Murray Melvin: cast.
Er zijn 20 films gevonden.

David Copperfield

1999 | Drama, Historische film

Ierland​/​​Canada 1999. Drama van Peter Medak. Met o.a. Michael Richards, Eileen Atkins, Anthony Andrews, Sally Field en Hugh Dancy.

Alice in Wonderland

1999 | Fantasy, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1999. Fantasy van Nick Willing. Met o.a. Tina Majorino, Martin Short, Miranda Richardson, Whoopi Goldberg en Ben Kingsley.

De kleine Alice is erg zenuwachtig, omdat ze een zangoptreden voor de gasten van haar ouders gaat geven. Ze besluit even in de tuin te gaan wandelen, maar voordat ze het goed en wel in de gaten heeft, belandt ze ineens in Wonderland, waar ze de meest ongelooflijke avonturen beleeft

England, My England

1995 | Drama, Biografie, Muziek

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Bulgarije 1995. Drama van Tony Palmer. Met o.a. Simon Callow, Michael Ball, Rebecca Front, Robert Stephens en Corin Redgrave.

In 1660 was Engeland getuige van twee evenementen van historisch belang. In de eerste plaats werd Charles Stuart (Callow) terug op de troon gezet en dan was er de geboorte van Henry Purcell (Ball) die zou uitgroeien tot een van de grootste muzikale genie[KA3]en aller tijden. Hij was de zoon van de organist van de Koninklijke Kapel en reeds als kind schreef hij zijn eerste compositie. Heel zijn leven zou hij componist zijn in gewone dienst van de Koning van Engeland, zelfs na de dood van Charles. In 1695 overleed hij eenzaam en half krankzinnig. Barokke en episodische filmbewerking van het leven van Purcell, die knap uitgebeeld wordt door Ball. Fee[KA3]erieke belichting, grandiose kostuums (van John Hibbs), magistrale decors (van Nigel Talamo) en een schitterende artistieke leiding (van Steve Hudson) maken de film een feest voor het oog, terwijl de muzikale fragmenten waarmee de diverse episodes aan elkaar gezongen worden een feest voor het oor betekenen. De muziek werd geadapteerd door John Eliot Gardiner, die The English Chamber Orchestra dirigeert. Stephens vertelt de geschiedenis (met randcommentaren) als Dryden, vriend, vertrouwensman en tekstschrijver van Purcell. Palmer schreef het scenario van deze luxueuze Europese co- productie die toch op en top Brits blijft. Oogverblindende fotografie van Nic Knowland. Dolby Stereo.

Let Him Have It

1991 | Misdaad, Drama

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 1991. Misdaad van Peter Medak. Met o.a. Chris Eccleston, Paul Reynolds, Tom Courtenay, Tom Bell en Eileen Atkins.

Indrukwekkende reconstructie van de ware gebeurtenissen in 1952 die hebben geleid tot de executie van een achterlijke jongen, veroordeeld voor een moord waar hij nauwelijks iets mee te maken had. Regisseur Peter Medak verdiept zich opnieuw (na THE KRAYS) in de duistere wereld van de misdaad, deze keer om het in Engeland meest besproken geval van juridische moord aan de kaak te stellen. Hij concentreert zich daarbij minder op de juridische dan wel op de menselijke tekortkomingen, en dat is hier zeer wel verdedigbaar. Het heeft in ieder geval een emotionele en aangrijpende film opgeleverd. Het scenario is van Neal Purvis en Robert Wade. Het camerawerk is van Oliver Stapleton.

The Krays

1990 | Biografie, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1990. Biografie van Peter Medak. Met o.a. Billie Whitelaw, Tom Bell, Gary Kemp, Martin Kemp en Susan Fleetwood.

Meesterlijke film over de gangster-tweeling uit Oost-Londen, in de periode 1960-70 de koningen van de Engelse misdaad. Een scherpzinnig, intelligent scenario van Philip Ridley presenteert de feiten zo dat we een overtuigend portret te zien krijgen van de afschuwelijke, gewelddadige broers en hoe het allemaal zover is gekomen. Whitelaw is groots als de moeder in de door vrouwen gedomineerde familie, die de 'monsters' heeft voortgebracht. Ook andere rollen blijven je lang bij - met name Bell als de tragische, haatdragende oudere boef - maar het is toch vooral het creatieve gebruik van bekende gezichten in kleinere rollen, wat soms verrassende effecten geeft, dat blijft hangen. De omstreden bezetting van de hoofdrollen - de Kemp-tweeling werd gerecruteerd uit de popgroep Spandau Ballet - is een van de vele sterke punten van deze film gebleken. Medak laat zien dat hij volledig boven zijn materiaal staat, praktisch zonder fouten weet hij het moeilijke probleem op te lossen van het tonen van de glamour in de gewelddadige wereld van de Krays, zonder het publiek maar een ogenblik de kans te geven iets anders dan afschuw te voelen voor de tweeling. Camerawerk van Alex Thomson.

