Bernd Eichinger (1949-2011): regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 29 films gevonden.

Resident Evil: Afterlife

2010 | Actiefilm, Horror, Sciencefiction, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 2010. Actiefilm van Paul W.S. Anderson. Met o.a. Milla Jovovich, Ali Larter, Kim Coates, Shawn Roberts en Sergio Peris-Mencheta.

Tijdens haar missie om de Umbrella Corporation te vernietigen, sluit Alice zich aan bij een groep overlevenden. Deze mensen zijn op zoek naar Arcadia, dat naar het schijnt een onaangetaste, veilige plaats is.

Der Baader Meinhof Komplex

2008 | Biografie, Historische film, Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Tsjechië 2008. Biografie van Uli Edel. Met o.a. Martina Gedeck, Moritz Bleibtreu, Johanna Wokalek, Bruno Ganz en Nadja Uhl.

Nadat in 1967 een demonstratie tegen het bezoek van de Sjah van Perzië aan West-Duitsland bruut uiteen wordt geslagen door de politie sluit journaliste Ulrike Meinhof (Gedeck) zich aan bij het koppel Andreas Baader (Bleibtreu) en Gudrun Ensslin (Wokalek), dat warenhuizen in de fik steekt als protest tegen de Vietnamoorlog. Meinhof verandert van intellectueel in een geweldpredikend activiste, het idealisme ontaardt al snel in een grimmig en zelfrechtvaardigend complot- en kokerdenken. Regisseur Edel gebruikt verrassend veel humor in z'n film, is bijzonder nauwgezet, maar wil uiteindelijk teveel laten zien. De volledigheid gaat ten koste van het drama, de kijker blijft afgestompt achter. Wordt op televisie in twee delen uitgezonden.

Resident Evil: Extinction

2007 | Sciencefiction, Actiefilm, Horror, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Australië 2007. Sciencefiction van Russell Mulcahy. Met o.a. Milla Jovovich, Oded Fehr, Mike Epps, Ali Larter en Iain Glen.

In deze derde aflevering van de op een populair videospel gebaseerde Resident Evil-reeks is de mensheid, samen met bijna al het andere leven op aarde, na een virusuitbraak zo goed als uitgestorven. In bunkers, diep onder de grond, proberen gewetenloze wetenschappers het tij te keren, maar daarvoor hebben ze het bloed nodig van ontsnapt proefpersoon Project Alice (Jovovich). Mooie woestijnplaatjes, bloederige make-up, een knappe heldin en aardige actiescènes maken dit tot een heel acceptabele zombiefilm, waarbij logica en plot een ondergeschikte rol spelen.

Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer

2007 | Actiefilm, Sciencefiction

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 2007. Actiefilm van Tim Story. Met o.a. Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans, Michael Chiklis en Julian McMahon.

Eigenlijk zou Reed Richards (Gruffudd) zich bezig moeten houden met de voorbereidingen voor zijn huwelijk met Susan Storm (Alba), maar zijn aandacht wordt afgeleid door een geheimzinnig zilverkleurig persoon op een vliegende surfplank. Tijd om zijn superheldenidentiteit weer af te stoffen. Nogal brave, kindvriendelijke stripverfilming met milde grapjes over bijvoorbeeld vrijgezellenfeestjes, en met gelikte, maar niet bijzonder opzienbarende special effects. De film mist de pit en karakterontwikkeling van de Spider-Man serie en het scherpe, duistere randje van Batman. (Nog) minder leuk dan de eerste Fantastic Four-film.

Perfume: The Story of a Murderer

2006 | Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Spanje 2006. Drama van Tom Tykwer. Met o.a. Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman, Rachel Hurd-Wood en Karoline Herfurth.

Parijs in de achttiende eeuw. Jean-Baptiste Grenouille (Whishaw) heeft zo'n goede neus dat hij feilloos complexe geuren kan ontleden in verschillende componenten. Dankzij dit talent weet hij zich vanuit de goot op te werken tot gezel van een parfumeur (Hoffman), die hem de kneepjes van het vak leert. De amorele Grenouille wil het ultieme parfum creëren. Maar daarvoor heeft hij de geurstoffen van vers vermoorde meisjes nodig. Tykwer (Lola rennt) verfilmde de onverfilmbaar geachte roman van Patrick Süskind op briljante wijze door met beelden de geuren te suggereren.

