John Carpenter (1948): regie, cast, scenario, productie, muziek, montage en schrijver.
Er zijn 49 films gevonden.

Halloween Ends

2022 | Horror

Verenigde Staten 2022. Horror van David Gordon Green. Met o.a. Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Kyle Richards, Will Patton en Andi Matichak.

Laurie Strode neemt het voor de allerlaatste keer op tegen de belichaming van het kwaad, Michael Myers. Het wordt een confrontatie zoals nooit tevoren en maar één van hen zal het overleven.

Firestarter

2022 | Drama, Horror

Verenigde Staten 2022. Drama van Keith Thomas. Met o.a. Zac Efron, Sydney Lemmon, Ryan Kiera Armstrong, Gloria Reuben en Kurtwood Smith.

Al meer dan tien jaar zijn ouders Andy en Vicky op de vlucht om hun dochter Charlie uit handen te houden van een duistere overheidsinstantie die de krachten van hun dochter wil gebruiken om een massavernietigingswapen te maken. Hoe ouder Charlie wordt, hoe moeilijker ze het vindt om haar gave te beheersen.

Halloween Kills

2021 | Horror

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2021. Horror van David Gordon Green. Met o.a. Jamie Lee Curtis, Andi Matichak, Judy Greer, Will Patton en Thomas Mann.

Laurie Strode, haar dochter Karen en haar kleindochter Allyson zien het gemaskerde monster Michael Myers brandend in een kooi in Laurie’s kelder. Laurie wordt met levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis afgevoerd. Ze denkt eindelijk afgerekend te hebben met de gemaskerde seriemoordenaar die haar al haar leven lang achtervolgt. Maar zodra Michael zich weet te bevrijden uit de val die Laurie voor hem gezet had, zet hij zijn rituele bloedbad voort.

Halloween

2018 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 2018. Horror van David Gordon Green. Met o.a. Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, Will Patton en Nick Castle.

Vier decennia geleden overleefde ­tiener babysitter Laurie Strode tijdens verkleedfeest Halloween een gruweldaad van Michael Myers. Nu weet Myers te ontsnappen uit de gevangenis waar hij al die tijd zat, en begint het moorden opnieuw. Lauries trauma, dat flinke sporen heeft nagelaten in haar leven, komt weer helemaal terug. De klassieker van John Carpenter uit 1978 krijgt een vervolg dat de tussenliggende ­sequels gelukkig negeert. Zoveel ­ontzag van fans als het origineel kreeg deze film niet, maar Curtis die terugkeert als dappere grootmoeder, dwingt veel respect af.

The Ward

2010 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 2010. Horror van John Carpenter. Met o.a. Amber Heard, Mamie Gummer, Danielle Panabaker, Lyndsy Fonseca en Jared Harris.

Zou The Ward de ramkoers van de turbulente carrière van John Carpenter (Halloween, The Thing) kunnen keren? Het uitgangspunt van zijn eerste project in tien jaar heeft genoeg potentieel om de film tot een genresucces te maken: de vrouwen op een gesloten afdeling van een krankzinnigengesticht worden een voor een vermoord. Helaas wordt het nergens echt spannend. Tegen de tijd dat het verhaal achter de moorden onthuld wordt, kan het de kijker allemaal niks meer schelen. Verder dan wat vluchtige nostalgie naar zijn oude successen komt Carpenter niet.

Ghosts of Mars

2001 | Sciencefiction, Actiefilm, Horror

Verenigde Staten 2001. Sciencefiction van John Carpenter. Met o.a. Natasha Henstridge, Ice Cube, Jason Statham, Clea DuVall en Pam Grier.

Carpenters sciencefiction-horror begint hoopvol met een dreigend intro waarin wordt gemeld dat het niet pluis is op Mars sinds de aardse kolonisten iets griezeligs hebben losgewroet. De bron is een afgelegen mijnstadje waar toevallig ook topcrimineel James 'Desolation' Williams (Ice Cube) huist die door politiechef Melanie Ballard (Natasha Henstridge) moet worden overgeplaatst naar de hoofdstad. En dan gaat het mis: vliegende zaagbladen, ontploffende conserven, piercings van kin tot oor en rauwe babytaal. Denk aan een verwrongen mix van The Mummy, Cyborg en Stargate, aangelengd met muziek (geschreven door Carpenter!) van Anthrax en Buckethead.

The American Nightmare

2000 | Horror

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2000. Horror van Adam Simon. Met o.a. George A. Romero, Tobe Hooper, David Cronenberg, John Landis en Wes Craven.

Carpenters sciencefiction-horror begint hoopvol met een dreigend intro waarin wordt gemeld dat het niet pluis is op Mars sinds de aardse kolonisten iets griezeligs hebben losgewroet. De bron is een afgelegen mijnstadje waar toevallig ook topcrimineel James 'Desolation' Williams (Ice Cube) huist die door politiechef Melanie Ballard (Natasha Henstridge) moet worden overgeplaatst naar de hoofdstad. En dan gaat het mis: vliegende zaagbladen, ontploffende conserven, piercings van kin tot oor en rauwe babytaal. Denk aan een verwrongen mix van The Mummy, Cyborg en Stargate, aangelengd met muziek (geschreven door Carpenter!) van Anthrax en Buckethead.

