Giuseppe Tornatore: regie, scenario, muziek en montage.
Er zijn 14 films gevonden.

Ennio

2022 | Documentaire, Biografie, Muziek

Italië 2022. Documentaire van Giuseppe Tornatore.

Documentaire over het werk van de invloedrijke Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone (1928-2020), wereldberoemd om zijn episch klinkende, uit duizenden herkenbare muzikale composities voor spaghettiwesterns als Sergio Leone’s Once Upon a Time in The West. Hoe veelzijdig en vernieuwend Morricone was, ook als lid van een experimentele muziekgroep en schrijver van populaire liedjes, komt aan bod in deze rijke, chronologisch vertelde docu van regisseur Tornatore, voor wiens Cinema Paradiso (1988) Morricone de muziek schreef. De componist komt ook zelf aan het woord en blijkt een begeesterd verteller, met een leven zo productief dat het amper in één film past.

Baarìa

2009 | Komedie, Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Italië​/​​Frankrijk 2009. Komedie van Giuseppe Tornatore. Met o.a. Francesco Scianna, Raoul Bova, Giorgio Faletti, Leo Gullotta en Nicole Grimaudo.

Biografische film van regisseur Giuseppe Tornatore over drie generaties in het Siciliaanse plaatsje Bagheria (waar Tornatore geboren is).

La sconosciuta

2006 | Drama, Thriller

Italië 2006. Drama van Giuseppe Tornatore. Met o.a. Kseniya Rappoport, Michele Placido, Claudia Gerini, Margherita Buy en Pierfrancesco Favino.

De Italiaanse regisseur Giuseppe Tornatore, beroemd geworden met de feelgoodfilms Nuevo cinema paradiso en Stanno tutti bene, maakte met La sconosciuta een duistere thriller over seksueel misbruik, adoptie en mensenhandel. En het moet gezegd, hij houdt de spanning er lang in. Maar als na een uur of twee puntje bij paaltje komt, en Tornatore het ene na het andere konijn uit zijn hoed tovert om de bioscoopganger na alle doorstane ellende toch nog met een goed gevoel naar huis te laten gaan, blijkt die spanning op niets gebaseerd.

Malèna

2000 | Romantisch drama, Komedie, Oorlogsfilm

Italië​/​​Verenigde Staten 2000. Romantisch drama van Giuseppe Tornatore. Met o.a. Monica Bellucci, Giuseppe Sulfaro, Luciano Federico, Pietro Notarianni en Matilde Piana.

Terwijl haar man aan het front is verlustigen de lokale mannen en jongens zich aan de mooie Malèna (Bellucci). De vrouwen in het Siciliaanse dorp zien het met lede ogen aan. Dan wordt Malèna's man als vermist opgegeven en probeert ze zich staande te houden door onder meer aan te pappen met Duitse militairen. Regisseur Tornatore (Cinema Paradiso) vertelt zijn - tikje sentimentele - verhaal vanuit het standpunt van een verliefd jongetje (Sulfaro). Cameraman Lajos Koltai brengt Bellucci bijzonder wellustig in beeld, en kreeg er een Oscarnominatie voor.

La leggenda del pianista sull'oceano

1998 | Drama, Fantasy, Muziek

Italië 1998. Drama van Giuseppe Tornatore. Met o.a. Tim Roth, Pruitt Taylor Vince, Mélanie Thierry, Bill Nunn en Clarence Williams III.

Misschien dat het komt doordat van Tornatore's originele La leggenda del pianista sull'oceano 25 minuten zijn afgesnoept, maar er ontbreekt hier en daar wat aan de kortere versie. Bijvoorbeeld het antwoord op de vraag waarom hoofdpersoon 'Danny 1900' nooit van het Titanic-achtige schip afkomt waar hij is opgegroeid. Poëtische grandeur mist de film in ieder geval niet, zoals we gewend zijn van de maker van Cinema Paradiso. Het verhaal van '1900' en diens wonderbaarlijke pianospel is vergeven van protserig gouden shots en golvenhoog aanzwellende muziek van Ennio Morricone. Tornatore wilde misschien iets te graag van een opmerkelijk fictief gegeven een onsterfelijke legende maken.

L'uomo delle stelle

1995 | Drama, Komedie

Italië 1995. Drama van Giuseppe Tornatore. Met o.a. Tiziana Lodato, Franco Scaldati, Leopoldo Trieste, Clelia Rondinella en Tano Cimarosa.

