San Fu Maltha: productie.
Er zijn 34 films gevonden.

Ennio

2022 | Documentaire, Biografie, Muziek

Italië 2022. Documentaire van Giuseppe Tornatore.

Documentaire over het werk van de invloedrijke Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone (1928-2020), wereldberoemd om zijn episch klinkende, uit duizenden herkenbare muzikale composities voor spaghettiwesterns als Sergio Leone’s Once Upon a Time in The West. Hoe veelzijdig en vernieuwend Morricone was, ook als lid van een experimentele muziekgroep en schrijver van populaire liedjes, komt aan bod in deze rijke, chronologisch vertelde docu van regisseur Tornatore, voor wiens Cinema Paradiso (1988) Morricone de muziek schreef. De componist komt ook zelf aan het woord en blijkt een begeesterd verteller, met een leven zo productief dat het amper in één film past.

Een echte Vermeer

2016 | Drama, Historische film

Nederland​/​​België​/​​Luxemburg​/​​Kroatië​/​​Frankrijk 2016. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Jeroen Spitzenberger, Lize Feryn, Porgy Franssen, Roeland Fernhout en Raymond Thiry.

Meestervervalser Han van Meegeren (1889-1947) schilderde doeken in de stijl van Vermeer en verkocht die als authentiek. Vriend en vijand trapten erin, van de koningin tot nazikopstuk Göring. Deze biografische film - met heel wat geschiedvervalsing - zal echter niemand aanzien voor hoge kunst. Het acteerwerk is niet slecht en het verhaal best vermakelijk, maar wat een boel soapwaardige kitsch kwakt regisseur Van den Berg (Tirza, Süskind) op het doek: boze personages stormen kamers uit, gefrustreerde kunstenaars grijpen in slow motion naar de fles en seks gaat gepaard met een saxofoonmuziekje.

Alberta

2016 | Drama

Nederland​/​​België​/​​Canada 2016. Drama van Eddy Terstall en Erik Wünsch. Met o.a. Daniël Boissevain, Jamie Grant en Eva Duijvestein.

Mediagoeroe in midlifecrisis Freek (Boissevain) laat huis en haard achter en gaat naar Canada om landschappen te schilderen... en voor wilde seks met de veel jongere Alberta (Grant). Wat volgt is een aaneenschakeling van ongeloofwaardige, flauwe en stuntelig geënsceneerde avonturen. Met twee Mounties, een nep-indiaan en de ex van Freek in belangrijke bijrollen. Alberta is sympathiek, want doordrenkt van Terstalls optimistische en libertijnse levensvisie, maar meer ook niet.

Meet Me in Venice

2015 | Drama, Muziek

Nederland 2015. Drama van Eddy Terstall. Met o.a. Roberta Petzoldt, Beppe Costa en Nikola Rakocevic.

Dertiger Liza (Petzoldt) heeft in Venetië afgesproken met haar Italiaanse vader (Costa), die ze op driejarige leeftijd voor het laatst gezien heeft. Hun ongemakkelijke hereniging voert hen per trein van Italië naar Istanboel. Prachtige beelden van de Balkan en vrolijke muzikale intermezzo's worden afgewisseld met weinig overtuigende aanvaringen tussen vader en dochter. Maar vooral storend is dat hun reis telkens weer onderbroken wordt door een suffe videoboodschap van Liza aan haar zoontje, waardoor alle vaart en sfeer uit de film verdwijnt.

Eisenstein in Guanajuato

2015 | Biografie, Drama

Nederland​/​​Mexico​/​​Finland​/​​België​/​​Frankrijk 2015. Biografie van Peter Greenaway. Met o.a. Elmer Bäck, Luis Alberti en Maya Zapata.

Nadat hij in de jaren twintig meesterwerken als Oktober en Pantserkruiser Potemkin had gemaakt, vertrok de Russische regisseur Sergei Eisenstein naar Mexico om daar films te maken. Volgens deze biopic van regisseur Greenaway had hij daar echter vooral aandacht voor zijn gids Palomino, een knappe Mexicaan, die dertiger Eisenstein inwijdde in de herenliefde. De film zit vol erudiete verwijzingen en filosofische bespiegelingen, ziet er regelmatig prachtig uit, maar niet iedereen zal waarderen dat de beroemde regisseur als een wat clownesk en meelijwekkend figuur wordt neergezet.

