Eva Ras: cast.
Er zijn 5 films gevonden.

Vukovar poste restante

1994 | Drama, Oorlogsfilm

Joegoslavië​/​​Italië​/​​Cyprus 1994. Drama van Boro Draskovic. Met o.a. Mirjana Jakovic, Boris Isakovic, Svetlana Bojkovic, Predag Ejdus en Mihailo Janketic.

In 1989 in de Joegoslavische stad Vukovar richten Ana (Jokovic) en Toma (Isakovic) hun toekomstige huis in. Zij is Kroatisch en hij Servisch. Op de tv zien zij de val van de Berlijnse Muur. Geestdrift en euforie alom. Enkele maanden later trouwen zij. Hun huwelijk wordt verstoord door Kroatische nationalisten die alle Serviërs uit Vukovar willen zien vertrekken. Toma wordt opgeroepen om dienst te doen in het Joegoslavische leger en vertrekt. Ana blijft alleen achter, zwanger en bang voor wat zal komen. Een enigszins dubieuze, oppervlakkige film over het absurde van de Joegoslavische burgeroorlog, die bijna angstvallig het zinloze ethnische conflict uit de weg gaat. Beelden van het eens zo mooie Vukovar waar slechts puinhopen van overblijven, zal de kijker niet zo licht vergeten. Het scenario is van Maja Draskovic en regisseur Bogo Draskovic. Het camerawerk is van Aleksander Petkovic, die het land als een idyllische rozentuin voorstelt, afgewisseld met panorama's van door oorlogsgeweld verwoeste grond. Meervoudig bekroond op kleine festivals, maar vlak voor de vertoning op de Vijfde Jaarlijkse Internationale Culturele Conferentie onder auspiciën van de V.N. door de Kroatische vertegenwoordiging bij de V.N. tegengehouden als ergerlijke Servische propaganda. Stereo.

Gorila se kupa u podne

1992 |

Joegoslavië​/​​Duitsland 1992. Dušan Makavejev. Met o.a. Svetozar Cvetkovi[KA1]c, Anita Mancic, Alexandra Rohmig, Petar Bozovic en Andreas Lucius.

Cvetkovi[KA1]c speelt een berooide officier van het Rode Leger, die een afscheidsceremonie van zijn onderdeel in Berlijn heeft gemist. Hierdoor heeft hij de aftocht naar zijn vaderland gemist en doolt doelloos rond door de herenigde Duitse hoofdstad. Hij is op zoek naar genegenheid en voedsel. Het is zelfs zo erg met hem gesteld, dat hij in de dierentuin eten van de gekooide dieren steelt. Tot zijn vrienden hoort een handelaar in letterlijk van alles en nog wat en een schone Berlijnse die regelmatig wordt afgetuigd door haar agressieve Turkse vriend. Cvetkovi[KA1]c droomt dat hij door Lenin gekoesterd wordt, die zelfs zijn sokken breit (gespeeld door de mooie Mancic-met- baardje in een fraaie dubbelrol). Nihilistische film over veranderend Berlijn in rap tempo, afgewisseld door documentaire opnames (Stalin's intocht in 1945 in vroege Sovcolor-kleuren) met gedegen spel van de hoofdrollen. Regisseur Makavejev schreef zijn eigen scenario en werd op het Festival van Berlijn beloond met de prijs der kritiek. Camerawerk van Miodrag Miloševi[KA1]c en Aleksander Petkovi[KA1]c.

Lepota Poroka

1986 | Drama

Joegoslavië 1986. Drama van Zivka Nikoli[KA1]c. Met o.a. Mira Nikoli[KA1]c, Milutin Karadzi[KA1]c, Petar Bozovi[KA1]c, Mira Banja[KA1]c en Alain Nouri.

In Medjedja, een bergdorpje in het Joegoslavische Montenegro, wordt het leven nog beheerst door eeuwenoude tradities. Bozovi[KA1]c, die zijn geluk elders was gaan zoeken, heeft het helemaal gemaakt, maar omdat hij getuige moet zijn bij het huwelijk van Karadzi[KA1]c en Nikoli[KA1]c komt hij terug. Hij weet Karadzi[KA1]c ervan te overtuigen om zijn vrouw, die net ontslagen werd, bij hem te laten werken op een toeristisch naturistenstrand en na lang aarzelen stemt deze toe. Ze laat zich verleiden tot een zonde, waarop volgens de levenscode van Medjedja de doodstraf staat. Confrontatie tussen twee beschavingen verteld als een erotische zedenschets in kroniekvorm. De cineast observeert alleen maar en laat het oordeel over aan de kijker. Regisseur/scenarist Nikoli[KA1]c doorspekt zijn verhaal met relativerende humor. Fotografie van Radoslav Vladi[KA1]c.

Majstor i Margarita

1972 | Mysterie

Italië​/​​Joegoslavië 1972. Mysterie van Aleksandar Petrovic. Met o.a. Ugo Tognazzi, Mimsy Farmer, Alain Cuny, Bata Živojinovi[KA1]c en Pavle Vujisi[KA1]c.

Een Russische schrijver komt in het Moskou van 1925 in conflict met de censuur op zijn toneelstuk over Pontius Pilatus. Hij krijgt steun van een mysterieuze geleerde (de duivel) die al zijn tegenstanders uitschakelt. De uiteindelijke opvoering wordt met zwarte magie tot een provocerend schandaal gemaakt waarna de auteur wordt opgeborgen in een inrichting en sterft. De filmversie versimpelt door de meer realistische aanpak Mikhael Houlgakovs beroemde en jarenlang verboden roman. De diverse elementen afzonderlijk zijn zó zwaar aangezet dat de eenheid van stijl en daarmee de strekking goeddeels verloren gaan. De geïmporteerde hoofdrollen zijn zwak geregisseerd in eentonige mineur, maar de visuele reconstructie van plaats en tijdperk zijn opmerkelijk geslaagd. Scenario van Barbera Alberti, Amadeo Pagani en regisseu Petrovi[KA1]c. Roberto Gerardi stond achter de camera.

La Betìa

1971 | Komedie, Historische film

Joegoslavië​/​​Italië 1971. Komedie van Giangfranco de Bosio. Met o.a. Nino Manfredi, Rosanna Schiaffino, Smoki Samardi, Mario Carotenuto en Eva Ras.

Een op de mooie dochter van een dorpsnotabele verliefde boer roept, om haar te veroveren, de hulp in van een praatjesmaker, die daartoe echter aanspraak maakt op de helft van diens huwelijksleven. Zijn eigen echtgenote eist mogelijkheden voor zichzelf. Een befaamd theaterregisseur oogstte op de planken een groot succes met de voorstelling van Ruzantes 16e-eeuwse komedie, maar in deze filmbewerking is de poëzie van de dialogen geschrapt en ontneemt de taalbarrière en de nasynchronisatie van de co-produktie met Joegoslavië alle spontaniteit aan het spel. De stijlvolle aankleding, uitbundigheid en gezonde vulgariteit maken het toch tot een boeiende, hoewel al te lange kostuumklucht.