Peter Jackson (1961): regie, bedenker, cast, scenario, productie en camera.
Er zijn 22 films en 1 serie gevonden.

The Beatles: Get Back

2021 | Documentaire, Muziek

Verenigd Koninkrijk​/​​Nieuw-Zeeland​/​​Verenigde Staten 2021. Documentaire van Peter Jackson.

In 1969 kreeg documentairemaker Michael Lindsay-Hogg toestemming van The Beatles om de repetities voor hun volgende plaat te volgen. Wat resulteerde in 60 uur film en 150 uur audio. En in de door The Beatles snel weer van de markt gehaalde film Let It Be (1970), omdat je daarin kon zien dat het rommelde in de band. Al het geschoten materiaal ging in een kluis, die pas vier jaar geleden weer openging voor Peter Jackson. Die kreeg van de nog resterende Beatles min of meer de vrije hand, en levert met deze ruim zeven uur durende docu-serie een monumentale prestatie. Beeld en geluid werden indrukwekkend opgekalefaterd, maar belangrijker nog: we zitten eerste rang bij de laatste stuiptrekkingen van de belangrijkste band uit de popgeschiedenis.

They Shall Not Grow Old

2018 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk​/​​Nieuw-Zeeland 2018. Documentaire van Peter Jackson.

Regisseur Peter Jackson (Lord of the Rings-trilogie) werd door het Imperial War Museum gevraagd om op basis van hun enorme archief een documentaire samen te stellen over de Britse deelname aan de Eerste Wereldoorlog. Het resultaat is een baanbrekende film waarin honderd jaar oude beelden met nieuwe digitale technieken zijn ingekleurd, voorzien van commentaar door veteranen. Het doel van Jackson was om ‘de mannen uit het verleden te trekken en hun een menselijk te gezicht geven, zodat een hedendaags publiek weer kennis met ze kan maken.’ En daar is hij bijzonder goed in geslaagd.

Mortal Engines

2018 | Fantasy, Avonturenfilm, Actie, Sciencefiction

Nieuw-Zeeland​/​​Verenigde Staten 2018. Fantasy van Christian Rivers. Met o.a. Hera Hilmar, Hugo Weaving, Jihae, Robert Sheehan en Stephen Lang.

Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson schreef en produceerde deze verfilming van de sf-roman van Philip Reeve, en liet de regie over aan zijn vaste effectenman Christian Rivers. Het gegeven: in een post-apocalyptische toekomst woedt een oorlog tussen gigantische rijdende steden. Een groepje jongeren uit rivaliserende steden moet samenwerken om een massavernietigingswapen uit te schakelen. Het verhaal is vermakelijk genoeg, zij het wat knullig uitgewerkt, met veel futloze uitlegdialogen. De steampunk-setting is echter prachtig ontworpen, met invloeden van Mad Max, Terry Gilliam en Hayao Miyazaki.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

2014 | Avonturenfilm, Fantasy

Nieuw-Zeeland​/​​Verenigde Staten 2014. Avonturenfilm van Peter Jackson. Met o.a. Martin Freeman, Orlando Bloom, Cate Blanchett, Evangeline Lilly en Richard Armitage.

The Battle of the Five Armies, het afsluitende deel van Peter Jacksons 3D-trilogie naar J.R.R. Tolkiens nog geen driehonderd pagina's tellende fantasyboek The Hobbit, begint met een spectaculaire proloog waarin Bard de vuurspuwende draak Smaug verslaat. Wat volgt is, zoals de titel belooft, een lange aaneenschakeling van veldslagen tussen legers van elfen, dwergen, orks, mensen en een enkele tovenaar. Volstrekt onnavolgbaar, maar volgens een overzichtelijk stramien: als de nood het hoogst is, trekt componist Howard Shore alle registers open en blijkt de redding nabij.

The Hobbit: The Desolation of Smaug

2013 | Fantasy, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Australië 2013. Fantasy van Peter Jackson. Met o.a. Martin Freeman, Ian McKellen, Benedict Cumberbatch, Cate Blanchett en Orlando Bloom.