De poel

2014 | Horror

Nederland 2014. Horror van Chris W. Mitchell. Met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen, Bart Klever en Katja Herbers.

Twee bevriende, bij de bank ontslagen mannen van middelbare leeftijd gaan met hun families wildkamperen aan een pittoreske poel in the middle of nowhere. Al snel blijkt het er niet pluis. En toch blijven ze zitten waar ze zitten - ook als de een na de ander eraan moet geloven. Met De poel kleurt Nederbrit Mitchell keurig binnen de lijntjes van het genre: niet het clichérijke beetje lust, de Bijbelse broedertwist, de suggestieve cameravoering of de dreigende soundtrack, maar de theatercoryfeeën in de hoofdrollen vormen de grootste attractie van het gruwelijke sprookje.

Kenau

2014 | Historische film, Drama, Actiefilm, Avonturenfilm

Nederland 2014. Historische film van Maarten Treurniet. Met o.a. Monic Hendrickx, Sallie Harmsen, Lisa Smit, Barry Atsma en Attila Arpa.

Een Braveheart met vrouwen, stond de makers voor ogen. Kenau is uiteindelijk een pover historisch drama geworden over de strijd om Haarlem tijdens de Tachtigjarige Oorlog, en de rol die Kenau Simonsdochter Hasselaer (Monic Hendrickx) daarin heeft gespeeld. De actie is matig door een gebrek aan schaal, dynamiek en overtuigende special effects, en het dramatische subplot doet geforceerd en obligaat aan. Sterk acteerwerk van Sallie Harmsen, Sophie van Winden en Lisa Smit kan niet voorkomen dat Kenau blijft steken in goede bedoelingen.

Het Bombardement

2012 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Nederland 2012. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Jan Smit, Roos van Erkel, Monic Hendrickx, Mike Weerts en Gerard Cox.

In de comebackfilm van Ate de Jong is het bombardement op Rotterdam, waarbij in mei 1940 800 Rotterdammers de dood vonden en 80.000 dakloos werden, de achtergrond voor een hortende en stotende combinatie van liefdesdrama en avonturenfilm. Ofwel: in tegenlicht badende bakvissenromantiek en digitale explosies, dichtgesmeerd door een overdaad aan violen op de soundtrack. Met zanger Jan Smit als getalenteerde bokser van arme komaf, die droomt van een betere toekomst in Amerika, en de eveneens debuterende Roos van Erkel als zijn love interest.

Milo

2012 | Drama

Nederland 2012. Drama van Berend Boorsma en Roel Boorsma. Met o.a. Lorcan Bonner, Stuart Graham, Laura Vasiliu, Dolf de Vries en Jer O'Leary.

De tienjarige Milo Mulder heeft een zeldzame huidafwijking. Zonder dat hij het zelf weet; zijn kille, overbeschermende vader heeft de afwijking voor het joch én de buitenwereld verborgen weten te houden. Als Milo niet mee mag op schoolkamp loopt hij van huis weg en staat hem een pijnlijke verrassing te wachten, in een tikje schematische, maar sympathieke coming of age-film. Op het Cinekid festival werd de Engels gesproken en in Ierland opgenomen productie van de broers Berend en Roel Boorsma door de MovieSquad-jury bekroond als Beste Internationale Kinderfilm.

Portable Life

2011 | Avonturenfilm, Biografie

Nederland​/​​België 2011. Avonturenfilm van Fleur Boonman. Met o.a. Rutger Hauer, Ella-June Henrard, Sam Louwyck en Kristof Coenen.

Roadmovie van de Nederlandse kunstenares Fleur Boonman over het 17-jarige meisje Sea, dat al reizende niet alleen de wereld, maar ook zichzelf ontdekt.

Süskind

2012 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 2012. Oorlogsfilm van Rudolf van den Berg. Met o.a. Jeroen Spitzenberger, Karl Markovics, Katja Herbers, Tygo Gernandt en Nyncke Beekhuyzen.

In 1942 besluit de Joodse Amsterdammer Walter Süskind (Spitzenberger) samen te werken met de SS, in de hoop zijn gezin van deportatie te kunnen redden. Al gauw gaat zijn geweten opspelen en ontpopt hij zich tot een held die honderden kinderen helpt onderduiken. Het op feiten gebaseerde Süskind is een aangrijpende oorlogsfilm met goed spel. Jammer alleen dat regisseur/scenarist Van den Berg (Tirza) voor zo'n melodramatische aanpak koos, met veel aanzwellende violen, slow motion en bij vlagen drakerige dialogen.

