Jos Gevers: cast.
Er zijn 10 films gevonden.

Als twee druppels water

1963 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Nederland 1963. Oorlogsfilm van Fons Rademakers. Met o.a. Lex Schoorel, Nan Los, Guus Verstraete, Mia Goossen en Elise Hoomans.

Sullige sigarenboer Ducker (Schoorel) leeft tijdens WO II helemaal op wanneer er een geheim agent in zijn tuin belandt. Deze Dorbeck lijkt, afgezien van zijn haarkleur, sprekend op Ducker. In opdracht van Dorbeck voert Ducker klusjes uit voor het verzet. Het duurde lang voor deze fijne verfilming van Hermans' De donkere kamer van Damocles te zien was: investeerder Freddy Heineken liet zijn vriendin Nan Los meespelen, maar de liefde bekoelde en Heineken stopte de film in een kluis. Pas drie decennia later was hij weer te zien. Hermans vond de verfilming van zijn boek 'minder slecht dan hij had gevreesd'.

Een zonde waard

1959 | Komedie

België 1959. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Gaston Berghmans, Nini de Boël, Louise Lausanne, Jef Cassiers en Cois Cassiers.

Filmdebuut van Antwerpse komiek Berghmans (van het latere duo 'Gaston & Leo') als schuchtere jongen die bij twee ouderwetse tantes woont die hem beletten te trouwen. Misverstanden en huwelijksperikelen worden opgelost door Jef en Cois Cassiers, alias het komische duo De Woodpeckers, als zijn twee neven die een benzinestation willen runnen. Antwerpse ongein van het laagste niveau.

Boevenprinses

1956 | Komedie

België 1956. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Denise De Weerdt, Jef Cassiers, Cois Cassiers, Jos Gevers en Alex Willequet.

Dolle klucht met De Weerdt in de titelrol als handige fotografe voor een weekblad en met komisch duo Cassiers (De Woodpeckers) als haar collega's. Boeven zorgen voor wat opwinding, maar met de hulp van 's Jongers als agent van de geheime politie wordt alles gladgestreken. Een typisch Kiel- produkt en in die tijd een groot Woodpeckers-succes maar nu nog nauwelijks te pruimen.

't Is wreed in de wereld

1954 | Romantiek, Komedie, Historische film

België 1954. Romantiek van Joris Diels. Met o.a. Bob Storm, Jaak Verdijck, Carl Wider, Marc Lunde en René Bertal.

Jammerlijk mislukte debuutfilm van acteur-toneelregisseur- schouwburgdirecteur-toneelauteur Diels. Belle-[KA1]epoque blijspel gebaseerd op gelijknamig toneelstuk van Gustaaf De Lattin rond Van Peborgh (Storm) als een `artiste photographe`, een weduwnaar met drie zonen, een huishoudster en familieleden die hem in zijn eenzaamheid willen troosten. Door gebrek aan financi[KA3]ele middelen regelrechte puin. Filmdebuut (als zwarte tapdanser) van latere topkomiek Leo Martin (van het duo Gaston & Leo). Strom heet volgens de burgelijkestand Robert Lussac. Het scenario is van regisseur Diels. Het camerawerk is van Maurice DeLattre. Mono.

Uit hetzelfde nest

1952 | Komedie

België 1952. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Jos Gevers, Charles Janssens, Jaak de Voght, Gella Allaert en Jan de Vel.

Eerste na-oorlogse volksfilm van Duitse wonder-woman Kiel, ex-journaliste, scenariste, regie-assistente, opportuniste, liedjestekstschrijfster, montagiste. Eersteling ook van haar eigen productiehuis AFO (Antwerpse Film Onderneming) en in de studio's van Göttingen gedraaid. Stertoneelacteur Gevers in dubbele rol: als de tweeling Jef en Frans, de eerste een nors handelaar met faillissementsproblemen, de tweede een sympathieke dorpsdokter. Vlug en goedkoop in elkaar gestoken kende de film vooral in het Antwerpse een overrompelend succes.

De moedige bruidegom

1952 | Komedie

België 1952. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Charles Janssens, Co Flower, Jos Gevers, Jeannine Schevernels en Jaak Germain.

