Ernst Waldow: cast.
Er zijn 56 films gevonden.

Schneewittchen und die sieben Gaukler

1962 | Musical, Komedie

Duitsland​/​​Zwitserland 1962. Musical van Kurt Hoffmann. Met o.a. Caterina Valente, Walter Giller, Ernst Waldow, Georg Thomalla en Hanne Wieder.

Circusartiesten zorgen voor nieuwe klandizie in een verlopen hotelletje. Een bij vlagen erg aardige musical. Schlagers: 'Schneewittchen', 'Heut ist Sonntag' en 'Unsere Welt ist die Manege'. Het camerawerk is van Sven Nykvist.

Dicke Luft

1962 | Komedie

Duitsland 1962. Komedie van Rolf von Sydow. Met o.a. Willy Millowitsch, Ingrid van Bergen, Peter Vogel, Rainer Bertram en Harald Dietl.

Een aardige klucht over een fabrikant van bikini`s (Millowitsch) die 's nachts op kosten van de zaak slippertjes maakt, en over zijn onkosten moeilijkheden krijgt met de belastingen. Zijn bijna volwassen kinderen reageren op onverwachte wijze, hoewel één van zijn nachtelijke ontmoetingen de vriendin van zijn zoon blijkt te zijn.

Sabine und die hundert Männer

1960 | Drama

Duitsland 1960. Drama van Wilhelm Thiele. Met o.a. Sabine Sinjen, Dieter Borsche, Dietmar Schönherr, Hubert von Meyerinck en Paul Hörbiger.

Als dirigent Viktor Lorenz (Borsche) eindelijk uit krijgsgevangenschap na WO II is teruggekeerd naar huis, komt hij niet meer aan de bak. Zijn dochter Sabine (Sinjen) is een handige meid, maar ze heeft slechts een eenvoudig baantje. Toch helpt ze hem aan werk. Een optreden in de film van Yehudi Menuhin met de Berliner Filharmoniker onder leiding van Ferenc Fricsay maakt de film interessant voor Menuhin's fans.

Der letzte Fußgänger

1960 | Komedie

Duitsland 1960. Komedie van Wilhelm Thiele. Met o.a. Heinz Erhardt, Christine Kaufmann, Käthe Haack, Ernst Waldow en Hans Hessling.

Archivaris Gottlieb Sänger, type brave borst, ontmoet op reis richting het Zwarte Woud een avontuurlijk tienermeisje, met wie hij vervolgens een wandeltocht onderneemt. Ondertussen worden de kiekjes die hij naar zijn collega's van het tijdschrift Zeitblick stuurt zonder zijn medeweten als vakantiereportages gebruikt. Maar verwacht geen intriges of insinuaties in deze vrolijke, komische Heimatfilm: eigenlijk gebeurt er helemaal niks. Toch sloeg de film twintig jaar na de première aan bij tv-kijkers, met een nieuwe bioscooprelease tot gevolg.

Das Spukschloß im Spessart

1960 | Horror, Komedie, Muziek

Duitsland 1960. Horror van Kurt Hoffmann. Met o.a. Liselotte Pulver, Heinz Baumann, Hubert von Meyerinck, Curt Bois en Paul Esser.

Bij graafwerkzaamheden komen de geesten van vier in 1820 levend ingemetselde rovers vrij. Deze nemen hun intrek in kasteel Sandau, waar zij de in geldnood verkerende gravin uit de zorgen helpen. Hoffmann noemde zijn film een 'Grusical' (Grusel + Musical) en dat zijn de elementen die zwaar worden aangezet in deze spookklucht. Naar het einde toe onderneemt de film een poging tot politieke satire. Nadrukkelijk, koortsachtig, maar niet onaardig amusement.

Peter schießt den Vogel ab

1959 | Muziek

Duitsland 1959. Muziek van Géza von Cziffra. Met o.a. Peter Alexander, Germaine Damar, Ruth Stephan, Maria Sebalt en Jo Herbst.

Een matige muzikale amusementsfilm over een hotelportier die zijn erfenis verbrast. Schlagerster Alexander teert dan op de zak van de telefoniste voor wie hij menig deuntje kweelt.

Ein Engel auf Erden

1959 | Komedie, Romantiek

Duitsland​/​​Frankrijk 1959. Komedie van Géza von Radványi. Met o.a. Romy Schneider, Henri Vidal, Jean-Paul Belmondo, Michèle Mercier en Margarete Haagen.

Romy is de beschermengel van coureur Pierre (Vidal), die door zijn bruid, een prinses, in de steek wordt gelaten. De engel Romy geeft Pierre de opdracht zijn aandacht op de stewardess Romy te richten. De truc om twee Romy's te laten zien wordt bescheiden gebruikt in deze komedie die werd geschreven door de regisseur, en René Barjavel. Camerawerk van Roger Hubert.

Ihr 106. Geburtstag

1958 | Komedie

Duitsland 1958. Komedie van Günther Lüders. Met o.a. Margarete Haagen, Paul Hubschmid, Gerlinde Locker, Gustav Knuth en Lucie Mannheim.

