Sander Verdonk: productie.
Er zijn 14 films gevonden.

Kleinkinderen van de Oost

2023 | Documentaire

Nederland 2023. Documentaire van Daan van Citters.

In Jim Taihuttu’s oorlogsdrama De Oost (2020) werd eindelijk kritisch gekeken naar de Nederlandse acties tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). Voor de documentaire Kleinkinderen van De Oost keren Joenoes Polnaija (1989) en Daan van Citters (1992), twee acteurs uit De Oost, terug naar Indonesië. Daans opa was commandant van de verkenningsbrigade, en beide Molukse opa’s van Joenoes vochten als KNIL-soldaten aan de zijde van het Nederlandse leger. Joenoes en Daan werden vrienden op de set van De Oost, hoorden van elkaars opa’s, en herkenden in elkaar het intergenerationeel trauma waar ze allebei nog steeds mee worstelen. Het werd een emotionele en confronterende reis, waarin vriendschap en vertrouwen centraal staan.

De Oost

2020 | Drama, Thriller, Oorlogsfilm

Nederland 2020. Drama van Jim Taihuttu. Met o.a. Martijn Lakemeier, Marwan Kenzari, Jonas Smulders, Abel van Gijlswijk en Coen Bril.

Na alle Vietnamfilms uit Hollywood maakte Jim Taihuttu met De Oost een speelfilm over Nederlands eigen koloniale oorlog in Azië. Daarin sluit de naïeve soldaat Johan (sterk vertolkt door Lakemeier) zich aan bij de elitetroepen van de beruchte kapitein Raymond Westerling (een heerlijk vileine Kenzari), die de opstand van rebellen op Sulawesi de kop in moeten drukken. De broeierige sfeer, gedoseerde filmscore en geloofwaardige bijrollen van onder meer Reinout Scholten van Aschat en Coen Bril dragen bij aan een gedenkwaardige film. De beelden van vergeldingsacties – mèt verwijzing naar Apocalypse Now – en standrechtelijke executies blijven nog lange tijd nadreunen. En dat is precies de bedoeling van de makers.

Porselein

2019 | Drama

Italië​/​​België​/​​Nederland 2019. Drama van Jenneke Boeijink. Met o.a. Laura de Boer, Tom Vermeir, Teresa Saponangelo en Neathan van der Gronden.

Helemaal gezond komt het huwelijk meteen al niet over: de introverte Anna (De Boer) leunt wel erg sterk op haar man Paul (Vermeir), een nogal patserige zakenman. Nadat hun zevenjarige zoon een klasgenoot heeft gebeten, lopen de spanningen in het gezin steeds hoger op. Dit Nederlandse drama intrigeert vanaf het eerste, onheilspellende shot. De personages boeien, de spanning wordt vaardig opgebouwd, de Rotterdamse locaties zijn perfect gekozen. Jammer dus dat het verhaal onvoldoende is uitgewerkt: diverse subplots gaan nergens heen en de climax blijft frustrerend abstract. Regisseur Boeijink, die na diverse tv-producties haar speelfilmdebuut maakt, schept evengoed hoge verwachtingen.

Catacombe

2018 | Drama, Sportfilm

België​/​​Nederland 2018. Drama van Victor D. Ponten. Met o.a. Willem de Bruin, Kevin Janssens, Liliana de Vries, Dina Snijtsheuvel en Björn van der Doelen.

Profvoetballer Jermaine Slagter (prima filmdebuut van rapper Willem de Bruin) is fysiek over zijn hoogtepunt heen, verlaten door zijn vrouw en gokverslaafd. Een Chinese matchfixer biedt aan zijn schulden over te nemen, maar Jermaine wil pertinent zijn eigen boontjes doppen. Regisseur Ponten maakte in 2011 met collega Jim Taihuttu de geslaagde roadmovie Rabat. Het stemmige Catacombe mist de speelse energie van die film en is inhoudelijk wat voorspelbaar. Daar staat tegenover dat dit noodlotsdrama geen moment verveelt en erg stijlvol in beeld is gebracht.