Filmdebuut van prille Schevernels als weesmeisje dat de speelbal wordt tussen haar oom en tante, resp. een vrolijke vrijgezel en een weduwe die aan het eind van de rolprent met elkaar trouwen om op het voogdijschap aanspraak te kunnen maken. Rol van kibbelende oom en tante zijn een kolfje naar de hand van komisch duo Janssens-Flower. Minder bekende en mislukte burleske volksspot.

Les atouts de M. Wens

1946 | Misdaad

België​/​​Frankrijk 1946. Misdaad van E.G. De Meyst. Met o.a. Marie Déa, Claudine Dupuis, Viviane Chantel, Denise Volny en Hélène Lefèvre.

Even vlakke als respectvolle bewerking (door Jacques Companeez) van een roman van Stanislas-André Steeman, die heel wat beter verdient. Camerawerk van Maurice Delattre.

Forçats d'honneur

1946 | Oorlogsfilm

België 1946. Oorlogsfilm van E.G. De Meyst. Met o.a. René Herde, André Gevrey, Werner Degan, Marcel Josz en Jos Gevers.

Na de Duitse inval begint het Belgische verzet zich te organiseren. In de Ardennen stuiten de nazi's op een harde kern, waarop een ongenadige klopjacht wordt geopend. In handen van de moffen vallen, had de doodstraf tot gevolg of, nog erger, opsluiting in een concentratiekamp. Centraal in het verhaal staat de love story tussen een boerendochter en een arbeider, beiden actief lid van de ondergrondse. Een warm eerbetoon aan de heldhaftige strijd van het Belgische verzet tegen de vijandige overmacht. De ilm komt nu traag en oubollig over, maar bezit voldoende filmische kwaliteiten om ook een hedendaagse toeschouwer te boeien. Het scenario van Herman Closson en René Herde toont dan ook een tamelijk onbekend stukje oorlogsgeschiedenis. Op locatie in de Ardennen gefilmd door Maurice Delattre.

Soldats sans uniforme

1944 | Oorlogsfilm

België 1944. Oorlogsfilm van Emile-Georges DeMeyst. Met o.a. René Herdé, Jos Gevers, Robert Lussac, Simone Poncin en Hubert Daix.

Merkwaardige Belgische, Brusselse, Franstalige film die DeMeyst begon op te nemen nog tijdens de bezetting van WO II. Om geen argwaan te wekken bij de Gestapo, werd een onschuldig verhaal verteld over gangsters die bij een aantal aanslagen in Brussel betrokken waren. Onmiddellijk na de bevrijding, in september 1944, maakte men van de gangsters moedige verzetslieden die in de clinch gingen met de Gestapo. Het resultaat werd een hymne aan de moed van de anonieme illegalen. Typerend voor die tijd is ook de manier waarop de Gestapo-methoden aan de kaak werden gesteld. De bekende Vlaamse acteur Gevers is bijzonder overtuigend als een meedogenloze Duitse politiecommissaris. De Vlaamse acteur Bob Storm van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg speelt onder het pseudoniem Robert Lussac! Regisseur DeMeyst was een jaar eerder, in 1943, technisch adviseur van de Duitse film WENN DIE SONNE WIEDER SCHEINT naar het boek De vlaschaard van Stijn Streuvels.

Antoon, de flierefluiter

1942 | Komedie

België 1942. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. René Bertal, Jos Gevers, Gaston Vandermeulen, Charles Janssens en Fred Engelen.

Dwaze klucht, ge[KA3]inspireerd op synopsis van Felix Timmermans over een vrolijke vrijgezel, de landelijke fanfare waarvan hij dirigent is, zijn huwelijk met de lokale brouwersdochter, de dorpsroddel en de lokale herberg waar de muzikanten samenkomen. Bekende namen, acteurs van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg, in de rolbezetting. Laatste speelfilm van Vanderheyden (oorlogsschaarste aan cello[KA3]id) die in 1944 naar Berlijn vluchtte, terugkeerde, veroordeeld werd wegens collaboratie en die zich na zijn vrijlating in 1951 op de achtergrond hield: zijn werk (het produceren en draaien van volksfilms) werd toen voortgezet door zijn trouwe medewerkster Edith Kiel, die niet alleen alle scenario's van zijn films schreef maar die ook steeds eigenlijk de regie voerde.