William Windom: cast.
Er zijn 68 films gevonden.

Children of the Corn IV: The Gathering

1996 | Mysterie, Horror

Verenigde Staten 1996. Mysterie van Greg Spence. Met o.a. Naomi Watts, Brent Jennings, William Windom, Lewis Flanagan III en Karen Black.

Miracle on 34th Street

1994 | Drama, Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 1994. Drama van Les Mayfield. Met o.a. Richard Attenborough, Elizabeth Perkins, Dylan McDermott, J.T. Walsh en James Remar.

Remake van George Seatons kerstklassieker uit 1947. Wat steekwoorden uit willekeurige filmkritieken: overbodige film (de originele versie is veel beter), zoetsappige aanpak, ongeïnspireerde regie, superieur verteld, hartverwarmende kerstfilm - kortom de recensenten waren het hartgrondig oneens. Maar hoofdrolspeler Richard Attenborough was boven alle kritiek verheven. Hij wordt algemeen beschouwd als een ideale Santa Claus, bijna even goed als Edmund Gwenn die in 1947 een Oscar won. Of Attenborough in het filmverhaal ook de Echte Kerstman is, weten we natuurlijk pas na afloop.

Sommersby

1993 | Romantisch drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1993. Romantisch drama van Jon Amiel. Met o.a. Richard Gere, Jodie Foster, Bill Pullman, James Earl Jones en Lanny Flaherty.

Amerikaanse remake van Le retour de Martin Guerre van Daniel Vigne uit 1982. Afgezien van het feit dat de setting van het zestiende-eeuwse Frankrijk is verplaatst naar het Amerika van net na de Burgeroorlog, is het verhaal grotendeels gelijk gebleven. Harde, ongevoelige man (Gere) keert na jaren op zijn plantage terug en blijkt plotseling een warm mens geworden, dit tot grote vreugde van zijn echtgenote (Foster). Het dorp begint al snel te vermoeden dat de man een oplichter is. Gere en Foster doen hun best maar kunnen het tamelijk ongeloofwaardige verhaal niet redden. Regisseur Amiel kennen we als de man achter de televisieserie The Singing Detective en de thriller Copycat.

Attack Of The 50-Foot Woman

1993 | Sciencefiction, Komedie

Verenigde Staten 1993. Sciencefiction van Christopher Guest. Met o.a. Daryl Hannah, Daniel Baldwin, William Windom, Christi Conaway en Paul Benedict.

In het stadje Arnold in Californi[KA3]e is de stille maar rijke Hannah getuige van het bezoek van een UFO. Niemand gelooft haar natuurlijk, maar haar echtgenoot Baldwin die haar doorlopend bedriegt, ziet er wel de kans in om haar te laten opnemen in een inrichting. Voordat het echter zover is, wordt Hannah door de ruimtewezens ontvoerd. Ze keert terug naar huis, maar de eerste keer dat ze zich razend maakt begint ze te groeien en te groeien en te groeien. Wat een pastiche had moeten worden van de monster- film uit de jaren 1950 groeide uit tot een rampzalige onderneming die slechts opvalt door het zeer slechte spel en de povere speciale effecten van Gene Warren, Jr. Wie echte camp wil zien kan beter de originele versie uit 1958 bekijken. Guest bewerkte (haast letterlijk op het einde na dat zeer stupide overkomt) het scenario van Mark Hanna en tekende bovendien voor de fotografie. In Europa uitgebracht in de zalen. Dolby Stereo.

Committed

1991 | Thriller

Verenigde Staten 1991. Thriller van William A. Levey. Met o.a. Jennifer O'Neill, Robert Forster, Ron Palillo, Sydney Lassick en William Windom.

Knap spel van O`Neill die zich als verpleegster aanbiedt voor een job in een psychiatrische instelling en daar tot haar ontzetting wordt opgesloten als pati[KA3]ente. Blijkt met name dat de hele medische staf dood is en dat de dokters, aangevoerd door Forster, allemaal gewezen (?) geestesgestoorden zijn. Degelijke thriller zonder razend spannend te zijn, met vrij idiote plotwendingen en kleurrijke personages. In 1987 door een Amerikaanse ploeg in Zuid-Afrika gedraaid. Gebaseerd op Susan Claudia's roman Clock and Bell.

Chance Of A Lifetime

1991 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1991. Romantiek van Jonathan Sanger. Met o.a. Betty White, Leslie Nielsen, Ed Begley jr, Michael Tucci en Ann Turkel.

Een weduwe die al tien jaar de onderneming van haar man met ijzeren hand bestuurt, krijgt ze van de dokter te horen dat ze niet lang meer te leven heeft.

Back to Hannibal: The Return of Tom Sawyer and Huckleberry Finn

1990 | Drama, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1990. Drama van Paul Krasny. Met o.a. Raphael Sbarge, Mitchell Anderson, Megan Follows, William Windom en Ned Beatty.