Tirza

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Sylvia Hoeks, Johanna ter Steege, Abbey Hoes en Nasrdin Dchar.

De hoogbegaafde Tirza (Hoeks) woont bij haar gescheiden vader (Scholten van Aschat), met wie ze een bijzonder sterke band heeft. Vader vindt het maar niets dat ze met haar vriend (Dchar) op vakantie naar Namibië gaat, en besluit haar achterna te reizen wanneer ze niets meer van zich laat horen. In deze Nederlandse inzending voor de Oscars speelt de negenjarige Keitumetse Matlabo de sterren van de hemel als Namibiaans meisje dat toeristen aanklampt met de vraag of ze 'behoefte hebben aan gezelschap'. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Arnon Grunberg.

Parradox

2010 | Documentaire

Nederland 2010. Documentaire van In-Soo Radstake.

De hoogbegaafde Tirza (Hoeks) woont bij haar gescheiden vader (Scholten van Aschat), met wie ze een bijzonder sterke band heeft. Vader vindt het maar niets dat ze met haar vriend (Dchar) op vakantie naar Namibië gaat, en besluit haar achterna te reizen wanneer ze niets meer van zich laat horen. In deze Nederlandse inzending voor de Oscars speelt de negenjarige Keitumetse Matlabo de sterren van de hemel als Namibiaans meisje dat toeristen aanklampt met de vraag of ze 'behoefte hebben aan gezelschap'. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Arnon Grunberg.

Majesteit

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Peter de Baan. Met o.a. Carine Crutzen, Jeroen Willems, Marcel Hensema, Hadewych Minis en Gijs Naber.

Na De kroon en De prins en het meisje stort regisseur Peter de Baan zich nog maar eens op het vorstenhuis, met als centrale thema: het is geen pretje om van koninklijken bloede te zijn. Het verhaal is ditmaal wel erg mager - Koningin Beatrix weigert op het laatste nippertje een wijziging in de Troonrede aan te brengen - maar het subtiele spel tussen Carine Crutzen in de titelrol en Jeroen Willems als Prins Claus (bekroond met een Gouden Kalf) is wonderschoon.

Spion Van Oranje

2009 | Actiefilm, Komedie

Nederland 2009. Actiefilm van Tim Oliehoek. Met o.a. Paul de Leeuw, Jennifer Hoffman, Najib Amhali, Nelly Frijda en Plien van Bennekom.

De homoseksuele modeontwerper François (De Leeuw), woonachtig bij zijn moeder (Nelly Frijda), krijgt van de AIVD het verzoek om te helpen bij het opsporen van zijn broer Bruno (ook De Leeuw), een Duitse terrorist, die al in de eerste minuten van de film het Paleis op de Dam heeft vernietigd. Dan volgt een aaneenschakeling van slapstick-momenten, waarbij bijvoorbeeld de grafkelder van de Oranjes in Delft verbouwd wordt. Regisseur Oliehoek (Vet Hard) houdt van grove humor, maar de grappen in Spion van Oranje zijn vaker genant dan leuk.

Carmen van het noorden

2009 | Drama, Muziek

Nederland 2009. Drama van Jelle Nesna. Met o.a. Tygo Gernandt, Sanguita Akkrum, Thom Hoffman, Sergio IJssel en Vincent Vianen.

Net overgeplaatst naar het Rotterdamse bureau krijgt de wat wereldvreemde politierechercheur Joz (Tygo Gernandt) al zijn eerste moordzaak in de schoot geworpen; een uit het kanaal gedregde prostituee. Eenmaal op onderzoek valt Joz terstond voor de verkeerde vrouw (Carmen), om vervolgens met elke stap dieper in conflict te raken met zijn omgeving (Turkse vrouw) en superieuren. Het als workshop begonnen filmproject Carmen van het Noorden is doeltreffend grotestads-gestileerd, en biedt wat aardige vondsten, zoals de rapper die continu opduikt om de belevenissen van Joz in een quasi-filosofisch kader te plaatsen. Dat het niveau van het spel sterk uiteenloopt, lijkt inherent aan het werken met zowel amateur-acteurs als routiniers. Carmen van het noorden is niet vrij van charme, maar mist een scenario van bioscoopwaardig niveau – het gezwalk in plot en psychologie is funest.