Hoe een 106-jarige overgrootmoeder de inhalige familie, die op haar bezit aast, voor aap zet en hoe zij haar achterkleindochter helpt bij haar liefde voor een circusdirecteur tegen wil en dank van de hebzuchtige bloedverwanten. Een glansrol van Haagen in een overigens banale klucht naar het toneelstuk van Mama Mouret van Jean Sarment.

Jägerblut

1957 | Drama

Duitsland 1957. Drama van Hans H. König. Met o.a. Edith Mill, Helmuth Schneider, Armin Dahlen, Willi Rösner en Elisabeth Terval.

De oude knorrige houtvester Aiblinger die eigenlijk aan zijn pensioen toe is, zit achter een bende smokkelaars, stropers en houtdieven aan en daarbij speelt ook een nog onopgeloste moord op een grenswacht. De jonge Franz Sixt neemt zijn zware taak over en wordt 's nachts door een kogel in zijn schouder getroffen als hij de bende op het spoor is. De verdenking valt op Aiblinger, maar zijn mooie nichten die allebei een oogje op Franz Sixt hebben, redden hun oom uit zijn benarde positie. Vergezeld van Beierse muziek, ruisende bossen, stromende beken en romantische gebergten, voor genreliefhebbers spannend vermaak. Voor de kenners: gesitueerd in Aurach.

Die fidelen Detektive

1957 | Komedie

Duitsland 1957. Komedie van Hermann Kugelstadt. Met o.a. Joe Stöckl, Beppo Brem, Ernst Waldow, Lucie Englisch en Ethel Reschke.

Een banale klucht over twee gepensioneerde rechercheurs, die tijdens hun werk nooit een vinger uitstaken met Brem (die toen zeer populair was) in de hoofdrol. Ze zetten zich fanatiek in om de beloning van DM 10,000 te bemachtigen voor het oplossen van een antiekdiefstal. Weinig geloofwaardig.

Zwei Bayern in St. Pauli

1956 | Komedie

Duitsland 1956. Komedie van Hermann Kugelstadt. Met o.a. Joe Stökel, Beppo Brem, Lucie Englisch, Ernst Waldow en Gaby Fehling.

Als de gemeentekas van een Beiers dorpje geheel leeg blijkt te zijn, heeft een ex-dorpsgenoot, die ooit naar Afrika was geëmigreerd een fortuin nagelaten aan zijn geboorteplaats. De burgermeester en een tweetal vrolijke plaatsgenoten gaan het geld halen en reizen af naar Hamburg om zich in te schepen, maar ze bleven steken op de beruchte Reeperbahn. Een flauwe gedateerde klucht die indertijd de brave burgerman een blik achter de schermen van de bedorven rosse buurt moest geven.

Tausend Melodien

1956 | Muziek, Drama

Duitsland 1956. Muziek van Hans Deppe. Met o.a. Martin Benrath, Gardy Granass, Helmuth Schneider, Bibi Johns en Heli Finkenzeller.

Hooghartige jonge violist Martin Hoff (Benrath) met talent - net cum laude geslaagd aan het conservatorium in Heidelberg, slaat een verantwoord commercieel aanbod van schlagerzangeres Irina Servi (Johns) af om samen op tournee te gaan. Met de centjes die bedoeld zijn als ondersteuningskrediet van de houtzagerij van zijn broer organiseert hij zijn eerste concert dat faalt. Dit drijft hem letterlijk en figuurlijk in de armen van Irina. Combinatie van 'Heimat und Musik' dat een hedendaagse kijker nog weinig zegt. Het clichématige scenario is van Hanns H. Fischer en Rudolf Dortenwald. Fritz Arno Wagner bediende de camera met groot plichtsbesef. Willy Mattes was verantwoordelijk voor de muzikale omlijsting, maar voor nostalgiegangers zijn er nog de nodige klanken dansmuziek uit vervlogen tijden.

Heute heiratet mein Mann

1956 | Komedie

Duitsland 1956. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Liselotte Pulver, Johannes Heesters, Gustav Knuth, Paul Hubschmid en Charles Régnier.

Thesi Petersen (Pulver) hoort dat haar ex-man Robert (Heesters) opnieuw gaat trouwen. Dat gunt ze de boef niet. Desnoods trouwt zij opnieuw met hem! Naar Annemarie Selinko's roman, door Johanna Sibelius en Eberhard Kleindorff tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Günther Anders.

Du bist Musik

1956 | Muziek, Komedie

Duitsland 1956. Muziek van Paul Martin. Met o.a. Caterina Valente, Paul Hubschmid, Rudolf Platte, Grethe Weiser en Bum Krüger.

Een onbekende componist (Hubschmid), die geen introductie tot een succesrijke artieste (Valente) krijgt, gooit zijn partituur in het water en verdrinkt bijna als hij zijn muziek even daarna weer wil redden. Als hij weer bijkomt ligt hij in een vorstelijk bed en wordt voor Koning Otto III aangezien. Verwikkelingen volgen. Valente zingt 'Du Bist Musik' en 'Daisy, Crazy Daisy'. Scenario van Tobor Yost en regisseur Martin. De camera werd bemand door Georg Bruckbauer.