Zogenaamde 'voortzetting' van de klassieke boeken van Mark Twain. Tom en Huck zijn nu in de twintig, respectievelijk advocaat en journalist, en ze komen hun vriend Jim, de vroegere slaaf, te hulp als hij beschuldigd wordt van moord op de man van Becky Thatcher. Geen zwaarwichtig werkje, wèl een werkje om snel te vergeten. Gemaakt voor televisie. Scenario van Roy Johansen. Camerawerk van James Roberson.

Street Justice

1988 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1988. Actiefilm van Richard C. Sarafian. Met o.a. Michael Ontkean, Joanna Kerns, J.D. Cannon, Sandra Currie en Catherine Bach.

Een lang vermiste Amerikaanse geheim agent weet aan zijn sovjet gevangenschap te ontsnappen, maar wordt dan door zijn eigen opdrachtgevers op een dodenlijst gezet. Terwijl hij op de vlucht is, bestrijdt hij ook nog even de corrupte politici in New York. 'Absurd' is een nog veel te vriendelijk predikaat voor het plot en zijn spelers.

She's Having a Baby

1988 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1988. Komedie van John Hughes. Met o.a. Kevin Bacon, Elizabeth McGovern, Alec Baldwin, Isabel Lorca en William Windom.

De pasgetrouwde Jake (Bacon) en Christy (McGovern) Briggs zijn eigenlijk nog niet zo goed voorbereid op de harde realiteit van het volwassen leven. Zij moet voldoen aan de verwachtingspatronen van hun ouders (wanneer komt de eerste kleine?), hij wil mooie romans schrijven maar werkt als copywriter bij een reclamebureau. En dat terwijl jeugdvriend Davis McDonald (Baldwin) nog wel plezier in het leven lijkt te hebben. Een nogal brave komedie van Hughes, die met The Breakfast Club (1985) en Ferris Bueller's Day Off (1986) veel leuker werk afleverde.

Funland

1987 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1987. Komedie van Michael A. Simpson. Met o.a. David Lander, Bruce Mahler, William Windom, Robert Sacchi en Mike McManus.

Een klein amusementspark zit op te hikken tegen verschillende problemen: een psychotische clown en een poging tot overname van de Mafia. Een duistere satire, die het over het algemeen niet echt dóet. Prima idee ën te over, maar het ontbreekt aan humor, opbouw en scherpte. Opgenomen op lokatie in het amusementspark Six Flags Over Georgia.

Dennis the Menace

1987 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1987. Komedie van Doug Rogers. Met o.a. Victor DiMattia, William Windom, Patricia Estrinn, James W. Jansen en Barton Tinapp.

Na de succesvolle tv-serie uit de jaren 1960-70 duikelt wervelwind Dennis weer neer op het scherm. Het begint allemaal wanneer de zes-jarige schelm een dinosaurusbeen opgraaft in de ouderlijke tuin. Een vriend van papa, beroemd dinosaurusjager, hoopt nog meer botten op te graven. De hele buurt heeft er last van, maar vooral ook van de streken van Dennis. Ongeïnspireerd scenario vol nietszeggende momenten, geschreven door K. C. Dee en Jack Mendelsohn, naar een verhaal van Dee, Bruce Kalish en David Garber. De strip van Hank Ketcham wordt onrecht aangedaan door een totaal gebrek aan enige vorm van humor. De Dennis van dienst is onuitstaanbaar en heeft geen greintje charisma. Fotografie is van Arledge Armenaki en Randy Edelman componeerde enkele melodieuze thema's. Een bioscoopfilm volgde in 1993.

There Must Be a Pony

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Joseph Sargent. Met o.a. Elizabeth Taylor, Robert Wagner, James Coco, William Windom en Chad Lowe.

Verbleekte Hollywood-ster Taylor is ontslagen uit een psychiatrische inrichting en zit op zwart zaad. Ze heeft een tienerzoon en teert voornamelijk op haar dromen, terwijl ze thuis op een aanbod wacht. Dat komt in de vorm van een geheimzinnige vreemdeling, die het uitzicht biedt op stabiliteit en haar nieuwe hoop geeft. Ondanks de protesten van haar zoon probeert ze een come-back te maken. Taylor speelde deze rol ook op het toneel, maar dat was geen hit. Mart Crowley bewerkte het verhaal van James Kirkwood (waarmee hij de Pulitzer Prijs won) voor deze film.

Spacerage: Breakout on Prison Planet

1986 | Sciencefiction, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1986. Sciencefiction van Conrad E. Palmisano. Met o.a. Richard Farnsworth, Michael Paré, John Laughlin, Lee Purcell en William Windom.

Paré speelt een gewetenloze schurk, die wil ontsnappen van Botany Bay, een planeet waarheen de ergste misdadigers van de aarde worden verbannen. Deze snelle, maar niet spectaculaire science-fiction film zit vol schietpartijen en clichés in de stijl van MAD MAX. Een interessante rolbezetting, maar de onaangename rock and roll-muziek doet pijn aan de oren. Ook bekend als TRACKERS en DOLLAR A DAY.

Funland

1986 | Komedie

Verenigde Staten 1986. Komedie van William Vanderkloot. Met o.a. David Lander, William Windom, Bruce Mahler, Robert Sacchi en Lane Davies.