Testimony

1987 | Biografie, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1987. Biografie van Tony Palmer. Met o.a. Ben Kingsley, Sherry Baines, Magdalen Asquith, Mark Asquith en Terence Rigby.

Het begin van Dmitri Shostakovich' loopbaan, met als zwaartepunt zijn destructieve relatie met Stalin en de compromissen die hij gedwongen was te maken om in zijn geliefde Rusland te kunnen blijven. Misschien wel het beste deel uit de vaak uitstekende en interessante serie films die Tony Palmer heeft gemaakt over bekende componisten. Schitterend in beeld gebracht en prachtig gespeeld. Grotendeels zwart/wit met hier en daar scènes in kleur.

Sacred Hearts

1985 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Barbara Rennie. Met o.a. Anna Massey, Katrin Cartlidge, Oona Kirsch, Fiona Shaw en Anne Dyson.

De tyrannieke Zuster Thomas (Massey) negeert de verlangens, gevoelens en angsten van de jongere nonnen, terwijl rondom het klooster de Duitse bommen neerploffen. Soms de moeite waard, meestal traag en voorspelbaar; de incidentele vonkjes humor zijn meegenomen.

Nutcracker

1982 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1982. Thriller van Anwar Kawadri. Met o.a. Finola Hughes, Joan Collins, Carol White, Paul Nicholas en William Franklin.

Een Britse journalist tracht bewijzen te verzamelen voor zijn veronderstelling dat een volgens de officiële lezing geblesseerde Russische balletdanseres in werkelijkheid naar het Westen is overgelopen. Een belachelijke mengelmoes van politieke thriller, balletsatire en seksfilm. Scenario van Raymond Christodoulou.

Stories from a Flying Trunk

1979 | Familiefilm, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1979. Familiefilm van Christine Edzard. Met o.a. Murray Melvin, Ann Fairbank, Tasneen Maqsood, John Tordoff en John Dalby.

Drie sprookjes van Hans Christiaan Andersen, w.o. Het meisje met de zwavelstokken verpakt in een vaardig gemaakte, maar wat traag aandoende film voor de jeugd.

Joseph Andrews

1977 | Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1977. Avonturenfilm van Tony Richardson. Met o.a. Ann-Margret, Peter Firth, Michael Hordern, Beryl Reid en Jim Dale.

De schelmse avonturen van de 18e eeuwse Joseph Andrews (Firth), een zoon van arme ouders die ondergebracht wordt bij een rijke familie. Alle dienstmeisjes proberen hem te versieren, maar zijn hart hoort toe aan Fanny (Ogle). Het gezinshoofd sterft, en hij valt ten prooi aan de avances van diens veel jongere echtgenote Lady Booby (Ann-Margret). Hij moet niets van haar hebben. Woedend over deze afwijzing jaagt ze hem het huis uit, waarna zijn avontuurlijk leven begint. Poging van Richardson om het succes van TOM JONES te herhalen, maar deze film mist de speelsheid en vooral de originaliteit van voornoemde. Allan Scott en Chris Bryant bewerkten de roman van Henry Fielding, maar hun schets van het Victoriaanse Engeland is minder cynisch. Ook de mooi ogende fotografie van David Watkin en de zwierige score van John Addison krijgen de film niet boven de middelmaat uitgetild.

Shout at the Devil

1976 | Avonturenfilm, Actiefilm, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1976. Avonturenfilm van Peter R. Hunt. Met o.a. Lee Marvin, Roger Moore, Barbara Parkins, Ian Holm en Reinhard Kolldehoff.

Mozambique, eind WO I. De Iers-Amerikaanse ivoorstroper Flynn (Marvin) en de Britse expat Sebastian (Moore) nemen het op tegen de Duitse strijdkrachten als ze een Duits marineschip op willen blazen dat gerepareerd wordt in Zanzibar. Tussendoor valt de Brit als een blok voor de dochter (Parkins) van Flynn. Charmant knullige, iets te lange avonturenfilm, waarin het gevaar komt van olifanten, krokodillen en van Reinhard Kolldehoff als de gevaarlijke, wrede Duitse officier Fleischer. Regisseur Hunt maakte eerder de Bond-film On Her Majesty's Secret Service.

Madhouse Mansion

1974 | Horror, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1974. Horror van Stephen Weeks. Met o.a. Marianne Faithfull, Leigh Lawson, Anthony Bate, Larry Dann en Sally Grace.

Soms lopen de rillingen over je rug bij dit bizarre verhaal over Dann, die met een paar vage schoolvriendjes zijn vakantie doorbrengt in een oud spookhuis, dat gevangen lijkt in een andere tijdsdimensie. Eerder uitgebracht onder de titel GHOST STORY.

Ghost Story

1974 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1974. Horror van Stephen Weeks. Met o.a. Larry Dann, Murray Melvin, Vivian Mackerall, Marianne Faithfull en Anthony Bate.

Dit sterke horrorverhaal geeft prachtige beelden over twee jongemannen die door een ex-schoolkameraad worden geïnviteerd op diens landgoed, waar de gastheer middels een vreemde pop de gebeurtenissen uit het verleden tot leven brengt.

