Andrzej Munk: regie.
Er zijn 4 films gevonden.

Pasazerka

1963 | Drama, Oorlogsfilm

Polen 1963. Drama van Andrzej Munk. Met o.a. Aleksandra [KA1]Sl[KA10]aska, Anna Ciepielewska, Jan Kreczmar, Marek Walczewski en Irena Malkiewicz.

Tijdens een boottocht meent de vroegere Auschwitz-bewaakster Liza een ex-gevangene (Martha) te herkennen. Gekweld door haar herinneringen vertelt ze haar man wat er destijds tussen beiden is voorgevallen. In haar verhaal, dat in een flash-back wordt verteld, schildert zij zichzelf barmhartiger af dan ze was. Een tweede versie van haar verleden met Martha geeft aan dat ze zich heel anders heeft gedragen. Door het overlijden van Munk tijdens de opnameperiode is de film door zijn medewerkers tot een sluitend verhaal gemonteerd. Een zeer indrukwekkend document.

Zezowate szczescie

1960 | Komedie

Polen 1960. Komedie van Andrzej Munk. Met o.a. Bogumił Kobiela, Wojciech Siemion, Edward Dziewo[KA1]nski, Maria Ciesielska en Aleksander Dzwonkowski.

Een aanvankelijk grappige satirische komedie over opportunisme en bureaucratie. Het verhaal van een man die tot iedere prijs en altijd de held wil spelen. Hij is sinds zijn jeugd achtervolgd door pech en gedoemd te mislukken. De film bestaat uit zes perioden, die spelen voor, tijdens en na de oorlog. Munk wordt veelal beschouwd als de tegenhanger van Andrzej Wajda: een ironisch-rationaliserende stijl met een sceptische en kritische houding tegenover `zijn` hoofdpersonen. Helaas is hij te vroeg gestorven (1961). 'De held' Kobiela was één der bekendste Poolse komieken.

Eroica

1958 | Drama, Oorlogsfilm

Polen 1958. Drama van Andrzej Munk. Met o.a. Edward Dziewo[KA1]nski, Barbara Połomska, Ignacy Machowski, Kazimierz Opali[KA1]nski en Leon Niemczyk.

Een oorlogsverhaal bestaande uit twee korte verhalen, [KA1]e[KA1]en over het ondergrondse werk tijdens de opstand in Warschau (1944) en één over een krijgsgevangenkamp. Het gaat Munk om een kritische beschouwing van het begrip heroïsme. In deze satire wil hij de nutteloze heldhaftigheid, een karaktertrek van Polen, aan de kaak stellen. De ondertitel luidt dan ook 'heroïsche symfonie in twee delen. Oorspronkelijk bestond de film uit drie delen, maar één deel werd door de Poolse censor verboden en is nog altijd niet vrijgegeven.

Człowiek na torze

1957 | Drama

Polen 1957. Drama van Andrzej Munk. Met o.a. Kazimierz Opali[KA1]nski, Zygmunt Listkiewicz, Zygmunt Maciejewski, Zygmunt Mintel en Roman Kłosowski.

Munks eerste speelfilm is een kritische doorlichting van een onderzoeksproces naar aanleiding van de dood van een treinmachinist. De getuigenverklaringen blijken zeer ideologisch gekleurd, en vooral op vooroordel gestoeld. De film is te beschouwen als voorzichtige kritiek op stalinistische methoden. Munks benadering is sterk documentair, waarbij het gebruik van directe geluid evenals het vermijden van filmische symboliek en van filmmuziek de authenticiteit verhoogt.