Klungelig mengelmoesje over de gebeurtenissen in een pretpark, waarbij driftig leentjebuur gespeeld is bij POLICE ACADEMY, M.A.S.H., PLAY IT AGAIN SAM en MAGIC, zonder dat het ooit leuk wordt.

Surviving

1985 | Drama

Verenigde Staten 1985. Drama van Waris Hussein. Met o.a. Ellen Burstyn, Len Cariou, Zach Galligan, Marsha Mason en Molly Ringwald.

Een hartverscheurende blik op een tienerstel dat besluit samen zelfmoord te plegen en het effect hiervan op hun families. Goed geschreven door Joyce Eliason, en goed gespeeld, hoewel de film af en toe op het randje van de hysterie balanceert.

Space Rage

1985 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1985. Sciencefiction van Conrad Palmisano. Met o.a. Richard Farnsworth, John Laughlin, Lee Purcell, Lewis Van Bergen en William Windom.

Deze western in de ruimte speelt zich af op een gevangenisplaneet. Farnsworth is een ex-politieman die zijn laserwapen weer opneemt om Paré en de andere criminelen een lesje te leren; hij had die laserstraal beter op dit wanprodukt kunnen zetten.

Means and Ends

1985 | Drama

Verenigde Staten 1985. Drama van Gerald Michenaud. Met o.a. William Windom, Cyril O'Reilly, Reed Birney, Ken Michelman en Lori Lethin.

Een in aanleg scherp verhaal over ethiek, verantwoordelijkheden en waarden wordt ontkracht door statische regie en een verward script: een stel nieuwkomers in Hollywood, die een seksfilm willen draaien in een provinciestadje, proberen de bevolking om de tuin te leiden door net te doen of er een klucht wordt opgenomen.

Why Me?

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Fielder Cook. Met o.a. Glynnis O'Connor, Armand Assante, Craig Wasson, Annie Potts en Michael Sacks.

Een zorgvuldig behandeld, realistisch drama over een luchtmacht-verpleegster wier gezicht, leven en huwelijk worden verwoest door een frontale botsing. O'Connor laat weer eens een stukje eersteklas acteerwerk zien, niet gehinderd door het feit dat haar mond in het grootste deel van de film letterlijk zit dichtgenaaid. Dalene Young schreef het uitstekende script naar de ware ervaringen van Leola Mae Harmon.

Velvet

1984 | Misdaad, Actiefilm, Sportfilm

Verenigde Staten 1984. Misdaad van Richard Lang. Met o.a. Leah Ayres, Shari Belafonte-Harper, Mary-Margaret Humes, Sheree Wilson en Michael Ensign.

Aerobic-instructrices die eigenlijk spionnen zijn, ziedaar het thema van deze mechanische film die de tv-serie Charlie's Angels tot voorbeeld heeft genomen. Deze proeffilm voor een mogelijke tv-serie is geschreven door Ned Wynn.

Off Sides

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Dick Lowry. Met o.a. Tony Randall, Eugene Roche, Grant Goodeve, Adam Baldwin en Penny Peyser.

Een gedateerde `hippie`-film (die bijna vier jaar op de plank heeft gelegen) over een football-wedstrijd tussen plaatselijke jeugdige delinquenten, gecoacht door de bebaarde goeroe Randall, en de stadspolitie. Jack Epps jr. is uitgegaan van zijn korte film PIGS VS. FREAKS, waarmee hij in 1970 de prijs van het 'American Film Institute' had gewonnen.

Grandview, USA

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Randal Kleiser. Met o.a. Jamie Lee Curtis, C. Thomas Howell, Patrick Swayze, Jennifer Jason Leigh en Ramon Bieri.

Een echte Amerikaanse film die verscheidene figuren belicht in een archetypisch stadje in het Middenwesten van Amerika: een jongen die volwassen wordt, een onafhankelijke jonge vrouw die probeert voor zichzelf een bestaan op te bouwen door haar vaders stock-race business gaande houden, en een smoorverliefde ploeteraar die haar beste coureur is. Je kunt je tijd doorkomen met deze film, maar daar is alles mee gezegd. Scenario van Ken Hixon.

Last Plane Out

1983 | Thriller, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1983. Thriller van David Nelson. Met o.a. Jan-Michael Vincent, Julie Carmen, Mary Crosby, David Huffman en William Windom.

Vincent is een Amerikaans journalist, die de ondergang verslaat van het Samoza-regime in Nicaragua in 1979. Samen met twee collega's komt hij vast te zitten in het land, terwijl hij door de rebellen gezocht wordt, die hem - geheel ten onrechte overigens - voor een CIA-agent houden. Een politieke thriller, gebaseerd op het ware avontuur van producer Jack Cox. Het geheel doet echter te propagandistisch aan om geloofwaardig te blijven. Wie op zoek is naar een duidelijk beeld over de strijd in Latijns-Amerika en de betrokkenheid hieraan van Washington, is beter af met SALVADOR of UNDER FIRE.

The Rules of Marriage

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Milton Katselas. Met o.a. Elizabeth Montgomery, Elliott Gould, Michael Murphy, Kenneth Mars en Neva Patterson.

