Giora Feidman

Acteur, Componist

Giora Feidman is acteur en componist.
Er zijn 3 films gevonden.

L'homme est une femme comme les autres

1998 | Komedie, Romantiek

Frankrijk 1998. Komedie van Jean-Jacques Zilbermann. Met o.a. Antoine de Caunes, Elsa Zylberstein, Gad Elmaleh, Michel Aumont en Maurice Bénichou.

Simon (De Caunes) is gelukkig; hij verdient weliswaar nauwelijks het zout in de pap als barpianist, maar hij bepaalt zijn eigen lot. Hij is homo en is er gelukkig mee. Dat geldt niet voor zijn moeder (Magre), die graag een stamhoudertje zou willen hebben. De mogelijkheid om met de orthodoxe joodse muurbloem Rosalie (Zylberstein), een zangeres van jiddische liederen uit New York, te trouwen, wijst hij hooghartig van de hand. Als hij zijn woning niet meer in kan, omdat zijn huisbaas vanwege huurschuld de sloten veranderd heeft, gaat hij in op een aanbieding van oom Salomon (Aumont), die in bankzaken zit en steenrijk is: trouwen, tien miljoen Francs (1,5 miljoen euro) en een schitterende woning - dat is pas een start. Dus Simon begint met de verovering van Rosalie die het uiterlijk heeft van een gasser, al is ze best sympathiek. Ze neemt Simon mee naar New York, waar ze hem voorstelt aan haar vrome chassidische familie - zo vroom zijn ze niet allemaal, want haar broertje draagt valse lokken, die hij op- en af kan doen. Het eindigt ermee dat het onwaarschijnlijke stel gaat trouwen. De film, die zowel Frans als Engels en jiddisch dialoog heeft, is buitengewoon grappig en satirisch. Hij wordt gesierd door schitterend spel van De Caunes en Zylberstein, die voortreffelijk worden ondersteund door de bijrollen. Het humoristische scenario van Gilles Taurand en regisseur Zilbermann is gebaseerd op een idee van Zilbermann en Jo[KA3]elle Van Effenterre; helaas is het laatste half uur aardig rommelig en onoverzichtelijk; het onwaarschijnlijke slot is een behoorlijke domper op de zorgvuldige, opgebouwde sfeertekening van het begin. Dat is echt jammer, want anders zou de film veel hoger gescoord hebben. Het camerawerk is van Pierre Aim en de (overigens bijna uitstervende) klezmermuziek op de klarinet wordt gespeeld door Giora Feidman en Zylberstein's liederen worden in werkelijkheid gezongen door Rosalie Becker. Dolby Digital.

Jenseits der Stille

1997 | Drama

Duitsland 1997. Drama van Caroline Link. Met o.a. Sylvie Testud, Tatjana Trieb, Howie Seago, Emmanuelle Laborit en Sibylle Canonica.

Een uitstekend verteld, bescheiden drama rond een meisje dat al van jongs af aan fungeert als oor voor haar dove ouders. Wanneer ze klarinet leert spelen en vervolgens zelfs een professionele carrière in de muziek overweegt, ontstaan er problemen met haar vader die zich begrijpelijkerwijs buitengesloten voelt. Het regiedebuut van Caroline Link dat zich afspeelt in het 'nieuwe Duitsland', maakt indruk door goede acteurs en werd genomineerd voor een Oscar in de categorie beste niet-Engelstalige film. (JvB/VPRO Gids)

Comedian Harmonists

1997 | Biografie, Muziek, Historische film, Drama

Duitsland/Oostenrijk 1997. Biografie van Joseph Vilsmaier. Met o.a. Ben Becker, Heino Ferch, Ulrich Noethen, Heinrich Schafmeister en Max Tidof.

Begin jaren dertig schoot een Duits vocaal gezelschap naar internationale faam. De groep, The Comedian Harmonists, mengde Amerikaanse a capella en jazz met wat lokale folklore en humor. Toen het nazisme zijn nare kop opstak, kwam de groep in problemen, aangezien drie leden ervan joods waren. Met een spookachtig authentiek gevoel voor het tijdperk vertelt Comedian Harmonists hoe Harry (Noethen) de groep formeert, hoe de voormalige arme stakkers rijk en gevierd werden, en hoe het nazisme en naïviteit de ondergang brachten. Muziekwinkelmedewerkster Erna (Becker) zorgt voor wat romantiek backstage. De oorspronkelijke muziek van The Comedian Harmonists werd voor deze film prachtig digitaal opgepoetst. De acteurs, de Duitse crème de la crème, spelen passend ingehouden en afgetekend. Noethen valt het meest op; hij speelt momenteel Heinrich Himmler in het druk bezochte Der Untergang. Comedian Harmonists won zo'n beetje alle prijzen die Duitsland kent. De tragiek van de Harmonists valt natuurlijk in het niet bij de holocaust, maar weet zonder het bloed van bijvoorbeeld Saving Private Ryan een symbooltje te zijn voor de onherstelbare schade die de nazi's hebben aangericht.

op televisie
1 uitzending

Comedian Harmonists (1997) is deze week eenmaal op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Datum
Zender
Tijd
maandag 27 februari
ARTE
13:50 - 15:50

Reageer