Dave Schram (1958): regie, cast en productie.
Er zijn 32 films gevonden.

De dirigent

2018 | Drama, Romantiek

Nederland​/​​België 2018. Drama van Maria Peters. Met o.a. Christanne de Bruijn, Annet Malherbe, Raymond Thiry, Gijs Scholten van Aschat en Tim Ahern.

New York, jaren twintig. De van oorsprong Nederlandse Antonia Brico ontworstelt zich aan armoede, jeugdtrauma’s en vooroordelen en wordt een van de eerste vrouwelijke dirigenten. Zo’n geschiedenis verdient een meeslepende verfilming, maar dat is De dirigent helaas niet geworden. Regisseur en scenarist Maria Peters (Sonny Boy) heeft duidelijk hart voor de feministische thematiek, maar strooit veel te kwistig met Hollywoodclichés. Dat leidt hier en daar ook tot soapy acteerwerk, al is theateractrice Christanne de Bruijn wel lekker pittig in de hoofdrol.

Kappen!

2016 | Jeugdfilm, Drama, Familiefilm

Nederland 2016. Jeugdfilm van Tessa Schram. Met o.a. Tonko Bossen, Joes Brauers, Timo Wils, Tobias Kersloot en Bente Fokkens.

Sander 'de bedachtzame' (Bossen), Chris 'de fantastische' (Brauers) en Maarten 'de betrouwbare' (Wils) zijn al sinds ze voetbalden bij de f'jes met elkaar bevriend. Dat verandert met de komst van de ruige, zeventienjarige Emiel (Kersloot), die Sander de schuld in de schoenen wil schuiven van een gewelddadig treffen waarbij een slachtoffer is gevallen. Achtste Carry Slee-bewerking voor tieners van de familie Schram, met aansprekende acteurs en dynamische scènes. Maar ook een weinig stijlvast, soapy verhaal over kleine criminaliteit, mishandeling, verwaarlozing, ziekte, vriendschap, jaloezie, frustratie en chantage, dat nodeloos ingewikkeld naar de voorspelbare ontknoping toe werkt.

Prooi

2016 | Thriller

Nederland 2016. Thriller van Dick Maas. Met o.a. Sophie van Winden, Mark Frost, Julian Looman, Victor Löw en Theo Pont.

Na een psychopathische moordenaar in de Amsterdamse grachten, een demonische lift en een zombie-Sinterklaas, voert regisseur/scenarist/componist Maas in de griezelkomedie Prooi een bloeddorstige leeuw op die het Vondelpark onveilig maakt. De film is vakkundig en met zichtbaar plezier geregisseerd: met de actie, ranzigheid en typische Maashumor zit het wel goed. De leeuw - een combinatie van robot en computeranimatie - oogt soms wat houterig, maar kan ermee door. Zwakste schakel is het scenario: plot, personages en dialogen zijn zelfs voor een sympathieke pulpfilm te mager. In Nederland geflopt, maar een verrassend succes in China.

De Boskampi's

2015 | Jeugdfilm, Komedie

Nederland 2015. Jeugdfilm van Arne Toonen. Met o.a. Thor Braun, Henry van Loon, René van 't Hof, Fedja van Huêt en Raymond Thiry.

'Hé, heb je het tegen mij?!' De 'eerste Nederlandse gangsterfilm voor kinderen' begint sterk met de verhollandsing van een van de befaamdste oneliners uit de Amerikaanse filmgeschiedenis. Puber Rik Boskamp meet zichzelf en zijn onhandige vader Paul na hun verhuizing een nieuw imago aan als de maffiose Boskampi's, om pestkoppen af te schrikken. Regisseur Toonen vermengt elementen uit zijn actiekomedie Black Out en kinderfilm Dik Trom tot een vrolijk, geestig geheel, vol verwijzingen naar klassieke misdaadfilms. Dat de verwikkelingen op den duur wat repetitief worden, is overkomelijk.

Pijnstillers

2014 | Drama

Nederland 2014. Drama van Tessa Schram. Met o.a. Gijs Blom, Birgit Schuurman, Susan Radder, Raymond Thiry en Lara Leijs.

