worden uitgenodigd, de alcohol zorgt ervoor dat remmingen wegvallen en ieder zijn ware gelaat toont. Koppeltjes verdwijnen naar kleinere kantoorruimten en de vertrouwde stereotiepen laten zich gelden. Tweede helft van de film blijft stilstaan bij de eenzaamheid en de weerloosheid van vele gasten. Ouwe rot Holldoff geeft schitterend de bitterheid, het zelfbeklag en het ongelukkige seksleven van een rijke, materialistische samenleving weer.

Korridoren

1968 | Drama

Zweden 1968. Drama van Jan Halldoff. Met o.a. Per Ragnar, Agneta Ekmanner, Ȧke Lindström, Inga Landgré en Gunnar Björck.

Een idealistische jonge arts in een groot Stockholms ziekenhuis raakt in een crisis, omdat zijn werk hem onvoldoende tijd en energie overlaat voor het zinvol begeleiden van zieken. Morele conflicten in zijn privé-leven en zijn voortdurende overwerktheid leiden tot een zenuwinstorting waarna hij zich uit zijn praktijk terugtrekt en zich aan wetenschappelijk onderzoek gaat wijden. De gewoonlijk meer handig-bekwame dan bezielde regisseur overtreft zichzelf in zijn documentaire benadering van de onpersoonlijke ziekenhuisroutine, met steun vóór en achter de camera van echte artsen. De film levert zinnige stof tot discussie op. Een intense en overtuigende hoofdrol van de jeugdige Ragnar.