Silent Predators

1999 | Horror, Thriller

Australië​/​​Verenigde Staten 1999. Horror van Noel Nosseck. Met o.a. Harry Hamlin, Jack Scalia, Shannon Sturges, David Spielberg en Patty McCormack.

Deze keer zijn het geen mieren (Marabunta), vogels (The birds), of spinnen (Arachnophobia) die de mensheid het leven zuur maken, maar 'silent predators', slangen om precies te zijn. Volgens kenners zien ze eruit als een kruising tussen een ratelslang, boa constrictor en python, en vertonen ze een merkwaardig agressief jachtgedrag. Een mens kan maar beter niet bij ze in de buurt komen want vluchten kan niet meer en hun beet is binnen 10 seconden dodelijk. Maar ook al kijkt brandweercommandant en slangensbestrijder Vic Rondelli (Harry Hamlin) reuze zorgelijk, echt griezelen is er nauwelijks bij.

Cradle Will Rock

1999 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1999. Historische film van Tim Robbins. Met o.a. Hank Azaria, Rubén Blades, Joan Cusack, Cary Elwes en Cherry Jones.

Het komische arbeidersdrama opent met de tekst 'voornamelijk een waar gebeurd verhaal'. Dat betekent in het geval van de bevlogen regisseur Robbins dat het verhaal zwaar overhelt naar de linkerzijde en af en toe wat zedenprekerig overkomt. Maar dat is dan ook het enige manco in een fabuleuze ensemblefilm over de consequenties op de creatieve werkvloer van het werkverschaffingbeleid van Roosevelts New Deal halverwege de jaren '30. De ruggengraat van het verhaal is de productie van het toneelstuk 'The Cradle Will Rock', een lokaal gesubsidieerde pro-vakbond musical, gemaakt door onder andere Orson Welles en Marc Bliztstein. De gewaagde productie brengt de spelers en makers in conflict met de panische overheid die vreest voor communistische propaganda. Robbins schreef, produceerde en regisseerde de met rasacteurs afgeladen film.

Vampires

1998 | Horror, Western

Verenigde Staten 1998. Horror van John Carpenter. Met o.a. Thomas Ian Griffith, James Woods, Daniel Baldwin, Sheryl Lee en Maximilian Schell.

Oppervampier Valek (Griffith) is toe aan wat daglicht na 600 jaar zonallergie. Een magisch kruis in een stoffig westerndorpje lijkt de remedie. Humeurige vampierdoder Jack (Woods) moet hem stoppen, op gezag van de Katholieke kerk, met in zijn kielzog wapenbroeder Montoya (Baldwin) en een paranormaal hoertje (Lee). Fantast John Carpenter maakte er een horrorwestern van die uitblinkt in stompzinnige taal ('This was your fight. Now it's mine!') en machismo. Slechts in een paar stijlvolle shots laat de regisseur van een horrorjuweeltje als The Thing (1982) zien wat hij in zijn mars heeft.

Escape from L.A.

1996 | Actiefilm, Sciencefiction

Verenigde Staten 1996. Actiefilm van John Carpenter. Met o.a. Kurt Russell, Peter Fonda, Cliff Robertson, Stacy Keach en Steve Buscemi.

In 2013 is Los Angeles na een aardbeving omringd door water. De stad is in gebruik genomen als gevangenis. De rebelse dochter van de president van de VS is ernaartoe gevlucht, met geheime codes. Snake Plissken (Russell), de held uit cultfilm Escape from New York (1981), wordt gedwongen om haar op te sporen en de codes terug te halen. Carpenter probeerde het succes van de voorganger te herhalen, maar slaagt daar niet in, daarvoor is deze film net iets te rommelig, iets te ironisch en iets te maf. Maar er zijn mooie momenten, voor wie zin heeft in een avondje camp.

Village of the Damned

1995 | Sciencefiction, Horror, Thriller

Verenigde Staten 1995. Sciencefiction van John Carpenter. Met o.a. Christopher Reeve, Kirstie Alley, Linda Kozlowski, Mark Hamill en Meredith Salenger.

Vlakke remake van Wolf Rilla's gelijknamige film uit 1960. Uitgangspunt van beide verfilmingen is John Wyndhams klassieke sf-roman The Midwich Cuckoos, waarin de vrouwen uit het dorpje Midwich fungeren als onvrijwillige draagmoeders van een buitenaardse macht. Hun nakroost is paranormaal begaafd en superintelligent, eigenschappen die ze gebruiken om hun ouders en andere aardse stervelingen flink te terroriseren. Carpenter voegt weinig aan het origineel toe. Hier en daar een gewelddadige scène, wat extra personages die er niet veel toe doen, en een paar gelikte special effects, dat was het dan. Toch de moeite waard, want het verhaal blijft sterk.