Oorlogswinter

2008 | Oorlogsfilm, Jeugdfilm, Drama

Nederland​/​​België 2008. Oorlogsfilm van Martin Koolhoven. Met o.a. Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen, Jamie Campbell Bower, Raymond Thiry en Melody Klaver.

In de winter van 44/45 ziet de jonge Michiel (Lakemeier) een Engels vliegtuig neerstorten. Hij ontdekt waar de piloot zich verborgen houdt en besluit hem te helpen. Terwijl hij tot dan toe weinig last had van de oorlog, vanwege zijn bevoorrechte positie als burgemeesterszoon, zal hij nu moeilijke keuzes moeten maken. Mengeling van coming of age-film en spannend oorlogsdrama, naar het populaire jeugdboek van Jan Terlouw. Debutant Lakemeier kreeg een Gouden Kalf voor zijn spel. Oorlogswinter haalde de shortlist van de Oscars voor beste niet-Engelstalige film.

Het echte leven

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Robert Jan Westdijk. Met o.a. Sallie Harmsen, Ramsey Nasr, Loek Peters, Loes Haverkort en Mike Libanon.

Ramsey Nasr levert secuur spel als een regisseur die zichzelf regisseert naast zijn eigen vriendin (glorieus debuut Harmsen) in een driehoeksverhaal over de vraag of liefde is voorbestemd. Filmmaker Westdijk (1964) bewees met deze intelligent gelaagde - naar verluidt deels autobiografische - film-in-een-film dat hij na de kunststukjes Phileine zegt sorry (2003) en Zusje (1995) behoort tot de topcineasten van Nederland. Het echte leven bruist van de energie en subtiliteit, zonder te vervelen met gekunstelde vergezichten. Het best te genieten zonder tussentijds ontleden.

Made in Korea

2007 | Documentaire

Nederland 2007. Documentaire van In-Soo Radstake.

Egodocument van In-Soo Radstake, die in 1980 is geboren in Seoul, te vondeling werd gelegd, en op 3-jarige leeftijd werd geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Hij voelt zich honderd procent Nederlander, zegt hij, en toch wil hij weten wie hij echt is. Hij praat met de andere geadopteerden die bij hem in het vliegtuig zaten en gaat in Zuid-Korea op zoek naar zijn roots. Dat maakt onverwachte emoties bij hem los.

Kicks

2007 | Drama, Misdaad

Nederland 2007. Drama van Albert ter Heerdt. Met o.a. Mimoun Oaïssa, Maryam Hassouni, Roeland Fernhout, Hadewych Minis en Mohammed Chaara.

Nadat in Amsterdam een Marokkaanse jongen wordt neergeschoten door een agent lopen de gemoederen hoog op. Was het een ongeluk of was er een racistisch motief? Het schietincident is de rode draad in een mozaïekfilm waarin regisseur Ter Heerdt de veranderde houding ten opzichte van de multiculturele samenleving uitbeeldt. Hij schetst een land dat ooit vermaard was om zijn tolerantie maar waar nu vooroordelen - bij autochtonen én allochtonen - welig tieren. Na zijn geestige Shouf shouf habibi heeft Ter Heerdt een serieuze boodschap: het multiculturele drama blijkt meer op misverstanden te stoelen dan op fundamentele verschillen.

Alles is liefde

2007 | Romantische komedie

Nederland 2007. Romantische komedie van Joram Lürsen. Met o.a. Carice van Houten, Daan Schuurmans, Paul de Leeuw, Anneke Blok en Wendy van Dijk.

Sprankelende romantische komedie met talloze verhaallijnen waarin alle vormen van liefde aan bod komen. In een razend tempo wordt een bonte verzameling personages geïntroduceerd, die ondanks de uitvergrotingen en clichés al snel tot leven komen. Ze zijn bigger than life én herkenbaar, hilarisch én ontroerend. De weergaloze Carice van Houten speelt het meisje van de Bijenkorf dat eenzaam en seksloos door het leven gaat, de uitstekende Daan Schuurmans is de aanstaande bruid van Paul de Leeuw, en verder zijn er bekende Nederlanders, veel bekende Nederlanders. Gouden Kalveren voor beste film en regie.