Gawain and the Green Knight

1973 | Avonturenfilm, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1973. Avonturenfilm van Stephen Weeks. Met o.a. Murray Head, Ciaran Madden, Nigel Green, Anthony Sharp en Robert Hardy.

Middeleeuwse legende over een ridder met bovennatuurlijke krachten die het leger van de koning uitdaagt hem te doden. Een ambitieuze, maar mislukte low-budgetfilm.

The Devils

1971 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1971. Horror van Ken Russell. Met o.a. Oliver Reed, Vanessa Redgrave, Dudley Sutton, Max Adrian en Gemma Jones.

Goede acteertalenten redden deze verbijsterende mengeling van geschiedenis, komedie en surrealisme in deze breed opgezette verfilming van Whiting's toneelstuk en Aldous Huxley's boek handelend over hekserij en politiek in 17e-eeuwse Frankrijk. Een krankzinnige film, met een bloederig eind, niet bestemd voor zwakke zenuwen. Scenario van de regisseur. Het camerawerk is van David Whatkin.

The Boy Friend

1971 | Musical

Verenigd Koninkrijk 1971. Musical van Ken Russell. Met o.a. Twiggy, Christopher Gable, Moyra Fraser, Max Adrian en Georgina Hale.

Portsmouth in de jaren 1920-30. Er is maar weinig belangstelling voor de opvoering van de revue THE BOY FRIEND, door een klein gezelschap. Omdat de hoofdrolspeelster haar voet heeft verstuikt, is de directeur de wanhoop nabij. Hij doet beroep op de jonge, onervaren Twiggy. Men vreest het ergste, omdat die avond een beroemd regisseur wordt verwacht, die interesse heeft voor verfilming. Typische Russell-pastiche, waarin de Broadway-revues uit de jaren 1920-30 op de korrel worden genomen. Meestal wordt de plank misgeslagen, maar enkele, op Busby Berkeley gebaseerde dansuitvoeringen (met choreografie van Gable, Gillian Gregory en Terry Gilbert), zijn verbluffend mooi. Russell zelf bewerkte de muzikale komedie van Sandy Wilson. Het werd een interessante mislukking. Opmerkelijk gastoptreden van Glenda Jackson. Sfeervolle fotografie van David Watkin. Oorspronkelijke versie duurde 154 minuten. Gedraaid in Panavision.

Kaleidoscope

1966 | Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1966. Komedie van Jack Smight. Met o.a. Warren Beatty, Susannah York, Clive Revill, Eric Porter en Murray Melvin.

Beatty en York samen, dat zou niet meer mis kunnen gaan, maar dat gebeurt wèl in deze komedie over een Amerikaanse playboy en valsspeler met kaarten, die ertoe wordt gedwongen een smokkelaar van verdovende middelen in de val te drijven, anders moet hij de nor in. Een flitsend idee, zeg! Opgenomen in Engeland.

Sparrows Can't Sing

1962 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Drama van Joan Littlewood. Met o.a. James Booth, Barbara Windsor, Roy Kinnear, George Sewell en Avis Bunnage.

Een zeeman komt thuis in Londen en ontdekt dat zijn vrouw samenwoont met een buschauffeur. Een memorabel filmdebuut van het non-conformistische theaterdier Joan Littlewood. Ze is weliswaar niet helemaal op het niveau van haar toneelwerk, maar het is toch een leuke, goedgespeelde film geworden. Naar het gelijknamige toneelstuk van Stephen Lewis. De enige film die toneelregisseur Littlewood ooit draaide.

Solo for Sparrow

1962 | Mysterie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1962. Mysterie van Gordon Flemyng. Met o.a. Anthony Newlands, Glyn Houston, Michael Coles, Allan Cuthbertson en Ken Wayne.

Een kleine, verzorgde detectivefilm, naar Edgar Wallace`s thriller [KL]The Gunner[KLE] (1929). Michael Caine in een kleine bijrol. De film werd samen met NUMBER SIX in Nederland vertoond als: SCOTLAND YARD TAKES A REVENGE.

A Taste of Honey

1961 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Rita Tushingham, Robert Stephens, Dora Bryan, Murray Melvin en Paul Danquah.

Thuisloze moeder Bryan, een maatschappelijk randfiguur, verrast haar dochter Tushingham door te hertrouwen, waardoor ze zichzelf redt en zich een dak boven d'r kop verschaft, terwijl ze haar dochter in de kou achterlaat. De simpele Tushingham raakt zwanger van een zwarte zeeman en ontmoet de al even eenzame homo Melvin, die zich over haar ontfermt. Samen beleven ze binnen de kale muren van zijn vertrek een soort idylle. Naar het toneelstuk van Shelagh Delaney, die het stuk op negentien-jarige leeftijd schreef als weddenschap, en daarmee zowel in het Londense Theatre District als op Broadway een hit scoorde. De vaardige regie was in handen van Richardson, die zijn sporen verdiend had met verfilmingen van toneelstukken van de vermaarde John Osborne. Meervoudig bekroond.