The Silence of the Hams

1994 | Komedie, Thriller

Italië​/​​Verenigde Staten 1994. Komedie van Ezio Greggio. Met o.a. Billy Zane, Dom DeLuise, Joanna Pacula, Ezio Greggio en Charlene Tilton.

De jonge FBI-rekruut Joe Dee Foster (Zane) heeft net zijn eerste opdracht gekregen: hij moet de gevaarlijke en ongrijpbare Psycho Killer identificeren en arresteren. Hij krijgt hulp van Animal Cannibal Pizza (DeLuise), een geniale, perverse misdadiger in een zwaarbewaakt gesticht in Hollywood. Tegelijk strandt Fosters vriendin (Pacula) in het motel van een man die onder de plak zit van zijn gestoorde moeder. Erg jammer dat deze parodie ongeveer net zo slecht is als The Silence of the Lambs en Psycho goed zijn.

In The Mouth Of Madness

1994 | Horror, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1994. Horror van John Carpenter. Met o.a. Sam Neill, Julie Carmen, Jürgen Prochnow, Charlton Heston en David Warner.

De beroemde auteur van horrorverhalen Prochnow is verdwenen. Ook zijn manuscript van het laatste deel van een serie boeken is weg. Er bestaat geen kopie van. Volgens ingewijden zou het boek zo verschrikkelijk eng zijn dat hij de lezer tot waanzin drijft. Uitgever Heston stelt verzekeringsagent Neill aan om de schrijver en zijn werk terug te vinden. De zoektocht leidt hem naar het geïsoleerde dorpje Hobb's End in de staat New England. Daar begint voor Neill een ware nachtmerrie. Na zijn Hollywood- avonturen is Carpenter teruggekeerd naar wat hij duidelijk het beste kan: de onafhankelijke low-budget film waarin hij al zijn fantasie de vrije loop kan laten. Deze film die qua sfeer duidelijk gebaseerd is op H.P. Lovecraft's On The Mountains of Madness werd geschreven door Michael De Luca en Desmond Cates en is zeker niet voor lichtgevoelige zielen. Knappe, passende fotografie van Gary B. Kibbe. Cinemascope. Dolby Stereo.

Body Bags

1993 | Horror, Komedie

Verenigde Staten 1993. Horror van John Carpenter en Tobe Hooper. Met o.a. Robert Carradine, Stacy Keach, David Warner, Sheena Easton en Deborah Harry.

In een mortuarium worden we ontvangen door lijkschouwer John Carpenter. Hij vertelt hoe enkele van de doden in de zakken uit de titel aan hun einde kwamen. Een geslaagde drieluik van griezelverhalen met HAIR als angstwekkend hoogtepunt. Het eerste verhaal is nogal voorspelbaar en het derde bevat de meeste knipoogjes.

Memoirs of an Invisible Man

1992 | Sciencefiction, Komedie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1992. Sciencefiction van John Carpenter. Met o.a. Chevy Chase, Daryl Hannah, Sam Neill, Michael McKean en Stephen Tobolowsky.

Film van de man achter Halloween 1 t/m 7 haalt het niet bij James Whale's klassieker The Invisible Man uit 1933. In deze moderne versie wordt Nick Halloway (Chase) onzichtbaar na het mislukken van een geheim overheidsexperiment. De CIA begint een klopjacht op hem, maar Halloway houdt zich meer bezig met zijn ingewikkelde liefdesrelatie met Alice (Hannah). Enkele leuke scènes, zoals die waarin we sigarettenrook door Halloways onzichtbare longen zien gaan. Het thema 'onzichtbare man' blijft boeien, blijkt oa uit het feit dat Paul Verhoeven een kleine acht jaar later zijn versie - Hollow Man - afleverde.

This Is Horror

1989 | Documentaire, Horror

Verenigde Staten 1989. Documentaire van John Simmons en Rick Marchesano. Met o.a. Stephen King, Dario Argento, Charles Band, Clive Barker en Robert Bloch.

Griezelauteur Stephen King leidt dertien hoofdstukken in die handelen over een of ander aspect van de griezelfilm. De fragmenten komen zgz. uit zijn archief, maar buiten de oppervlakkige introductie heeft King verder weinig te maken met deze willekeurige aaneenschakeling van scènes uit een reeks B tot Z-films en gesprekken met de makers, w.o. Clive Barker, Charles Band, Wes Craven, Dario Argento, Fred Olen Ray, enz. Er is totaal geen draad door te trekken. Het ene hoofdstuk handelt over de HELLRAISER-films en dan keren we weer terug tot DEMENTIA 13 of PSYCHO. De reportages over het maken van speciale effecten zijn oppervlakkig en tonen weinig nieuws. De makers noemen hun werk grootsprakerig een 'video encyclopedia of horror', maar wat ze brengen is een samenraapsel van griezel uit de jaren 1980 met slechts enkele glimpsjes naar vroeger. Niets over Universal- horror, Hammer Productions, Bela Lugosi, Boris Karloff, Christopher Lee, James Whale, Tod Browning of Terence Fisher. Bovendien werd de compilatie, die samengesteld werd in 1989, eerst tien jaar later in Nederland op video uitgebracht, zodat je op geen actuele trends moet rekenen. Mark Gibson en Sheryl Morris schreven het scenario. Henry Strozier is narrator van dienst. Voor de montage werd beroep gedaan op Larry Parker, Steve Song, John Summers, C.J. Chrysler en Jaime Gonzales. Fotografie is van David Werk en Gino Bruno. Ondertitel: FROM THE ARCHIVES OF STEPHEN KING'S WORLD OF HORROR.