De sterreman van scenarist/regisseur/editor Tornatore hoort bij diens zes jaar oudere kunstwerkje Cinema paradiso. Beide films spelen zich af in het achtergeraakte Sicilië, in de begintijd van televisie en beide zijn een lofrede op cinema. L'uomo delle stelle is alleen wat slordiger wat betreft dramatiek en ritme en kwam dan ook in tegenstelling tot Cinema paradiso niet verder dan een Oscarnominatie. Het verhaal gaat over een nep-talentenjager (Castellitto) die met een camera Sicilië afgaat om tegen betaling proefopnames te maken van dorpelingen die hopen gauw door DeSica of een andere grote filmmaker uit Rome gebeld te worden. Achter de camera krijgt de droomverkoper het ene na het andere zieleroersel te horen. Deze handel is voor ons kijkers, gefilmd door Dante Spinotti (L.A. Confidential) en onder muziek van Ennio Morricone, prachtig om te zien. Jammer dat Tornatore de sfeer en cadans van zijn film met nare seks wijzigt.

Il grande Fausto

1995 | Biografie, Sportfilm

Italië 1995. Biografie van Alberto Sironi. Met o.a. Sergio Castelliati, Ornella Muti, Bruno Ganz, Evelyne Bouix en Simon de La Brosse.

Biopic als miniserie die meestal in twee delen wordt uitgezonden, over Fausto Coppi (Castelliati) de Italiaanse wielrenner die tijdens zijn leven al een legende was. Hij won vijf maal de Ronde van Itali[KA3]e, twee maal de Tour de France en werd in 1953 wereldkampioen op de weg. De film begint ermee om te laten zien hoeveel moeite Coppi moest doen zijn bescheiden familie (van landbouwers) ervan te over tuigen dat een wielercarri[KA2]ere voor hem in het verschiet lag. Dat wereldkampioenschap vormde een dramatisch keerpunt in zijn leven. Bij de prijsuitreiking liet hij zich voor het eerst in het openbaar zien met Giulia Occhini (Muti), een vrouw die getrouwd was met een arts. Zoiets was in Itali[KA3]e, waar in 1953 de r.k. bepaalde wat wel en niet mocht, onzedelijk. De kerk dreigde over Coppi de banvloek uit te spreken. Er werd zoveel heisa in de pers gemaakt dat de supporters Occhini, bijgenaamd de Witte Dame, uitkotsten. Zij moest daarop de wijk nemen naar Argentini[KA3]e,waar ze beviel van een jongetje, Faustino. De prestaties van de campionissimo waren daarna minder en dat zou allemaal de schuld geweest zijn van Occhini. Zelfs toen Coppi op 41-jarige leeftijd op tragische wijze zijn schepper ontmoette - hij overleed aan malaria - kreeg zij de schuld. De film kon pas gemaakt worden nadat Occhini in 1993 overleden was. Toen de rolprent eenmaal klaar was, laaiden de emoties in Itali[KA3]e weer hoog op. Al met al een boeiend protret van een groot wielertalent en een schrijnend beeld van de benepen Italiaanse samenleving na WO II, al distanti[KA3]eerde Coppi`s rivaal Gino Bartali (gespeeld door Andrei) zich tot op zekere hoogte van de film en meent Faustino dat niet alles tot in de kleinste details klopt. Scenario van Giuseppe Tornatore (NUOVO CINEMA PARDISO).

Una pura formalità

1994 | Misdaad, Drama, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1994. Misdaad van Giuseppe Tornatore. Met o.a. Gérard Depardieu, Roman Polanski, Sergio Rubini, Nicola Di Pinto en Tano Cimarosa.

Ergens midden in een bos, in een bouwvallig en sprookjesachtig politiebureau, worden twee onafscheidelijke personages met elkaar geconfronteerd: een politiecommissaris en een verdachte. De laatste, Onoff (Depardieu), doet zich voor als schrijver en is in de regen betrapt zonder papieren. De commissaris (Polanski), die het werk van Onoff uit zijn hoofd kent, ondervraagt hem streng, maar dit blijkt schijn te zijn.

The star man

1994 |

Italië 1994. Giuseppe Tornatore. Met o.a. Tiziana Lodato en Sergio Castellitto.

Ergens midden in een bos, in een bouwvallig en sprookjesachtig politiebureau, worden twee onafscheidelijke personages met elkaar geconfronteerd: een politiecommissaris en een verdachte. De laatste, Onoff (Depardieu), doet zich voor als schrijver en is in de regen betrapt zonder papieren. De commissaris (Polanski), die het werk van Onoff uit zijn hoofd kent, ondervraagt hem streng, maar dit blijkt schijn te zijn.

La domenica specialmente

1991 | Fantasy

België​/​​Frankrijk​/​​Italië 1991. Fantasy van Giuseppe Tornatore, Giuseppe Bertolucci, Marco Tullio Giordana en Francesco Barilli. Met o.a. Maddalena Fellini, Chiara Caselli, Ivano Marescotti, Philippe Noiret en Ornella Muti.