Deze ­zevende bewerking van een jeugdboek van Carry Slee gaat over de muzikaal begaafde Casper (Blom) die ervan droomt componist te worden. Maar voorlopig heeft hij nogal wat obstakels in zijn leven: zijn moeder (Schuurman) is ernstig ziek, zijn vader kent hij niet, en zie maar eens toegelaten te worden tot een goede muziekopleiding. ­Sympathiek jeugddrama met mooie momenten tussen Blom, Schuurman en Thiry, kundig geregisseerd door ­Tessa Schram. Geproduceerd door haar ouders Dave Schram en Maria Peters (Kruimeltje, Pietje Bell), kenners van het genre. Genomineerd voor de publieksprijs op het NFF en een flinke hit aan de bioscoopkassa’s.

Spijt!

2013 | Jeugdfilm

Nederland 2013. Jeugdfilm van Dave Schram. Met o.a. Stefan Collier, Robin Boissevain, Dorus Witte, Charlotte Bakker en Dave Mantel.

Doelwit in Dave Schrams moedige adaptatie van Carry Slee's gelijknamige roman over pesten is Jochem, die afwijkt omdat hij dikker is dan de rest. Protagonisten David en Vera zien het pesten met lede ogen aan maar grijpen niet in. Spijt! is daarmee meer een verhaal over meelopers en zwijgers dan over daders en slachtoffers. Misschien wordt de boodschap - dat schoonheid vooral van binnen zit - wat al te opzichtig gepresenteerd en wordt de doelgroep daarmee onderschat. Maar Spijt! won toch publieksprijzen op Cinekid, bij de European Film Awards en op het filmfestival van Toronto.

De groeten van Mike!

2012 | Familiefilm

Nederland 2012. Familiefilm van Maria Peters. Met o.a. Maas Bronkhuyzen, Faas Wijn, Bracha van Doesburgh, Leona Philippo en Carine Crutzen.

De tienjarige Mike is in het ziekenhuis behandeld voor een ernstige ziekte en mag eindelijk naar huis. Maar als zijn moeder niet komt opdagen, schakelt de verpleging Jeugdzorg in. Mike verzint dan de ene na de andere list om niet naar een pleeggezin te hoeven. Maas Bronkhuyzen, de jonge hoofdrolspeler uit Maria Peters vlotte en ontroerende familiefilm, steelt de show. Wat een mimiek, en wat een présence voor de camera. Onder alle vrolijkheid laat hij de melancholie doorklinken waar het verhaal op drijft.

Cop vs Killer

2012 | Misdaad, Thriller

Nederland 2012. Misdaad van Simon de Waal en Hans Pos. Met o.a. Marcel Hensema, Jeroen Willems, Ariane Schluter en Mimoun Oaïssa.

Al lange tijd jaagt rechercheur Frank (Hensema) tevergeefs op de nietsontziende crimineel Mirko (Willems). Er lijkt een opening in de zaak te komen als Mirko in een bendeoorlog verstrikt raakt met de Russische maffia. Mirko heeft trouwens meer aan zijn hoofd: een ex (Schluter) vraagt hem haar dochter uit de klauwen van een loverboy te redden. Lang blijft deze politiefilm de moeite waard, door de slimme opbouw en het goede spel van Hensema en Willems, die er een Gouden Kalf voor kreeg. Dat de finale een tikje aan de ongeloofwaardige kant is, neem je dan maar voor lief.

Sonny Boy

2011 | Drama

Nederland 2011. Drama van Maria Peters. Met o.a. Ricky Koole, Sergio Hasselbaink, Marcel Hensema, Micha Hulshof en Gaite Jansen.

Mooi drama rond de roerige relatie van het Surinaams-Nederlandse stel Waldemar Nods en Rika van der Lans, opgetekend van 1921 tot 1944. Filmmaker Maria Peters baseerde het verhaal op de gelijknamige bestseller van Annejet van der Zijl uit 2004. Sonny Boy, vernoemd naar het kind van het stel, scheert in vogelvlucht langs grote thema's als liefde, racisme, religie, seksisme, heimwee, verraad en oorlog maar biedt ondanks deze overvloed levensechte personages. De film beklijft vanwege het sterke verhaal, de gedegen productie en het soepele acteerwerk van jong en oud.

Razend

2011 | Jeugdfilm, Drama

Nederland 2011. Jeugdfilm van Dave Schram. Met o.a. Ko Zandvliet, Abbey Hoes, Ariane Schluter, Sander de Heer en Olga Zuiderhoek.

