Des McAleer: cast.
Er zijn 9 films gevonden.

When the Sky Falls

2000 | Misdaad, Biografie, Drama

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2000. Misdaad van John Mackenzie. Met o.a. Joan Allen, Patrick Bergin, Liam Cunningham, Kevin McNally en Jimmy Smallhorne.

When the Sky Falls vertelt het waar gebeurde verhaal van de Ierse journaliste Veronica Guerin (in de film heet ze Sinead Hamilton). Hamilton publiceert over de 'dirty war' in Dublin waar de macht is verdeeld tussen drugshandelaren en de IRA. De film begint met de voorspelbare liquidatie van Martin Shaughnessy (Postlethwaite), een drugsbaron, die volgens de autoriteiten door de IRA werd geliquideerd. Belangrijkste manco van deze biopic is dat teveel personages in te korte tijd worden geïntroduceerd. Kennelijk wilde Guerin - die zelf meeschreef aan het scenario - de héle werkelijkheid in een enkele film samenballen. Drie jaar later verfilmde regisseur Joel Schumacher haar leven.

An Everlasting Piece

2000 | Komedie

Ierland​/​​Verenigde Staten 2000. Komedie van Barry Levinson. Met o.a. Barry McEvoy, Brían F. O'Byrne, Anna Friel, Colum Convey en Billy Connolly.

Piece, met een e. Zoals in toupet. Regisseur Barry Levinson (Wag the dog, Rain man) leende zijn talent vijf jaar geleden aan acteur Barry McEvoy die een script had geschreven over een katholieke en een protestante kapper die in Ierland een toupetbedrijf opstarten (waarvan een genaamd is Toupee or not toupee). En het resultaat mag er zijn. 'Een eeuwige toupet' schakelt vlot tussen kolder, religie en politiek in roerig Ierland. Azijnpissers wezen op misbruik van het Ierse conflict terwijl Levinson juist de perfecte balans vond tussen humor en ernst.

Monsignor Renard

1999 | Biografie, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1999. Biografie van Malcolm Mowbray en David Wheatley. Met o.a. John Thaw, Des McAleer, Juliette Caton, Cheryl Campbell en Andrew McCulloch.

Piece, met een e. Zoals in toupet. Regisseur Barry Levinson (Wag the dog, Rain man) leende zijn talent vijf jaar geleden aan acteur Barry McEvoy die een script had geschreven over een katholieke en een protestante kapper die in Ierland een toupetbedrijf opstarten (waarvan een genaamd is Toupee or not toupee). En het resultaat mag er zijn. 'Een eeuwige toupet' schakelt vlot tussen kolder, religie en politiek in roerig Ierland. Azijnpissers wezen op misbruik van het Ierse conflict terwijl Levinson juist de perfecte balans vond tussen humor en ernst.

This Is The Sea

1998 | Romantiek, Actiefilm

Ierland 1998. Romantiek van Mary McGuckian. Met o.a. Richard Harris, Gabriel Byrne, Samantha Morton, Ross McDade en John Lynch.

Romeo & Juliet-achtig verhaal speelt zich af in Belfast waar een protestants meisje (Morton) en een katholieke jongen (McDade) verliefd op elkaar worden. Uiteraard worden de minnaars door hun omgeving tegengewerkt. Romantisch drama met politieke context heeft een mooie rol van de jonge Morton. Deze Britse begon al op haar dertiende te acteren en was in diverse tv-series te zien voordat ze doorbrak met haar rollen in Under the skin en Woody Allens Sweet and lowdown, waarvoor ze een Oscarnominatie ontving. (RdL/VPRO Gids)

I Want You

1998 | Romantiek, Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1998. Romantiek van Michael Winterbottom. Met o.a. Rachel Weisz, Alessandro Nivola, Luka Petrusic, Labina Mitevska en Carmen Ejogo.

