Mustapha Kateb: regie en cast.
Er zijn 6 films gevonden.

Ali au pays des mirages

1979 | Misdaad

Algerije 1979. Misdaad van Ahmed Rachedi. Met o.a. Larbi Zekkal, Djelloul Beghoura, Said Hilmi, Ahmed Senoussi en Mustapha Kateb.

De jonge immigrant Ali is kraanmachinist van beroep en bekijkt Frankrijk vanuit de hoogte met een verrekijker. Op een ochtend is hij er machteloos getuige van hoe in de verte een oude man een doodsstrijd voert. Door een bijzondere wending van de situatie wordt hij vervolgens beschuldigd van moord! Te bijzonder en daarom nauwelijks te geloven. Bovendien was het een zeer slecht idee het verhaal in Frankrijk te plaatsen en niet in de Algerijnse haven waar de produktie gedraaid is. De film verliest zo het laatste beetje geloofwaardigheid. Zeer somber en zeer zwart-wit. Het verhaal verloopt zo traag dat de film UNE SI LONGUE ABSENCE van Henri Colpi hiermee vergeleken een western lijkt! Slaapverwekkend vanwege de lengte.

Décembre

1973 | Oorlogsfilm

Algerije​/​​Frankrijk 1973. Oorlogsfilm van Mohammed Lakhar-Hamina. Met o.a. Michel Auclair, Geneviève Page, Ali Kouiret, Jacques François en Julien Guiomar.

Een Franse kolonel probeert een Algerijnse verzetsstrijder in 1960 te laten praten zonder gebruik te maken van de gebruikelijke martelpraktijken, waar alleen hij gewetensbezwaren over heeft. Hij neemt vijftien gegijzelden (onder wie een idealistisch familielid van de gevangene) en dreigt met het vuurpeleton om zo informatie los te krijgen. Tegen zijn bedoeling in worden ze echter werkelijk gedood. De opzet om het recente Algerijnse verleden geschikt te maken voor de internationale bioscoop verleidt de regisseur tot een misplaatst melodrama en visueel effectbejag die de interessante reconstructie overtuigingskracht ontnemen, zodat slechts enkele indringende authentieke momenten overblijven.

Al Ghoula

1972 | Oorlogsfilm, Drama

Algerije 1972. Oorlogsfilm van Mustapha Kateb. Met o.a. Allal El Mouhib, Larbi Sekkal en Latifa Kazdarli.

Groep saboteurs probeert een zelfstandig agrarisch bedrijf om zeep te helpen. Natuurlijk is er ook een moeizame liefdesgeschiedenis, die tot taak heeft (maar er niet helemaal in slaagt) leemten in het scenario op te vullen. Soms melodrama, dan weer propaganda. Slaapverwekkende karakterpsychologie. De als altijd mooie beelden van Rachid Merabtine zijn niet voldoende om anderhalf uur te vullen. Een opdrachtfilm waarin een poging is gedaan een stuk van Rouiched, die een van de hoofdrollen speelt, wat luchtigheid te geven. Kateb zou later gelukkig beter presteren.

L'opium et le bâton

1970 | Oorlogsfilm

Algerije 1970. Oorlogsfilm van Ahmed Rachedi. Met o.a. Mustapha Kateb, Mohamed Bachtarzi, Sid Ali Kouiret, Rouiched en Marie-José Nat.

Een Algerijnse arts verlaat de hoofdstad om zijn beroep in het rustige dorpje Thala in Kabylie uit te voeren. Die rust is echter maar schijn, want een eenheid van het bevrijdingsleger (FLN) houdt alles wat er gebeurt in het oog. Geleidelijk krijgt de kleine apolitieke burgerman in de gaten wat er aan de hand is en hij besluit met zijn geloofsgenoten mee te vechten. De hele film is rond dit thema opgebouwd in de vorm van een dagelijkse kroniek van het plaatselijke gemeenschapsleven. Hoewel hij bij gebrek aan tempo af en toe een beetje langdradig is, analyseert hij met een oplettende en scherpe geest het gedrag van elk personage afzonderlijk en verplaatst hij zich grondig in het dorpsgebeuren en de realiteit van die tijd. Fascinerende muziek en opzettelijk poëtisch camerawerk van Merabtine.

Hassan Terro

1968 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Komedie, Misdaad

Algerije 1968. Oorlogsfilm van Mohamed Lakhdar-Hamina. Met o.a. Keltoum, Rouiched, Larbi Sekkal, Mustapha Kateb en Mohamed Bachtarzi.

Of hoe gedurende de Algerijnse oorlog een kleurloze en onbeduidende burgerman ondanks zichzelf verzeild raakt in het revolutionaire strijdgewoel en zich met een reeks van heldendaden ontpopt tot de populaire terrorist Hassan Terro. Tweede film van deze regisseur, die weer, door de beperkte financiële middelen, moeite heeft greep te houden op zijn soms onsamenhangende film. Bovendien voltrekt zich de metamorfose van Sancho Panza in Robin Hood wel erg snel! Ondanks deze gebreken doet de film, met een goed gedoseerde afwisseling van komische en tragische scènes, erg levendig aan.

La nuit a peur du soleil

1965 | Oorlogsfilm, Historische film

Algerije 1965. Oorlogsfilm van Mustapha Badie. Met o.a. Mustapha Kateb, Tahar el Amiri, Agoumi en Yasmina.

Kennelijk de eerste echte tv-speelfilm van het onafhankelijke Algerije. Een omvangrijk fresco dat alle aspecten van de koloniale onrechtvaardigheid, de onderdrukking en het leed, belicht in vier hoofdstukken. De personages die bij de vrijheidsstrijd betrokken zijn, komen uit alle lagen van de maatschappij. De film bevat twee individuele benaderingen van het collectieve drama. Gezien de produktiedatum en het tijdstip van de onafhankelijkheid is het een opportunistisch werkje geworden met de beperkingen van een tv-produktie. De film eindigt dan ook met een veroordeling van de gevestigde orde die de Revolutie voor haar eigen doeleinden wil gebruiken. Keurig in elkaar gezet met een paar goede scènes, maar het geheel maakt toch een achterhaalde en te zwart-witte indruk. Uitsluitend geschikt voor binnenlands gebruik.