Kill Switch

2017 | Sciencefiction

Verenigde Staten​/​​Nederland​/​​Duitsland 2017. Sciencefiction van Tim Smit. Met o.a. Dan Stevens, Bérénice Marlohe, Tygo Gernandt, Charity Wakefield en Gijs Scholten van Aschat.

Een experiment met onbeperkte energie loopt helemaal uit de hand, waarna wetenschapper Will Porter een mysterieuze doos naar zijn eindbestemming moet zien te brengen. Regiedebuut van Nederlander Tim Smit, die zeven jaar geleden als student wereldfaam vergaarde met zijn korte film What's in the Box?

Strike a Pose

2016 | Documentaire

Nederland​/​​België 2016. Documentaire van Ester Gould en Reijer Zwaan.

Door de succesvolle Blond Ambition Tour van zangeres Madonna in 1990 en de film over die tournee​ In Bed with Madonna (1991), werden de zeven mannelijke dansers (zes gay, een hetero) even wereldberoemd. Gould en Zwaan slaagden er (ruim) 25 jaar later in de zes nog levende mannen voor de camera te krijgen en spraken met hen over roem, Madonna, en vooral over aids, dat in 1990 nog zo goed als onbespreekbaar was. Degelijk, maar niet erg spannend en zeker niet zo gelaagd als Goulds vorige, prijswinnende docu A Strange Love Affair with Ego. En zonder Madonna.

De Grote Zwaen

2015 | Misdaad, Komedie, Thriller

Nederland 2015. Misdaad van Max Porcelijn. Met o.a. Peter van de Witte, Ruben van der Meer, Michiel Romeyn, Ton Kas en Anniek Pheifer.

Pretentieuze schrijver Gerard F. Zwaen (Van de Witte) verwierf ooit roem in literaire kring, maar zijn nieuwste novelle loopt matig. Hij is blut, van zijn uitgever krijgt hij geen voorschot meer. Daarom ziet hij zijn kans schoon als hij in een vakantiepark bij zijn buurman binnenloopt, daar drie lijken aantreft, én een tas met heel veel geld. Geestige misdaadkomedie, mooi opgebouwd, met fijne, losse dialogen. Goed spel, vooral Romeyn is geweldig als goedgebekte, vriendelijke psychopaat.

J. Kessels

2015 | Drama, Komedie

Nederland 2015. Drama van Erik de Bruyn. Met o.a. Fedja van Huêt, Frank Lammers, Ruben van der Meer, Erik de Bruyn en Romi van Renterghem.

Vijftien jaar na Wilde mossels werken regisseur De Bruyn en acteurs Van Huêt en Lammers weer samen in deze mengelmoes van roadmovie, western, boekverfilming, komedie, thriller en coming-of-age-drama. Gebaseerd op een boek van P.F. Thomése, over alter ego Franske (Van Huêt) en diens goede vriend Jezus Kessels (Lammers). Samen gaan ze in Kessels' Plymouth Gold Duster naar de rosse buurt in Hamburg, op zoek naar een verdwenen zakenman. Of zijn het allemaal maar fantasieën van Franske? Vaak plat en flauw (vooral Franskes obsessie met jeugdliefde BB), maar ook prettig anarchistisch en soms erg grappig.

The Sky Above Us

2015 | Drama

Servië​/​​Nederland​/​​België 2015. Drama van Marinus Groothof. Met o.a. Nada Sargin, Nikola Rakocevic en Boris Isakovic.

Belgrado, 1999. Terwijl de NAVO maandenlang de stad bombardeert proberen drie inwoners - een actrice, een feestende jongen en een oudere uitzendtechnicus - op normale wijze hun leven te leiden. Allen werken ze echter in of nabij het lokale televisiestation, een aangekondigd doelwit. Speelfilmdebuut van Nederlander Groothof (Op zee), die met zeer weinig middelen de angst in de stad voelbaar weet te maken. Prachtig zijn de licht-surrealistische beelden waarin hij zijn noodlotsdrama schetst. Maar zijn drie hoofdpersonages komen niet echt tot leven.

