Stig Olin: regie en cast.
Er zijn 10 films gevonden.

Jim & Piraterna Blom

1987 | Familiefilm, Fantasy

Zweden 1987. Familiefilm van Hans Alfredson. Met o.a. Johan Akerblom, Ewa Fröling, Stellan Skarsgård, Jan Malmsjö en Hans Alfredson.

Een sprookjesachtige gezinsfilm waarin een kind denkt dat zijn gestorven vader, een chef-kok in een klein stadje, zal terugkeren. De vader leert hem niet alleen uien in stukjes hakken, maar ook zijn jaloersheid overwinnen tegenover de nieuwe vriend van zijn moeder. De overleden vader zorgt er verder voor dat een saaie verjaardag verandert in een piratenavontuur op zee. Een aardige, ook voor volwassenen te pruimen combinatie van Hans Christian Andersen, Astrid Lindgren en Alice in Wonderland.

Rasmus Pontus och Toker

1956 | Familiefilm, Drama

Zweden 1956. Familiefilm van Stig Olin. Met o.a. Eskil Dalenius, Sven Almgren, Elof Ahrle, Siv Ericks en Pia Skoglund.

Dalenius als de tien-jarige Kalle, zijn vriend Almgren als Pontus en het opgeschoten meisje Skoglund (de dochter van de plaatselijke diender) ontmaskeren op de kermis een zilverdief die zijn buit in een carroussel verborgen houdt. Kalle is de voorloper van de latere Pippi Langkous, beiden scheppingen van Astrid Lindgren. Derde film in een serie van vijf onafhankelijke verhalen. Ondanks de hoge leeftijd van de film spannend en vermakelijk met de nodige slapstick.

Sȧnt händer inte här

1950 | Thriller

Zweden 1950. Thriller van Ingmar Bergman. Met o.a. Signe Hasso, Ulf Palme, Alf Kjellin, Gösta Cederlund en Yngve Nordwall.

Een Koude-oorlogthriller over een Zweedse spion voor de Sovjet-Unie, die in ruil voor politiek asiel geheimen aan Amerika wil doorverkopen en in Stockholm aan zijn op de hoogte gebrachte handlangers probeert te ontkomen. Deze onbekende en ongewone Bergman-film demonstreert een verrassende aanleg voor suspense en Hitchcock-waardige bravourescènes, maar tegelijkertijd zoveel ironische distantie ten opzichte van het genre en de doorzichtige intrige, dat het resultaat nu overkomt als een parodie. Bergman zelf wil niets meer van deze opdrachtfilm weten.

Sommarlek

1950 | Drama, Romantiek

Zweden 1950. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Alf Kjellin, Birger Malmsten, Annalisa Ericsson, Georg Fundquist en Renee Björling.

Een ballerina wordt tijdens haar vakantie op het platteland bij een oom verliefd op een student die aan het eind van de zomer omkomt bij een auto-ongeval. Een verliefde journalist en haar oom helpen haar om levensmoed te hervinden en door te gaan met dansen. Een voor Bergman (in de desbetreffende periode) ongewoon optimistische film, al blijft de tekening van sommige bijfiguren van uitzichtloze zwartheid. Opmerkelijke spelprestaties en schilderachtige schoonheid. Scenario van regisseur Bergman en Herbert Grevenius. Camerawerk van Gunnar Fischer. Ook bekend als ILLICIT INTERLUDE, SUMMER INTERLUDE en SUMMERPLAY.

Eva

1950 | Drama

Zweden 1950. Drama van Gustaf Molander. Met o.a. Birger Malmsten, Eva Dahlbeck, Eva Stiberg, Inga Landgré en Stig Olin.

Een muzikant die als jongen de dood van een schoolvriendinnetje heeft veroorzaakt en van huis is weggelopen, keert terug in zijn geboortedorp waar hij zich verlooft met een jeugdvriendin wier grootvader sterft. De kennelijke samenhang tussen liefde en dood blijft ook tijdens zijn huwelijk een obsessie, tot de geboorte van hun kind. Goed spel in een drama dat de geobserdeerde psychologie en de bevrijding daarvan bij de hoofdpersoon niet overtuigend weet te maken. Een treffende tekening van de benauwdheid en de hypocrisie van het dorpsleven in de traditie van het Zweedse naturalisme.