In dit veel te lange, eigentijdse drama, geschreven door Reginald Rose, besluit een welgesteld echtpaar na vijftien jaar huwelijk uit elkaar te gaan.

Desperate Lives

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Robert Lewis. Met o.a. Diana Scarwid, Doug McKeon, Helen Hunt, William Windom en Art Hindle.

Het verhaal van een broer en zus die op de middelbare school in aanraking komen met drugs en de strijd tegen de dope van hun bestuurlijk raadsman.

Side Show

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van William Conrad. Met o.a. Lance Kerwin, Connie Stevens, Tony Franciosa, William Windom en Red Buttons.

Kerwin is een zestienjarige, bijzonder getalenteerde marionettenspeler die bij het circus is gegaan en zijn onschuld is kwijtgeraakt. Het wereldje wordt aardig geschetst, maar de karakters zijn stereotiep en het verhaal is gekunsteld. De liedjes werden geschreven door regisseur Conrad, die ook voor de stem van de pikeur zorgde.

Separate Ways

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Howard Avedis. Met o.a. Karen Black, Arlene Golonka, David Naughton, Jack Carter en Sharon Farrell.

Het Amerikaanse low-budget antwoord op UN HOMME ET UNE FEMME waarin de voormalige coureur LoBianco huwelijksproblemen heeft met zijn vrouw Black, nadat ze vreemd is gegaan met de jongere Naughton. Zonde van de goede rolbezetting.

Leave 'em Laughing

1981 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1981. Drama van Jackie Cooper. Met o.a. Mickey Rooney, Anne Jackson, William Windom, Red Buttons en Michael Le Clair.

Rooney schittert in het waar gebeurde verhaal van Jack Thum, een clown uit Chicago die, samen met zijn vrouw, zorgde voor tientallen dakloze kinderen, onderwijl worstelend om in zijn levensonderhoud te voorzien en vechtend tegen kanker in het laatste stadium.

Blind Ambition

1979 |

Verenigde Staten 1979. George Schaefer. Met o.a. Martin Sheen, Theresa Russell, Michael Callan, Lonny Chapman en William Daniels.

Mini-serie in vier delen. Sheen speelt de rol van John Dean die gedurende het Watergate-schandaal in de buurt zat van Richard Nixon en in zijn boek [KL]Blind Ambition[KLE] zijn kijk daarop gaf. Zijn vrouw, Maureen (Russell) schreef het boek Mo waarin zij vertelde hoe de hele affaire zijn weerslag had binnen hun huwelijk. Beide boeken zijn hier samengebracht. Vakkundig in beeld gebracht, goed gespeeld, maar aanslaan deed de serie nauwelijks.

Mean Dog Blues

1978 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1978. Thriller van Mel Stuart. Met o.a. George Kennedy, Gregg Henry, Kay Lenz, Scatman Crothers en Tina Louise.

Gevangene Henry wordt per trein naar een werkkamp gebracht, waar Kennedy met een troep bloeddorstige Dobermans de scepter zwaait in deze voor de hand liggende, maar goed gemaakte actiefilm.

Hunters of The Reef

1978 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1978. Avonturenfilm van Alex Singer. Met o.a. Michael Parks, Mary Louise Weller, William Windom, Felton Perry en Steve Macht.

Bergingsondernemingen wedijveren om als eerste een gezonken schat op te duiken uit wateren waar het wemelt van de haaien. [KL]Pilot[KLE] voor een geplande tv-serie waarvoor het concept en de karakters gecre[KA3]eerd zijn door Peter Benchley (JAWS). Een voorspelbare actiefilm. Scenario van Eric Bercovici.

Goodbye, Franklin High

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van Mike MacFarland. Met o.a. Lane Caudell, Ann Dusenberry, Darby Hinton, Julie Adams en William Windom.

Een oudere scholier van een middelbare school wordt in deze eenvoudige aangename film geconfronteerd met allerlei uitdagingen en besluiten met betrekking tot een mogelijke honkbalcarrière, een universitaire opleiding, zijn vriendinnetje en zijn ouders.

Seventh Avenue

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Richard Irving en Russ Mayberry. Met o.a. Steven Keats, Dori Brenner, Jane Seymour, Anne Archer en Kristoffer Tabori.

Mini-serie in drie delen, naar het boek van Norman Bogner over Jay Blackman (Keats) die vanuit pure armoe in het New York van de jaren dertig zich wist op te werken tot een keizer in de kledingindustrie. Irving regisseerde deel 1 en 2. Mayberry deel 3. Matig interessant.

Richie Brockelman: Missing 24 Hours

1976 | Mysterie

Verenigde Staten 1976. Mysterie van Hy Averback. Met o.a. Dennis Dugan, Suzanne Pleshette, Norman Fell, Lloyd Bochner en William Windom.

Speurdersverhaal over een aankomende detective en een cliënt met geheugenverlies. Een voortmodderende pilot voor een tv-serie met een rolbezetting die wanhopig poogt er nog een vonkje leven in te blazen. Scenario van Stephen J. Canell en Steven Bochco.

