Brenda Bruce: cast.
Er zijn 19 films gevonden.

The Widowing of Mrs. Holroyd

1995 | Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 1995. Romantiek van Katie Mitchell. Met o.a. Zoë Wanamaker, Colin Firth, Stephen Dillane, Brenda Bruce en Melanie Hill.

Mrs. Holroyd (Wanamaker) is de vernederingen van haar brute echtgenoot Charles (Firth) meer dan beu. Soms neemt hij sletterige vrouwen mee naar huis die hij in de waan laat, dat hij alleen woont. Dan weer komt hij stomdronken thuis. Alleen voor de kinderen ondergaat Mrs. Holroyd Charles` ploertigheden. De zachtaardige Mr. Blackmore (Dillane) is dikwijls met pijn in het hart getuige van Charles' schofterige gedrag. Hij is verliefd op Mrs. Holroyd en zij op hem. Vaak wenste zij heimelijk de dood van de wrede, agressieve Charles. Dan komt het bericht over een zwaar mijnongeluk. Charles bijkt onder de slachtoffers te zijn. Sterk verouderd sociaal drama, waarvan de zwakheid vooral zit in het feit dat het letterlijk verfilmd werd naar het toneelstuk van D.H. Lawrence. De dramatiek van het geheel ontgaat de moderne kijker kompleet en alleen de schitterende vertolking van Wanamaker kan de aandacht vast houden. In 1974 ook al voor de tv verfilmd onder dezelfde titel door Arvin Brown en John Desmond, en als WEDUWE HOLROYD in hetzelfde jaar door Dré Poppe voor de Vlaamse tv BRT. Het camerawerk is van Duncan Brown.

Splitting Heirs

1993 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1993. Komedie van Robert Young. Met o.a. Rick Moranis, Eric Idle, Barbara Hershey, John Cleese en Catherine Zeta-Jones.

Niet erg origineel verhaal over een verwisseling van identiteit. Als baby werd Idle verwisseld met Moranis. Dertig jaar later erft Moranis de titel van vijftiende Hertog van Bournemouth en per toeval ontdekt Idle dat hij de echte erfgenaam is. Advocaat Cleese raadt hem af er een rechtszaak van te maken omdat hij geen enkele kans maakt, behalve... als Moranis een dodelijk ongeval zou overkomen. Daarop volgt een reeks aanslagen, die allen mislukken. Een zwarte komedie, geschreven door Idle, die de eerste twintig minuten op cynische wijze Engeland uitspeelt versus Amerika, in adembenemende vaart om dan ineens vast te lopen. Zelfs Cleese slaagt er niet in de film nog op te peppen. Idle's echte moeder Hershey is bijzonder verleidelijk. Fotografie van Tony Pierce Roberts met begeleidende muziek van Michael Kamen.

Riders

1993 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van Gabrielle Beaumont. Met o.a. Marcus Gilbert, Arabella Tjye, Michael Praed, Caroline Harker en Anthony Calf.

Miniserie speelt in de dure paardensportkringen, waarin de hoofdrollen zich bezig houden met de edele dieren - de een beult ze af, Rupert Campbell-Black, en de ander boekt steeds betere resultaten op de diverse concours hippiques met de dressuur, Jake Lovell. Intriges, schone vrouwen en het presenteren van oude rekeningen tot in het Olympische team toe.

Harnessing Peacocks

1992 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1992. Drama van James Cellan Jones. Met o.a. Serena Scott Thomas, John Mills, Peter Davidson, Tom Beasley en Renee Asherson.

Het onwaarschijnlijke, maar onderhoudende verhaal van Hebe Rutter (Scott Thomas), die ooit bedwelmd door drugs in verwachting raakte, door haar ouders verstoten werd toen zij de zwangerschap niet wenste te be[KA3]eindigen en zich nooit de vader van haar kind kon herinneren. Twaalf jaar later verdient zij in Zuid-West Engeland de kost met haar kookkunst voor oude dametjes en verleidingskunsten voor een select gezelschap van welgestelde heren. Op een goede dag ontmoet het verleden via de snoeperige Bernard Quigley (Mills) het heden. Goed gespeeld, behoorlijk geregisseerd en niet onvertogen - in tegenstelling tot wat men zou vermoeden - naar de roman van Mary Wesley. Het scenario is van Andrew Davies. Het snuitje van Scott Thomas werd kort erna door miljoenen kijkers gezien als prinses Di in de afschuwelijke tv-film DIANA: HER TRUE STORY (1993) van Kevin Connor. De gekorfde pauwen uit de titel verwijzen naar de ontrouwe kerels. Het camerawerk is van David Feig. Wordt meestal in twee delen uitgezonden. Er is ook een een-delige versie die 16m korter is.

Finding Sarah

1991 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1991. Drama van Carol Wiseman. Met o.a. Brenda Bruce, David Horovitch, Polly James, Frank Windsor en Barbara Durkin.