Na The Hobbit: An Unexpected Journey zetten hobbit Bilbo (Freeman), tovenaar Gandalf (McKellen) en de dwergen hun reis voort naar The Lonely Mountain om daar de confrontatie met draak Smaug (stem van Cumberbatch) aan te gaan. Peter Jackson brengt de gevaarlijke reis visueel wederom prachtig tot leven, en voegt ditmaal bovendien een tastbare spanning toe aan de adembenemende actiesequenties, die in het eerste deel ontbrak. Ondanks Jacksons terugkerende problemen met tempo en maat houden, is dit vervolg op bijna alle fronten een aangename verbetering op de eerste film.

The Hobbit: An Unexpected Journey

2012 | Fantasy, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Nieuw-Zeeland 2012. Fantasy van Peter Jackson. Met o.a. Graham McTavish, Martin Freeman, Cate Blanchett, Ian McKellen en Richard Armitage.

Nadat hij met zijn Lord of the Rings-trilogie zeventien Oscars, bijna drie miljard aan box office-inkomsten en jubelende reacties van zowel critici als fans ontving, stort regisseur Peter Jackson zich op The Hobbit, een driedelige verfilming van Tolkiens eerdere boek, dat zich zo’n zestig jaar vóór de avonturen van Frodo afspeelt. Dit eerste deel is een visueel overweldigende achtbaanrit door een sprookjesbos, vol cartooneske actie en holle personages, die met enkele spaarzame hoogtepunten en een zwalkende stijl minstens een uur te lang duurt.

The Adventures of Tintin

2011 | Animatie, Actiefilm, Avonturenfilm, Familiefilm

Nieuw-Zeeland​/​​Verenigde Staten 2011. Animatie van Steven Spielberg. Met o.a. Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig, Simon Pegg en Nick Frost.

Voor zijn dood in 1983 gaf Kuifje-bedenker Hergé zijn fiat aan Steven Spielberg om zijn creatie op het witte doek te brengen. Niet ten onrechte, bewijst de regisseur bijna dertig jaar later, met een inventieve, wervelend gefilmde 'motion capture'-animatieprent, die Spielbergs eigen Indiana Jones-films in herinnering brengt. Het scenario, van oa Edgar Wright (Shaun of the Dead, Baby Driver), vat drie Kuifje-albums samen met behoud van de oorspronkelijke toon. Andy Serkis steelt de show als manische kapitein Haddock. Peter Jackson produceerde en droeg bij aan de effecten.

The Lovely Bones

2009 | Drama, Fantasy, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Nieuw-Zeeland 2009. Drama van Peter Jackson. Met o.a. Saoirse Ronan, Mark Wahlberg, Stanley Tucci, Rachel Weisz en Susan Sarandon.

Het verbeelden van sterven en het hiernamaals is geen sinecure, maar de versie van Peter Jackson in The Lovely Bones staat gebeiteld in de top tien. Na een kleine drie kwartier speeltijd ontdekt veertienjarige Susie (Ronan) dat ze niet meer leeft, dat ze overal en nergens is, tussen de levenden en de doden. Naast de visuele pracht loopt een rechercheverhaal waarin Wahlberg haar radeloze vader speelt, die anno 1973 koortsachtig op zoek is naar de moordenaar van zijn dochter. Met treffend passende muziek van onder meer Brian Eno, Cocteau Twins en This Mortal Coil.

District 9

2009 | Sciencefiction, Actiefilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Nieuw-Zeeland​/​​Canada​/​​Zuid-Afrika 2009. Sciencefiction van Neill Blomkamp. Met o.a. Sharlto Copley, Jason Cope, Nathalie Boltt, Sylvaine Strike en John Sumner.

Buitenaardse wezens arriveren in een gigantisch ruimteschip, dat blijft hangen boven Johannesburg, Zuid-Afrika. In het schip treffen technici ontredderd rondglibberende, garnaalachtige wezens aan. Ze huisvesten in kampen lijkt een oplossing, voor de zekerheid met prikkeldraad eromheen. Verpaupering volgt. Decennia later moeten 'de garnalen' verhuizen, een operatie die wordt uitgevoerd onder leiding van de wat sullige ambtenaar Wikus Van De Merwe (Copley). Stekelige, intelligente sf levert venijnig commentaar op vreemdelingenhaat en machogedrag. Oscarnominaties voor het script, de montage, de effecten en voor Beste Film.

