Adriaan Olree: cast.
Er zijn 5 films gevonden.

Ochtendzwemmers

2001 | Drama, Komedie

Nederland 2001. Drama van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Ricky Koole, Felix Burleson, Daniël Boissevain, Viggo Waas en Olga Zuiderhoek.

Het tragikomische Ochtendzwemmers gaat, inderdaad, over 'ochtendzwemmers', een stel aardige mensen die iedere morgen hun baantjes trekken in een Amsterdams zwembad. Ze kennen elkaar alleen in zwemkleding. Totdat één van de zwemmers, het winkelmeisje Loes, wordt opgepakt door de politie omdat ze leiding zou geven aan een criminele organisatie. In flashbacks komen we aan de weet wie de ochtendzwemmers zijn en wat ze bezighoudt. Mooie filmische kunstgreep is dat de personages regelmatig in gezang uitbarsten, waarbij fragmenten uit bekende nummers van onder andere Elvis Presley, Meat Loaf en Doe Maar de dialogen vervangen.

Belle van Zuylen - Madame de Charrière

1993 | Documentaire, Historische film, Romantiek

Nederland 1993. Documentaire van Digna Sinke. Met o.a. Will van Kralingen, Laus Steenbeeke, Kees Hulst, Carla Hardy en Patty Pontier.

Belle van Zuylen (Van Kralingen) werd in 1740 geboren op slot Zuylen - vandaar de naam - nabij Utrecht als Isabella Agneta van Tuyll van Serooskerken. Ze trouwde in 1771 met Charles-Emmanuel de Charri[KA2]ere (Hulst) - vandaar Madame de Charri[KA2]ere; het paar vestigde zich in Zwitserland, in Colombier in de buurt van Neuch[KA4]atel. Ze kregen nooit kinderen. Belle werd 65 jaar oud. Het huwelijk was niet bepaald gelukkig. Op 48-jarige leeftijd ontmoet Belle in Paris als ze haar echtgenoot is ontvlucht, de 21-jarige Benjamin D`Hermenches (Steenbeeke) door wie ze zich zeer gecharmeerd voelt. Benjamin is constant op de vlucht voor schuldeisers en zijn vader. Hij smeert hem naar Engeland. Hij staat naderhand uitgeput bij Belle voor de deur. Ze verleent hem onderdak, maar zijn vader weet er een eind aan te maken. Hun relatie zetten ze dan grotendeels per brief voort. Dat zal bijna zeven jaar duren tot hij er met Madame Germaine de Stael (Hardy) vandoor gaat (naar Parijs). De film gaat over voernoemde periode, en valt gemakkelijk in drie periodes in te delen. Belle van Zuylen wordt geportretteerd als een hunkerende en tekort komende vrouw, maar ze was tegelijkertijd een gepubliceerd, verlicht schrijfster van romans en toneelstukken die ook componeerde. De film bevat muziekstukken van haar hand. Ze nam ten opzichte van haar eigen stand best een kritisch standpunt in en zette zich ook in voor vrouwen, wat in de film mooi wordt gesymboliseerd door haar hulp aan haar dienstmaagd (Pontier) als die in verwachting raakt van een onbekende vader. Het scenario van regisseuse Sinke was wat aan de lange kant en bij de montage door Menno Boerema sneuvelden er ruim 40m die naderhand voor een drie-delige mini- serie van ieder ca 52m weer gebruikt werden. De fotografie was in handen van Goert Giltaij.

Retrospectief

1990 | Drama

Nederland 1990. Drama van Erik Fransman. Met o.a. Max Croiset, Huub Stapel, Will van Kralingen, Annet Nieuwenhuijzen en Marleen Stoltz.

Een gepensioneerd rechter denkt na de dood van zijn vrouw, een advocate, terug aan een rechtzaak van dertig jaar geleden waarbij hij zijn vrouw leerde kennen. Oerdegelijke kortfilm die op het festival van Houston een 'Golden Award' kreeg in de categorie korte films. Gebaseerd op een verhaal van Hugo Pos.

Ciske de Rat

1984 | Drama

Nederland 1984. Drama van Guido Pieters. Met o.a. Danny de Munk, Willeke van Ammelrooy, Herman van Veen, Willem Nijholt en Peter Faber.

Deze absolute kaskraker (meer dan twee miljoen bioscoopbezoekers) betekende de doorbraak van musicalster Danny de Munk, die hier als Amsterdams schoffie de evergreen 'Ik voel me zo verdomd alleen' (geschreven door Karin Loomans en Herman van Veen) meesterlijk ten gehore brengt. Verfilming van het gelijknamige boek van Piet Bakker speelt zich af in de crisisjaren. Het perspectief van de film is gelukkig niet dat van de narrige onderwijzer, maar van Ciske, die na de dood van zijn moeder in een tuchthuis belandt. Het camerawerk is van Frans Bromet. In de gelijknamige musical speelde De Munk later de volwassen Ciske.

Van de koele meren des doods

1982 | Drama, Romantiek

Nederland 1982. Drama van Nouchka van Brakel. Met o.a. Renée Soutendijk, Derek de Lint, Erik van 't Wout, Peter Faber en Adriaan Olree.

Hedwig de Fontayne komt uit een gefortuneerde familie, maar haar leven neemt veel dramatische wendingen. Ze trouwt, heeft minnaars, komt in de prostitutie en een inrichting terecht, en vindt via een ruime bocht uiteindelijk enige rust. Bewerking van het in 1900 verschenen boek van Frederik van Eeden dat tot het literaire naturalisme wordt gerekend, is sfeervol bewerkt door Van Brakel. De regisseuse van Het debuut en Een vrouw als Eva laat zien hoe moeilijk een patriarchale samenleving het een levenslustige vrouw kan maken. Mooie, intense hoofdrol van Renée Soutendijk.