Drei Tage Mittelarrest

1955 | Komedie

Duitsland 1955. Komedie van Georg Jacoby. Met o.a. Willy Fritsch, Ernst Waldow en Grethe Weiser.

In de jaren vijftig, toen West-Duitsland een Bundeswehr kreeg, mochten plotseling de militaire kluchten weer op het doek verschijnen. Vandaar dit afgezaagde, uitgekauwde gevalletje met camerawerk van Erich Claunigk die de fotografie van meer dan honderd van dit soort films verzorgde.

Alibi

1955 | Misdaad, Drama, Thriller

Duitsland 1955. Misdaad van Alfred Weidenmann. Met o.a. O.E. Hasse, Gisela von Collande, Charles Brauer, Martin Held en Almuth Rothweiler.

Krüger moet zich verantwoorden voor de dood van Rothweiler, de naar liefde hunkerende echtgenote van bekende wetenschapper Held, en krijgt van de rechtbank tien jaar gevangenisstraf opgelegd. Lekenrechter Hasse, van beroep internationaal reporter, is de enige van het college die meent dat de bewijslast rammelt, maar Krüger heeft zijn sociale achtergrond tegen: een kansloze vluchteling uit WO II, die het niet lukte aan de bak te komen. Na de uitspraak besluit de journalist - contre-coeur - zich verder te verdiepen in de zaak en weet de onschuld van de veroordeelde te bewijzen en dat het gebrek aan een alibi onvoldoende was voor de veroordeling. De hoog in aanzien staande echtgenoot krijgt alsnog zijn verdiende loon voor de door hem gepleegde crime-passionel. Boeiende maatschappijkritiek op post WO II-West Duitsland in een onderhoudende misdaadfilm. Nog altijd actueel.

Ihre Große Prüfung

1954 | Drama, Familiefilm

Duitsland 1954. Drama van Rudolf Jugert. Met o.a. Luise Ullrich, Hans Söhnker, Karin Dor, Hans Leibelt en Ernst Schröder.

Dr. Otto is klasseleraar van de eindexamenklas. Hij heeft ernstige hartklachten. Martin Bruck (B[KA3]osiger) is een onbehouwen puber, die geen blad voor zijn mond neemt en zich naar de geldende fatsoensnormen behoorlijk kan misdragen. Dr. Otto bezwijkt aan een hartaanval en Martin krijgt de schuld. Het schoolbestuur en de oudercommissie willen Martin uitsluiten, maar Dr. Otto`s opvolger, de bevallige jonge Helma Krauss (Ullrich) staat erop dat Martin blijft; bovendien belooft zij aan het schoolhoofd Dr. Clausen (S[KA3]ohnker) dat iedereen het eindexamen zal halen. Al stelt Martin haar op de proef met een ernstig incident (hij was dronken op de fiets en vocht met een medeleerling), ze slagen allemaal. De moderne Helma heeft haar beproeving uit de titel doorstaan; bovendien blijken zowel Dr. Otto als Martin het slachtoffer geweest te zijn van een en dezelfde afperster. Belachelijke film met hypocriete moraal uit de begin jaren 1950, geveld door het kronkelige scenario van Gerda Corbett en Margarete Hohoff. De spelpresaties staan in het kader van deze preek en zijn daarom oninteressant voor het nageslacht. Camerawerk van Werner Krien.

Fräulein vom Amt

1954 | Muziek

Duitsland 1954. Muziek van Carl Heinz Schroth. Met o.a. Renate Holm, Georg Thomalla, Ruth Stephan, Harry Meyen en Ernst Waldow.

Een niet onaardige film over een jonge vrouw, die overdag telefonisch advies over koken geeft en in haar vrije tijd zangles neemt en probeert te werken aan een zangcarrière. Ze hoopt een plaat uit te brengen en als ze verliefd wordt op een jongeman van gelijke geest en ambitie, maakt een jaloerse vriend haar op een nare manier het leven zuur. Ook bekend als FRÄULEIN AM AMT.

Feuerwerk

1954 | Komedie, Musical, Romantiek

Duitsland​/​​Zwitserland 1954. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Lilli Palmer, Karl Schönböck, Romy Schneider, Claus Biederstaedt en Werner Hinz.

Circus Obolski trekt een klein provinciestadje binnen ter gelegenheid van de festiviteiten rond de plaatselijke fabriek voor tuinbenodigdheden. De circusdirecteur is echter een lid van de 'deftige' familie van de fabriek, maar vanwege zijn métier het zwarte schaap. Romy is de dochter die in gewetensconflict komt als ze ook in het circus geïnteresseerd raakt, terwijl ze met tuinman Robert is verloofd. Leuke amusementsfilm. Scenario van Herbert Witt, Felix Lützkendorf en Günther Neumann.

Der Zarewitsch

1954 | Muziek

Duitsland 1954. Muziek van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Luis Mariano, Sonja Ziemann, Hans Richter, Paul Henckels en Ivan Petrovich.