Nadat ze zelf een kind gekregen heeft gaat een geadopteerd meisje op zoek naar haar natuurlijke moeder. Sociaal standaarddrama dat zo efficiënt in elkaar zit dat het absoluut geen verrassingen meer te bieden heeft.

Antonia & Jane

1991 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1991. Komedie van Beeban Kidron. Met o.a. Imelda Staunton, Saskia Reeves, Patricia Leventon, Alfred Hoffman en Maria Charles.

Al zijn ze totaal verschillend van karakter, toch zijn Antonia (Reeves) en Jane (Staunton) al sinds hun jeugd vriendinnen. De een is een snobistische streber, die koste wat het kost haar doel wil bereiken, de ander een wat slordige maar zeer gevoelige losbol. Ze lopen bij dezelfde psychiater, en uit de gesprekken die ze daarmee voeren komt het beeld naar voren dat ze van elkaar hebben. Cynische, tragi-komische vrouwenfilm, die zich afspeelt in de artistieke kringen van de jaren 1960-70. Schitterend spel van beide hoofdrolspeelsters. In het rijke scenario van Marcy Kahan gaan beeld en dialoog niet steeds gelijk op, wat dikwijls leidt tot leuke momenten. De humor is vaak hard, maar steeds onvoorspelbaar en verfrissend. Het slot is onvergetelijk in zijn eenvoud. Camerawerk van Rex Maidment.

December Bride

1990 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 1990. Drama van Thaddeus O'Sullivan. Met o.a. Donal McCann, Saskia Reeves, Patrick Malahide, Brenda Bruce en Michael McKnight.

Een diep religieuze Ierse vrouw met een jonge dochter die armoede als een deugd beschouwt, treedt in dienst als dienstmeid bij een presbyteriaanse boerenfamilie in Noord Ierland. Dit liberale gezin heeft een bevrijdende werking op het streng opgevoede meisje. Ze wordt beschouwd als een lid van de familie en als later de vader op tragische wijze tijdens een roeitochtje omkomt, volgt er een nog grotere toenadering, waarbij het thans ongeremde meisje - inmiddels een jonge vrouw geworden - een verhouding begint met de twee zonen. Dit leidt tot scherpe onderlinge conflicten, waarbij haar moeder vertwijfeld het huis verlaat en zij achterblijft in verwachting van een van beide broers, zonder te weten van wie. Een boeiende debuutfilm van de regisseur, waarbij de stukken er soms vanaf vliegen. Scenario van David Rudkin en fotografie van Bruno De Keyzer.

Back Home

1989 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1989. Familiefilm van Piers Haggard. Met o.a. Hayley Mills, Hayley Carr, Jean Anderson, Rupert Frazer en Brenda Bruce.

Een Engels meisje van twaalf, dat tijdens WO II was geëvacueerd naar Amerika, keert als bijna volwassen tiener terug naar haar geboorteland. Een prachtig gespeelde film naar een boek van Michelle Magorian over familieproblemen en seksuele spanningen, die ontstaan na een gedwongen scheiding. Deze enigszins zoetsappige film werd in de V.S. door Disney op de kabel gebracht.

The Tenth Man

1988 | Film noir, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1988. Film noir van Jack Gold. Met o.a. Anthony Hopkins, Kristin Scott Thomas, Derek Jacobi, Cyril Cusack en Paul Rogers.

Een advocaat die een andere identiteit heeft aangenomen wordt verliefd op de zuster van de man, die hij in de oorlog betaald had om zijn plaats in te nemen voor het Duitse vuurpeloton. Een bewerking-op-klompen van Graham Greene's beroemde verhaal. In de V.S. op tv uitgebracht en 10m langer.

Time After Time

1985 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1985. Komedie van Bill Hays. Met o.a. John Gielgud, Googie Withers, Helen Cherry, Ursula Howells en Brenda Bruce.

Een uiterst grappige film over Gielgud die op een landgoed woont samen met zijn drie bejaarde zusters (April, May en Baby June geheten): hun eigenaardigheden, herinneringen en wat er gebeurt als ze bezoek krijgen van hun bemoeizieke, lang vergeten nicht (Withers). Uitstekend script van Andrew Davies, gebaseerd op een roman van Molly Keane; alleen de regie werpt af en toe een klein smetje op het geheel.

Steaming

1985 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1985. Komedie van Joseph Losey. Met o.a. Vanessa Redgrave, Sarah Miles, Diana Dors, Patti Love en Brenda Bruce.

Een teleurstellende bewerking van het toneelstuk van Nell Dunn over hoe enkele vrouwen in een vervallen Londens badhuis op elkaar reageren, als ze proberen sluiting te verhinderen. Niet eens zo heel erg slecht eigenlijk, met over de hele linie bovengemiddeld spel, maar de film ontbeert node de humor die het toneelstuk zo geslaagd maakte. De laatste film van regisseur Losey en van Dors.