Als puber heb je het al niet makkelijk, maar voor de jongeren in Razend komen de problemen in concentraatvorm: seksuele intimidatie door leraren, vaders die hun vuisten niet thuis kunnen houden. Gelukkig laat regisseur Dave Schram op verschillende manieren wat frisse wind door de benauwde levens waaien. Camerabeelden worden afgewisseld met schetsen om al te intense scènes te voorkomen, en een groepje freerunners rent in dynamisch gefilmde uitbarstingen door het beeld. Een sympathieke puberfilm met een wat teleurstellende emotionele climax. Naar het boek van Carry Slee.

Blijf!

2011 | Drama, Jeugdfilm

Nederland 2011. Drama van Lourens Blok. Met o.a. Mexx Nachbar, Ezzaldeen F. Ali, Egbert Jan Weeber, Maike Meijer en Arnoud Bos.

De elfjarige Lieke (Nachbar), die veel durft, woont bij haar gescheiden moeder. De ongeveer even oude Milad (Ali) is haar beste vriend. De ouders van Milad komen uit Iran. Als hun asielaanvraag wordt afgewezen besluiten Lieke en Milad weg te lopen naar Lieke's vader. Waar die woont? 'Ergens waar ze Frans spreken.' Sympathieke en leuke jeugdfilm, al rammelt het script soms een beetje en is het acteerwerk van de jonge hoofdrolspelers af en toe een tikje houterig. Op het Italiaanse Giffoni Film Festival werd Blijf! bekroond met de Amnesty International Award.

Lover of loser

2009 | Familiefilm, Drama

Nederland 2009. Familiefilm van Dave Schram. Met o.a. Gaite Jansen, Martijn Lakemeier, Ruud Feltkamp, Thomas Acda en Susan Visser.

Volgens Eva (Jansen) is haar stiefvader Willem (Acda) eng, want geobsedeerd door seks. Aan die leuke jongen Mees (Lakemeier) van de kopieerwinkel heeft ze geen steun, die heeft al een vriendinnetje. Op een treurige avond, als ze zich heel erg alleen voelt, schiet de knappe Ricardo haar te hulp. Al snel wordt ze door hem ingepakt. Maar is hij wel te vertrouwen? Scenariste Maria Peters probeerde wel erg veel verwikkelingen uit het boek van Carry Slee in de film te stoppen, maar door goed spel en Schrams vaste hand van regisseren stoort dat nauwelijks.

Radeloos

2008 | Jeugdfilm, Drama

Nederland 2008. Jeugdfilm van Dave Schram. Met o.a. Marloes van der Wel, Marius Gottlieb, Renée Soutendijk, Roos Smit en Monic Hendrickx.

De puberboeken van Carry Slee bieden steevast heftig drama. ­Radeloos gaat over Paco, ­(Gottlieb) een jongen met schuldgevoelens over de dood van zijn vader, over Yara (Van der Wel), een meisje met artistieke ambities en met anorexia, en over hun moeizaam ontluikende liefde. ­Regisseur Schram en scenarist Maria Peters, die samen al diverse titels van de populaire schrijver verfilmden, weten er wel raad mee. Hier en daar leggen ze het pathos er nogal dik bovenop, maar mede dankzij de prima hoofdrolspelers en een stoet uitstekende acteurs op de achtergrond is ­Radeloos een overtuigende, soms ontroerende jeugdfilm geworden.

Timboektoe

2007 | Familiefilm, Avonturenfilm, Jeugdfilm

Nederland 2007. Familiefilm van Dave Schram. Met o.a. Bo Maerten, Mees Peijnenburg, Willem Voogd, Jeronimo van Ballegoijen en Anna Raadsveld.

Overleden ouders, gedwongen emigratie, homoseksualiteit: de pubers in Timboektoe - gemodelleerd naar boeken van Carry Slee - krijgen het flink voor de kiezen. Soms lijkt het wel een lesboek in jeugdproblemen, te meer omdat elke hobbel nogal nadrukkelijk wordt aangekondigd en vervolgens weer weggewerkt. De opbouw is stram, het tempo hapert. Toch ontstijgt de film de sfeer van de kindertelefoon. Dat komt door de inbreng van regisseur Schram en scenariste Peters, die hun werk een optimistisch karakter en eerlijke toon meegeven.

Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi

2007 | Jeugdfilm, Familiefilm, Avonturenfilm

Nederland 2007. Jeugdfilm van Hans Pos. Met o.a. Thijs Römer, Katja Schuurman, Arjan Ederveen, Alex Klaassen en Jack Wouterse.

De waanzinnige professor Lupardi (Ederveen) heeft een machine ontwikkeld waarmee hij het klimaat naar zijn hand kan zetten. Kapitein Rob (Römer) en zijn onafscheidelijke hond Skip moeten vervolgens de wereld behoeden voor een ramp. Jeugdfilm, gebaseerd op de strip van Pieter J. Kuhn zoals die van 1945 tot 1966 verscheen in Het Parool. Regisseur Pos probeert oud en jong te behagen; de fans van Kapitein Rob én het publiek dat nog nooit van de strip heeft gehoord. Maar de grappen zijn nét niet goed uitgewerkt en de film lijdt zichtbaar onder het te lage budget.

Afblijven

2006 | Jeugdfilm, Familiefilm, Drama

Nederland 2006. Jeugdfilm van Maria Peters. Met o.a. Sem Veeger, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Tessa Schram, Melody Klaver en Gijs Scholten van Aschat.

De vijftienjarige Melissa (Veeger) houdt van hiphopdansen, maar van haar vader mag ze alleen naar klassieke muziek luisteren. Tegen zulke strenge regels kan Melissa natuurlijk alleen maar in opstand komen. Ze volgt stiekem danslessen, treedt op in een clip, krijgt een fout vriendje en slikt een XTC-pil. Verfilming van een populair jeugdboek van Carry Slee, waarin voor jongeren herkenbare problemen aan bod komen. Geen dubbele bodems, geen grapjes, gewoon een serieus drama over serieuze zaken; het zou verfrissend zijn, als de ernst niet zo zwaar op de maag lag. Een lichtere toets had de soap-achtige verwikkelingen meer geloofwaardigheid verleend.

Pietje Bell II: De jacht op de tsarenkroon

2003 | Familiefilm, Drama, Jeugdfilm

Nederland 2003. Familiefilm van Maria Peters. Met o.a. Quinten Schram, Felix Strategier, Arjan Ederveen, Angela Groothuizen en Frensch de Groot.

De boeken van Chris van Abkoude over schoenmakerszoon Pietje Bell inspireerden in 2002 een zeer succesvolle verfilming. Scenariste-regisseuse Maria Peters maakte meteen daarna een tweede film, met zoon Quinten Schram opnieuw in de titelrol. Pietje Bell laat wederom van alles in de soep lopen in dit vervolg waarin zijn zus zich verlooft en Pietje zelf, met zijn bende van de Zwarte Hand, moet voorkomen dat dieven een waardevolle tsarenkroon stelen. De kritiek was gemengd, maar Pietje Bell II deed het goed aan de kassa. Binnen een paar weken werden meer dan 200.000 kaartjes verkocht. Jonge kijkers zullen verhaal en sfeer vast waarderen.

Pietje Bell

2002 | Familiefilm, Drama, Jeugdfilm

Nederland​/​​Duitsland 2002. Familiefilm van Maria Peters. Met o.a. Quinten Schram, Frensch de Groot, Serge Price, Jordy Mul en Sjoerd Metz.

In 1914 ontketende oud-onderwijzer Chris van Abkoude een revolutie met zijn kinderboekenheld Pietje Bell, het zesjarige Rotterdamse knulletje dat schitterde in onaangepastheid. In de met harde hand geregisseerde filmversie van Maria Peters begint Pietje een geheime club die het opneemt tegen een bende dieven en een oneerlijke krantenbaas. Peters gebruikte vooral de eerste vijf van de acht delen 'Pietje Bell' voor haar scenario en kiest thematisch voor het ethisch grijze gebied tussen ondeugd en onschuld, een scala dat het gezicht van Pietje-acteur Quinten Schram (zoon van producent Dave Schram en regisseuse Peters) goed uitdrukt.

Bella Bettien

2002 | Drama, Misdaad, Biografie

Nederland 2002. Drama van Hans Pos. Met o.a. Thekla Reuten, Kim van Kooten, Vincent Riotta, Daniël Boissevain en Thom Hoffman.