De grote liefde schijnt aan de zoon van de Tsaar voorbij te gaan, totdat balletdanseres Ziemann, als jongen verkleed, tot zijn vertrekken doordringt. In deze verfilming van Franz Lehárs operette waarin de handeling gepresenteerd wordt als de droom van een danseresje, dat tijdens een theateropvoering van Der Zarewitsch ten val is gekomen. Het is een kleurrijk schouwspel geworden met de Spaans/Franse tenor Mariano in een voor hem ongebruikelijk genre. Reeds eerder verfilmd in 1933 door Viktor Jansen.

Skandal im Mädchenpensionat

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Erich Kobler. Met o.a. Walter Giller, Günther Lüders, Joachim Brennecke, Fritz Odemar en Ernst Waldow.

Drie vrienden die zich voor een feest als soldaten hebben verkleed komen onder de invloed van overmatig alcoholgebruik terecht in een meisjespensionaat, waar ze als onderwijzeressen worden binnengehaald. Een niet erg geslaagde kruising tussen SOME LIKE IT HOT en FEUERZANGENBOWLE, die geen minuut aan een van beide voorbeelden kan tippen.

Hokuspokus

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Curt Goetz, Valerie von Martens, Elisabeth Flickenschildt, Hans Nielsen en Erich Ponto.

Producent Hans Dominick had al eerder met toneelschrijver/regisseur Goetz samengewerkt, namelijk met het schrijven van DAS HAUS IN MONTEVIDEO. Samen zetten ze een nieuwe productie van het stuk 'Hokuspokus' op dat zó'n succes had, dat Dominick het twaalf jaar later met Rühmann opnieuw in productie nam. Cameraman Richard Angst werd beroemd door zijn werk voor Arnold Fanck's bergfilms en deed onder andere camerawerk in de V.S. en Nederland.

Die Kaiserin von China

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Steve Szekely en Steve Sekely. Met o.a. Grethe Weiser, Nadja Tiller, Kurt Vespermann, Ernst Waldow en Erich Fiedler.

Weiser (1903-1970) speelt in een glansrol Tante Clementine, een dodelijk vermoeiend mens met een scherpe tong, die van de vroege morgen tot de late avond haar mond niet kan houden, en voor wie iedereen op de vlucht slaat als ze eraan komt. Ze heeft aangekondigd te komen logeren bij haar broer, een zenuwarts die zich van het nieuws alleen al in zijn eigen kliniek onder behandeling moet laten stellen. Zijn dochter (de charmante Tiller) heeft een lumineus idee: ze kent een werkeloze toneelgroep, die onder leiding van Vespermann het huishouden op stelten moet zetten, en ervoor moet zorgen dat Tante Clementine er gek van wordt. Een klucht met revue- en toneelelementen die nog altijd een giller is en goed afloopt.

Der keusche Josef

1953 | Komedie, Muziek

Duitsland 1953. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Ernst Waldow, Waltraud Haas, Peter Mosbacher, Renate Mannhardt en Gunther Philipp.

Een verkalkte accountant uit de provincie wordt naar Berlijn gestuurd om een jong directielid van een grote firma op de vingers te kijken vanwege zijn verdacht hoge onkostenrekeningen. Dat hij daarbij ingesponnen wordt door de extravagante vriendin van zijn pupil was natuurlijk niet de bedoeling. Platte klucht naar het toneelstuk Unter Geschäftsaufsicht van Franz Arnold en Ernst Bach.

Der Raub der Sabinerinnen

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Paul Hörbiger, Fita Benkhoff, Gustav Knuth, Anneliese Kaplan en Loni Heuser.

Hörbiger als gymnasiumleraar die zijn stadje wil opstoten in de culturele vaart der volkeren door er het toneelstuk over de Sabijnse maagdenroof op te voeren. Al eerder verfilmd in 1936. Scenario van Emil Burri en Johannes Mario Simmel naar een klucht van Franz en Paul Schönthan. Camerawerk van Albert Benitz.

Maske in Blau

1952 | Muziek

Duitsland 1952. Muziek van Georg Jacoby. Met o.a. Marika Rökk, Paul Hubschmid, Wilfried Seyfert, Walter Müller en Heli Servi.

Rökk als Gitta, de variété-ster uit de bekende operette van Heinz Hentschke en Fred Raymond, die weigert als model te zitten voor kunstschilder Hubschmid. Het scenario is van Fritz Böttger, Walter Forster en Joachim Wedekind. Camerawerk van Bruno Mondi. Reeds tien jaar ervoor ook al gefilmd door Paul Martin en Forster werkte toen ook mee aan het draaiboek.

Heimatglocken

1952 | Drama, Mysterie

Duitsland 1952. Drama van Hermann Kugelstadt. Met o.a. Hansi Knoteck, Armin Dahlen, Ernst Waldow, Franz Muxeneder en Albert Florath.

Een bergdorpje in Beieren. Een jonge boer wordt ervan verdacht bij het stropen een boswachter te hebben neergestoken. Pas na een gevaarlijke strijd met de echte dader lukt het hem en zijn aanstaande zijn onschuld te bewijzen. Spannende heimatfilm met een pretentieloos, maar meeslepend verhaal.