Zwartboek

2006 | Drama, Oorlogsfilm

Nederland​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​België 2006. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman, Halina Reijn en Derek de Lint.

Voor het eerst sinds De vierde man uit 1983 maakte Paul Verhoeven weer een Nederlandse productie: Zwartboek, over een joodse verzetsvrouw die bij de nazi's infiltreert. De intriges beginnen degelijk genoeg. Vooral door Van Houtens mooie mengeling van onschuld en raffinement oogt Ellis' entree bij de kantoren van de bezetter in Den Haag nog als een acceptabel gegeven. Maar de aaneenschakeling van plotwendingen die daarna volgt, kan ook door haar goede spel niet geloofwaardig worden. Toch trok de film veel publiek, kreeg Gouden Kalveren voor beste film, regie en actrice, en werd ook internationaal behoorlijk goed ontvangen.

4 Elements

2006 | Documentaire

Nederland 2006. Documentaire van Jiska Rickels.

De eerste lange film van Jiska Rickels (Untertage) is een vierluik over mannen in strijd met de elementen. De documentaire begint met een apocalyptisch beeld van een brandend bos, waar hoekige kerels in mysterieuze pakken met waterspuiten het vuur proberen te doven. Ook zijn er koningskrabvissers op de Bering Zee, Russische kosmonauten, en Duitse mijnwerkers. Rickels wilde niet alleen een portret maken van de vier primaire elementen op deze wereld; vuur, water, aarde en lucht. Ze wilde ook laten zien hoe in de harde, traditionele beroepen rond die oerkrachten van de natuur warmte en kameraadschap heersen. Een ambitieuze, existentialistische film die in de Nederlandse bioscopen meer dan 10.000 bezoekers trok (Kristallen Film).

Vet hard

2005 | Misdaad, Actiefilm

Nederland​/​​België​/​​Verenigd Koninkrijk 2005. Misdaad van Tim Oliehoek. Met o.a. Jack Wouterse, Kurt Rogiers, Bracha van Doesburgh, Johnny de Mol en Jaak Van Assche.

In de gitzwarte misdaadkomedie Vet hard worden mensen vermoord, verkracht (in die volgorde), geslagen, geplet, aangereden, verbrand, beschoten en ingevroren. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en de inzet is humor. Jack Wouterse neemt het leeuwendeel van het geweld op zich in de rol van Bennie, een geboren crimineel met Obelixiaanse trekjes die op zoek is naar geld voor een nieuwe lever voor zijn stiefvader. Begeleid door jolige muziek (oa George Baker en André Hazes) trekt hij samen met stiefbroer Koen (Rogiers) en diens suïcidale vriendin Katja (Van Doesburgh) een spoor van vlot gemonteerde vernieling door Nederland en België. Uitzonderlijke Nederlandse film is remake van Gamle mænd i nye biler (Oude mannen in nieuwe auto's).

In Oranje

2004 | Sportfilm, Familiefilm, Drama

Nederland 2004. Sportfilm van Joram Lürsen. Met o.a. Yannick van de Velde, Thomas Acda, Porgy Franssen, Wendy van Dijk en Peter Blok.

Voetbal is alles voor de jonge Remco (Van de Velde). Hij bereidt zich, samen met zijn langs de lijn schreeuwende vader (Acda), voor op een toekomst in Oranje. Maar dan slaat het noodlot toe. Scenarist Frank Ketelaar liet zich onder andere inspireren door de levens van Johan Cruijff en Marco van Basten. Regisseur Joram Lürsen maakte er een overtuigende familiefilm van, met warme psychologie en mooie, realistisch geënsceneerde voetbalscènes. Het resultaat is behalve coming of age-film ook een prettige tearjerker over rouwverwerking en een bijzondere vader-zoon relatie.

The Emperor's Wife

2003 | Romantiek, Drama

België​/​​Nederland​/​​Luxemburg 2003. Romantiek van Julien Vrebos. Met o.a. Jonathan Rhys Meyers, Leticia Dolera, Max Beesley, Rosana Pastor en Johnny de Mol.