The Uncle

1965 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1965. Komedie van Desmond Davis. Met o.a. Rupert Davies, Brenda Bruce, Robert Duncan, William Marlowe en Ann Lynn.

De zeven-jarige Gus (Duncan) is het hele late nakomertje en daarom op prille leeftijd al oom van een even oud neefje, Tom (Ariss). Als Tom komt logeren, brengt dit feit hem in grote verlegenheid t.o.v. zijn speelkameraadjes en de volwassenen uit zijn omgeving. Hij beschouwt Tom als een blok aan zijn been. Hij begint zich vragen te stellen over zijn eigen ouders. Het scenario van regisseur Davis en Margaret Abrams naar haar roman bevat eigenlijk maar weing substantie. De film, die typisch Britse humor bevat, was indertijd een redelijk succes in de Engelse bioscopen en is tegenwoordig een curiositeit die op de thuisbuis even komt aanwippen. Het camerawerk is van Manny Wynn.

Nightmare

1964 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1964. Horror van Freddie Francis. Met o.a. David Knight, Moira Redmond, Brenda Bruce, John Welsh en Isla Cameron.

Deze sterk geregisseerde thriller heeft genoeg nevenplots om de toeschouwer in de ban te houden. Een tuinman gebruikt chantage om een meisje ertoe te dwingen een moord te plegen.

Peeping Tom

1960 | Horror, Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk 1960. Horror van Michael Powell. Met o.a. Karl-Heinz Boehm, Moira Shearer, Anna Massey, Maxine Audley en Brenda Bruce.

Deze indertijd aanstootgevende film - voor het gerecht aangeklaagd in 1960 en waarover veel werd geschreven in de sensatiepers - heeft de laatste jaren een fervente aanhang verworven (misschien wel omdat Polanski ooit verklaarde dat het zijn lievelingsfilm is). Een sterk, maar pervers verhaal over een psychopatische moordenaar die zijn slachtoffers op het moment van hun dood fotografeert. Het politie-onderzoek legt hij, geheel dwangmatig, ook vast op de gevoelige laag. Dit gestoorde gedrag moet gezocht worden in een jeugdtrauma dat veroorzaakt werd door zijn vader die hem op een 'wetenschappelijke' wijze geestelijk martelde.

Behind the Mask

1958 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van Brian Desmond Hurst. Met o.a. Michael Redgrave, Tony Britton, Carl Möhner, Niall MacGinnis en Vanessa Redgrave.

Onderlinge politieke strijd veroorzaakt heel wat spanningen bij het bestuur van een ziekenhuis. Sociaal drama met interessante gedeelten, maar weinig spankracht. Het filmdebuut van Vanessa Redgrave. Ook in de film is ze Michael Redgrave's dochter.

Don't Ever Leave Me

1949 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1949. Komedie van Arthur Crabtree. Met o.a. Jimmy Hanley, Petula Clark, Hugh Sinclair, Linden Travers en Edward Rigby.

Een op leeftijd zijnde schurk ontvoert de dochter van een beroemd acteur, om te ontdekken dat ze dat helemaal niet erg vindt. De energieke cast kan het zwakke scenario naar Anthony Armstrongs roman niet redden. Regisseur Arthur Crabtree is niet in zijn element in komedies en dat blijkt uit het trage ritme van de film.

When the Bough Breaks

1947 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1947. Drama van Lawrence Huntington. Met o.a. Patricia Roc, Bill Owen, Rosamund John, Edie Martin en Cavan Malone.

Een moedige poging tot een sociale probleemfilm. Een moeder uit de arbeidersklasse laat haar zoon adopteren, wanneer ze erachter komt dat de vader al getrouwd is. Wanneer ze echter samen gaat leven met een groentehandelaar uit de buitenwijken wil ze haar zoon terug. De film is af en toe saai, maar het is goed geprobeerd.

I See a Dark Stranger

1946 | Oorlogsfilm, Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1946. Oorlogsfilm van Frank Launder. Met o.a. Deborah Kerr, Trevor Howard, Raymond Huntley, Norman Shelley en Liam Redmond.

Een Iers meisje (Kerr) heeft zo'n hekel aan de Engelsen dat ze de Duitsers helpt tijdens WO II. Ze wordt echter verliefd op een Britse officier. De Amerikaanse versie met de titel THE ADVENTURESS duurt 98m.

They Came To A City

1944 | Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1944. Fantasy van Basil Dearden. Met o.a. John Clements, Googie Withers, Raymond Huntley, Renee Gadd en Ada Reeves.

Negen mensen, die zeer verschillend zijn, gaan na wat hun reacties zijn als ze aankomen in de buitenwijken van een utopische stad. De schrijver van het originele toneelstuk, J. B. Priestley, komt zelf ook in deze raamvertelling voor, als het bindend element van de parabel. Het is meer zijn tekst dan de slechte gefilmde aanpak die de aandacht vasthoudt.