King Kong

2005 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Nieuw-Zeeland​/​​Duitsland 2005. Avonturenfilm van Peter Jackson. Met o.a. Naomi Watts, Adrien Brody, Jack Black, Andy Serkis en Jamie Bell.

Na zijn Lord of the Rings-trilogie was regisseur Peter Jackson op zoek naar een wat bescheidener project. Het werd King Kong. Werkloze actrice Ann Darrow (Watts) wordt door regisseur Carl Denham (Black) geronseld om scheep te gaan richting het mysterieuze Skull Island, waar exotische flora en fauna mooi filmmateriaal zouden moeten opleveren. Jackson volgt het origineel uit 1933 getrouw en voegt daar anderhalf uur fraaie special effects aan toe. Iets te lang, maar met zoveel liefde gemaakt, dat je daar wel overheen kunt stappen. De aap is overigens reuzesympathiek.

The Lord of the Rings: The Return of the King

2003 | Fantasy, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Nieuw-Zeeland​/​​Duitsland 2003. Fantasy van Peter Jackson. Met o.a. Christopher Lee, Elijah Wood, Sean Astin, Viggo Mortensen en Orlando Bloom.

Slechts een jaar na het tweede deel van de trilogie, The Two Towers, werden de vele fans van J.R.R. Tolkiens The Lord of the Rings alweer verblijd met het derde deel van de reeks. ­Hobbits Frodo (Wood) and Sam (Astin) voltooien het laatste deel van hun ­opdracht, terwijl hun vrienden en een enkele vriendin verwik­keld zijn in een groots gevecht tegen de troepen van het Kwaad. Visueel is deze stad – een knap staaltje speciale effecten – exemplarisch voor de ambities en het precisiewerk van de alom geprezen Peter Jackson. De film kreeg maar liefst elf Oscars, waaronder die voor beste film, regie en script.

The Lord of the Rings: The Two Towers

2002 | Fantasy, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Nieuw-Zeeland​/​​Duitsland 2002. Fantasy van Peter Jackson. Met o.a. Elijah Wood, Sean Astin, Viggo Mortensen, Liv Tyler en Orlando Bloom.

J.R.R. Tolkiens geliefde literaire trilogie leek lang onverfilmbaar, maar Jackson, met zijn uitbundige visuele fantasie, bleek de juiste man om dit sprookje over hobbits, dwergen en tovenaars te maken. Deze vervolgfilm sluit precies aan op het eerste deel, The Fellowship of the Ring. Twee personages proberen het akelige land Mordor binnen te komen, hun vrienden zwermen uit over mythisch Middle-Earth. Visueel indrukwekkende avonturenfilm eindigt in een lange, spannende, fraai vormgegeven veldslag. Het computergecreëerde personage Gollum werd een lieveling van de fans.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

2001 | Fantasy, Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Nieuw-Zeeland​/​​Verenigde Staten 2001. Fantasy van Peter Jackson. Met o.a. Elijah Wood, Sean Astin, Viggo Mortensen, Ian McKellen en Orlando Bloom.

Fans van Tolkiens vuistdikke epos The Lord of the Rings - over de hobbit Frodo en diens queeste om de Ring te vernietigen - waren er niet gerust op toen Peter Jackson de regie van hun geliefde ­trilogie ter hand nam. Vlak voor de wereldpremière liet Jackson weten dat 'de film niet wezenlijk verschilt van het boek'. Jackson wilde 'fantasy maken alsof het echt gebeurd is. Het boek voelt echt en dát wilde ik verfilmen. Ik hou namelijk niet van fantasy.' De rest is (film)geschiedenis.

Little Bigfoot 2: The Journey Home

1998 | Sciencefiction, Horror, Familiefilm

Verenigde Staten 1998. Sciencefiction van Art Camacho. Met o.a. Stephen Furst, Taran Noah Smith, Michael Fishman, Steve Eastin en Tom Bosley.

Fans van Tolkiens vuistdikke epos The Lord of the Rings - over de hobbit Frodo en diens queeste om de Ring te vernietigen - waren er niet gerust op toen Peter Jackson de regie van hun geliefde ­trilogie ter hand nam. Vlak voor de wereldpremière liet Jackson weten dat 'de film niet wezenlijk verschilt van het boek'. Jackson wilde 'fantasy maken alsof het echt gebeurd is. Het boek voelt echt en dát wilde ik verfilmen. Ik hou namelijk niet van fantasy.' De rest is (film)geschiedenis.