Once an Eagle

1976 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1976. Oorlogsfilm van E.W. Swackhamer en Richard Michaels. Met o.a. Sam Elliott, Cliff Potts, Darleen Carr, Amy Irving en Glenn Ford.

Mini-serie in zeven delen. De belevenissen van Elliott en Potts beginnen in volle actie aan het front in WO I. Dan volgt de terugkeer en de tijd in Amerika tot aan WO II. Peter Fischer baseerde zijn scenario op de roman van Anton Myer. Het eerste deel is het boeiendste van de serie; de sympathie voor Elliott en de opgeroepen antipathie voor Potts gaan niet altijd op.

Echoes of a Summer

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van Don Taylor. Met o.a. Richard Harris, Lois Nettleton, Jodie Foster, Geraldine Fitzgerald en William Windom.

Super-sentimentele film over een ongeneselijke zieke, die ten dode is opgeschreven - een genre dat toen erg in was; de twaalf- jarige Foster inspireert de mensen om haar heen met haar onaangedane reactie op haar naderende dood. Typisch voer voor de zakdoekenbrigade, maar de jonge Jodie is altijd wel een paar blikken waard en laat zien dat ze talent heeft. Scenario van Robert L. Joseph.

Bridger

1976 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1976. Avonturenfilm van David Lowell Rich. Met o.a. James Wainwright, Ben Murphy, Dirk Blocker, Sally Field en John Anderson.

Voorspelbare western over de legendarische bergbewoner Jim Bridger (Wainwright) die een pad baande door de Rockies naar Californië in 1830. Cliché's en steeds terugkerende handelingen ontnemen alle actie aan de film. Vervolgens teruggesneden tot 78m. Scenario van Merwin Gerard.

The Abduction of Saint Anne

1975 | Drama, Mysterie

Verenigde Staten 1975. Drama van Harry Falk. Met o.a. Robert Wagner, E.G. Marshall, Kathleen Quinlan, Lloyd Nolan en William Windom.

Cynische detective (Wagner) en Vaticaanse bisschop (Marshall) onderzoeken geruchten dat de dochter van een gangster over wonderbaarlijke krachten zou beschikken en indien juist, door de kerk ontvoerd zou moeten worden. Intrigerende combinatie van religieus drama en detective-verhaal, maar halfslachtig door de platvloerse wijze van vertellen. Ook bekend als THEY'VE KIDNAPPED ANNE BENEDICT.

Journey from Darkness

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van James Goldstone. Met o.a. Marc Singer, Kay Lenz, Wendell Burton, William Windom en Joseph Campanella.

Een op werkelijk gebeurde gegevens gebaseerd drama over een blinde jongen en zijn strijd om toegelaten te worden tot de studie medicijnen De acteurs houden dit verhaal over moed op het goede spoor.

Guilty or Innocent: The Sam Sheppard Murder Case

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van Robert Michael Lewis. Met o.a. George Peppard, Barnard Hughes, Walter McGinn, William Windom en Nina Van Pallandt.

Peppard als de beroemde osteopathisch chirurg uit Cleveland die in 1954 werd veroordeeld wegens moord op zijn vrouw, en wiens zaak twaalf jaar later opnieuw werd behandeld. McGinn komt uitstekend over in zijn rol van F. Lee Bailey, de flamboyante advocaat wiens verdediging in Sheppards tweede proces hem een superster van de rechtszaal maakte.

The Day the Earth Moved

1974 | Thriller

Verenigde Staten 1974. Thriller van Robert Michael Lewis. Met o.a. Jackie Cooper, Stella Stevens, Cleavon Little, William Windom en Beverly Garland.

Luchtfotografen Cooper en Little hebben minder moeite met het voorspellen van een dreigende aardbeving dan de bewoners van het stadje ervan te overtuigen te vertrekken voordat de bui losbarst. Bescheiden thriller met competente rollen en speciale effecten.

The Girls of Huntington House

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Alf Kjellin. Met o.a. Shirley Jones, Mercedes McCambridge, Sissy Spacek, William Windom en Pamela Sue Martin.

Zwak melodrama dat zich afspeelt op een school voor ongetrouwde moeders. Een vrijgezelle lerares voelt zich steeds nauwer betrokken bij de problemen van haar leerlingen. Gezien vanuit het perspectief van een kind, maar de slappe dialoog en de anticlimax zullen ertoe bijdragen, dat je de film snel vergeet.

Ohio Winesburg

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Ralph Senensky. Met o.a. Jean Peters, William Windom, Joseph Bottoms, Albert Salmi en Norman Foster.

Het leven in een kleine stad zoals in het begin van deze eeuw, beschreven door Sherwood Anderson.

Hawkins: A Life for A Life

1973 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Jud Taylor. Met o.a. James Stewart, Strother Martin, Tyne Daly, James Hampton en John Ventantonio.