Professor Nachtfalter

1951 | Muziek, Komedie

Duitsland 1951. Muziek van Rolf Meyer. Met o.a. Johannes Heesters, Gisela Schmidting, Margarete Hagen, Ernst Waldow en Viktor Janson.

Een jonge leraar op een meisjeskostschool is voortdurend op de vlucht voor zijn leerlingen, die in de tienerleeftijd zijn. Hetzelfde vergaat het de eigenaresse van een nachtcafé, met onder haar mannelijke gasten veel aanbidders. Beide gaan pro forma een huwelijk aan, om eindelijk rust te hebben, maar dan breekt de hel pas echt los. Onschadelijke filmlol, opgepept met enkele aardige schlagers.

Heimat, deine Sterne

1951 | Drama, Romantiek

Duitsland 1951. Drama van Hermann Kugelstadt. Met o.a. Adrian Hoven, Marianne Wischmann, Ida Wüst en Ernst Waldow.

Een jachtopziener komt in een lastig parket als hij een gevaarlijke stroper moet opsporen, die verdacht wordt van moord, waardoor hij geen tijd heeft voor zijn vrouw. Een vriend uit Berlijn is op bezoek en zijn schone dochter probeert hem te verleiden. Typisch Heimatwerkje, dat nog weinig verouderd is en de formule trouw (in) zwart-wit brengt. Adequaat spel. Ook bekend als JÄGERLOISL VOM TEGERSEE.

Die Dubarry

1951 | Muziek

Duitsland 1951. Muziek van Georg Wildhagen. Met o.a. Willy Fritsch, Sari Barabas, Albert Lieven, Hans Heinz Bollmann en Ernst Waldow.

Twee rijke beschermers van een jonge zangeres krijgen ruzie. Een van hen raakt zijn geld kwijt maar verovert wel het hart van het meisje. Een niet onaardig verhaaltje rond een opvoering van Karl Millöckers operette Gräfin Dubarry, waaruit men het één en ander, goed gezongen, te horen krijgt.

Der Verzauberte Tag

1951 | Drama

Duitsland 1951. Drama van Peter Pewas. Met o.a. Winnie Markus, Hans Stüwe, Ernst Waldow, Eva Maria Meineke en Hans Brausewetter.

Christine, verkoopster in een stationskiosk, is verloofd met de boekhouder Krummholz, maar ontmoet de man van haar leven. Een poëtische film die in 1944 gereed kwam. De toenmalige censuur schreef veranderingen voor die niet meer werden aangebracht. In 1951 vond de eerste vertoning plaats.

Skandal in der Botschaft

1950 | Komedie, Mysterie

Duitsland 1950. Komedie van Erik Ode. Met o.a. Viktor de Kowa, Jeannette Schultze, Andrews Engelmann, Michi Tanaka en Ernst Waldow.

Een geheimzinnige formule, waarmee de hele wereld vernietigd kan worden, belandt in de handen van een totalitaire macht. De regering weet zich geen raad en ontslaat dan maar een vroegere brandkastkraker voortijdig uit de gevangenis om de safe te kraken, waarin zich dat gevaarlijke document bevindt. Ode, iets later beter bekend als Der Kommissar, waagde zich met redelijke vakbekwaamheid aan deze misdaadkomedie.

Schwarzwaldmädel

1950 | Muziek, Drama, Komedie

Duitsland 1950. Muziek van Hans Deppe. Met o.a. Sonja Ziemann, Rudolf Prack, Paul Hörbiger, Fritz Kampers en Lucie Englisch.

Nieuwe versie in kleur van de succes operette-film uit 1933, waarin een student verliefd wordt op de dochter van de kapelmeester. Scenario van Bobby E. Lüthge. Camerawerk van Kurt Schulz.

Insel ohne Moral

1950 | Komedie, Familiefilm, Erotiek

Duitsland 1950. Komedie van Volker von Collande. Met o.a. Albert Florath, Erna Sellmer, Carl Voschgerau, Carsta Löck en Paul Henckels.

Had oorspronkelijk een film over de jeugd rond 1950 moeten worden. Het werd slechts een onbedoeld lachwekkende tienerklucht over een schoonheidswedstrijd op een vakantie-eiland in de Noordzee. De film toont voor de toenmalige begrippen verbazend veel bloot.

Schuld allein ist der Wein

1949 | Komedie, Drama

Duitsland 1949. Komedie van Fritz Kirchhoff. Met o.a. Ernst Waldow, Inge Stoldt, Olga Limburg, Kurt Rackelmann en Charlotte Witthauer.

Laag-bij-de-grondse komedie rond een verloren zoon, die in een wijndorp aan de Rijn naar zijn natuurlijke vader zoekt. Vrije bewerking van het destijds vaak opgevoerde toneelstuk Schweinefleisch in Dosen van Walther Thier en Paul Neuhaus.