De tweede film van de Belgische regisseur Julien Vrebos is een Benelux-productie gebaseerd op een scenario van Paul Ruven. The Emperor's Wife, waarin Vrebos opnieuw de suggestie de boventoon laat voeren, speelt in een obscuur keizerrijk. Daar wordt de keizer gedwongen een nieuwe keizerin te kiezen omdat zijn eega maar niet zwanger wil worden. In een sfeer van decadentie en kitsch ontvouwen zich vervolgens intriges, die nogal voorspelbaar zijn. De zwakste plek is de art direction: de snobisten uit het keizerrijk ogen als glamrock-artiesten van het tweede garnituur.

Phileine zegt sorry

2003 | Romantische komedie

Nederland​/​​Verenigde Staten 2003. Romantische komedie van Robert Jan Westdijk. Met o.a. Kim van Kooten, Michiel Huisman, Hadewych Minis, Tara Elders en Kenan Raven.

De Utrechtse studente Phileine (Van Kooten) is een gezelligheidsdier, 'een gnoe', zoals ze zelf zegt. Haar kekke bestaan wankelt als liefde Max (Huisman) naar New York vertrekt voor een theaterproductie. Jaloerse Phileine reist hem achterna en treft hem in de naakte armen van een ander. Op het toneel. Voer voor studentikoos hommeles. Phileine zegt sorry was destijds een enorm succes, dankzij de tieners die eerder de makkelijk verteerbare romans van Ronald Giphart op hun boekenlijst hadden gezet. Vier Gouden Kalveren.

Moonlight

2002 | Misdaad, Drama, Familiefilm, Romantiek, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Nederland​/​​Luxemburg 2002. Misdaad van Paula van der Oest. Met o.a. Laurien Van den Broeck, Hunter Bussemaker, Johan Leysen, Jemma Redgrave en Andrew Howard.

Thriller over een fatale liefde tussen twee pubers. Beiden voelen zich, op de grens tussen kindertijd en het volwassen leven, eenzaam en onbegrepen. Zij is het slachtoffer van een cultuur waarin mensen geen tijd meer hebben voor affectie. Hij wordt uit arren moede opgejaagd - naar het Westen, waar het geld voor het oprapen zou liggen. Het sombere sprookje werkt als een draaikolk - de neergang is onomkeerbaar, zelfs de hervonden liefde biedt geen oplossing.

Soul Assassin

2001 | Thriller, Misdaad

Nederland 2001. Thriller van Laurence Malkin. Met o.a. Derek de Lint, Antonie Kamerling, Kristy Swanson, Rena Owen en Serge-Henri Valcke.

In het begin van Soul Assassin wordt overduidelijk dat de makers een vlot ogende, moderne thriller wilden maken. Dat is niet gelukt. Te veel mensen hebben voor deze relatief dure Nederlandse flop aan de knoppen met blauwfilters, stroboscopen en geluidseffecten gezeten, te weinig mensen hebben het script van beginneling Laurence Malkin kritisch gelezen. Hollywood-B-ster Ulrich doet nog wel z'n best als Kevin Burke, beveiligingsman van de Rotterdamse bankier Jorgensen (De Lint). Maar het 'web van intrige' waarin Kevin verstrikt raakt na de moord op z'n vriendin is ook voor Ulrichs kunsten te clichématig en langdradig.

Costa!

2001 | Romantische komedie

Nederland 2001. Romantische komedie van Johan Nijenhuis. Met o.a. Katja Schuurman, Georgina Verbaan, Daan Schuurmans, Michiel Huisman en Nadja Hüpscher.

Rens (Schuurmans) en Frida (Schuurman) zijn proppers, mooie jonge mensen die overdag op de stranden van Salou proberen klanten naar een discotheek te lokken. Na al dat lonken en flirten worden ze geacht 's avonds in de disco de sterren van de hemel te dansen. Op een dag arriveert Janet, eigenlijk nog te jong voor het wilde bestaan in de Spaanse badplaats, maar toch weet ze het hart van Rens te stelen. Regisseur Nijenhuis wist precies wat de jonge doelgroep wilde; ondanks - deels terecht - beroerde recensies trok de film grote aantallen bezoekers.

Rent-a-Friend

2000 | Komedie, Experimenteel, Romantiek

Nederland 2000. Komedie van Eddy Terstall. Met o.a. Marc van Uchelen, Rifka Lodeizen, Nadja Hüpscher, Huub Stapel en Femke Lakerveld.