The Frighteners

1996 | Komedie, Horror, Thriller

Nieuw-Zeeland​/​​Verenigde Staten 1996. Komedie van Peter Jackson. Met o.a. Michael J. Fox, Trini Alvarado, Peter Dobson, John Astin en Jeffrey Combs.

Frank Bannister (Fox, in vorm) heeft een zesde zintuig en ziet geesten. Hij komt op het spoor van een kwaadaardig spook, een gestoorde seriemoordenaar die na zijn dood gewoon doorging met moorden, om een nieuw, bloederig record te vestigen. Met een paar (deels dode) collega's moet Bannister daar een stokje voor zien te steken. Een van de betere films van Peter Jackson (The Lord of the Rings), die toen hij deze film maakte de menselijke maat nog niet uit het oog had verloren. The Frighteners is erg geestig, spannend, mooi gefilmd, met prima special effects en een goed, verrassend script.

Forgotten Silver

1995 | Documentaire, Drama, Historische film, Fake documentaire

Nieuw-Zeeland 1995. Documentaire van Peter Jackson en Costa Botes. Met o.a. John O'Shea, Hannah McKenzie, Leonard Maltin, Sam Neill en Harvey Weinstein.

VV.

Heavenly Creatures

1994 | Drama, Thriller

Nieuw-Zeeland​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Drama van Peter Jackson. Met o.a. Melanie Lynskey, Kate Winslet, Sarah Peirse, Clive Merrison en Diana Kent.

Bizar, waargebeurd incident waarbij twee pubermeisjes in het Nieuw-Zeeland van de jaren vijftig een gruwelijke moord pleegden, vormt de basis van dit knap gemaakte drama van Jackson (Bad Taste, Lord of the Rings-trilogie). De inventieve regisseur laat middels vernuftige special effects de curieuze fantasiewereld van de meisjes zien, waarin middeleeuwse ridders en hoofse liefde voorkomen, maar ook hedendaagse helden als Orson Welles en tenor Mario Lanza. Uitstekende hoofdrollen van Winslet (in haar eerste filmrol) en Lynskey. Het script kreeg een Oscarnominatie.

Braindead

1992 | Horror, Komedie

Nieuw-Zeeland​/​​Verenigde Staten 1992. Horror van Peter Jackson. Met o.a. Timothy Balme, Diana Penalver, Elizabeth Moody, Ian Watkin en Brenda Kendall.

Moody is een bezitterige moeder die na een beet van een rataap verandert in een kannibalistische zombie. Zij valt een verpleegster aan die uiteraard ook een zombie wordt. Balme als haar zoon sluit beide creaturen op in de kelder en tracht hen te genezen met een dosis kalmerende middelen afkomstig van een reusachtige nijlpaard. Grensverleggend gore-delirium, overlopend van de macabere gags. De horror is een voorwendsel van een met bloederigheid overgoten komedie en Monthy Python-toestanden. Taboes kunnen Jackson gestolen worden. Grote Prijs op het Festival van Avoriaz 1993.

Meet the Feebles

1989 | Familiefilm, Musical, Animatie, Komedie

Nieuw-Zeeland 1989. Familiefilm van Peter Jackson. Met o.a. Donna Akersten, Stuart Devenie, Mark Hadlow en Brian Sergent.

De Nieuwzeelandse kampioen van de slechte smaak Jackson neemt in deze poppenfilm-voor-volwassenen de draad op die hij met BAD TASTE achterliet, in de vorm van een parodie op de MUPPETS met een soort Miss Piggy die haar hele omgeving bloederig afmaakt. Jackson bevestigt zijn vindingrijkheid en deskundigheid op het gebied van bizarre porno. Het scenario is van Jackson, Stephen Sinclair en Danny Mulheron.

A Day in The Summer

1989 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1989. Komedie van Bob Mahoney. Met o.a. Peter Egan, Jack Shepherd, John Sessions, Jill Bennett en Ian Carmichael.