De verdrietige Joseph Hamilton, de vader van de labiele Eric, beschuldigt in het openbaar de psychologen Tony Farley en Jeff Compton (Ventantonio) verantwoordelijk te zijn voor de dood van zijn zoon. Korte tijd later wordt Joseph Hamilton gearresteerd wegens doodslag, omdat hij tijdens een wilde achtervolging van de auto van Compton en Farley een ongeluk veroorzaakt zou hebben dat Farley het leven kostte. B.J. Hawkins (Stewart) neemt de verdediging van Hamilton op zich. Compton zou hem gezien hebben. De beschuldiging berust slechts op de getuigenis van één man, Een kijkje in de praktijken van beide wetenschappers levert veel stof op voor een adequate verdediging. Veel van hetzelfde en niet echt opwindend of spannend; de afloop staat van tevoren vast.

The New Healers

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Bernard L. Kowalski. Met o.a. Leif Erickson, Robert Foxworth, Kate Johnson, Jonathan Lippe en Burgess Meredith.

Foxworth, Lippe en Johnson vormen een medisch team in een bergstadje. Hun medische ervaring hebben ze provisorisch opgedaan. De bevolking wil niets van ze weten en wenst uitsluitend door een 'echte' dokter behandeld te worden, tot een ramp het gebied treft. Een goed gemaakt klein drama.

The Man

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Joseph Sargent. Met o.a. James Earl Jones, Martin Balsam, Burgess Meredith, Lew Ayres en William Windom.

De zwarte senator Jones wordt President van de VS nadat de vorige president door een merkwaardig ongeluk in Europa is omgekomen. Oorspronkelijk voor tv vervaardigd, maar toch in de bioscopen uitgebracht. Voornamelijk interessant vanwege de bewerking door Rod Serling van het boek van Irving Wallace, plus de acceptabele rollen die voor een onvergetelijke ervaring zorgen. Een gastrol van Jack Benny.

Pursuit

1972 | Thriller

Verenigde Staten 1972. Thriller van Michael Crichton. Met o.a. Ben Gazzara, E.G. Marshall, William Windom, Joseph Wiseman en Jim McMullan.

Een extremist bedreigt een stad met massamoord door gebruik van dodelijk zenuwgas van de staat. Gebaseerd op John Lange`s roman (Michael Crichton) biedt deze film goede spanning en dialogen als agent Graves (Gazarra) zijn tegenstander te slim af moet zijn op diens terrein.

Now You See Him, Now You Don't

1972 | Komedie, Fantasy, Familiefilm

Verenigde Staten 1972. Komedie van Robert Butler. Met o.a. Kurt Russell, Cesar Romero, Joe Flynn, Jim Backus en William Windom.

Met de uitvinding van een onzichtbaarheidselixer denkt de jonge student Russell de wereld veroverd te hebben. Wanneer gangsters van dit middel horen, willen ze het in handen krijgen, vanwege de grote voordelen bij hun werkzaamheden. Maar Russell en zijn vriend zijn niet bereid het waardevolle serum zonder slag of stoot af te geven, al komt het tot een omsingeling van de campus. Idiote Disney-komedie, die van de ondergang gered wordt door knappe special effects van Eustace Lycett en Danny Lee. Het onbenullige scenario komt uit het brein van Joseph L. McEveety, terwijl Frank Phillips het netjes in beeld bracht. Af te raden voor iedereen ouder dan acht jaar. Vervolg van THE COMPUTER WORE TENNIS SHOES.

A Great American Tragedy

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van J. Lee Thompson. Met o.a. George Kennedy, Vera Miles, William Windom, Hilary Thompson en Nancy Hadley.

Een gezin ervaart de economische realiteit van het leven, wanneer vliegtuigingenieur Kennedy wordt ontslagen. Een degelijk middenklasse-perspectief, goed acteerwerk, eindigt in een hoogtepunt.

The Mephisto Waltz

1971 | Horror

Verenigde Staten 1971. Horror van Paul Wendkos. Met o.a. Alan Alda, Jacqueline Bisset, Barbara Parkins, Curd Jürgens en Bradford Dillman.

Een griezelverhaal over een jonge journalist die ten prooi valt aan een satanische beweging nadat hij de stervende concertpianist Jürgens heeft ontmoet; een goed occult verhaal met een paar werkelijk angstige momenten.

The Homecoming - A Christmas Story

1971 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1971. Drama van Fielder Cook. Met o.a. Patricia Neal, Edgar Bergen, Ellen Corby, Andrew Duggan en Josephine Hutchinson.

Patricia Neal is Olivia Walton in haar eerste tv-film, de voorloper van de succesvolle tv-serie THE WALTONS. Scenario van Earl Hamner Jr., naar zijn eigen roman, die eerder bewerkt werd tot SPENCER`S MOUNTAIN (1963). Corby, Thomas, en een aantal van de andere jonge spelers zijn jarenlang doorgegaan in THE WALTONS.

Second Chance

1971 | Komedie

Verenigde Staten 1971. Komedie van Peter Tewksbury. Met o.a. Brian Keith, Elizabeth Ashley, Juliet Prowse, Roosevelt Grier en Pat Carroll.

Een effectenmakelaar houdt ermee op, koopt een spookstadje in Nevada op en maakt er een paradijsje van voor mensen die in de maatschappij zijn mislukt. Een aangenaam mengsel van komedie en drama met een bezetting die beter is dan het scenario.

Marriage: Year One

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van William Graham. Met o.a. Sally Field, Robert Pratt, Cicely Tyson, William Windom en Agnes Moorehead.