Schicksal aus zweiter Hand

1949 | Drama

Duitsland 1949. Drama van Wolfgang Staudte. Met o.a. Marianne Hoppe, Wilhelm Borchert, Erich Ponto, Ernst Waldow en Albert Florath.

Staudte's eerste film in West-Duitsland is een aardig melodrama zonder duidelijk gegeven. Een boekhouder hoort van een waarzegger dat zijn vrouw zal sterven, waarna hij haar laat bewaken om haar vervolgens uit jaloersheid te wurgen.

Affäre Blum

1948 |

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1948. Erich Engel en Erich Engels. Met o.a. Hans Christian Blech, Gisela Trowe, Maly Delschaft, Arno Paulsen en Blandine Ebinger.

In de UFA-studio's van de Berlijnse wijk Babelsberg begon de latere DDR-staatsfirma DEFA aan een serie hoogst interessante films, die in die jaren beter waren dan het gros dat uit West- Duitsland kwam. DIE MÖRDER SIND UNTER UNS en AFFÄRE BLUM zijn daar knappe voorbeelden van. Dr. Jakob Blum wordt omstreeks 1925 van moord beschuldigd en wegens het heersende antisemitisme staat zijn schuld bij voorbaat vast. Goed scenario van Robert A. Stemmle, prima acteurs zelfs in de bijfiguren, en soms schitterend camerawerk van Friedl Behn-Grund en Karl Plintzner. Een klassieke DEFA-produktie.

Intimitäten

1944 | Komedie

Duitsland 1944. Komedie van Paul Martin. Met o.a. Viktor de Kowa, Greti Schörg, Ernst Waldow, Harald Paulsen en Camilla Horn.

De Kowa is een jonge toneelspeler, die `verloofd` is met modinette Sch[KA3]org. Ze ontvangt sedert kort elke dag een bloemenhulde en dat blijkt afkomstig te zijn van de oudere, snoeperige graaf Paulsen, die in een naburig hotel logeert en haar uitnodigt te komen dineren. De verpauperde edelman wil zijn tijd aangenaam verpozen terwijl hij wacht op de komst van de rijke weduwe Horn met wie hij wil gaan trouwen. De Kowa die groen ziet van jaloezie zal het etentje eens grondig verzieken door telkens weer in andere gedaantes en vemommingen op te komen, een peuleschilletje voor een toneelspeler, die zijn vak verstaat. Als onderwijl de weduwe is gearriveerd, blijkt zij niet alleen steenrijk, ook nog een schoonheid (wat wil een man nog meer!) en raakt De Kowa tot over zijn oren verliefd op haar. Hij staat voor een dilemma. Een vrolijke komedie met effectieve verkleedpartijen van De Kowa, die nog niets van zijn kracht heeft ingeboet. De film viel de twijfelachtige eer ten deel om zich in 1948 als de eerste te onderwerpen aan de vrijwillige zelfcensuur (FSK, Freiwillgen Selbstkontrolle der Filmwirtschaft).

Zirkus Renz

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. René Deltgen, Paul Klinger, Angelika Hauff, Alice Treff en Fritz Odemar.

Ten koste van zijn persoonlijk geluk maakt Ernst Renz van een eenvoudige kermisattractie een miljoenenonderneming. Prachtige hoofdrollen van Deltgen, Klinger en Hauff, in een boeiende film van Rabenalt, die het uitbeelden van het circusleven tot één van zijn specialiteiten heeft gemaakt.

Wenn die Sonne wieder scheint

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Boleslav Barlog. Met o.a. Paul Wegener, Maria Koppenhöfer, Paul Klinger, Bruni Löbel en Max Gülstorff.

De conflicten tussen vader en zoon over het zaaien van vlas en over de keuze van een levensgezellin, zijn het onderwerp van deze oppervlakkige verfilming van Streuvels' roman De Vlaschaard. In afwijking van het boek heeft de film een 'happy ending'. De opnamen zijn in 1942 gedeeltelijk in en om Streuvels' woonplaats Ingooigem gemaakt met medewerking van de auteur. Na de oorlog is hem dat kwalijk genomen.

Geliebter Schatz!

1943 | Komedie

Duitsland 1943. Komedie van Paul Martin. Met o.a. Johannes Riemann, Dorit Kreysler, Ida Wüst, Sonja Ziemann en Harald Paulsen.

Een liefdesbrief die in verkeerde handen valt brengt drie huwelijken aan het wankelen. Een pittige komedie waarin aanstekelijk wordt geacteerd.

Ein Mann mit Grundsätzen?

1943 | Muziek, Komedie, Drama

Duitsland​/​​Duitsland 1943. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Elfie Mayerhofer, Lola Müthel, Ursula Herking, Ernst Waldow en Fritz Odemar.

Omdat ze weet dat dr. Hans Winhold uit principe niets van gestudeerde vrouwen wil weten, geeft zijn collega, de chemicus Christl Weiden, zich voor danseres uit. Hij vergeet tenslotte zijn vooroordelen en Christl wordt zijn vrouw. Na een aardig begin verzandt de zaak spoedig. De muziek van Jary is een pleister op de wonde. Scenario van Maria von der Osten-Sacken. Camerawerk van Reimar Kuntze.

