Friederike Aust: cast.
Er zijn 5 films gevonden.

Polizeiruf 110: Kein Tag ist wie der andere

1986 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1986. Misdaad van Thomas Jacob. Met o.a. Lutz Riemann, Andreas Schmidt-Schaller, Jürgen Frohriep, Peter Hölzel en Friederike Aust.

De eerste aflevering van ware TATORT-lengte: anderhalf uur. Na eindeloos heen en weer gegaan te zijn tussen een uur (vooral in het begin), een uur en een kwartier (het merendeel) tot wel tachtig minuten. De film speelt zich af binnen een tijdsruimte van drie dagen. De rijzige, autoritaire Oberleutnant Zimmerman (Riemann) en zijn gedrongen, maar wereldse collega Grawe (Schmidt-Schaller) jagen zonder al te veel succes op een zedenmisdadiger. De doorbraak komt als een jonge vrouw plotseling voor de dienstauto van het duo opdoemt met een reutelende tweetaktmotor. Kennelijk werd ze door iemand achterna gezeten en Grawe constateert geamuseeerd dat Irene Haberkorn (Aust) en kameraad Zimmermann elkaar kennen, zowaar intiem. Zimmermann bevindt zich plotseling op glad ijs, maar in de achtergrond kan hij rekenen op zijn ervaren collega Oberleutnant H[KA3]ubner (Frohriep) die het echter toe nu toe niet gelukt is om promotie te maken, en hun meerdere majoor Berger (Hölzel), die samen best het kaf van het koren kunnen scheiden. In 1994 speelde Frohriep mee als Oberkommissar Hübner in KEINE LIEBE, KEIN LEBEN, een aflevering die na de hereniging tot stand kwam. Hij was toen nog steeds niet bevorderd. Het werd zijn laatste film, want hij stierf in dat jaar nog. Hij is de annalen ingegaan als het personage dat melancholisch was, met de slachtoffers meeleefde en het vertrouwen van de getuigen genoot. Dat riekt enigszins naar propaganda, want in alle DDR-afleveringen hadden de misdadigers nimmer rechten: een advocaat kregen ze nooit, ze werden langer dan 24 uur vastgehouden en ze moesten zich buigen naar de willekeur van het gezag, vooral Oberleunt Hübners wil was wet. Aflevering 107 werd ouderwets goed bekeken op een herfstachtige avond in november in Honeckers rijk, dat inmiddels heel veel scheuren begon te vertonen en ieder moment uit zijn voegen kon barsten.

Die Drachenprinzessin

1980 | Horror, Familiefilm, Fantasy

Oost Duitsland 1980. Horror van Karola Hattop. Met o.a. Viola Schweizer, Volkmar Kleinert, Jörg Panknin, Friederike Aust en Jèrg Panknin.

Een dappere prinses (Schweizer) gaat water putten uit de bron des levens om haar doodzieke vader, de koning, te laven en te genezen. De bron bevindt zich in het zwarte woud, waar een bijna onoverwinnelijke tovenaar (Kleinert) heer en meester is. Hij verandert de prinses in een draak, maar een goede fee (Aust) geeft de koning zijn levenskracht weer terug, waarop hij de gemene magiër aan zich kan onderwerpen en de prinses bevrijden. Voorspelbaar sprookje voor de allerkleinsten. Het grootste voordeel van deze film is dat hij slechts een uurtje duurt, zodat kleine kijkertjes niet veelvuldig zullen opstaan en de aandacht laten varen. Het scenario is van Georg Redmann.

El Cantor

1977 | Biografie, Historische film

Oost Duitsland 1977. Biografie van Dean Reed. Met o.a. Friederike Aust, Edwin Marian, Dean Reed, Djoko Rosic en Gerry Wolff.