Een saai liefdesverhaal, met de moderne stad als belangrijke achtergrond, waarin een pasgehuwd stel zich door het eerste, moeilijke jaar probeert te worstelen. Uitstekende bijrollen zijn het enige winstpunt.

Fool's Parade

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van Andrew V. McLaglen. Met o.a. James Stewart, George Kennedy, Anne Baxter, Strother Martin en Kurt Russell.

Alweer een uitstekende vertolking van Stewart, maar dat kan deze melodramatische verfilming van de roman van Davis Grubb niet redden. Het relaas van drie vroegere bajesklanten die nu worden belaagd door hun toenmalige cipier is té vaak onbedoeld leuk om serieus te worden genomen.

Escape from the Planet of the Apes

1971 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1971. Sciencefiction van Don Taylor. Met o.a. Roddy McDowall, Kim Hunter, Bradford Dillman, Natalie Trundy en Eric Braeden.

In dit derde deel uit de reeks films over de Apenplaneet gaan de astronauten met een stel beschaafde apen terug naar de Aarde. Ze maken een tijdreis, waarbij ze tweeduizend jaar teruggaan. Ze moeten een noodlanding maken nabij L.A. en proberen de mensheid ervan te overtuigen dat hun toekomst gedoemd is - maar die boodschap is tegen dovemansoren gericht. Een sterke aflevering. Deel vier en vijf volgden.

Columbo: Short Fuse

1971 | Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 1971. Mysterie van Edward Adams. Met o.a. Peter Falk, Roddy McDowall, Ida Lupino, James Gregory en William Windom.

Bedrijfsleider David Buckner (Gregory) voert net een telefoongesprek in de auto als het voertuig ontploft waarbij hij en zijn chauffeur omkomen. Inspecteur Columbo (Falk) heeft altijd beweerd dat autotelefoons gevaarlijk zijn maar hij bedoelde uiteraard niet dat zij moordzuchtig waren. De oorzaak van de misdaad blijkt echter meer dan menselijk. Een van de eerste Columbo-verhalen waarin je als kijker nog getuige bent van verstandige moordpogingen en je kunt zien hoe ingenieus de moordenaar(s) te werk gaan om de politie te misleiden. Leuk om ex-stars Lupino en Francis (als secretaresse!) in bijrolletjes te zien. Geschreven door Lester en Tina Pine en Jack Gillis.

A Taste of Evil

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van John Llewellyn Moxey. Met o.a. Barbara Parkins, Barbara Stanwyck, Roddy McDowall, William Windom en Arthur O'Connell.

Na terugkeer uit een zenuwinrichting, waar zij behandeld werd voor een traumatische verkrachting, glijdt een vrouw bijna geheel weg in apathie; of is het verbeelding? Het geforceerde scenario van Jimmy Sangster had veel beter gekund.

The Forty-Eight Hour Mile

1970 | Misdaad

Verenigde Staten 1970. Misdaad van Gene Levitt. Met o.a. Darren McGavin, William Windom, Kathy Brown en Carrie Snodgress.

Een ongewone opdracht voor een privé-detective leidt tot een tragische oplossing waarbij twee vrouwen betrokken zijn die verliefd zijn op dezelfde man. Uitstekend geacteerd. Samenvoeging van twee afleveringen van de tv-serie The Outsider.

Escape

1970 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1970. Avonturenfilm van John Llewellyn Moxey. Met o.a. Christopher George, Avery Schreiber, Marlyn Mason, William Windom en Gloria Grahame.

Nadat hij haast zijn leven heeft verloren, terwijl hij probeerde te voorkomen, dat een geleerde werd gekidnapt, strijdt een goochelaar/avonturier, geholpen door een vriend en de dochter van de geleerde (Mason), met een mysterieuze krankzinnige wetenschapper die een plan heeft om de aarde te vernietigen. Domme karaktertekening, dwaze dialoog, maar de acties gaan wel.

Brewster McCloud

1970 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1970. Drama van Robert Altman. Met o.a. Bud Cort, Sally Kellerman, Michael Murphy, William Windom en Shelley Duvall.

Onbeschrijfelijke film over uilachtig jochie (Cort) met ambities om te vliegen. Nogal bizar, maar de Altmanfans beleven er beslist plezier aan. Scenario van Doran William Cannon en Brian McKay. Camerawerk van Lamar Boren en Jordan Cronenweth.

Assault on the Wayne

1970 | Actiefilm

Verenigde Staten 1970. Actiefilm van Marvin J. Chomsky. Met o.a. Leonard Nimoy, Lloyd Haynes, Dewey Martin, William Windom en Keenan Wynn.

Commandant Philip Kettenring krijgt het commando over de Amerikaanse onderzeeër Anthony Wayne, maar weet niet dat er spionnen aan boord zitten om topgeheimen te bemachtigen. Goede acteurs.

U.M.C.

1969 |

Verenigde Staten 1969. Boris Sagal. Met o.a. James Daly, Richard Bradford, Maurice Evans, Kevin McCarthy en Shelley Fabares.