Maske in Blau

1942 | Muziek

Duitsland 1942. Muziek van Paul Martin. Met o.a. Clara Tabody, Hans Moser, Wolf Albach-Retty, Ernst Waldow en Richard Romanowsky.

Een vrije verfilming van Heinz Hentschke en Fred Raymonds bekende operette.

Für die Katz

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Hermann Pfeiffer. Met o.a. Eduard von Winterstein, Carsta Löck, Axel Monje, Lina Carstens en Rudolf Platte.

Een waardin is kwaad op een boer die haar kat uit de weg heeft geruimd. Dat heeft nogal wat gevolgen in deze dorpsklucht, die wel onderhoudend maar niet bijster origineel is.

Der Sündenbock

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Hans Deppe. Met o.a. Karl Hellmer, Hilde Körber, Ernst Waldow, Fritz Odemar en Norbert Rohringer.

Een twaalfjarige verhuist van het ene pleeggezin naar het andere. Een alleraardigste geschiedenis, verteld vanuit het perspectief van de jongen die door Rohringer overtuigend wordt gespeeld. De hem omringende cast is prima.

Blutbrüderschaft

1940 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland 1940. Drama van Philipp Lothar Mayring. Met o.a. Hans Söhnker, Ernst von Klipstein, Anneliese Uhlig, Rudolf Platte en Paul Westermeier.

Twee bevriende officieren (S[KA3]ohnker en Klipstein) in WO I ervaren de wapenstilstand in november 1918 en het Verdrag van Versailles als een vernedering. Terwijl de een geen doel meer heeft in zijn leven en eraan onderdoor dreigt te gaan, sluit de ander zich aan bij de nazi`s. Beide mannen zijn op dezelfde vrouw (Uhlig) verliefd. Dit veroorzaakt rivaliteit tussen de voormalige kameraden. Vlak nadat Hitler de macht heeft overgenomen, komt de verzoening tot stand. De film eindigt met een sc[KA2]ene waarin de twee vrienden vrolijk de oorlog tegen Polen (1939) in marcheren. Een kwalijke propagandafilm, die nog steeds niet in Duitsland vertoond mag worden. Toch wordt er overtuigend ingespeeld en de vlotte handeling maakt hem boeiend.

Wenn Männer verreisen

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Georg Zoch. Met o.a. Else Elster, Georg Alexander, Ernst Waldow en Lotte Werkmeister.

Tijdens een zakenreis neemt Ludwig Gruber een liftster mee. Ze belanden in dezelfde hotelkamer, waar hij zijn trouwring verliest. De verdere verwikkelingen zijn niet moeilijk te bedenken. Het is dan ook een verre van originele klucht geworden, maar Alexander is een prachtige acteur.

Seitensprünge

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Alfred Stöger. Met o.a. Geraldine Katt, Hans Brausewetter, Charlott Daudert, Richard Romanowsky en Ernst Waldow.

Het bezoek van een belangrijke zakenrelatie gaat niet door. De vrouw van de employé, die de hotelkamer heeft besteld, besluit zelf in die kamer te gaan slapen. Wanneer die zakenrelatie plotseling tóch opduikt, zijn de ingrediënten aanwezig voor een onbenullige klucht. De acteurs hebben getracht er nog iets van te maken.

Die Stimme aus dem Aether

1939 | Romantiek

Duitsland 1939. Romantiek van Harald Paulsen. Met o.a. Anneliese Uhlig, Mady Rahl, Ernst Waldow en Erich Fiedler.

Een luisteraar wordt verliefd op de stem van een radio- omroepster. Helmut Käutner is één van de drie auteurs van het draaiboek. Onder zijn regie was de film ongetwijfeld een stuk leuker geworden.

Asszony A Válaszúton

1938 | Drama

Duitsland​/​​Hongarije 1938. Drama van Josef von Báky. Met o.a. Magda Scheider, Karin Hardt, Hans Söhnker, Ewald Balser en Ernst Waldow.

Heerlijk melodrama over jonge ambitieuze arts Schneider, wier huwelijk met kunstschilder Söhnker op de klippen dreigt te lopen. Haar echtgenoot voelt meer voor haar zuster Hardt, een vrolijke modetekenares, terwijl zij zich op haar werk stort en 'troost' zoekt bij een professor. Uit een tijdperk dat doktersfilms heel erg populair waren. Nu enigszins gedateerd, maar houdt nog steeds de aandacht vast. Overtuigend gespeeld. Zeker geen hoge filmkunst, maar reine soap is ook een kunst! Het script werd verzorgd door Thea von Herbou, die o.a. de scenario's voor klassiekers als DAS TESTAMENT DES DR. MABUSE en M schreef en voor deze film het boek van Alice Lyttkens Ich komme nicht zum Abendessen bewerkte. Stefan Eiben stond achter de camera.

Signal in der Nacht

1937 | Oorlogsfilm

Duitsland 1937. Oorlogsfilm van Richard Schneider-Edenkoben. Met o.a. Sybille Schmitz, Hannes Stelzer, Inge List, Harald Paulsen en Hansgeorg Laubenthal.