Elementarteilchen

2006 | Drama

Duitsland 2006. Drama van Oskar Roehler. Met o.a. Moritz Bleibtreu, Christian Ulmen, Martina Gedeck, Franka Potente en Uwe Ochsenknecht.

De halfbroers Bruno en Michael werden op jonge leeftijd in de steek gelaten door hun hippie-moeder en hebben daar een ferme tik van meegekregen. De een is een seksverslaafde leraar, de ander een frigide moleculaire bioloog. Liefhebbers van de controversiële roman van Michel Houellebecq zullen wellicht weinig ophebben met deze Duitse adaptatie, omdat regisseur/scenarist Roehler de zwartgalligheid en maatschappelijke bespiegelingen uit het boek flink heeft gereduceerd. Op zichzelf beschouwd heeft de film echter voldoende kwaliteiten, bijvoorbeeld het prima acteerwerk.

Der Untergang

2004 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Duitsland​/​​Italië​/​​Oostenrijk 2004. Drama van Oliver Hirschbiegel. Met o.a. Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Corinna Harfouch, Ulrich Matthes en Juliane Köhler.

In Der Untergang - over de laatste dagen van de Führer - wordt nauwgezet in beeld gebracht hoe Hitler (een geniale Ganz) aanvankelijk nog aardige kantjes had, bijvoorbeeld voor zijn secretaresse Traudl Junge, op wier memoires de film is gebaseerd. Eenmaal in het nauw gedreven door de geallieerden wordt hij steeds open­­lijker onaangenaam. Hitler en zijn intieme kring worden neergezet als personen die geen gevoel (meer) hebben voor de rauwe werkelijkheid. Die de kijker overigens regelmatig te zien krijgt, opdat hij niet vergete welk een destructie Hitler heeft veroorzaakt.

Resident Evil

2002 | Sciencefiction, Actiefilm, Thriller, Horror

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2002. Sciencefiction van Paul W.S. Anderson. Met o.a. Milla Jovovich, Ryan McCluskey, Oscar Pearce, Michelle Rodriguez en Eric Mabius.

In een geheim ondergronds laboratorium komt een experimenteel virus vrij, alle werknemers zijn geïnfecteerd. De aan geheugenverlies lijdende Alice (Jovovich) zal met een team commando's orde op zaken moeten stellen en het op moeten nemen tegen een op hol geslagen beveiligingssysteem en de tot bloeddorstige zombies getransformeerde wetenschappers om te voorkomen dat het virus vrijkomt. Gebaseerd op het gelijknamige computerspel. Net als de meeste game-verfilmingen nogal warrig en matig geacteerd, maar toch regelmatig leuk vanwege de inventieve special effects en mooie schrikmomenten. Er kwam een aantal vervolgfilms.

The Mists of Avalon

2001 | Avonturenfilm, Historische film, Fantasy, Horror, Animatie, Drama

Duitsland​/​​Tsjechië​/​​Verenigde Staten 2001. Avonturenfilm van Uli Edel. Met o.a. Anjelica Huston, Julianna Margulies, Joan Allen, Samantha Mathis en Caroline Goodall.

De koning is dood. Lang leve de koning! Maar wie de nieuwe koning wordt, blijft een raadsel. Het antwoord moet gezocht worden in het mystieke, magische Avalon, waar krachten huizen die het Lot van de wereld bepalen. The mists of Avalon hervertelt de Arthuriaanse legende vanuit vrouwelijk perspectief en herleidt de invloed van Merlijn tot zijn ware proporties.

The Calling

2000 | Horror, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2000. Horror van Richard Caesar. Met o.a. Laura Harris, Richard Lintern, Alex Roe en Alice Krige.

Door een reeks bizarre gebeurtenissen raakt een vrouw er steeds meer van overtuigd dat haar zoon de antichrist is.

Der grosse Bagarozy

1999 | Komedie, Drama, Erotiek

Duitsland 1999. Komedie van Bernd Eichinger. Met o.a. Corinna Harfouch, Til Schweiger en Sonja Kerskes.

Stanislaus Nagy, de nieuwste patiënt van psychologe Cora, treedt op als illusionist Der große Bagarozy en beweert de duivel te zijn. Haar poging hem te ontmaskeren neemt al snel de vorm van een obsessie aan. Een origineel verhaal, met merkwaardige rollen voor Maria Callas en een zwarte poedel, maar al te best is deze mengelmoes van komedie, erotiek en fantasy niet. Met name de gewenste chemie tussen Cora en Nagy is ver te zoeken. Helmut Krausser, auteur van de gelijknamige roman, noemde de film 'een complete mislukking'.