Till glädje

1949 | Drama, Experimenteel

Zweden 1949. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Stig Olin, Maj-Britt Nilsson, Victor Sjöström, Birger Malmsten en Margit Carlqvist.

Een violist hoort dat zijn vrouw bij een ongeluk in het huishouden om het leven is gekomen en herinnert zich hun kennismaking, pril huwelijksgeluk, conflicten, ontrouw en verzoening. Hij put zijn overlevingskracht uit de muziek. Na een reeks vroegere, nihilistische films is dit de eerste meer positieve Bergman-film met een pleidooi voor leven voor de kunst, soms wat erg symbolisch aangezet. Een opmerkelijke rol van regisseur Sjöstrom als dirigent. Camerawerk van Gunnar Fischer.

Fängelse

1949 | Drama, Experimenteel

Zweden 1949. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Doris Svedkund, Birger Mamsten, Eva Henning, Hasse Ekman en Stig Olin.

Een journalist wordt door bevriende regisseur in contact gebracht met een prostituée over wie hij scenario zou moeten schrijven. Hij heeft een zelfmoordpoging achter de rug, zij heeft haar baby verdronken en die voorgeschiedenis maakt hun liefde zowel praktisch als psychisch. Vroege film van Bergman toont op hem op zijn zwartgalligst, maar laat ook zien dat hij nog op zoek is naar een eigen filmvorm door de afwisseling van stijlen, de expressionistische fotografie en de surrealistische droomscènes. Deze frappante beelden leiden de aandacht van het drama en van de personages af.

Kvinna utan ansikte

1947 | Drama

Zweden 1947. Drama van Gustaf Molander. Met o.a. Alf Kjellin, Gunn Wållgren, Anita Björk, Stig Olin en Olof Winnerstrand.

Een man probeert een vriend na diens zelfmoordpoging over zijn depressie heen te helpen door met hem herinneringen op te halen. Als getrouwde student is hij verliefd geworden op een jonge vrouw die door een jeugdtrauma - ze is als kind verleid door de minnaar van haar moeder - zich niet aan hem kan binden en tenslotte definitief met hem breekt. De student keert terug naar gezin en burgerlijke conventies. Dit door Ingmar Bergman geschreven zwartgallig psychologisch drama krijgt door de bekwame regie van ervaren Molander meer overtuigingskracht dan zijn eigen films uit de jaren veertig.

Kris

1945 | Drama

Zweden 1945. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Marianne Löfgren, Inga Landgré, Dagny Lind, Stig Olin en Allan Bohlin.

Een door haar pleegmoeder opgevoede jonge vrouw wordt teruggeëist door haar eigen moeder, die een nieuwe minnaar heeft. De man verleidt het meisje, maar pleegt na te zijn betrapt door de moeder zelfmoord. Bergmans debuutfilm contrasteert een onvoldoende aannemelijk gemaakte sombere intrige met het idyllisch getekend leven in een provinciestad. Cynisme en zelfmedelijden van de mannenrol zijn niet uitgediept, maar de vrouwen worden in hun onderlinge relatie en rivaliteit nu reeds opmerkelijk getekend. Claustrofobische fotografie en erg nadrukkelijke sfeermuziek maken de film nogal ouderwets.

Hets

1944 | Drama, Mysterie

Zweden 1944. Drama van Alf Sjöberg. Met o.a. Alf Kjellin, Mai Zetterling, Stig Järrel, Olof Winnerstrand en Gösta Cederlund.

Een middelbare scholier wordt gekweld door een sadistische leraar die voor hem de reïncarnatie van de duivel lijkt en verantwoordelijk wordt gesteld voor de dood van zijn meisje. Bij het onderzoek blijkt hij onschuldig en maakt hij het de jongen onmogelijk zijn examen te doen. Het scenario van de jonge Ingmar Bergman heeft een nogal ondoordachte, mysterieuze noodlotssymboliek, die door de vormgeving van Sjöberg op een hoger plan werd getild en de film wel van de gangbare produkties deed onderscheiden. De internationale distributie maakte de negentienjarige Zetterling tot ster.