They Live

1988 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1988. Sciencefiction van John Carpenter. Met o.a. Roddy Piper, Keith David, Meg Foster, George 'Buck' Flower en Peter Jason.

Een werkeloze bodybuilder arriveert in San Francisco, waar hij overnacht in een kamp met lotgenoten. Uit een nabijgelegen kapel klinkt vreemd gezang. Wat later valt de politie binnen in de kapel. Toevallig vindt hij een doos zonnebrillen, en als hij er [KA1]e[KA1]en opzet, gaat een nieuwe wereld voor hem open. Stripachtige SF met een knipoogje. Het scenario dat Carpenter schreef onder het pseudoniem Frank Armitage, en dat is gebaseerd op de roman [KL]Eight O`Clock In The Morning[KLE] van Ray Nelson, is eigenlijk een politieke allegorie (buitenaardse wezens infiltreren in onze maatschappij), maar aan die boodschap hoef je niet al te zwaar te tillen. Gary B. Kibbe fotografeerde en Carpenter voorzag de film van muziek, samen met zijn kameraad Alan Howarth.

Prince of Darkness

1987 | Fantasy, Horror

Verenigde Staten 1987. Fantasy van John Carpenter. Met o.a. Donald Pleasence, Lisa Blount, James Parker, Victor Wong en Dennis Dun.

In een verlaten kerk in L.A. komt een groepje geleerden en studenten samen om iets te bestuderen waarvoor de 'Broederschap van de Slaap' volgens priester Pleasance steeds heeft gewaarschuwd: de hergeboorte van de oude goden van het kwaad, die de komst van de Prins der Duisternis aankondigen. Een voor een worden de geesten van de aanwezigen overgenomen door het kwaad, en Blanchard zal de verbinding moeten waarmaken. Griezelfilm waarin het kwaad als het ware voelbaar wordt. Qua stijl keert Carpenter terug naar zijn meesterwerk ASSAULT ON PRECINCT 13: je weet geen moment zeker wat zich afspeelt. Een kleine groep mensen moet het opnemen tegen een ongekende overmacht. Sterk scenario van Carpenter zelf, geschreven onder het pseudoniem Martin Quatermass. Sombere fotografie van Gary B. Kibbe. Carpenter en compaan Alan Howarth zorgden weer voor een huiveringwekkende score. Genrefans zullen wellicht meer genieten dan doorsnee filmkijkers.

Big Trouble in Little China

1986 | Komedie, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1986. Komedie van John Carpenter. Met o.a. Kurt Russell, Kim Cattrall, Dennis Dun, James Hong en Victor Wong.

Russell vindt exact de juiste toon in deze actiekomedie als een naïeve, boers-Amerikaanse, maar toch op belangrijke momenten kundige, betrouwbare, vrachtwagenbesturende bink. Van hem wordt verwacht dat hij in de onderwereld van China Town à la Indiana Jones vecht tegen gespuis en tovenaars om de bruid van zijn vriend (Dun) te redden. Russell leerde zich voor deze gelegenheid een John Wayne-loopje aan en voegde daarmee een snufje western toe aan deze 'mystical-action-adventure-comedy-kung fu-monster-ghost story' zoals Carpenter zijn filmparodie noemde. Grappig en maf.

Black Moon Rising

1985 | Actiefilm, Sciencefiction

Verenigde Staten 1985. Actiefilm van Harley Cokeliss. Met o.a. Tommy Lee Jones, Linda Hamilton, Robert Vaughn, Bubba Smith en Richard Jaeckel.

Onderhoudende actiefilm als een geheimagent die een nieuwe superauto moet zien te stelen van internationale gangster Vaughn. In die auto zitten namelijk geheime documenten verborgen die Jones koste wat het kost terug wil - zoniet is de kans groot dat hij door z'n opdrachtgevers geliquideerd zal worden. Het is allemaal minder ingewikkeld dan het op het eerste gezicht lijkt. Cokliss is voldoende vakman om het gegeven vlot in te pakken. Resultaat: een degelijke, zij het weinig originele actiefilm. Scenario was van John Carpenter, Desmond Nakano en William Gray.

Starman

1984 | Sciencefiction, Fantasy, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van John Carpenter. Met o.a. Jeff Bridges, Karen Allen, Charles Martin Smith, Richard Jaeckel en Robert Phalen.