¿Bin ich schön?

1998 | Drama, Komedie

Duitsland 1998. Drama van Doris Dörrie. Met o.a. Suzanne von Borsody, Julian Messner, Carla Weindler, Marie Zielcke en Gustav-Peter Wöhler.

Mozaïekfilm over de lotgevallen van zestien personages die, in Duitsland en Spanje, worstelen met de liefde, in voor- en tegenspoed. Onder hen Linda (Potente) - die tegen de een doet alsof ze doofstom is en tegen een ander zegt terminaal ziek te zijn - en de oudere Unna (Berger), die door haar man wordt bedrogen, maar in Spanje opnieuw haar jeugdliefde ontmoet. Regisseur Dörrie (Kirschblüten - Hanami, 2008) liet voor haar film een groot aantal sterren uit de Duitse film- en toneelwereld aanrukken. Haar film is soms ontroerend, soms meeslepend, maar soms ook wat fragmentarisch.

Wrongfully Accused

1998 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1998. Komedie van Pat Proft. Met o.a. Leslie Nielsen, Richard Crenna, Kelly LeBrock, Melinda McGraw en Sandra Bernhard.

Parodie op (onder andere) On the Waterfront, Star Wars, The Godfather III, Casablanca, Blue Velvet en ER. Ryan Harrison (Nielsen) wordt verdacht van moord. De enige manier waarop hij zijn onschuld kan bewijzen is een mysterieuze eenogige, eenarmige, eenbenige man te vinden. Jammer genoeg haalt de film niet het niveau van Nielsens eerdere werk, en ook daar moet je van houden: lang niet iedereen waardeert de meligheid van films als Airplane! (1980) en The Naked Gun (1988).

Smilla's Sense of Snow

1997 | Thriller, Actiefilm

Zweden​/​​Denemarken​/​​Duitsland 1997. Thriller van Bille August. Met o.a. Julia Ormond, Gabriel Byrne, Richard Harris, Vanessa Redgrave en Robert Loggia.

Jammer dat deze thriller - die zo sfeervol en raadselachtig begint met beelden van een komeetinslag - niet tot het einde toe weet te boeien. Het verhaal draait om een Kopenhaagse wetenschapper (Ormond), die ervan overtuigd is dat haar buurjongetje niet door een ongeluk om het leven kwam maar werd vermoord. Met haar onderzoek lijkt ze niet alleen het moordmysterie maar meteen ook het kosmische wereldraadsel te willen oplossen. Regisseur Bille August die oa een Oscar won met z'n Pelle de veroveraar (1987), baseerde zijn film op de roman van Peter Høeg.

Prince Valiant

1997 | Avonturenfilm, Historische film, Fantasy

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Ierland 1997. Avonturenfilm van Anthony Hickox. Met o.a. Stephen Moyer, Jodie Kidd, Katherine Heigl, Thomas Kretschmann en Edward Fox.

Ten eerste: de stripboeken van Harold R. Foster lezen over de iets te vrouwelijk ogende rondetafelridder Prins Valiant is heilzamer dan de film aanschouwen. Verder valt er wel iets te zeggen voor deze fantasy van scriptschrijver-regisseur Hickox (bekend van Hellraiser III). Als men het onontwarbare verhaal - over een schildknaap die Vikingkoning wordt en de dochter van Koning Arthur redt - en de abominabele montage negeert, ziet men prachtige middeleeuwse settings, ontworpen door Crispian Sallis (Aliens, Gladiator), waarin de twee frisonbekende acteurs Moyer en Heigl leuke hoofdrollen vertolken. De manier waarop tekening overgaat in live actie en andersom is eveneens vermeldenswaardig.

Knockin' on Heaven's Door

1997 | Actiefilm, Komedie

Duitsland 1997. Actiefilm van Thomas Jahn. Met o.a. Til Schweiger, Jan Josef Liefers, Thierry van Werveke, Moritz Bleibtreu en Huub Stapel.