Dames 4

2015 | Komedie

Nederland 2015. Komedie van Maurice Trouwborst. Met o.a. Hannah van Lunteren, Jennifer Hoffman, Guido Pollemans, Sophie van Oers en Renée Fokker.

De vriendenkring van dertiger Wyne (Van Lunteren) valt uit elkaar: haar beste vriendin en huisgenote Nanda (Hoffman) gaat samenwonen, alle anderen zijn inmiddels zwanger of hebben jonge kinderen. Als de relatie met haar vriend Arjen dan ook nog op de klippen loopt, voelt ze zich volkomen verloren, tot ze op een lumineus idee komt: ze richt een damesvoetbalelftal op! Aardige telefilm over de overgang van feesten, drank en drugs naar luiers, Maxi-Cosi's en baby-draagzakken. Leuke bijrol van Ryanne 'Elle Bandita' van Dorst. Mooie voetbalacties ontbreken helaas.

Hollywood Banker

2014 | Documentaire

Nederland 2014. Documentaire van Rozemyn Afman.

Portret van de Nederlandse bankier Frans Afman, die via zijn werk voor de Rotterdamse Slavenburg Bank (later Crédit Lyonnais) grote films als Platoon, Superman en Terminator co-financierde. Hollywood Banker is het filmdebuut van Frans' dochter Rozemyn, die het familiearchief plunderde en uitgebreid met haar vader zelf sprak. Wat verklaart waarom de film te vaak voelt als een egodocument en een hagiografie. Wel veel mooie beelden uit de jaren tachtig.

In het niets

2013 | Drama

Nederland 2013. Drama van Daniel Bruce. Met o.a. Issaka Sawadogo, Lulu Veen, Lolu Ajayi, Rachella Kingswijk en Joy Wielkens.

De illegale Ghanese Agymah (Sawadogo) leidt in de Amsterdamse Bijlmer een teruggetrokken leven, totdat hij wordt opgescheept met de twaalfjarige Nina (Veen), een levendig meisje (en Madonna-fan) met muzikale ambities. Dan stort een vliegtuig van El Al neer. Regisseur Bruce geeft met dit persoonlijke inkijkje in een samengesteld gezin een fictief gezicht aan de onbekende slachtoffers van de Bijlmerramp, in oktober 1992. Hoeveel 'identiteitsloze' mensen kwamen toen om? One Night Stand-drama heeft prima acteurs en een camera die dicht op de boven op elkaar wonende flatbewoners zit.

Anton Corbijn Inside Out

2012 | Documentaire, Biografie

Nederland​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Zweden 2012. Documentaire van Klaartje Quirijns.

Quirijns, bekend van politiek geëngageerde documentaires als The Dictator Hunter, trok ruim drie jaar op met Nederlands succesvolste fotograaf, Anton Corbijn. Een enerverende klus, kriskras de wereld over, op bezoek bij sterren als U2, Metallica en George Clooney. Tussen de bedrijven door zien we Corbijn thuis in Den Haag, in zijn geboortedorp en op familiefeestjes. Een informatieve biografie leverde het niet op, wel een fraai impressionistisch, soms inzichtelijk en ontroerend portret van een introverte man die leeft voor en communiceert via zijn kunst.

Plan C

2011 | Komedie, Misdaad, Thriller

Nederland 2011. Komedie van Max Porcelijn. Met o.a. Ruben van der Meer, Ton Kas, René van 't Hof, Kees Hulst en Rifka Lodeizen.

Ingetogen zwarte misdaadkomedie met de drie ongekroonde koningen van het understatement: Ruben van der Meer (als Ronald), Ton Kas (als Bram) en René van ’t Hof (als Gerrit). Ronald is een rechercheur met gokschulden. Als zijn zoontje en ex-vrouw worden bedreigd door Chinese onderwereldfiguren aan wie hij binnen een week 10.000 euro moet terugbetalen, plant hij met de goedmoedige kruimeldief Gerrit een overval op een illegaal pokercafé in Amsterdam-Noord. Maar als vervolgens ook ongeleid projectiel Bram aan boord komt, loopt alles net even anders.