De Marxistische president Salvador Allende Gossens kwam in 1970 aan de macht in Chili. Hij nationaliseerde de mijnen en de banken en onteigende grondstukken die groter waren dan tachtig hectare. Hij probeerde zijn land te socialiseren (hetgeen hoog nodig was) naar communistisch model (hetgeen na[KA3]ief was) en knoopte betrekkingen aan met Cuba, de toenmalige DDR, Noord-Korea en Noord-Vietnam. Generaal Augusto Pinochet pleegde een staatsgreep met hulp van de CIA, die het land lam had gelegd met een transportstaking. In de schermutselingen verloor Allende op 11 september 1973 het leven (hetgeen nodeloos was en hem tot een martelaar maakte). De Chileense folksinger Victor Jara, bijgenaamd El Cantor, die het droeve lot van zijn land in protest-songs bezong, kreeg een beroepsverbod. Na zijn arrestatie werd zijn lijk gevonden. Het bedenkelijke Oostduitse regime wilde hem bombarderen tot een volksheld [KA2]a la Che Guevarra (die door Fidel Castro als te machtig geloosd werd naar Zuid-Amerika om de revolutie te prediken en in 1967 in Bolivia gevangen werd en daarop doodgeschoten). In de toenmalige DDR draaide men met de Amerikaan Reed in de hoofdrol een film over de gebeurtenissen van de militaire putsch in Chili. Het is niet zo zeer een onderhoudende film over de zanger Jara geworden, maar geeft eerder een bepaald beeld over de demonstraties en het soms willekeurig lijkende optreden van het leger. In historisch opzicht een propagandafilm van nul en generlei waarde en nauwelijks vertoond in het boeren- en arbeidersparadijs van vadertje Honecker (die na het vallen van de Berlijnse muur als gefrustreerde banneling en kankerpatiënt mocht sterven in Chili). Victor Jara is in eigen land echter niet vergeten. Het scenario is van Margit Schaumäker. Het camerawerk is van Hans Heinrich.

Polizeiruf 110: Konzert für einen Außenseiter

1974 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1974. Misdaad van Werner Röwenkamp en Werner Röwekamp. Met o.a. Sigrid Göhler, Jürgen Frohriep, Christian Steyer en Friederike Aust.

De 25-jarige gesjeesde student en charmeur Dietrichs (Steyer) heeft een handige babbel, maar in werkelijkheid is hij een ellendige oplichter, die zich in leven houdt door vrouwen het hoofd op hol te brengen, hun centjes afhandig te maken en er dan vandoor te gaan. Bovendien breekt hij af en toe weleens in, in een museum en verkwanselt een stuk antiek of kunst ver beneden de werkelijke prijs. Juist als hij op een volgend slachtoffer, bibliothecaresse Irene Born (Aust), verliefd wordt, pleegt hij uit lamlendigheid opnieuw een inbraak, die uit de hand loopt en moet hij dit keer zeer tegen zijn zin in de benen nemen. De politie met Leutnant Vera Arndt (G[KA3]ohler) en Oberleutnant H[KA3]ubner (Frohriep) is hem dan al heel lang op het spoor. Het scenario van Werner Lindner en Dieter Ziesing moet de morele les lezen dat de kantjes er vanaf lopen tot niets leidt en dat slap zijn geen goede zaak is. Dergelijk wangedrag moet gestraft worden. In een normale maatschappij heb je daar geen moeite mee, maar onder de dictatuur van Erich Honnecker denk je daar toch anders over. De spelprestaties zijn redelijk, de bedscène's aandoenlijk kuis, de kleuren in de stijl van de vroege jaren 1970 niet slecht en de dialoog is dikwijls niet lipsynchroon. Het gereutel van de tweetaktmotoren klinkt nostalgisch, je ruikt het bijna... Aflevering 22.

Polizeiruf 110: Blütenstaub

1972 | Misdaad

Oost Duitsland 1972. Misdaad van Manfred Mosblech. Met o.a. Peter Borgelt, Sigrit Göhler, Jürgen Frohriep, Werner Tietze en Jürgen Zartmann.

Een tamelijk simpele geschiedenis over de verdwijning van gif en morfine bij een apotheek. De jonge werkster wordt verdacht haar vriend binnen te hebben gelaten, omdat er geen sporen van braak zijn. Er zijn geen bewijzen, maar dan volgt er een tweede inbraak. Tamelijk dom... Het saaie scenario is van Hans Lucke. Over de regie van Mosblech wordt getwijfeld - het zou Gerhard Respondek zijn. Waarschijnlijk is hier sprake van verwisseling met de vorige POLIZEIRUF 110: MINUTEN ZU SPÄT. Aflevering nummer tien.