Intrigerende telefilm over het leven van Bettien Martens, een onschuldig ogende jonge vrouw die zich in de jaren tachtig opwerkte tot intermediair tussen de Colombiaanse en de Europese drugskartels. Boordevol cliches, maar een fantastische rol van Thekla Reuten. Gebaseerd op het boek van criminoloog Frank Bovenkerk.

Baby Blue

2001 | Thriller

Nederland 2001. Thriller van Theo van Gogh. Met o.a. Susan Vidler, Oliver Cotton, Roeland Fernhout, Nienke Römer en Renée Fokker.

Ook in zijn duurste film (zes miljoen gulden), geschreven door thrillerauteur Tomas Ross, berijdt regisseur Van Gogh zijn stokpaardje, de machtsstrijd tussen man en vrouw. 'Vrouwen zijn veel gemener dan mannen,' zei hij in een interview over Baby Blue. Hoe dat in mekaar steekt ontdekt de kijker slechts beetje bij beetje, zoals in de Hitchcockfilm die hoofdpersonen Peter (Fernhout) en Marjan (Römer) net hebben gezien. De intriges in het overwegend Engels gesproken Baby Blue vangen aan bij de komst van de nieuwe buren van Peter en Marjan, Laura (Vidler) en Ron (Cotton). Het gaat ernstig broeien als Peter verliefd wordt op buurvrouw Laura - en het is maar beter verder niks over de plot los te laten. De acteurs spelen prima, ook de semi-bekende Engelse, en er is een leuke bijrol weggelegd voor stand-up komiek Najib Amhali. De beelden zijn functioneel, maar niet ambitieus, krachtig of dubbelzinnig; Van Gogh maakt er dan ook geen geheim van dat het hem nooit te doen is om camerawerk. Wel om het verhaal, dat volgens Van Gogh spannend moet zijn. Dat is Baby Blue ook wel, maar de verwikkelingen zijn soms wat te kunstmatig ingenieus voor soepele inleving.

Kruimeltje

1999 | Drama, Familiefilm, Jeugdfilm

Nederland 1999. Drama van Maria Peters. Met o.a. Ruud Feltkamp, Hugo Haenen, Thekla Reuten, Rick Engelkes en Eric van der Donk.

De tweede film van regisseur en scenarist Maria Peters (De tasjesdief), gebaseerd op de in 1923 verschenen kindersmartlap van Chris van Abkoude, werd een groot succes. Honderdduizenden mensen lieten de Amerikaanse bombarie voor wat het was en keken Kerst 1999 naar de oubollige smeuïgheid van Kruimeltje die op zoek gaat naar zijn donkerbruine wortels in een geslaagde mix van Dickens, Swiebertje en Ontdek je plekje. En de bioscoopkassa's stopten pas met rinkelen toen ruim dertien miljoen guldens door de lades waren gegaan, een uitzonderlijke score voor een Nederlands product.

Left Luggage

1998 | Drama

België​/​​Verenigde Staten​/​​Nederland 1998. Drama van Jeroen Krabbé. Met o.a. Isabella Rossellini, Laura Fraser, Maximilian Schell, Marianne Sägebrecht en Adam Monty.

Na het lezen van een boek van Carl Friedman over het na-oorlogse leven van twee joodse families, kon Jeroen Krabbé - zelf van joodse afkomst - het niet laten om zijn debuut als regisseur te maken. Glunderend presenteerde hij zijn project met ster Isabella Rossellini aan de binnen- en buitenlandse pers. Die zag Laura Fraser in een oprecht maar weinig subtiel drama als moderne studente Chaja pendelen tussen haar trauma's-ontkennende ouders en de orthodoxe familie Kalman bij wie ze een bijbaantje heeft als oppas. Dubbel bekroond op het festival van Berlijn, waaronder een eervolle vermelding van de jury voor Rossellini's vertolking.

Een echte hond

1998 | Korte film

Nederland 1998. Korte film van Maria Peters. Met o.a. Anneke Blok, Harry van Rijthoven, Marjan Luif, Remco van Doren en Tessa Schram.

Na het lezen van een boek van Carl Friedman over het na-oorlogse leven van twee joodse families, kon Jeroen Krabbé - zelf van joodse afkomst - het niet laten om zijn debuut als regisseur te maken. Glunderend presenteerde hij zijn project met ster Isabella Rossellini aan de binnen- en buitenlandse pers. Die zag Laura Fraser in een oprecht maar weinig subtiel drama als moderne studente Chaja pendelen tussen haar trauma's-ontkennende ouders en de orthodoxe familie Kalman bij wie ze een bijbaantje heeft als oppas. Dubbel bekroond op het festival van Berlijn, waaronder een eervolle vermelding van de jury voor Rossellini's vertolking.

