William Klein: regie, scenario en productie.
Er zijn 8 films gevonden.

Le Messie

1999 | Documentaire, Muziek

Frankrijk 1999. Documentaire van William Klein. Met o.a. Daniel Edinger, Sebastian Gutierrez, Nicholas Savalas en Arjun Spinner.

The French

1985 | Documentaire, Sportfilm

Frankrijk 1985. Documentaire van William Klein. Met o.a. Björn Borg, Yannick Noah, Ivan Lendl, Jimmy Connors en Chris Evert.

Het tenniskampioenschap van Roland Garros wordt 'The French Open', of, afgekort 'The French' genoemd in het circuit van de toernooien om de wereldtitel. Deze film lijkt nogal lang voor diegenen die geen liefhebbers van deze sport zijn; de anderen spreken van een meesterwerk en wij houden ons bij de middenweg.

Le Couple témoin

1976 | Sciencefiction

Frankrijk​/​​Zwitserland 1976. Sciencefiction van William Klein. Met o.a. André Dussollier, Anémone, Georges Descrières, Eddie Constantine en Zouc.

Een jong echtpaar wordt vanwege zijn voorbeeldige gemiddeldheid uitgekozen om als proefpersonen te fungeren in een appartement in een nieuw te bouwen stad. Op alle aspecten van hun leven worden ze geobserveerd, getoetst en geregistreerd door psycho-sociologen en via de tv worden ze in de openbaarheid gebracht. Op den duur gaan ze zich steeds minder voorbeeldig gedragen, krijgen actiegroepen op hun dak en worden omdat ze niet nuttig meer zijn, aan hun anonieme lot overgelaten. Het scenario is [KA1]e[KA1]en (uitgebouwd) element uit een oorspronkelijk project van satire op een in [KA2]alle onderdelen gestandaardiseerde toekomstmaatschappij. Het blijkt op zich te mager om de aandacht vast te houden. Deze karikatuur van de massa-media is amusant en beklemmend (en nauwelijks overtrokken), maar trekt alle aandacht van de hoofdzaken weg.

Muhammad Ali - The Greatest

1974 | Documentaire, Sportfilm

Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1974. Documentaire van William Klein. Met o.a. Muhammad Ali, Sonny Liston, George Forman, Malcolm X en The Beatles.

Miami 1964. De zwarte Amerikaanse bokser Cassius Clay wint de wereldtitel in de categorie zwaargewichten. Dit was niet enkel een belangrijke datum voor de bokssport, maar vooral voor de bewustwording van de negers in Amerika. Clay daagt de blanke Amerikaanse gemeenschap openlijk uit. Hij verwerpt de slavennaam Cassius Clay. Als 'Black Muslim' wil hij voortaan Muhammad Ali genoemd worden. Wat later weigert hij onder de wapens te gaan, daar hij niet wil meevechten in de 'imperialistische oorlog der blanken'. Uit wraak wordt hem zijn wereldtitel ontnomen. Tien jaar later is de 'zwarte revolutie' een sisser. Ali wil zich er niet langer voor inzetten en trekt naar Zaïre waar hij hoopt een medestander te vinden in Mobutu Sese Seko. Een zeer persoonlijke kijk van de Amerikaans-Franse documentarist Klein op de vreemde wending die de loopbaan van Clay-Ali nam. Aan de hand van diens leven ontleedt Klein de evolutie in de situatie van het gekleurde deel van de Amerikanen. Enkel toeschouwers die er belangstelling voor hebben zullen de lange zit kunnen doormaken. Voor wie minder geduld heeft monteerde Klein een ingekorte versie van 120m. Hij schreef zelf het scenario en stond achter de camera, geassisteerd door Etienne Becker, Patrice Wyers en Richard Suzuki.

Eldridge Cleaver Black Panther

1969 | Biografie, Historische film, Documentaire

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1969. Biografie van William Klein.

Een opmerkelijk filmportret van Eldridge Cleaver, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de 'Zwarte Panters', een extremistische zwart-racistische beweging in de Verenigde Staten. Ze onderscheiden zich door hun fanatisme en terrorisme. Opwindend; de film laat zien hoe Cleavers manier van doen het produkt is van een verrotte maatschappij. Hij is een boeiende man, al pleegt hij misdaden waarvoor hij door de FBI wordt gezocht. In ieder geval een openbarend document over de hedendaagse Amerikaanse maatschappij.

Mister Freedom

1968 | Sciencefiction, Komedie

Frankrijk 1968. Sciencefiction van William Klein. Met o.a. John Abbey, Jean-Claude Drouot, Sami Frey, Serge Gainsbourg en Yves Montand.

Een anti-communistische Amerikaanse organisatie stuurt een agent naar Frankrijk om de natie politiek te hervormen. De pogingen mislukken en de agent komt met een tegenstander overeen het land in twee delen op te splitsen. Guerrilla's lokken hem door middel van een prostituée in de val en een oorlog breekt uit waarvan Mr. Freedom de enige overlevende zal zijn. Deze politieke satire werd in beeld gebracht als comic strip met inmiddels gedateerde op- en pop-art vondsten. De wijdlopige en niet al te spitse dialoog ondermijnt en vertraagt de visuele humor, maar de acteurs storten zich met overgave in de karikatuur.

Loin du Vietnam

1967 | Documentaire

Frankrijk 1967. Documentaire van Jean-Luc Godard, Joris Ivens, William Klein, Claude Lelouch en Alain Resnais.

Een 'protestfilm' van zeven wereldbekende cineasten tegen de Amerikaanse oorlog in Vietnam. Godards gemummel, vanachter een dure filmcamera, is feitelijk 't meest realistische: zó hadden de meeste intellectuelen wel uitvluchten, waarom ze niet mee konden doen.

Qui êtes-vous, Polly Magoo?

1966 |

Frankrijk 1966. William Klein. Met o.a. Dorothy McGowan, Sami Frey, Philippe Noiret, Jean Rochefort en Grayson Hall.

Een succesvolle mannequin, wordt onderwerp van een tv- documentaire, waarin zij als mythe wordt onttroond. Zij wordt bemind door een kroonprins en bedreigd door de koningin-moeder. Ze moet gezicht geven aan een nieuwe, futuristische modelijn. Fotograaf-documentarist Klein wil een satirisch portret geven van de hem welbekende modewereld, maar zoekt het in een stilering en in een effectbejag die even modieus en inhoudsloos zijn als het onderwerp dat hij wil aanpakken. De opzettelijk aangebrachte lelijkheid schiet zijn doel voorbij, zodat enige verademing alleen komt van Noiret en Rochefort als geslaagde karikaturen van tv-makers. Scenario van regisseur Klein. Camerawerk van Jean Boffety.