Een vredelievende, op aarde gecrashte alien (Bridges) neemt de gedaante aan van de recentelijk overleden echtgenoot van Jenny (Allen). Jenny schrikt zich uiteraard dood, maar helpt hem later te ontsnappen aan de overheid. Sterke sf-film van Carpenter (Halloween, Escape from New York) met weinig technologische toeters en bellen. In plaats daarvan een uitstekende rol voor hoofdrolspeler Bridges, die er een Oscarnominatie voor kreeg. Toen hem gevraagd werd hoe hij had geleerd een buitenaards wezen te spelen, antwoordde hij: 'I observed my two young daughters.'

Christine

1983 | Horror, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1983. Horror van John Carpenter. Met o.a. Keith Gordon, John Stockwell, Alexandra Paul, Robert Prosky en Harry Dean Stanton.

Naar het gelijknamige boek van Stephen King. De film behelst een liefdesverhaal tussen de sukkelige Arnie (Keith Gordon) en Christine (een auto, een Plymouth Fury uit 1958 om precies te zijn). Probleem is dat de rood-witte, fraai gestroomlijnde en uitbundig verchroomde grande dame geen andere vrouw naast zich duldt. Ze is 'real sensitive' en wil absolute toewijding. Het wordt griezelig wanneer Arnie zijn nieuwe liefde niet meer onder controle heeft en Christine mensen begint dood te rijden. Carpenter bouwt de spanning goed op en het soms bloedige geweld is zorgvuldig gedoseerd en altijd relevant. Donald M. Morgan schoot de bijzonder fraaie beelden.

The Thing

1982 | Sciencefiction, Horror, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1982. Sciencefiction van John Carpenter. Met o.a. Kurt Russell, Wilford Brimley, T.K. Carter, David Clennon en Keith David.

In deze sterke horrorfilm van John 'Halloween' Carpenter proberen wetenschappers op Antarctica korte metten te maken met een vers ontdooid ruimtewezen, een Ding dat voortdurend van gedaante verandert. Als blijkt dat het wezen ook de gedaante van de collega's aan kan nemen, groeit, niet onbegrijpelijk, het onderlinge wantrouwen. Kurt Russell (Breakdown) speelt een van zijn betere rollen in deze duistere remake van het door Carpenter zeer bewonderde The Thing from Another World (1951) van Howard Hawks. Fraaie, nauwelijks gedateerde special effects. Ennio Morricone componeerde de angstaanjagende score.

Halloween III: Season of the Witch

1982 | Horror

Verenigde Staten 1982. Horror van Tommy Lee Wallace. Met o.a. Tom Atkins, Stacey Nelkin, Dan O'Herlihy, Ralph Strait en Michael Currie.

In het kleine plaatsje Santa Mira is zojuist de Silver Shamrock maskerfabriek geopend, die populaire halloweenmaskers maakt voor kinderen in het hele land. De lokale dokter, Dan Challis, stuit op een complot om de kinderen uit te roeien. Samen met de jonge Ellie trekt hij de fabriek in waar ze Cochran, een oude Ierse dwaas, ontmoeten die een steen van Stonehenge heeft gestolen. De steen heeft de kracht om dragers van Silver Shamrock maskers te muteren. Alleen Dan Challis en Ellie kunnen een ramp voorkomen! Een ronduit weerzinwekkende horrorfilm in jaren 1980-stijl, waarin (na een langzame start) een overmaat aan bloed vloeit. Hij heeft niets te maken met een van de eerdere Halloween-films, maar vertoont wel meer dan toevallige gelijkenissen met Invasion of the Body Snatchers.

Halloween II

1981 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1981. Horror van Rick Rosenthal. Met o.a. Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence, Charles Cyphers, Jeffrey Kramer en Lance Guest.

Inferieur vervolg op de uitstekende horrorfilm Halloween over ontsnapte psychopaat Michael Myers die op de vooravond van Allerheiligen tienermeisjes terroriseert. Carpenter wist na het succes in 1978 van geen ophouden en werkte mee aan het scenario van dit saaie deel twee. Het is nog steeds 31 oktober 1978. Myers heeft zes kogels in zijn donder maar weet zich toch nog te motiveren om de verwonde Laurie (Curtis) te bezoeken in de kliniek. Pech voor de nachtploeg.

Escape from New York

1981 | Sciencefiction, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1981. Sciencefiction van John Carpenter. Met o.a. Kurt Russell, Lee Van Cleef, Ernest Borgnine, Donald Pleasence en Isaac Hayes.

In 1997 is Manhattan een ommuurde gevangenis voor de meest gewelddadige criminelen die Amerika te bieden heeft. Wanneer de Air Force One neerstort op het eiland moet de verguisde oorlogsheld Snake Plissken (Russell) de president zien te bevrijden uit handen van de lokale bendes. De meesterlijke hand van Carpenter (Christine, Prince of Darkness) geeft de film een griezelig duister gevoel ondanks de beperkte technische middelen van die tijd. In 1996 deed Carpenter het zelf nog een keer over (Escape from L.A.) met wederom Russell in de hoofdrol.