De Pijnbank

1998 | Drama

Nederland 1998. Drama van Theo van Gogh. Met o.a. Paul de Leeuw, Jack Wouterse, Eric van Sauers, Roeland Fernhout en Camilla Siegertsz.

Jack Wouterse speelt een hoge bankfunctionaris die zo zijn eigen verkooptactieken heeft. Na een fusie krijgt hij een jonge en zeer ambitieuze, maar niet zo bijster intelligente manager boven zich die Wouterse te slim af probeert te zijn. Paul de Leeuw speelt een gefrustreerde klant die nog een appeltje met Wouterse te schillen heeft. Een en ander loopt, zacht uitgedrukt, nogal uit de hand. In zijn gegeven een 'echte van Gogh', waarin Wouterse de sterren van de hemel speelt.

Vrijmarkt

1997 | Korte film, Drama, Familiefilm

Nederland 1997. Korte film van Hans Hylkema. Met o.a. Bert Geurkink, Jaap Spijkers, Anneke Blok, Sylvia Holstijn en Onno Hooimeyer.

Jack Wouterse speelt een hoge bankfunctionaris die zo zijn eigen verkooptactieken heeft. Na een fusie krijgt hij een jonge en zeer ambitieuze, maar niet zo bijster intelligente manager boven zich die Wouterse te slim af probeert te zijn. Paul de Leeuw speelt een gefrustreerde klant die nog een appeltje met Wouterse te schillen heeft. Een en ander loopt, zacht uitgedrukt, nogal uit de hand. In zijn gegeven een 'echte van Gogh', waarin Wouterse de sterren van de hemel speelt.

Lovely Liza

1996 | Korte film

Nederland 1996. Korte film van Maria Peters. Met o.a. Vincent Moes, Stijn Westenend, Marije Idema, Ingrid Desmet en Esther Leenders.

Het afscheid van hun cheffin valt Liza en de andere meiden in de wattenfabriek zwaar. Als op het afscheidsfeestje Liza's vlam meer interesse toont in een ander loopt ze boos weg. De volgende ochtend mondt die boosheid uit in een ordinaire vechtpartij en keert de groep zich van haar af. De nieuwe chef blijkt tot overmaat van ramp een man, die strikt de regeltjes volgt en een streng en onrechtvaardig regime voert. Maar een man heeft ook zo zijn voordelen, want het biedt Liza de kans zich te rehabiliteren door hem met vrouwelijke listen voor zich te winnen

100 Jaar Nederlandse Cinema

1996 |

Nederland 1996.

Het afscheid van hun cheffin valt Liza en de andere meiden in de wattenfabriek zwaar. Als op het afscheidsfeestje Liza's vlam meer interesse toont in een ander loopt ze boos weg. De volgende ochtend mondt die boosheid uit in een ordinaire vechtpartij en keert de groep zich van haar af. De nieuwe chef blijkt tot overmaat van ramp een man, die strikt de regeltjes volgt en een streng en onrechtvaardig regime voert. Maar een man heeft ook zo zijn voordelen, want het biedt Liza de kans zich te rehabiliteren door hem met vrouwelijke listen voor zich te winnen

De tasjesdief

1995 | Jeugdfilm, Familiefilm, Thriller

Nederland 1995. Jeugdfilm van Maria Peters. Met o.a. Olivier Tuinier, Micha Hulshof, Ingeborg Uyt den Boogaard, Myranda Jongeling en Jaap Spijkers.

Spannende jeugdfilm naar het gelijknamige boek van Mieke van Hooft. De film vertelt het verhaal van een twaalfjarige jongen die door de overvallers van zijn oma wordt gedwongen om damestasjes te stelen. Uit angst voor vergelding durft hij thuis niets over de gebeurtenissen te vertellen en komt hij gaandeweg in een isolement terecht. Ondertussen gaan de meedogenloze overvallers gewoon door met hun getreiter en chantage. Als de getergde jongen, murw door de affaire, vijfhonderd gulden steelt van een weerloze blinde vrouw, beseft hij dat hij veel te ver is gegaan. De tasjesdief won oa een Glazen Beer op het Filmfestival Berlijn.

