Robert Lussac: regie en cast.
Er zijn 10 films gevonden.

Les galapiats

1989 | Familiefilm, Avonturenfilm

België 1989. Familiefilm van Pierre Gaspard-Huit. Met o.a. Béatrice Marcillac, Philippe Normand, Marc Di Napoli, Jean-Louis Blum en François Mel.

Een vakantiekolonie in de Belgische Ardennen. Duister en raadselachtig. Maar dat is voldoende voor een verhaal over zes jongens en een meisje die op stap gaan en allerlei bijzondere avonturen beleven. Deze Franse bioscoopfilm-regisseur, die geen ambities heeft maar een goed vakman en vaardig technicus is, weet hoe zijn jonge publiek te boeien. Soms doet het spel van de jonge acteurs, die in het werkelijke leven duidelijk niet naar de openbare school gaan, wat gemaakt aan. De camera was in handen van Patrick Peeters, die van de wilde en soms woeste landschappen van de streek prima gebruik weet te maken. Ook bekend als LE TRÉSOR DU CHÂTEAU SANS NOM.

La Tricheuse

1961 | Drama, Misdaad, Erotiek

Frankrijk​/​​België 1961. Drama van E.G. de Meyst. Met o.a. Françoise Deldick, Gil Vidal, Jacques Dumesnil, Robert Lussac en Francine Charlier.

De zoon van een chirurg komt in de ban van een losbandige jongedame. Zij heeft een misdadige minnaar, die de situatie wil gebruiken om met blanco recepten aan drugs te komen. De verliefdheid van het meisje komt te laat om de diefstal te voorkomen, maar de chirurg keert alles toch nog ten goede. Dit goedkope en goedkoop gemaakte melodrama mist spanning en realiteit. Er wordt nauwelijks meer geboden dan uitzicht op de anatomie van Deldick.

Vive le duc!

1960 | Avonturenfilm, Komedie

België 1960. Avonturenfilm van Michel Romanoff en Jean-Marc Landier. Met o.a. Francis Blanche, Charles Janssens, Marie-José Nat, Victor Guyau en Renate Grassin.

Een grove, zware, moeizame, vulgaire en penibele klucht, die ter wereld werd gebracht door de Franstalige Belgische cinema, maar die eerder thuishoort in het genre 'Vlaamse Kermis'. Een Brabants dorpje vertrouwt de papiermolen van het ministerie niet en zal in de vorm van een mysteriespel zelf geld inzamelen voor de broodnodige riolering. Deze film werd met een loodzware camera in elkaar gestoken. Talrijke wederwaardigheden rond de genoemde hertog in een stijl die enigszins doet denken aan AUBERGE DU CHEVAL BLANC. Humor van het allerlaagste niveau. Van Blanche weten we dat hij al in alle mogelijke films gespeeld heeft, maar het doorgaans zo veelzijdige talent van Nat gaat hier volledig teloor. Met hoempamuziek voor slechthorenden. Het is mogelijk dat er versies in omloop zijn die nog langer zijn dan 78m, hoewel dat al te veel is.

Le petit nuage

1954 | Sciencefiction, Experimenteel

België 1954. Sciencefiction van Charles Dekeukeleire. Met o.a. Paul Frankeur, Pierre Trabaud, Guy Lou, Robert Lussac en Marcel Berthau.

Een atoomproef in Belgi[KA3]e mislukt. De bom ontploft niet maar vormt een kleine wolk (le petit nuage...) die over de wereld vliegt en een klimaat van broederlijkheid schept. De mensen verzoenen zich, de beursnoteringen storten ineen, overal heerst vrede en de wapenfabrikanten worden werkloos. Zo had de film moeten worden, een waarschuwing voor de gevaren van atoomwapens. Halverwege te opnamen moest Dekeukeleire, beroemd maker van documentaires, zijn mislukking stopzetten. Hij riep de hulp in van twee filmjournalisten die een reddingsplan uitwerkten: het primitieve scenario werd aangevuld: twee journalisten bezoeken de filmstudio en een regisseur (Frankeur) toont hen de ruwe montage van een pacifistische film. De journalisten brengen kritiek uit, discussiëren en zeggen zelfs dat Dekeukeleire geen talent heeft om speelfilms te maken. Beroemd Frans acteur Frankeur loopt erbij voor spek en bonen en de film is Dekeukeleire's laatste poging tot het draaien van een speelfilm. Ook bekend als LA CHASSE AU NUAGE en als LE NUAGE ATOMIQUE.

La nuit du 13

1950 | Mysterie, Misdaad

Frankrijk 1950. Mysterie van Roger Blanc. Met o.a. Maurice Teynac, Hélène Perdrière, Pierre Jourdan, Paul Bernard en Krisha Duchene.

De steenrijke exporteur Herbert Aboody (Bernard) wordt in Sjanghai gechanteerd door de Groene Draak, die hem dreigt te vermoorden, tenzij hij vijftigduizend dollar op tafel legt. Herbert vraagt inspecteur Wens (Teynac) hem te helpen. Gevolg: Aboody is dood en Wens is verdwenen. Nauwkeurige bewerking van de roman La nuit du 12 au 13 dankzij de aanwezigheid van de auteur Stanislas Andre Steeman als co-scenarioschrijver en in de rol van Matriche. Hij vat zijn werk als volgt samen: `Plaats twee mannen in een omsloten ruimte, zorg ervoor dat ze in de ochtenschemering ontdekt worden, de ene dood en de andere zwaar gewond, vergeet vervolgens voor een verklaring te zorgen en werp de verdenking op zeven of acht onschuldige personages: dat is het geheim (van dit boek)`.