Dertigers Martin en Rudi gaan binnenkort dood aan kanker en vinden het de hoogste tijd om hun dromen te verwezenlijken: een Cadillac en groepsseks. Ze stelen een Mercedes en al snel zitten de politie en de criminele eigenaren hen op de hielen in een dolle parodie op de Amerikaanse roadmovie. Nederlanders Stapel en Hauer zijn ook van de partij als gangsterbazen. De oosterburen kwamen in groten getale naar de Kino en vonden het kostelijk.

Es geschah am hellichten Tag

1997 | Thriller, Misdaad

Duitsland 1997. Thriller van Nico Hofmann. Met o.a. Joachim Król, Heino Ferch, Barbara Rudnik, Axel Milberg en Monica Bleibtreu.

Evenals The Cold Light of Day overbodige remake van klassieke adaptatie uit 1958 van Friedrich Dürrenmatts 'Das Versprechen', over politiecommissaris Matthäus die in landelijk gebied een valstrik zet voor een kindermoordenaar. Król speelt naar vermogen, maar ontbeert zowel het stoïcijnse als aimabele van Heinz Rühmann in het origineel. Voor Hofmann, beduidend beter op dreef met een erothriller als Solo für Klarinette, is de vlakke enscenering simpelweg ondermaats. Alle andere filmversies van dit lugubere verhaal ten spijt blijft het Hongaarse Szürkület (1990) met zijn tergend lange takes en camerabewegingen de meest indrukwekkende en angstaanjagende.

Die drei Mädels von der Tankstelle

1997 | Komedie, Musical

Duitsland 1997. Komedie van Peter F. Bringmann. Met o.a. Wigald Boning, Axel Milberg, Franka Potente, Carol Campbell en Anya Hoffmann.

Evenals The Cold Light of Day overbodige remake van klassieke adaptatie uit 1958 van Friedrich Dürrenmatts 'Das Versprechen', over politiecommissaris Matthäus die in landelijk gebied een valstrik zet voor een kindermoordenaar. Król speelt naar vermogen, maar ontbeert zowel het stoïcijnse als aimabele van Heinz Rühmann in het origineel. Voor Hofmann, beduidend beter op dreef met een erothriller als Solo für Klarinette, is de vlakke enscenering simpelweg ondermaats. Alle andere filmversies van dit lugubere verhaal ten spijt blijft het Hongaarse Szürkület (1990) met zijn tergend lange takes en camerabewegingen de meest indrukwekkende en angstaanjagende.

Das Mädchen Rosemarie

1995 |

Duitsland 1995. Bernd Eichinger. Met o.a. Heiner Lauterbach, Til Schweiger en Nina Hoss.

Evenals The Cold Light of Day overbodige remake van klassieke adaptatie uit 1958 van Friedrich Dürrenmatts 'Das Versprechen', over politiecommissaris Matthäus die in landelijk gebied een valstrik zet voor een kindermoordenaar. Król speelt naar vermogen, maar ontbeert zowel het stoïcijnse als aimabele van Heinz Rühmann in het origineel. Voor Hofmann, beduidend beter op dreef met een erothriller als Solo für Klarinette, is de vlakke enscenering simpelweg ondermaats. Alle andere filmversies van dit lugubere verhaal ten spijt blijft het Hongaarse Szürkület (1990) met zijn tergend lange takes en camerabewegingen de meest indrukwekkende en angstaanjagende.

Der bewegte Mann

1994 | Komedie

Duitsland 1994. Komedie van Sönke Wortmann. Met o.a. Til Schweiger, Katja Riemann, Joachim Król, Rufus Beck en Armin Rohde.

Doro (Riemann) betrapt haar vriend Axel met een andere vrouw. Het is niet de eerste keer en nu is ze het beu. Hij wordt het huis uitgegooid en neemt noodgedwongen zijn intrek bij twee homo's, Walter en Norbert. Die vinden hem leuk en beginnen hem prompt te versieren. Macho Axel is niet geïnteresseerd, maar de zwangere Dorothy maakt zich wel grote zorgen. Leuke, in Duitsland zeer populaire komedie is gebaseerd op Ralf Königs boosaardig-grappige homostrips. Hoofdrolspeler Til Schweiger (Inglourious Basterds) kreeg door de film in Duitsland de status van superster.

The House of the Spirits

1993 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Portugal​/​​Duitsland​/​​Denemarken 1993. Drama van Bille August. Met o.a. Jeremy Irons, Meryl Streep, Winona Ryder, Antonio Banderas en Glenn Close.