Vier verhalen, vier grote Italiaanse regisseurs en een puike internationale cast. De verhalen spelen zich af aan de Adriatische kust en zijn aan elkaar gelijmd door Tonino Guerra, de vaste schrijver van Federico Fellini. In LA NEVE SUL FUOCO (SNOW ON FIRE) debuteert Maria, Fellini`s zuster, in een verrukkelijke rol van een dame, die haar zoon bespioneert als hij vrijt met zijn vrouw. Het is geregisserd door Giordana. In IL CANE BLU (THE BLUE DOG) van Tornatore zien we Noiret als een hondenhater, die achtervolgd wordt door de liefde van een grappig bastaardhondje. Het surrealistische LA DOMENICA SPECIALMENTE (ESPECIALLY ON SUNDAY) van Bertolucci gaat over aantrekkingskracht die maar niet tot intimiteit leidt. In LE CHIESE DI LEGNO (WOODEN CHURCHES) van Francesco Barilli lonkt iemand naar al het bloot in het door seks geobsedeerde Rimini, als er plotseling drie fraai verlichte, drijvende kerken verschijnen.

Stanno tutti bene

1989 | Drama, Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1989. Drama van Giuseppe Tornatore. Met o.a. Marcello Mastroianni, Michèle Morgan, Marino Cenna, Roberto Nobile en Valeria Cavalli.

De derde film van Tornatore is een sentimenteel verhaal met Mastroianni als oudere Siciliaan, die door Italië reist om zijn vijf volwassen kinderen te bezoeken. Bij de eerste vangt hij bot - zijn lievelingszoon Alvaro is niet thuis. Hij ziet twee andere zoons in Rome en Florence, maar de ontmoetingen lijken onwerkelijk. Een andere zoon zit zo met het bezoek van zijn vader dat hij de stad uitvlucht en de dochter in Turijn probeert zich zo goed mogelijk voor te doen. Twee zoons biechten op dat Alvaro zelfmoord heeft gepleegd. Verhaal over leugens en doen-alsof. Scenario van regisseur Tornatore en Tonino Guerra. Camerawerk van Blasco Giurato en Claudio Morabito.

Nuovo cinema Paradiso

1988 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1988. Drama van Giuseppe Tornatore. Met o.a. Philippe Noiret, Jacques Perrin, Salvatore Cascio, Marco Leonardi en Agnese Nano.

Een Oscar en de Juryprijs van Cannes waren slechts twee van de vele onderscheidingen die deze warme ode aan de cinema kreeg. Noiret speelt een oudere filmoperateur die in naoorlogs Sicilië zijn filmliefde onwillekeurig overdraagt op een kleine jongen die, nieuwsgierig naar de techniek en magie van film, in de projectiecabine doordringt. Tevens de plek waar films op aanwijzingen van de lokale priester van hun zoenscènes worden ontdaan. Tornatore maakte een nostalgische, tikje sentimentele, cinefiele terugblik op de tijd dat films, op groot doek vertoond, een venster op de wereld vormden voor een breed, volks en luidruchtig publiek.

Il Camorrista

1986 | Misdaad

Italië 1986. Misdaad van Giuseppe Tornatore. Met o.a. Ben Gazzara, Laura del Sol en Leo Gullotta.

Deze dure film, naar het boek van Giuseppe Marrazzo, vertelt nauwelijks verhuld het langdradige levensverhaal van een historische gangster uit de onderwereld van Napels. Hoofdrolspeler Gazzara speelt een gewetenloze misdadiger die in de gevangenis een machtige positie verwerft, een oproer organiseert en richting New York vertrekt voor een deal met de Cosa Nostra. Er zijn genoeg bloedbaden, uitgestoken ogen en slachtpartijen voor liefhebbers van dat soort zaken. De film heeft geen enkele sympathieke figuur, maar is wel goed geregisseerd. Engelse titel: THE PROFESSOR.

Cento giorni a Palermo

1984 | Drama, Misdaad, Historische film, Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1984. Drama van Giuseppe Ferrara. Met o.a. Lino Ventura, Giuliana de Sio, Stefano Satta Flores, Arnaldo Foà en Lino Troisi.

Dit op feiten gebaseerde drama verbeeldt de laatste honderd dagen van Carlo Alberto Dalla Chiesa, in 1982 aangesteld als hoofd politie in Palermo. Voordien had hij effectief opgetreden tegen de Rode Brigades, vandaar de hoop dat hij opgewassen zou zijn tegen de Siciliaanse maffia. Dat bleek niet zo: in hetzelfde jaar werd hij vermoord. Ventura in een van zijn laatste rollen in een sober, realistisch ogend drama van regisseur Ferrara, die sindsdien ook nog films maakte over de Rode Brigades-ontvoering van politicus Aldo Moro, en de in 1992 vermoorde maffiarechter Giovanni Falcone.