Berta Hall: cast.
Er zijn 5 films gevonden.

Moa

1987 | Biografie

Zweden 1987. Biografie van Anders Wahlgren. Met o.a. Gunille Nyroos, Reine Brynolfsson, Lennart Hjulström, Grethe Ryen en Berta Hall.

Een biografie over de vooral in de jaren twintig en dertig populaire Zweedse schrijfster Moa Martinson. Als dochter van een arme boer trouwde zij met een aan de drank verslaafde mijnwerker. Twee van de vijf kinderen uit dat huwelijk kwamen op een dramatische wijze om. Na de dood van haar man ging zij met een dertien jaar jongere man (de latere Nobelprijswinnaar voor de literatuur Harry Martinson) samenwonen op het platteland, waar zij zich als schrijfster ontpopte. De overdaad aan kleine tableaus maken dat de film nooit echt tot leven komt.

Fru Inger til Ø strȧt

1975 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Zweden​/​​Noorwegen 1975. Drama van Sverre Udnaes. Met o.a. Ingerid Vardund, Frits Helmuth, Mischa Gabay, Keve Hjelm en Ulf Palme.

Een weduwe van een gedupeerde van de Noorse koning is in 1528 het machtigste lid van de aristocratie geworden. Ze zet zich in om haar land van de Deense dominantie te bevrijden door collaboratie met Zweden en offert daar haar eigen dochter aan op. Dit minder bekende historisch drama van Ibsen (uit 1855) werd door de regisseur tot politieke parabel gemaakt, waarin corrumpering van de macht alle aandacht krijgt en de tweestrijd tussen moederliefde en persoonlijk geluk wordt weggemoffeld (ondanks handhaving van de dialogen). Ondanks dramatische spanningsbreuk een visueel indringende film met goed spel van een gecombineerde Scandinavische rolbezetting.

Syskonbädd 1782

1966 | Misdaad, Romantiek, Erotiek

Zweden 1966. Misdaad van Vilgot Sjöman. Met o.a. Bibi Andersson, Per Oscarsson, Jarl Kulle, Gunnar Björnstrand en Tina Hedström.

Tijdens buitenlands verblijf van een jonge aristocraat is zijn zuster volwassen geworden. Ze worden verliefd op elkaar, hoewel beiden verloofd zijn met anderen. Ze brengen samen de nacht door en de vrouw wordt zwanger, maar kan haar aanstaande niet overtuigen dat het niet van hem is. Deze op een Elizabethaanse tragedie geïnspireerde film mist de kracht van het origineel, zowel door overbodige zij-intriges als door het feit dat de modieuze filmvorm een stijlbreuk is met de periode. Goed spel.

Hon dansade en sommar

1951 | Drama, Romantiek, Erotiek

Zweden 1951. Drama van Arne Mattson. Met o.a. Ulla Jacobsson, Folke Sundquist, Edvin Adolphson, Irma Christenson en Gösta Gustavsson.

G[KA3]oran Stendahl (Sundquist) brengt na zijn eindexamen de vakantie door op de boerderij van zijn oom en wordt verliefd op buurmeisje Kerstin (Jacobsson). Onder invloed van een conservatieve dominee keren de dorpsbewoners en de familie van het meisje zich tegen de jonge liefde, maar ze trotseren de oppositie. Het meisje sterft bij een ongeluk op de motorfiets en de dominee stelt bij de begrafenisdienst de jongen verantwoordelijk. Dit eerste grote internationale succes van de naoorlogse Zweedse cinema vierde destijds op een opzienbarende wijze de vrije liefde (met bijbehorende naaktsc[KA2]ene). Niets om nu nog van op te kijken en zwart/wit-tegenstellingen doen opgelegd melodramatisch aan, al blijft het jonge paar verfrissend spontaan. Bekroond met een Gouden Beer in Berlijn en de muziek van Sven Sk[KA3]old kreeg prijs voor de Beste Muziek in Cannes. Het scenario is van W. Semitjov naar de roman [KL]Sommardansen[KLE] van P.O. Ekstr[KA3]om met medwerking van Olle Hellbom (die als regisseur talloze PIPI LȦNSTRUMP films op zijn naam zou zetten) en regisseur Mattson, die niet op aftiteling als zodanig staan vermeld. Het camerawerk is van Göran Strindberg. Mono.

Hamnstad

1948 | Drama

Zweden 1948. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Nine-Christine Jönsson, Bengt Eklund, Berta Hall, Mimi Nelson en Erik Hell.

Een zeeman leert in Göteborg een meisje kennen, dat zich in de haven heeft proberen te verdrinken. Flash-backs maken de redenen van haar minderwaardigheidscomplex duidelijk: ouders die hun frustraties op haar afreageerden, bittere ervaringen in een opvoedingstehuis, een om haar verleden gedwarsboomde liefde en het beangstigende voorbeeld van een vriendin die stierf door abortus. Zowel qua situering als vorm en muziek door QUAI DES BRUMES geïnspireerde Bergman-film, met voor hem ongewone maatschappijkritiek. Gelukkige romance met de zeeman is weinig overtuigend en vooral een kapstok voor de herinneringsbeelden. Scenario van regisseur Bergman. Camerawerk van Gunnar Fischer.