Het boek is meestal beter dan de film, maar ook degenen die The House of the Spirits van Isabel Allende niet gelezen hebben vinden de verfilming wonderlijk mislukt. De beelden van exotische landschappen en huizen zijn magnifiek, het verhaal - selfmade man Esteban (Irons) raakt verbitterd en komt lijnrecht tegenover de geliefde van zijn dochter (Ryder) te staan - is interessant en episch, en de acteurs geven zich volledig. En toch. De Zuid-Amerikaanse passie ontbreekt. De schuld daarvan wordt meestal gelegd bij de Deense scriptschrijver en regisseur August, die te koudbloedig zou zijn om Allende te doorgronden.

Salt on our Skin

1993 | Drama, Komedie, Erotiek

Frankrijk​/​​Canada​/​​Duitsland 1993. Drama van Andrew Birkin. Met o.a. Greta Scacchi, Vincent D'Onofrio, Anais Jeanneret, Petra Berndt en Claudine Auger.

Onafhankelijke, intellectuele Parisienne Scacchi valt voor eenvoudige maar viriele Schotse visser D`Onofrio. Wat begint als een tieneridylle duurt drie decennia lang, hoewel beiden met anderen trouwen en in totaal verschillende werelden terecht komen. Naar de erotische bestseller [KL]Les vaisseaux du coeur[KLE] (vertaald als Zout op mijn huid) van Benoîte Groult, maar een aanfluiting van het boek over zorgeloos genot en meedogenloze commentaar op de vrouwelijke seksualiteit. De film is een damesromannetje geworden met toeristische plaatjes van Schotland, Parijs, Montreal en de Virgin Islands. Europudding op zijn smalst, overgoten met een transcontinentaal, Canadees, sausje. Scenario van Andrew Birkin en Bee Gilbert. Camerawerk van Dietrich Lohmann.

Last Exit to Brooklyn

1989 | Drama, Experimenteel, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1989. Drama van Uli Edel. Met o.a. Stephen Lang, Burt Young, Jennifer Jason Leigh, Peter Dobson en Ricki Lake.

New York, 1952. De oorlog in Korea lijkt eindeloos en stakingen drukken hun stempel op de wijk Red Hook. In verdachte bars slepen daklozen, opgesmukte travestieten en goedkope hoertjes zich met moeite door de chaos. Ze leven in een gewelddadige wereld, waar een mens niks waard is en waar niemand zich meer illusies maakt. De roman van Hubert Selby, Jr. bestaat uit zes min of meer met elkaar verbonden verhalen, verteld met een ongehoorde wreedheid. Het schept een beeld van Amerika dat niets te maken heeft met de Amerikaanse Droom. Scenarioschrijver Desmond Nakano knotte de verschillende verhalen tot een deprimerend geheel, schitterend vertolkt door een reeks fantastische maar minder bekende acteurs. Geen aangename ontspanning, wel een keiharde film die je bijblijft. Omdat geen enkele Amerikaanse producer dit project aandurfde, werd geld gezocht in Duitsland. Locaties en acteurs zijn wel degelijk Amerikaans. Duister camerawerk van Stephan Czapsky. Selby zelf is te zien als taxichauffeur.

The Name of the Rose

1986 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1986. Mysterie van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Sean Connery, Helmut Qualtinger, Christian Slater, F. Murray Abraham en Elya Baskin.

Als in de late Middeleeuwen in een klooster in Noord-Italië mysterieuze moorden worden gepleegd, reist de franciscaner monnik William of Baskerville (Connery) naar de plaats des onheils om met een onkarakteristiek rationele blik licht in de duisternis te brengen. Zijn assistent Adso (Slater) observeert, leert, en huivert bij de aanblik van de mismaakte kloosterlingen met hun beroerde omgangsvormen. Niet erg geslaagde adaptatie van Umberto Eco's roman, waaruit alleen het hoognodige bewaard bleef. Maar Connery is niet slecht, en er kan volop gegriezeld worden.

The NeverEnding Story

1984 | Fantasy, Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Duitsland​/​​Verenigde Staten 1984. Fantasy van Wolfgang Petersen. Met o.a. Barret Oliver, Drum Garrett, Noah Hathaway, Tami Stronach en Gerald McRaney.