Begin jaren 1950. Bij zijn aankomst in het kleine Great Minden ontmoet Peplow (Shepherd), die onlangs zijn zoontje verloor in een ongeval, zijn oude oorlogsvriend Herbert Ruskin (Egan) terug. Een andere oud-strijder, Ted Bellenger (Carmichael), woont ook in het dorpje, maar is stervende. Het is juist een feestdag, maar het leven gaat zijn gewoon gangetje. Leraar Sidney Croser (Sessions) wordt betutteld door zijn directrice Miss Prosser (Bennett). Sidney heeft een relatie met de vrouw (Bertish) van de dominee (Chadborn) en wil er met haar vandoor. Ruskin, die oorlogsinvalide is, zit de hele dag voor het venster en weet alles van iedereen in het dorpje. Ondertussen tracht Peplows vrouw haar man te vinden, die niet op zijn werk is. Waarom is Peplow trouwens in Great Minden en waarom heeft hij een wapen bij zich? Schitterende, dubbelzinnige personages en een realistische nostalgische sfeer maken van deze dramatische komedie een sterk staaltje observatie-cinema. Op het einde is niemand dezelfde als hij/zij in het begin was. Onder de oppervlakte loert bij iedereen een heel ander, soms gevaarlijk, individu. Een must voor iedereen die van acteerfilms houdt. Alan Plater baseerde zijn scenario op een roman van J.L. Carr. Peter Jackson stond achter de camera.

Bad Taste

1988 | Sciencefiction, Actiefilm, Horror

Nieuw-Zeeland 1988. Sciencefiction van Peter Jackson. Met o.a. Terry Potter, Pete O'Herne, Peter Jackson, Craig Smith en Mike Minett.

Bloed, inwendige organen en nog veel erger vliegen over het scherm als een stelletje mislukkelingen een invasie van kannibalistische buitenaardsen tracht tegen te houden. Behoorlijk walgelijk en chaotisch geregisseerd. Als je de sick-jokes kunt verdragen, dan behoor je tot de uitverkorenen die ervan kunnen genieten. Schrijver/regisseur/grimeur Jackson (die vijf jaar aan deze productie werkte) speelt de man wiens hersenen er voortdurend uitvallen. Over de gehele wereld een cult-hit. Er zijn ook versies van 90m en 92m.

Comeback

1987 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1987. Komedie van David Ambrose. Met o.a. Anton Rodgers, Stephen Dillon, Kate Buffery, Charles Lamb en Andrew Robertson.

Sinds zijn vrouw hem verlaten heeft is filmproducer John Charters (Rodgers) een verbitterde man geworden. Bovendien tast een ziekte zijn lichamelijke functies aan. In zijn wanhoop neemt hij een dodelijke dosis slaapmiddelen in, maar door de vlugge reactie van zijn dokter wordt hij op het nippertje gered. In het hospitaal komt hij terecht op een zaal met potenti[KA3]ele zelfmoordenaars. Mede door toedoen van zijn arts Dr. Marshall (Buffery) en zijn, ook in het leven ontgoochelde, maar veel jongere, buurman Alec (Dillon), leert hij opnieuw de waarden van het leven kennen. Een bijna-dood ervaring versterkt bovendien nog zijn wil om te leven. Aangrijpende, maar alles behalve sentimentele, benadering van het zelfmoordprobleem. Het leven, hoe uitzichtloos ook, is en blijft waard om geleefd te worden. Op bijna documentaire wijze volgen we het dagelijkse doen op deze zeer typische hospitaalafdeling. Een film die niemand onbewogen kan laten en die een blijvende indruk nalaat op de kijker. Ambrose baseerde het scenario op het autobiografische boek van John Charters. Peter Jackson stond achter de camera.

Mormor og de ätte ungene i byen

1977 | Familiefilm

Noorwegen 1977. Familiefilm van Espen Thorstenson. Met o.a. Inger Johanne Byhring, Anne-Cath Vestly, Svend Skjönsberg, Siri Stonex en Peter Jackson.

Vader, moeder en acht kinderen wonen in een veel te kleine flat in Oslo en krijgen oma te logeren. Oma woont al jaren in een bejaardentehuis en is nooit eerder in de stad geweest. Naar de boeken van Vestly, die zelf de rol van oma speelt. De kinderen staan centraal maar het interessante is dat het vertrouwde materiaal vanuit een sociaal standpunt wordt benaderd, maar nooit te dramatisch, zodat kinderen alles kunnen volgen.