The Fog

1980 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1980. Horror van John Carpenter. Met o.a. Adrienne Barbeau, Janet Leigh, Jamie Lee Curtis, Hal Holbrook en John Houseman.

Sfeervol gefotografeerd spookverhaal wordt vooral in het begin knap verteld, maar haalt lang niet het niveau van Carpenters klassiekers Assault on Precinct 13 (1976) en Halloween (1978): de mist (uit een mistkanon) blijkt uiteindelijk teleurstellend modale zombies te herbergen. Mooie rol van Adrienne Barbeau die als radioreporter vanaf haar eenzame post op een vuurtoren waarschuwingsberichten voor de scheepvaart en andere belangstellenden de wereld inzendt. Op de effectieve geluidsband onder andere misthoornsignalen en elektronische muziek van de regisseur.

Elvis

1979 | Biografie, Muziek

Verenigde Staten 1979. Biografie van John Carpenter. Met o.a. Kurt Russell, Shelley Winters, Pat Hingle, Season Hubley en Bing Russell.

Via de belangrijkste momenten uit zijn leven, wordt de geschiedenis gereconstrueerd van Elvis Presley vanaf zijn jeugd tot aan zijn comeback in 1969. Vooral de scènes tussen de zanger en zijn moeder, een schitterende Winters, zullen vele kijkers sterk ontroeren. Het scenario van Anthony Lawrence brengt een wankele psychologische ontleding, maar Carpenter weet dit, als ras-verteller, te overbruggen. Russell is verrassend goed als Elvis, wiens songs door country-zanger Ronnie McDowell zijn gedubd. In Amerika op de tv vertoond in twee delen. Uitstekend camerawerk van Donald M. Morgan.

Someone's Watching Me!

1978 | Thriller

Verenigde Staten 1978. Thriller van John Carpenter. Met o.a. Lauren Hutton, David Birney, Adrienne Barbeau, Charles Cyphers en Grainger Hines.

Tv-regisseur Hutton heeft een nieuwe job en een nieuw appartement op de vijftigste verdieping van een wolkenkrabber in Los Angeles. Ze is er nauwelijks ingetrokken of ze krijgt een eerste dreigende telefoontje van een onbekende die haar vanuit een van de honderden vensters aan de overkant begluurt. Wanneer de politie niets onderneemt, neemt ze zelf het heft in handen. Beklemmende thriller die nogmaals bewijst dat Carpenter, die zelf het scenario schreef, op zijn best is wanneer hij in beperkte ruimtes kan werken. De spanning wordt voortdurend opgedreven tot een werkelijk adembenemende climax. De vertolking is over de hele lijn aanvaardbaar. De camera van Robert Hauser vormt een belangrijk onderdeel van de actie.

Halloween

1978 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1978. Horror van John Carpenter. Met o.a. Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Nancy Kyes, Tony Moran en Nancy Loomis.

Klassieke horror over een ontsnapte psychopaat die op Allerheiligen tienermeisjes terroriseert. De film bevestigde het talent voor genrefilms van Carpenter - die daarvoor onder andere de sterke thriller Assault on Precinct 13 maakte - en bezorgde Curtis de eretitel Scream Queen. Halloween is zo geslaagd door het ambachtelijke spel, de effectieve belichting en gebruik van de subjectieve camera, door de uitstekende spanningsopbouw en montage en niet in de laatste plaats door de vernuftige, door Carpenter eigenhandig gecomponeerde muziek. Er kwamen nog vele, vele vervolgen, maar geen enkele haalde het bij het sfeervolle origineel.

Eyes of Laura Mars

1978 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1978. Thriller van Irvin Kershner. Met o.a. Faye Dunaway, Tommy Lee Jones, Raul Julia, Brad Dourif en Rene Auberjonois.

Fotografe Laura Mars (Dunaway) timmert flink aan de weg met haar choquerende reclamefoto's, vol erotiek en geweld (in het echt gemaakt door Helmut Newton en Rebecca Blake). Op een dag krijgt ze een visioen van een gruwelijke moord, gezien door de ogen van de dader. De moord blijkt echt gepleegd. Er volgen meer visioenen en meer moorden en de slachtoffers zijn allen bekenden. Politieman John Neville (Jones) onderzoekt de zaak. John Carpenter schreef mee aan het script van deze stijlvolle jaren zeventig thriller, maar de film wordt jammer genoeg nooit echt spannend. Goed spel, dat wel.

Assault on Precinct 13

1976 | Thriller, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1976. Thriller van John Carpenter. Met o.a. Austin Stoker, Darwin Joston, Laurie Zimmer, Martin West en Tony Burton.

Deinende auto’s, bakkebaarden, polyester truitjes, bruine interieurs en schietpartijen. Niets bijzonders voor Hollywood in de jaren zeventig. Maar John Carpenters spotgoedkope Assault on Precinct 13 biedt meer: indringende synthesizer-muziek, minutieuze spanningsopbouw in parallelle verhaallijnen, duistere decors en bruut geweld. Carpenter kreeg overigens later wel spijt van een veelbesproken sterfscène. Die gebeurtenis leidt halverwege de film via knap bedachte omwegen naar de belegering van een schaars bezet politiestation door een bloeddorstige bende. Eindeloos complex, en op het eerste oog zo eenvoudig.