Een uitmuntende bezetting in een redelijk geslaagde kijk achter de schermen van een universiteitsziekenhuis. Het scenario en alle terloopse verhalen zijn niet meer dan doorsnee. Pilot voor de tv-serie MEDICAL CENTER. Nieuwe titel: OPERATION HEARTBEAT. Scenario van Al C. Ward. Camerawerk van Joseph Lashelle.

The Gypsy Moths

1969 | Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1969. Actiefilm van John Frankenheimer. Met o.a. Burt Lancaster, Deborah Kerr, Gene Hackman, Scott Wilson en Bonnie Bedelia.

Het verhaal van drie parachutisten geeft een goed beeld van het Midden-westen. Kerr, Wilson en Bedelia tillen dit potentiële melodrama naar het niveau van een psychodrama. Cameraman Carl Boenisch maakte de sprongen met de parachutisten om de film zo authentiek mogelijk te maken. Naar een boek van James Drought door William Hanley tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Philip Lathrop. Frankenheimer's vijfde film met Lancaster.

The Angry Breed

1969 | Misdaad

Verenigde Staten 1969. Misdaad van David Commons. Met o.a. Jan Sterling, James MacArthur, William Windom, Jan Murray en Murray McLeod.

Vietnamveteraan komt na zijn ontslag uit het leger naar Hollywood en krijgt met een motorbende te maken. Tienderangs op elk gebied.

The Detective

1968 | Misdaad, Mysterie, Erotiek, Thriller

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Gordon Douglas. Met o.a. Frank Sinatra, Lee Remick, Ralph Meeker, Jacqueline Bisset en William Windom.

Omdat hij een moordzaak heeft opgelost, wordt politiesergeant Sinatra bevorderd tot luitenant. Een poosje na de executie van de moordenaar ontdekt hij bij een onderzoek naar een corruptiezaak bewijzen voor de onschuld van de man. Hoewel het hem in de problemen kan brengen, besluit hij de waarheid te onthullen. Boeiende politiefilm met een uitstekende Sinatra. Een van de eerste films, geproduceerd door een major company, waarin homoseksualiteit aan de orde kwam, een thema waarop een taboe rustte. Het op een roman van Roderick Thorpe gebaseerde scenario van Abby Mann is chaotisch en niet steeds goed te volgen, maar dat wordt goedgemaakt door een vakkundige regie en een vlotte montage. Gefotografeerd door Joseph Biroc en van muziek voorzien door Jerry Goldsmith.

Columbo: Prescription Murder

1967 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1967. Mysterie van Richard Irving. Met o.a. Peter Falk, Gene Barry, Katherine Justice, William Windom en Nina Foch.

De eerste pilot van de succesrijke serie met de morsige speurder (toen nog netjes glad) Columbo, gespeeld door Falk. Psychiater Barry - tien jaar gelukkig getrouwd, zo meent de buitenwereld - denkt zich definitief ontdaan te hebben van zijn vrouw tijdens zijn tweede huwelijksreis in Mexico, met de hulp van een actrice. Als hij op het vliegveld van L.A. wordt opgewacht door Columbo, is hij onaangenaam verrast. Hij denkt echter dat hij met zijn superieure intelligentie de traagdenkende speurhond wel aan kan. Het belangwekkende debuut van de COLUMBO- serie met een prima bezetting en sterke nevenplots. Scenario van William Link en Richard Levinson. Na deze pilot volgde nog COLUMBO: RANSOM FOR A DEAD MAN. Tussen 1971 en 1978 werden er 44 afleveringen gedraaid, bijna tien jaar later werd de serie wederom een nieuw leven ingeblazen met een fors aantal afleveringen.

The Americanization of Emily

1964 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1964. Oorlogsfilm van Arthur Hiller. Met o.a. James Garner, Julie Andrews, Melvyn Douglas, James Coburn en Joyce Grenfell.

Garner is een marine-officier, die gestationeerd is in Londen tijdens WO II; zijn voornaamste taak is het recruteren van dames voor vermaak en ontspanning van zijn superieuren; er ontstaat een romance tussen hem en Andrews. Als gevolg van een meesterplan van een Amerikaanse admiraal moet hij dan het eerste ongewilde slachtoffer worden van de invasie in Normandië. De film schetst een zeer cynisch beeld van de kliek van de hoogste officieren in die oorlog. Scenario van Paddy Chayefski naar de roman van William Bradford Huie. Camerawerk van Philip Lathrop.

One Man's Way

1964 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1964. Biografie van Denis Sanders. Met o.a. Don Murray, Diana Hyland, Veronica Cartwright, Ian Wolfe en Virginia Christine.

Een smaakvolle gefingeerde biografie van Norman Vincent Peale, waarin zijn religieuze overtuigingen en preken aan de orde komen; Murray in een serieuze hoofdrol.

Cattle King

1963 | Western

Verenigde Staten 1963. Western van Tay Garnett. Met o.a. Robert Taylor, Joan Caulfield, Robert Loggia, Robert Middleton en Larry Gates.

Bezit en bestuur over goede weidegrond vormen de inzet van de strijd in deze western, gemaakt volgens de gebruikelijke formule.