L'inconnue no 13

1949 | Drama

Frankrijk 1949. Drama van Jean-Paul Paulin. Met o.a. Marcelle Derrien, Mady Berry, Janine Miller, Paulette Andrieux en René Dary.

Een jeugdige knaap is op zoek naar zijn moeder, daarbij geholpen door een journaliste en een fotograaf. Zij is het slachtoffer van een ongeluk en lijdt sindsdien aan geheugenverlies. Langzamerhand krijgt zij (uiteraard) haar geheugen terug. Er breken gelukkiger tijden aan in gezelschap van haar zoon en de journaliste, inmiddels zijn echtgenote. Dit zeurderige lijkt afkomstig uit een fotoroman. De regie is van soortgelijk niveau. Een van de laatste films van Jean-Paul Paulin (1902-1980) die - ongetwijfeld in een helder ogenblik - besloot zich daarna met produktie te gaan bezighouden.

La Mannequin assassiné

1947 | Misdaad, Mysterie

Frankrijk 1947. Misdaad van Pierre de Hérain. Met o.a. Gilbert Gil, Blanchette Brunoy, Daniel Gélin, Anne Vernon en Robert Lussac.

Nauwkeurige bewerking van [KA1]e[KA1]en van de beroemdste romans van Stanislas-Andr[KA1]e Steeman, die zich afspeelt in de vreemde en in zichzelf gekeerde sfeer van een afgelegen dorp en vooral ook van een oud huis, waar een onwaarschijnlijke moord op een mannequin zou hebben plaats gevonden. Een roman met een dosis geheimzinningheid en zwarte humor. De regisseur (een schoonzoon van maarschalk P[KA1]etain) had een bliksemcarri[KA2]ere achter de rug (5 films tussen 1943 en 1948). Hij beging echter de vergissing een bewerking te maken van [KL]Monsieur de Lourdines[KLE], een opvallende roman (en film!) van de zeer royalistische, antisemitische en beruchte collaborateur Alphonse de Châteubriand, hetgeen hem niet vergeven werd. De lengte slaat op de bekeken versie.

Pèlerin de l'enfer

1945 | Biografie

België 1945. Biografie van Henry Schneider. Met o.a. Robert Lussac, Dunia Sadow, Robert Maufras, Cara Van Wersch en Max Péral.

Biografische film over de Vlaamse pater Damien, die op Hawaii (Molokaï) een verpleeginrichting voor melaatsen stichtte. In 1888 overleed hij aan lepra. Bij de alledaagse enscenering voegt zich een wat al te positieve visie die tegenwoordig in geen enkele zaal van een vormingscentrum meer zou kunnen! Acteerwerk dat soms op het amateuristische af is. Het dient vermeld te worden dat Henri Storck mede-regisseur van deze film is. Het scenario is voornoemde Storck, regisseur Schneider en Robert Lussac. Deze religieuze kitsch zou buiten België niet vertoond mogen worden.

Baraque no 1

1945 | Oorlogsfilm

België 1945. Oorlogsfilm van E.G. de Meyst en Robert Lussac. Met o.a. Simone Poncin, Robert Lussac, Frida Houbert, André Gevert en Yet Naessens.

Beproevingen die leden van het Belgisch verzet, sterk uitgedund door de Gestapo, gedurende de laatste weken van de oorlog in Duitse gevangenschap moeten doorstaan. Als tegenhanger fungeert een zuivere romance tussen twee jonge mensen. Misschien alleen interessant voor historici die meer willen weten over de onderlinge sfeer in die dagen.

Soldats sans uniforme

1944 | Oorlogsfilm

België 1944. Oorlogsfilm van Emile-Georges DeMeyst. Met o.a. René Herdé, Jos Gevers, Robert Lussac, Simone Poncin en Hubert Daix.

Merkwaardige Belgische, Brusselse, Franstalige film die DeMeyst begon op te nemen nog tijdens de bezetting van WO II. Om geen argwaan te wekken bij de Gestapo, werd een onschuldig verhaal verteld over gangsters die bij een aantal aanslagen in Brussel betrokken waren. Onmiddellijk na de bevrijding, in september 1944, maakte men van de gangsters moedige verzetslieden die in de clinch gingen met de Gestapo. Het resultaat werd een hymne aan de moed van de anonieme illegalen. Typerend voor die tijd is ook de manier waarop de Gestapo-methoden aan de kaak werden gesteld. De bekende Vlaamse acteur Gevers is bijzonder overtuigend als een meedogenloze Duitse politiecommissaris. De Vlaamse acteur Bob Storm van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg speelt onder het pseudoniem Robert Lussac! Regisseur DeMeyst was een jaar eerder, in 1943, technisch adviseur van de Duitse film WENN DIE SONNE WIEDER SCHEINT naar het boek De vlaschaard van Stijn Streuvels.