Dark Star

1974 | Sciencefiction, Komedie

Verenigde Staten 1974. Sciencefiction van John Carpenter. Met o.a. Dan O'Bannon, Dre Pahich, Brian Narelle en Cal Kuniholm.

Satirische, geflipte versie van 2001 met vier wanhopige astronauten wier missie inhoudt dat ze onstabiele planeten moeten bombarderen. Voor SF-fans en surfers genietbaar; de film reikt redelijk ver voor het krappe budget waarmee deze oorspronkelijke studentenfilm is opgezet. De eersteling van Carpenter en O'Bannon die hun talenten hiermee bewezen.

Night of the Ghouls

1959 | Horror

Verenigde Staten 1959. Horror van Edward D. Wood jr. Met o.a. Criswell, Tor Johnson, Kenne Duncan, Valda Hansen en Vampira.

Woods laatste film, waarin Criswell vanuit zijn doodskist een verhaal over zombies vertelt, lag jarenlang op de plank wegens financiële problemen. Dit werkje van de maker van PLAN 9 FROM OUTER SPACE en BRIDE OF THE MONSTER is min of meer een vervolg op de laatste en wordt wel getypeerd als de slechtste film die hij ooit maakte.

The Lawless Rider

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Yakima Canutt. Met o.a. John Carpenter, Frankie Darro, Rose Bascom, Douglas Dumbrille en Frank Carpenter.

Het beste wat John Carpenter in westerns presteerde. Hij was ook samen met Alex Gordon de producent, en hij was de scenarist. Het was de laatste maal dat de befaamde Yakima Canutt regisseerde (hij ging wel door als regisseur van de tweede opname-eenheid) en dat geeft de film waarschijnlijk net dát waardoor hij aan te zien is. Carpenter is de marshal die met de nodige problemen kampt en daarbij steun krijgt van Rose Bascom, die aardig met een lasso weet om te gaan. Frankie Darro startte 27 jaar eerder als jochie zijn carrière in een westernreeks met Tom Tyler.

Son of the Renegade

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van Reg Brown. Met o.a. John Carpenter, Lori Irving, Joan McKellen, Valley Keene en Jack Ingram.

Carpenter speelt de hoofdrol, was producent én was de scenarist. Hij brouwt er in alle drie de functies weinig van. Goedkoop gemaakt, slecht scenario met bar en boze tekst. Carpenter, een cowboy, neemt een ranch over van zijn vader, die een bandiet was. Ingram, de schurk, wil Carpenter een moord in de schoenen schuiven. Actie ontbreekt bijna geheel. Het enige dat kwalitatief goed is, is het camerawerk van William Thomson.

Cattle Queen

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Robert Tansey. Met o.a. Maria Hart, Drake Smith, William Fawcett, Robert Gardette en John Carpenter.

Een met weinig geld gemaakte western met ditmaal een vrouw in de hoofdrol. Zij moet het opnemen tegen Gardette die haar van haar land probeert te verjagen. Smith helpt haar. De film zit vol met bekende westerngezichten, ook de technische staf bestaat uit oudgedienden uit de serie-western, maar anno 1951 was deze film al zwaar verouderd. Dat kwam mede door het zeer lage budget, waardoor actiescènes nauwelijks mogelijk waren.

The Fighting Stallion

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Robert Tansey. Met o.a. Bill Edwards, Doris Merrick, Forrest Taylor, Rocky Camron en John Carpenter.

Edwards, een oorlogsveteraan, wil op de ranch van zijn vader een paard trainen, maar dat is niet makkelijk. Hij wordt langzaam blind en wil het paard gebruiken zoals anderen een blindengeleidehond. Het scenario van Frances Kavanaugh, naar een George Slavin-verhaal is sympathiek, maar alles gaat zo langzaam dat het uitermate langdradig is geworden. Actie hoeft men in deze western niet te verwachten. Clark Ramsey stond achter de camera.

Border Outlaws

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Richard Talmadge. Met o.a. Spade Cooley, Maria Hart, Bill Edwards, Bill Kennedy en George Slocum.

Cooley speelt hier in [KA1]e[KA1]en van zijn weinige (en weinig succesvolle) westerns. Hij zorgt alleen maar voor de muziek en de romantiek, en dat krijgt Talmadge niet als regisseur onder de knie. Edwards is de man die zorgt voor wat actie door achter een bende outlaws aan te gaan. En dan is Talmadge een stuk beter op dreef. Het blijft echter tóch onder de maat.

Relentless

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van George Sherman. Met o.a. Robert Young, Marguerite Chapman, Willard Parker, Akim Tamiroff en Barton MacLane.

