Okacha Touita: regie en cast.
Er zijn 4 films gevonden.

Un vampire au paradis

1991 | Horror, Komedie

Tunesië​/​​Frankrijk 1991. Horror van Abdelkrim Bahloul. Met o.a. Bruno Cremer, Brigitte Fossey, Laure Marsac, Farid Chopel en Hélène Surgère.

Nosfer Arbi (Chopel) ontsnapt uit een psychiatrische inrichting. Hij staat bekend als De Vampier van Clichy omdat hij zijn slachtoffers in de keel bijt. Nathalie (Marsac), het knappe dochtertje van Madame (Fossey) en Monsieur Belfond (Cremer) ziet hem in de tuin. 's Avond aan de maaltijd bejegent ze haar vader op een onheuse toon, in een totaal onbekende taal. Achteraf kan zij zich er niets meer van herinneren. Dit voorval herhaalt zich telkens als de woede zich in haar ontsteekt. Haar ouders nemen aan dat het meisje Arabisch spreekt en ze laten een Islamitische geestelijke opdagen omdat ze vrezen dat ze bezeten is. Lichtvoetige vampierenkomedie met voor de verandering eens een Noord-Afrikaanse vampier. Echt ernstig moet je het allemaal niet nemen, maar het is soms wel amusant. Marsac speelt haar rol uitstekend en Chopel is een macabere kerel. Geschreven door de uit Algerije afkomstige regisseur Bahloul, die en passant de draak steekt met racisme en discriminatie, die schering en inslag zijn in het dagelijkse leven in Frankrijk. Jean-Francis Gondre stond achter de camera.

Le cri des hommes

1990 | Oorlogsfilm

Algerije​/​​Frankrijk 1990. Oorlogsfilm van Okacha Touita. Met o.a. Miloud Ketib, Jean-Yves Gautier, Nadia Samir, Jean Benguigui en Yan Brian.

Mostaganem 1957: de onafhankelijkheidsoorlog breidt zich uit. Er worden over en weer valstrikken uitgezet. Aan beide zijden, zowel onder de F.L.N. als onder de Franse kolonisten, vallen doden. De Algerijnse cineasten van deze generatie lijken even getekend door deze lange oorlog, als hun Amerikaanse alter ego's door die van Vietnam. Een zeer dramatische film met een ondubbelzinnige regie, maar nogal schematisch aandoende karakters. Een sterke beschrijving en voortreffelijke beelden van Allal Yahyaoui.

Le rescapé

1987 | Drama

Frankrijk 1987. Drama van Okacha Touita. Met o.a. Miloud Khetib, Nadjim Laouriga, Sonia Ammar, Albert Dray en Sid Ali Kouiret.

Deze film die over de Franse Harki's gaat, lag zeventien jaar op de plank omdat de toenmalige filmcensuur van mening was dat de prent onwaarachtig zou zijn; het had gekund als de handeling zich in L.A. had voltrokken, maar niet in Parijs. De film is nog even actueel als tevoren: links lust de Harki's niet en rechts kijkt op hen neer. Harki's zijn Algerijnen, die de Franse zijde kozen bij de Algerijnse vrijheidsstrijd en na afloop Frankrijk binnen mochten en een Frans paspoort kregen. Te vergelijken met Ambonezen. Het verhaal gaat over een Harki, die door zijn eigen landgenoten wegens de verleende diensten aan de Fransen gekeeld wordt, maar dit overleeft. Het litteken waarmee hij rondloopt bezorgt hem de bijnaam uit de titel. Zijn zoon is een nietsnut die in drugs handelt. De politieman - zelf van Algerijnse afkomst, tracht te bemiddelen. Het decor: de ergste wijken uit de Parijse voorstad. Officiëel bestonden ze dus niet. Gefilmd in keiharde reportagestijl. Voor wie het onderwerp wil bestuderen, verplichte kost. Scenario van Miloud Khetib, Philippe Dodet en regisseur Touita. Camerawerk van Denis Lenoir.

Les Sacrifiés

1982 | Historische film, Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk 1982. Historische film van Okacha Touita. Met o.a. Miloud Khetib, Sid Ali Kouiret, Djalem Allam, Patrick Chesnais en Christine Dejoux.

Een op ware feiten gebaseerde film die het krankzinnig worden van een militant lid van de Algerijnse bevrijdingsbeweging in Frankrijk beschrijft gedurende de jaren 1950-60. Het bijzondere van de film is dat hij breekt met de gangbare opvattingen in bevrijdingsfilms die in Algerije zijn gemaakt, met name door een nog altijd onopgehelderd gegeven te behandelen: de woeste strijd tussen twee rivaliserende nationalistische Algerijnse bewegingen, de FLN en MNA, over het leiderschap van het Verzet. De sfeer van krankzinnigheid en geweld worden waarheidsgetrouw beschreven. De regisseur is dan ook een Algerijn die al meer dan twintig jaar in Frankrijk woont. Hij heeft in alle vrijheid aan dit werkelijk goed gedocumenteerde werk kunnen werken.