De nietsnut

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Ab van Ieperen. Met o.a. Pierre Bokma, Willem Nijholt, Marjon Brandsma, Ramses Shaffy en Jacques Bonaffé.

Na een leegte van dertien jaar (ACHTER GLAS uit 1981 en ook al geen meesterwerk) maakte de regisseur deze rolprent gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Frans Kellendonk. Samen met van Ieperen schreef hij voor zijn dood in 1990 het scenario voor de film die IDENTIKIT zou gaan heten. Het gaat over een man (Bokma), die nooit van zijn vader (Nijholt in flashbacks) heeft gehouden en hem maar een lul vond. Als zijn vader door een moord in België om het leven komt, besluit hij een kijkje te gaan nemen op de plaats des onheils. Onderweg neemt hij een jonge lifter mee en realiseert zich dat ook zijn leven zonder hoogtepunten, roemloos aan het voorbij trekken is. Hij dist een verhaal op aan de jongen, waaruit zou moeten blijken dat zijn vader een held was. Van Ieperen, die bekend staat om zijn breedvoerige, weinig oorspronkelijke, slaapverwekkende stijl, distantiëerde zich van de film nadat de producent de prent op aanvaardbare lengte sneed. Door de inkorting valt er echter aardig wat weg van de oorspronkelijke opzet: personages op zoek naar een verhaal. Nijholt speelt uitstekend als de vader, Bokma's ingehouden woede is overtuigend, Shaffy is leuk als een rijke oom. Brandsma als de moeder, geeft een sterke monoloog weg. De sleutelrol van de Belgische hoteleigenaar Bonnaffé, die zijn lodderoog laat vallen voor zowel de moeder als de zoon, is duister. We zullen het dan allemaal maar aan de bizarre montage en de weggeknipte start en finale wijten. Geproduceerd met de NOS.

Daens

1992 | Biografie, Drama, Historische film

België​/​​Frankrijk​/​​Nederland 1992. Biografie van Stijn Coninx. Met o.a. Jan Decleir, Gérard Desarthe, Antje de Boeck, Johan Leysen en Michael Pas.

Sociaal-historisch epos naar het biografische boek 'Pieter Daens of hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht' van Louis-Paul Boon uit 1971. Decleir is de geëngageerde priester uit de titel, die zijn strijd tegen kinderarbeid en andere maatschappelijke wantoestanden begint vanaf de kansel en later voortzet als politicus. Coninx verfilmde de geschiedenis sober en degelijk, maar ook meeslepend. Daens was een groot succes in België en verdiende een Oscarnominatie. Voor wie het verhaal met zang en dans prefereert, is er Daens, de musical van Studio 100 (van oa K3 en Kabouter Plop).

Utrecht, Central in Holland, Vital in Europe

1991 |

Nederland 1991. Dave Schram.

Sociaal-historisch epos naar het biografische boek 'Pieter Daens of hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht' van Louis-Paul Boon uit 1971. Decleir is de geëngageerde priester uit de titel, die zijn strijd tegen kinderarbeid en andere maatschappelijke wantoestanden begint vanaf de kansel en later voortzet als politicus. Coninx verfilmde de geschiedenis sober en degelijk, maar ook meeslepend. Daens was een groot succes in België en verdiende een Oscarnominatie. Voor wie het verhaal met zang en dans prefereert, is er Daens, de musical van Studio 100 (van oa K3 en Kabouter Plop).

Loos

1989 | Thriller, Komedie, Erotiek

Nederland 1989. Thriller van Theo van Gogh. Met o.a. Tom Jansen, Renée Fokker, Max Pam, Cas Enkklaar en Dorrius.

Succes-advocaat Jansen wil de verdediging van een van lustmoord verdachte misdadiger uit handen geven, maar hij wordt onder druk gezet en de zaak wordt voor hem een nachtmerrie. Hij geraakt psychisch ontredderd en ten prooi aan complete vertwijfeling. Van Gogh weer op zijn best met intrigerende vormgeving en creative sfeervertelling. Origineel, wrange humor, dubbelhartige (onder)toon en interessante fotografie van 'trendy' Erwin Olaf. Naar het verhaal Wachten op de Maan van Guus Luijters.