In een Engels plaatsje wordt een jonge kapster, Helen, geconfronteerd met een ex-vriend die in de bak heeft gezeten. De verhoudingen tussen Helen, haar huidige vriend en de man uit het verleden worden bemoeilijkt door een zwijgende tiener die gesprekken opneemt. Regisseur Winterbottom, die onder meer Welcome to Sarajevo en de Thomas Hardy-verfilmingen Jude en The claim op zijn naam heeft staan, is dramatisch niet altijd evenwichtig. Maar visueel zijn zijn films zonder uitzondering indrukwekkend. Ditmaal zorgt cameraman Slavomir Idziak, die diverse malen samenwerkte met Krzysztof Kieslowski, voor de fraaie beelden. (RdL/VPRO Gids)

Life After Life

1995 | Drama, Misdaad

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 1995. Drama van Tim Fywell. Met o.a. Lorcan Cranitch, Michelle Fairley, Bridgit Turner, Ingrid Craigie en Des McAleer.

Ex-IRA-lid Leo Doyle (Cranitch) die levenslang kreeg wegens een moordaanslag, wordt na veertien jaar in voorlopige vrijheid gesteld. Dit betekent dat hij zwaar in de gaten gehouden wordt en dat hij bij de minste of geringste misstap weer de gevangenis in vliegt, want de staat vergeeft nooit. De integratie in de maatschappij is allesbehalve eenvoudig. Zijn vroegere kameraden geven hem de raad hen te vergeten, want zijn gezicht is te bekend. Het drama begint pas goed als hij zijn vroegere vriendin Roisin Donaghy (Fairley) die inmiddels getrouwd is met een IRA- lid, weer gaat zien. Benauwend beeld van het leven van een ex- gedetineerde in Belfast. Een man zonder vrienden die uiteindelijk zelfs door zijn eigen moeder (Turner) verstoten wordt en die te pas en te onpas door de politie wordt opgepakt. Het scenario van Graham Reid naar een verhaal van Anthony Rowe is deprimerend. Het camerawerk van Barry Ackroyd is somber en draaide op locatie in Belfast.

Hidden Agenda

1990 | Drama, Experimenteel, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1990. Drama van Ken Loach. Met o.a. Frances McDormand, Brian Cox, Brad Dourif, Mai Zetterling en Maurice Roëves.

Dourif, een Amerikaanse advocaat, en zijn vriendin MacDormand, leden van de Internationale Liga voor de Mensenrechten, onderzoeken in het woelige Belfast de behandeling van de gevangenen. Op een avond wordt Dourif opgebeld en vertrekt naar een onbekende bestemming. Hij wordt neergeschoten. De integere Britse inspecteur Cox leidt het onderzoek in deze delicate zaak, op de vingers gekeken door de argwanende MacDormand. Magistraal vertolkte politieke thriller, die niet enkel met een huiveringwekkende suspense verteld wordt, maar die tevens een uiterst actueel probleem aansnijdt. Loach staat erom bekend dat hij geen enkel heet hangijzer uit de weg gaat en nam reeds meermaals de Britse overheid op de korrel, maar nog nooit zo ijzingwekkend realistisch als in deze film. Jim Allen schreef het scenario en Clive Tickner stond achter de camera. Interessante discussie-film.

Four Days in July

1985 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Mike Leigh. Met o.a. Charles Lawson, Brian Hogg, Adrian Gordon, John Keegan en Des McAleer.

Deze veelgeprezen televisiefilm van Leigh gaat over de spanningen en verdeeldheid in Noord-Ierland. Een meeslepend en intelligent drama, dat de activiteiten van zowel een katholieke als een protestante familie weergeeft gedurende de voorbereiding voor de verjaardag van de slag aan de Boyne, waar de protestantse legers onder de Nederlandse stadhouder Willem de katholieken versloegen.

Anne Devlin

1984 | Drama, Historische film

Ierland 1984. Drama van Pat Murphy. Met o.a. Brid Brennan, Bosco Hogan, Des McAleer en Gillian Hackett.

Historisch-biografische film over Anne Devlin, een Ierse vrijheidsstrijdster die in het begin van de 19de eeuw in de gevangenis belandde en, zelfs na drie jaar eenzame opsluiting, weigerde toe te geven aan haar ondervragers. Heel dapper allemaal, maar drie jaar eenzame opsluiting laat zich nu eenmaal moeilijk in een boeiende film omzetten en voor wie niet echt geïnteresseerd is in de zorgvuldig gereconstrueerde context is de film dan ook vrij afmattend.