Als je seks kunt huren, waarom dan vriendschap niet? Regisseur-scenarist Terstall liet zich inspireren door seksadvertenties waarin intimiteit in de uitverkoop wordt gegooid en meende dat in de nabije toekomst het een misschien niet ver van het ander verwijderd zal zijn. Kunstenaar Alfred (Van Uchelen) wordt door zijn vriendin Moniek (Lodeizen), aan de dijk gezet. Dat had hij al zien aankomen in de soap waarvoor zij schrijft. Maar het verwijt geen handelsgeest te bezitten laat hij niet op zich zitten. Even later verhuurt hij met succes zijn vriendelijke aanwezigheid aan de meest uiteenlopende gezelschappen. De vertrouwde Amsterdamse Jordaan waar hij eerdere films als Transit, De boekverfilming en Hufters en hofdames situeerde, verruilde Terstall, die ditmaal met een relatief groot budget werkte, voor o.m. Rotterdam en zelfs Mexico. Maar gebleven zijn de vermakelijke dialogen tussen contemporaine dertigers die worstelen met de eisen die de hedendaagse samenleving aan ze stelt. Evenals Terstalls vaste acteurs, die wederom voor vele geestige momenten zorgen.

The Delivery

1999 | Actiefilm, Romantiek, Misdaad, Thriller, Komedie

Nederland​/​​België 1999. Actiefilm van Roel Reiné. Met o.a. Freddy Douglas, Aurélie Meriel, Esmée de la Bretonière, Jonathan Harvey en Christopher Simon.

Met internationale cast opgenomen speelfilm over twee vrienden die, nadat ze al hun geld zijn kwijtgeraakt, genoodzaakt zijn op een snelle manier geld te verdienen. Alfred, zijn vrouw Anna en Guy besluiten een klus aan te nemen als drugskoeriers voor de drugsbaron Spike in Amsterdam. Ze moeten een pakje naar Spanje brengen. Het lijkt een peulenschil, totdat blijkt dat het afleveren uitgevoerd moet worden volgens een strict schema. Middels vijf telefoontjes langs de route moeten ze Spike steeds de exacte tijd doorgeven. Anna wordt door Spike als onderpand gebruikt voor het geval de overdracht de mist in gaat of ze een telefoontje missen. Alles lijkt op rolletjes te lopen totdat een auto uit de lucht valt en voor hun auto belandt. Een vrouw kruipt uit het wrak en de mannen belanden in serieuze problemen.

Naar de klote!

1996 | Drama, Muziek, Misdaad

Nederland 1996. Drama van Ian Kerkhof (aka Aryan Kaganof). Met o.a. Fem van den Elzen, Afke Reijenga, Mike Libanon, Hugo Metsers en Thom Hoffman.

Met internationale cast opgenomen speelfilm over twee vrienden die, nadat ze al hun geld zijn kwijtgeraakt, genoodzaakt zijn op een snelle manier geld te verdienen. Alfred, zijn vrouw Anna en Guy besluiten een klus aan te nemen als drugskoeriers voor de drugsbaron Spike in Amsterdam. Ze moeten een pakje naar Spanje brengen. Het lijkt een peulenschil, totdat blijkt dat het afleveren uitgevoerd moet worden volgens een strict schema. Middels vijf telefoontjes langs de route moeten ze Spike steeds de exacte tijd doorgeven. Anna wordt door Spike als onderpand gebruikt voor het geval de overdracht de mist in gaat of ze een telefoontje missen. Alles lijkt op rolletjes te lopen totdat een auto uit de lucht valt en voor hun auto belandt. Een vrouw kruipt uit het wrak en de mannen belanden in serieuze problemen.

Colpo di luna

1995 | Drama

Frankrijk​/​​Nederland​/​​Italië 1995. Drama van Alberto Simone. Met o.a. Nino Manfredi, Isabelle Pasco, Johan Leysen, Jim van de Woude en Mimmo Mancini.

Astronoom Lorenzo houdt zich vooral met zwarte gaten bezig. Hij keert naar het ouderlijk huis op Sicilië terug om dit te verkopen. Film over een man die de greep op zijn leven verloren heeft en die door het contact met de irrationele wereld van de psychiatrische patiënten weer voeling krijgt met de realiteit en met zijn eigen verleden.