Martin Abram: cast.
Er zijn 6 films gevonden.

Schwabenkinder

2003 | Drama, Historische film

Duitsland 2003. Drama van Jo Baier. Met o.a. Vadim Glowna, Tobias Moreti, Jürgen Tarrach, Hary Prinz en Thomas Unterkirchner.

Leni

1994 | Familiefilm, Drama, Oorlogsfilm

Duitsland 1994. Familiefilm van Leo Hiemer. Met o.a. Johannes Thanheiser, Johanna Thanheiser, Christa Berndl, Martin Abram en Franz Buchrieser.

In 1937 brengt een non een pasgeboren meisje naar een boerenhoeve van het wat oudere, kinderloze echtpaar Aibele in de Allg[KA3]au in Beieren. Alwina Aibele (Berndl) verheugt zich op het feit dat zij de kans krijgt `moeder` te worden. Het meisje wordt Leni (Magdalena) genoemd. Algauw wordt Johann Aibele (Johannes Thanheiser) duidelijk gemaakt dat er iets niet klopt met haar afstamming - het is Duitsland van de Nurnberger wetten.

...bis Montagmorgen

1991 | Komedie

Duitsland 1991. Komedie van Tamara Staudt. Met o.a. Linda Stadler, Gabi Schmalz, Bernhard Hurm, Heino Ferch en Martin Abram.

Tv-filmpje opgenomen in de prestigieuze reeks [KL]Das kleine Fernsehspiel[KLE] over twee vriendinnen (Stadler en Schmalz) die samen optrekken en tijdens het weekend op mannenjacht gaan. Ferch, een acteur van talent, speelt de vriend van een der meiden uit het stel. Het scenario is van regisseuse Staudt en het heeft niet veel om het lijf. Het camerawerk is van Matl Findel.

Verkaufte Heimat

1990 | Historische film

Duitsland 1990. Historische film van Karin Brandauer. Met o.a. Otto Donner, Anna Pircher, Christine Mayr, Katharina Welser en Ludwig Dornauer.

Het fascisme zowel in Duitsland van Hitler als in Itali[KA3]e van Mussolini werd o.a. gekenmerkt door nationalisme en terreur. Noord- en Zuid-Tirol vormen in de jaren 1930 een omstreden buffergebied, waarvan de bewoners het liefst onafhankelijk waren. Zo besloten de Italiaanse fascisten dat in Zuid-Tirol uitsluitend Italiaans de voertaal mocht zijn en onderwijs in het Duits werd verboden. Het waren de tijden van de grote werkeloosheid en dalende prijzen, stijgende kosten en verminderde opbrengsten. Uiteindelijk kwamen Mussolini en Hitler overeen dat de bevolking mocht kiezen: optanten in Zuid-Tirol werden Italiaans, Duitstaligen konden naar Noord-Tirol (in het aangesloten Oostenrijk) of naar het geannexeerde Bohemen of Sudetenland (voormalig Tsjechoslowakije). De r.k. kerk en antifascisten die het niet op de nazi`s begrepen hadden, waren tegen deze politiek en probeerden hun aanhangers ertoe te bewegen te blijven zitten waar ze zaten - in het Duits dableiber genoemd. Uit het stembusresultaat bleek dat tachtig procent besloot zijn biezen te pakken en ontstonden er grote tegenstellingen tussen optanten en dableiber, waarbij de eerste groep heftig discrimineerde tegen de laatste. Deze lange tv-film die meestal in twee delen vertoond wordt, vertelt hoe het twee families verging in die tijd en hoe een derde ervan profiteerde. Het betreft het gezin Tschurtschenthaler, dat verdeeld raakt tussen dableiber en leden die willen wegtrekken, en de familie die Oberhollenzer heet en die ook wensen te blijven zitten zonder hun eeuwenoude rechten en gebruiken op te geven; de Rabensteiners zijn de optanten. Een van hen, is een voormalige knecht van de Tschurtschenthalers, die tenslotte in het bezit komt van hun herenboerderij. Een interessant stukje Europese geschiedenis, uitstekend gemaakt en nog altijd actueel, want het heeft heel lang na WO II (1945) doorgerommeld in Oostenrijks- en Italiaans Tirol voordat het er rustig werd en men hoeft maar naar Noord-Ierland, Baskenland of voormalig Joegoslavië te kijken hoe hoog de gemoederen door het terrorisme, nationalisme of fascisme kunnen oplopen. Het scenario is van Felix Mitterer. Camerawerk van Helmut Pirnat.

Minipili

1987 | Komedie, Romantiek

Duitsland​/​​Frankrijk 1987. Komedie van Peter Voiss. Met o.a. Katinka Hoffmann, Walo Lüönd, Ruth Brück, Tana Schanzara en Martin Abram.

Zuid-Franse wijnboer Lüönd en kapster Hoffmann ontmoeten elkaar op een landbouwtentoonstelling in de Duitse Eiffel, omdat hun beider woonplaatsen een jumelage aangegaan zijn. Ze worden verliefd, maar hun weg naar het altaar is niet zonder hindernissen. Een soort combinatie van de Duitse heimat- film en lacherig Frans melodrama. Uiterst onbenullig. Klaus Lage en Anne Haigis kwelen 'Herz über Grenzen'. Dietmar Koelzer zorgde voor de plaatjes en regisseur Voiss maakte met Jürgen Gütt het scenario.

Das Glück beim Händewaschen

1982 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland​/​​Oostenrijk​/​​Zwitserland​/​​Italië 1982. Drama van Werner Masten. Met o.a. Mario Baumgartner, Anna Pircher, Peter Gamper, Martin Abram en Inge Pohl.

Film over de ervaringen van de elf-jarige Baumgartner, die als gevolg van de overeenkomst tussen Hitler en Mussolini in 1941 met zijn famile uit het Noord-Italiaanse Zuid-Tirool terechtkomt in een opvangcentrum voor ontheemdem in het Oostenrijkse Graz. Hij mag naar een vakantiekolonie in Zwitserland en als WO II voorbij is, krijgt hij een Italiaans paspoort. Hij merkt voortdurend dat hij sedert de verhuizing overal een buitenstaander is, die nergens geaccepteerd wordt en steeds gehoond wordt. Sobere, realistische film met effectief zwart-wit camerawerk van Klaus Eichhammer naar een scenario van Josef Zoderer, die met de regisseur zijn autobiografie bewerkte. Nog altijd actueel.