In deze met zorg gemaakte western wordt cowboy Young van de moord op twee goudzoekers verdacht. Sheriff Parker zit hem op zijn hielen. Hij probeert dan ook de ware schuldige te vinden. Voor westernfans ligt het voor de hand dat dat MacLane moet zijn. Tamiroff speelt ook een groezelig spelletje, maar de held vindt steun bij de baas van het postkoetsbedrijf, Chapman. Winston Miller schreef het goede scenario naar de roman THREE WERE THOROUGHBREDS van Kenneth Perkins. De fraaie kleurenopnamen waren het werk van Edward Cronjager. De gelijknamige tv-film heeft niets te maken met deze film; die werd geschreven door Sam Rolfe naar de roman van Brian Garfield.

The Stranger from Ponca City

1947 | Western

Verenigde Staten 1947. Western van Derwin Abrahams. Met o.a. Charles Starrett, Smiley Burnette, Virginia Hunter, Paul Campbell en Forrest Taylor.

Zie: DURANGO KID-SERIE.

Song of the Wasteland

1947 | Western

Verenigde Staten 1947. Western van Thomas Carr. Met o.a. Jimmy Wakely, Lee 'Lasses' White, Dottye Brown, John James en Henry Hall.

Met ingang van deze aflevering nam White afscheid van deze westernserie. Zie verder: Jimmy Wakely-serie.

The El Paso Kid

1946 | Western

Verenigde Staten 1946. Western van Thomas Carr. Met o.a. Sunset Carson, Marie Harmon, Hank Patterson, Edmund Cobb en Robert Filmer.

In deze goede actiefilm kan de in het donker geklede Carson zijn vuisten naar hartelust gebruiken. Zijn vele fans smullen ervan. Republic besteedde maar zo'n 80.000 dollar per film aan de Carson-serie, maar daarmee wist producer Bennett Cohen meer te doen dan anderen met viermaal zoveel geld. Roy Roger-films waren véél duurder, en daar viel soms geen actie in te bekennen.

Trail of Kit Carson

1945 | Western

Verenigde Staten 1945. Western van Lesley Selander. Met o.a. Allan Lane, Helen Talbot, Tom London, Twinkle Watts en Roy Barcroft.

Dit is de laatste aflevering uit de eerste Lane-serie van zes stuks. In deze middelmatige western staan Lane en Barcroft natuurlijk tegenover elkaar. Helaas is Watts ook nog altijd van de partij. Lane ging verder met de Red Ryder-serie, en dat zou hem tot een absolute westernster maken. Carpenter speelt een klein rolletje. Later zou hij enkele heel aparte produkties produceren en spelen.

Song of Old Wyoming

1945 | Western

Verenigde Staten 1945. Western van Robert Emmett Tansey. Met o.a. Eddie Dean, Sarah Padden, Al LaRue, Jennifer Holt en Emmett Lynn.

De eerste aflevering voor PRC (Producers Releasing Corp.) van de westernserie met Dean. Dean maakte zijn filmdebuut al in 1936 en speelde tien jaar lang bijrollen. Als zingende westernheld zou hij de hoofdrol spelen in negentien films tot 1948. In deze matige start bindt Padden de strijd aan met het tuig dat Wyoming bevolkt. Zij wil het gebied tot staat binnen de VS laten erkennen. Ze wordt daarbij geholpen door haar voorman Dean en LaRue, de latere 'Lash'

Santa Fe Saddlemates

1945 | Western

Verenigde Staten 1945. Western van Thomas Carr. Met o.a. Sunset Carson, Linda Stirling, Olin Howlin, Roy Barcroft en Rex Lease.

De schurk van deze film, Barcroft, komt in een fantastisch gevecht aan zijn eind. Met deze film debuteerde Carr. Hij zou de rest van de Carson-serie regisseren, en dat waren er negen. Tussen hen klikte het onmiddellijk. Dit was de beste actie-western die in 1945 gemaakt werd. Carson was precies de superheld die het westernpubliek wilde.

Northwest Trail

1945 | Western

Verenigde Staten 1945. Western van Derwin Abrahams. Met o.a. Bob Steele, John Litel, Joan Woodbury, Madge Bellamy en George Meeker.

In deze film speelt Steele een mountie, een lid van de Canadese Bereden Politie. De film speelt dus in Canada. Het is een middelmatige western. Het was wel bijzonder dat zo'n routinewestern in die tijd in kleur werd opgenomen. Maar toch gaf het de film geen extra dimensie. Steele speelt zijn rol goed.

Vultures of the Sea

1928 | Avonturenfilm, Drama, Mysterie

Verenigde Staten 1928. Avonturenfilm van Richard Thorpe. Met o.a. Johnnie Walker, Shirley Mason, Tom Santschi, Boris Karloff en Frank Hagney.

Wyndham Gittens en William Burt schreven een uitstekende serial. Een man wordt op een boot vermoord, maar een onschuldige wordt voor de moord aangehouden. Zijn zoon gaat op de terugweg aan boord teneinde de ware dader te vinden en dat moet binnen 30 dagen, anders wordt zijn vader opgehangen. Nat Levine produceerde voor Mascot.