WO I, het Oostenrijks-Italiaanse front in de Alpen. Een jonge Oostenrijkse (Schmitz), vrouw van een Italiaanse graaf, komt tussen de linies terecht. Ze wordt heen en weer geslingerd tussen de liefde voor haar oude en haar nieuwe vaderland. Buiten haar schuld wordt ze verdacht van hulp aan haar zwager (Stelzer), een Italiaanse officier die een strategisch belangrijke brug heeft opgeblazen. Ze verschijnt voor de Oostenrijkse militaire rechtbank. Pas op het laatste moment blijkt haar onschuld. Een film over vaderlandsliefde zonder chauvinisme, waarin geen der strijdende partijen negatief wordt afgeschilderd en die aan het slot een ronduit verzoenende strekking heeft. Met recht een van de weinige oorlogsfilms van het Derde Rijk, die na de oorlog niet door de geallieerden werd verboden.

Der Biberpelz

1937 | Komedie

Duitsland 1937. Komedie van Jürgen von Alten. Met o.a. Ida Wüst, Heinrich George, Rotraut Richter, Sabine Peters en Heinz von Cleve.

De tweede Duitse verfilming van het beroemde toneelstuk van Gerhart Hauptmann, waarin moeder Wolffen (W[KA3]ust), die om zichzelf en haar familie in leven te houden niet terugschrikt voor stroperij en diefstal, het middelpunt vormt. Directeur Wehrhahn (George) vermoedt niets. Hij ziet het eerder als zijn taak zijns inziens anarchistische elementen als de jonge ontwerper Dr. Fleischer (Cleve) te laten observeren. Wanneer moeder Wolffen een beverpels steelt, loopt haar rechtschapen dochter Leontine (Peters) van verdriet het water in, maar wordt door Dr. Fleischer gered. Deze gebeurtenis brengt moeder Wolffen tot inkeer. Ze geeft het bont terug en wordt eerlijk. In deze literatuurverfilming is Ida Wüst zowel in de vrolijke als in de dramatische momenten van de film indrukwekkend. Groots is ook Heinrich George als Wehrhahn. Alles bij elkaar een artistieke belevenis.

Wenn wir alle Engel wären

1936 | Komedie

Duitsland 1936. Komedie van Carl Froelich. Met o.a. Heinz Rühmann, Harald Paulsen, Lotte Rausch, Will Dohm en Elsa Dalands.

Een alleraardigste Rühmann-komedie over allerlei huwelijksverwikkelingen. Eén van zijn beste rollen. Scenario van Heinrich Spoerl. Camerawerk van Rusell Metty.

Spiel an Bord

1936 | Komedie

Duitsland 1936. Komedie van Herbert Selpin. Met o.a. Viktor de Kowa, Susi Lanner, Alfred Abel, Carsta Löck en Jakob Tiedtke.

Een jonge man (Kowa) gaat als - ogenschijnlijk - blinde passagier aan boord van het stoomschip Bremen, dat naar Amerika zal vertrekken. Hij wordt aangezien voor een miljonair en prompt door twee boeven (Meyerinck en Heidemann) achtervolgd. De echte miljonair (Abel) reist echter incognito met zijn dochter (Lanner). Na allerlei verwikkelingen worden zij en de jonge man een paar. De boeven, die het op de postzegelverzameling van de miljonair gemunt hadden, worden door een vrouwelijke detective (Löck)ontmaskerd. Een fantasieloze film, die alleen dankzij de goede acteurs nog middelmatig is.

Geheimnis eines alten Hauses

1936 | Komedie

Duitsland 1936. Komedie van Rudolf van der Noss. Met o.a. Magda Schneider, Wolf Albach-Retty, Grethe Weiser, Käthe Haack en Ernst Waldow.

In 1736 sluiten een gravin en een architect een weddenschap. Zal een door hem gebouwd huis twee eeuwen blijven staan? Een aardige komedie met zo nu en dan geslaagde pogingen tot filmhumor.

Barcarole

1935 | Drama

Duitsland 1935. Drama van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Lída Baarová, Gustav Fröhlich, Willy Birgel, Will Dohm en Elsa Wagner.

Tijdens het carnaval in Veneti[KA3]e wedt vrouwengek Colloredo (Fr[KA3]ohlich) met schietkampioen Zubaran (Birgel) dat hij diens vrouw (Baarova) kan verleiden. Als hij faalt mag Zubaran in het dan volgende duel het eerst schieten. Het lukt Colloredo de vrouw te verleiden maar hij wordt écht verliefd op de vrouw. Het wordt voor beiden een verrukkelijke nacht. De volgende ochtend vertelt hij Zubaran echter edelmoedig dat hij de weddenschap heeft verloren. In het duel vindt hij de dood. Dit bombastische verhaal wint aan waarde door de vlotte regie van Lamprechts, het uitstekende spel en de goed getroffen sfeer van Venetië. Lamprecht heeft er ook een Franse versie van gemaakt, BARCAROLLE.