Klassieke fantasyfilm, kundig geregisseerd door Wolfgang Petersen, de man die in 1981 zijn sporen verdiende met Das Boot. Buitenbeentje Bastian (Barret Oliver) - strenge vader, overleden moeder, opgejaagd door pestkoppen - 'leent het titelboek uit een stoffige boekhandel. Op de zolder van zijn school wordt hij letterlijk het verhaal ingezogen, een verhaal over de jonge held Atreyu die het rijk Fantasia verdedigt tegen het vervaarlijke Niets. The NeverEnding Story kan, ondanks de papier-maché effecten en de gedateerde muziek nog decennia mee. Gebaseerd op de eerste helft van het boek Die Unendliche Geschichte van Michael Ende. Inferieure vervolgfilms in 1990 en 1994.

King Kongs Faust

1984 |

Duitsland 1984. Heiner Stadler. Met o.a. Leonard Lansink, Werner Grassmann, Heinz van Nouhuys, Wolfgang Längsfeld en Wim Wenders.

Op het filmfestival van Berlijn wordt een experimentele film uit de jaren 1920 getoond. Er zijn geen begin- en eindtitels. Filmjournalist Fritz Ackrewa (Grassmann) die het zout niet in de pap verdient, ruikt hierin een grote story. De rolprent zou gemaakt zijn door een voor de nazi`s gevlucht regisseur, Wawerka, de brein achter het meesterwerk KING KONG (van Merian C. Cooper en Ernest B. Schoedsack uit 1933). Hij reist er de halve wereld voor af om zijn verhaal na te gaan. Deze prent is hooguit interessant voor Duitse filmgekken die erop trippen om Wim, Wenders, Doris Dörrie e.a. te zien rondstappen. Wie daar niet mee op de hoogte is, zakt algauw weg in een diepe slaap of pakt een boek en kijkt de komende paar maanden naar geen enkele film meer. Scenario van de regisseur, Ulrich Enzensberger en Liliane Targownik. Camerawerk van de regisseur en Markus Dürr.

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo

1981 | Experimenteel, Drama

Duitsland 1981. Experimenteel van Uli Edel. Met o.a. Natja Brunkhorst, Thomas Haustein, Jens Kuphal, Reiner Wölk en David Bowie.

Bewerking van het gelijknamige, invloedrijke biografische boek waarin een jonge vrouw verslag doet van haar heroïneverslaving in de grauwe straten van Berlijn, midden jaren zeventig. De dertienjarige Christiane (Brunckhorst) komt terecht tussen jongeren die experimenteren met drugs. Wat begint met pillen wordt snel erger. Indrukwekkend relaas van een tienermeisje voor wie het leven al gauw draait om scoren, afkicken, straatprostitutie, overdoses en dood, kreeg een zekere cultstatus door de muziek én aanwezigheid van David Bowie. Jonge acteurs in pittige rollen, omringd door echte junkies, maken indruk.

Die Konsequenz

1977 | Drama

Duitsland 1977. Drama van Wolfgang Petersen. Met o.a. Jürgen Prochnow, Ernst Hannawald, Edith Volkmann, Walo Lüönd en Hans Irle.

Een speelfilmsucces van 'Tatort'-regisseur Petersen over ouders die het leven verzieken van hun zoon na zijn bekentenis dat hij homoseksueel is, zodat hij nog vóór zijn 21ste jaar voorgoed in een zenuwinrichting terechtkomt. Een van de beste, en meest ontroerende homofilms van de laatste jaren, waarover in Beieren stormen van protest ontstonden. Scenario van regisseur en Alexander Ziegler. Camerawerk van Jörg-Michael Baldenius.

Falsche Bewegung

1975 | Drama, Experimenteel

Duitsland 1975. Drama van Wim Wenders. Met o.a. Rüdiger Vogler, Nastassja Kinski, Marianne Hoppe, Peter Kern en Ivan Desny.

Verveelde Wilhelm (Vogler) verlaat moeder voor een treinreis naar de West-Duitse hoofdstad Bonn. Hij wil schrijver worden, in de wereld van filmmaker Wenders een doorgeefluik-personage. Want Wilhelm maakt zelf niets mee. Hij beleeft de verhalen van de mensen die hij ontmoet. Zijn innerlijke leegte spiegelt Wenders in moreel en politiek verval in een welvarend Duitsland, waar uitwassen worden gesmoord door de afschuw van het levende verleden. Gebaseerd op Goethe's vroege roman Wilhelm Meisters Lehrjahre (1795). Ernstig kunststuk, mooi in balans dankzij de dynamiek van het wisselende horizondoek.