Gustav Waldau: cast.
Er zijn 42 films gevonden.

Der schweigende Engel

1954 | Drama

Duitsland 1954. Drama van Harald Reinl. Met o.a. Christine Kaufmann, Josefine Kipper, Robert Freitag, Gustav Waldau en Ingeborg Schöner.

De jonge Kaufmann die bij een val uit een boom haar tong verloren heeft, ontmoet balletlerares Kipper. Deze wil van het zwijgende meisje een danseresje maken. Er is een hoofdrol voor haar weggelegd als engel, maar dat wekt grote afgunst bij de andere bakvisjes. Kaufmann's broer Breuer is graficus, die vals geld maakt en zijn misdadige kompaan Wanka gebruikt het argeloze meisje voor de distributie van de nagebootste biljetten. Als een jaloers collegaatje van Kaufmann deze onoorbare praktijken ontdekt, zijn de poppen aan het dansen. Wegdroom-drama voor de uit de WO II-puin herrijzende schare, dat bijna een halve eeuw later nog even vormeloos is, als toen het uitkwam, voor hedendaagse begrippen een belachelijke moraal heeft en vol vals sentiment zit. Scenario van Maria von der Osten-Sacken en regisseur Reinl. Camerawerk van Walter Rimi.

Der keusche Adam

1950 | Drama, Komedie

Oostenrijk 1950. Drama van Karl Sztollar. Met o.a. Paul Löwinger, Gustav Waldau, Gretl Löwinger, Liesl Löwinger en Wolfgang Dörich.

Zeldzaam domme boerenklucht rondom een trouwlustige dochter van het Löwinger-theater, zonder enige filmische opzet in scène gezet. In de strijd om het minst grappige blijspel uit 1950 verdient deze film zonder twijfel de eerste prijs.

Fregola

1948 | Komedie, Mysterie, Muziek

Oostenrijk 1948. Komedie van Harald Röbbeling. Met o.a. Marika Rökk, Siegfried Breuer, Rudolf Prack, Gustav Waldau en Josef Meinrad.

Een revuedanseres die op zoek is naar de moordenaar van haar verloofde, komt in Parijs terecht door een verkeerd spoor te volgen. Zij heeft als detective geen succes, maar vindt wel een echtgenoot. Fantasieloze misdaadfilm, die te veel plaats inruimt voor de dansscènes. Eerste naoorlogse film van Rökk.

Singende Engel

1947 | Historische film, Muziek, Biografie

Oostenrijk 1947. Historische film van Gustav Ucicky. Met o.a. Gustav Waldau, Wilhelm Helm, Hans Holt, Käthe Dorsch en Richard Romanowsky.

De oude componist Franz Joseph Haydn vertelt in een raamvertelling aan de hofkapelmeester Salieri het verhaal van het kinderkoor 'Die Wiener Sängerknaben'. Hij vertelt over hun eerste leraar en de kleine Franz Schubert, die een van de eerste koorleden was. Wat muziek betreft een innemende film, verder helaas zeer gezapig en conventioneel gemaakt.

Der kleine Muck

1944 | Familiefilm, Fantasy

Duitsland 1944. Familiefilm van Franz Fiedler. Met o.a. Willi Puhlmann, Christa Berndl, Christian Fiedler, Elise Aulinger en Gustav Waldau.

Een opmerkelijke wat sentimentele verfilming van een sprookje van Wilhelm Hauff over het ganzenhoedstertje. Een prins en een prinses worden door een boze fee betoverd, maar ze worden tenslotte uit hun benarde positie bevrijd door het elfje Muck (Puhlmann), die de tot parels geworden tranen van het prinsesje naar het hof heeft gebracht. Scenario van Ruth Hoffmann naar het toneelstuk van Friedrich Forster. Camerawerk van Karl Attenberger.

Symphonie eines Lebens

1943 | Muziek

Duitsland 1943. Muziek van Hans Bertram. Met o.a. Harry Baur, Henny Porten, Gisela Uhlen, Harald Paulsen en Albert Florath.

Bij het luisteren naar zijn symfonie ziet een componist zijn leven aan zich voorbijtrekken. Een opvallende film, niet vrij van pathetiek, maar met schitterende fragmenten en een imposante rol van Baur. Toen Levenssymfonie in oktober 1943 in Nederland rouleerde, maakten bepaalde kringen er bezwaar tegen, dat de 'Franse jood' Baur de hoofdrol in een Duitse film speelde. In april 1943 was het overlijden van de acteur gemeld. Na de oorlog bleek zijn dood het gevolg van een 'verhoor' door de Gestapo. In verband met de gigantische produktiekosten verbood Goebbels, ondanks dat Baur er in optrad, de film niet, maar de regisseur mocht niet genoemd worden en hem werd verder werken onmogelijk gemaakt. Hij had namelijk geweten dat Baur een jood was, maar had dat voor iedereen verzwegen.

Späte Liebe

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Gustav Ucicky. Met o.a. Paula Wessely, Attila Hörbiger, Inge List, Fred Liewehr en Erik Frey.

Om de verpleging van haar zuster te kunnen bekostigen, huwt een jonge vrouw, een rijke fabrikant van wie ze niet houdt. De film had makkelijk een draak kunnen worden, maar de regie van Ucicky en vooral het spel van Wessely en H[KA3]orbiger bezweren dat gevaar. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Lache Bajazzo

1943 | Muziek

Duitsland 1943. Muziek van Leopold Hainisch. Met o.a. Paul Hörbiger, Claude Farell, Dagny Servaes, Beniamino Gigli en Gustav Waldau.

Een in de gevangenis belande kermisgast inspireert Ruggero Leoncavallo tot zijn opera Paljas. Het verhaal is min of meer op historische gegevens gebaseerd. Hörbiger maakt indruk als de oorspronkelijke Paljas en Gigli is vocaal perfect als de zanger die de operafiguur uitbeeldt.

Karneval der Liebe

1943 | Musical

Duitsland 1943. Musical van Paul Martin. Met o.a. Johannes Heesters, Dora Komar, Hans Moser, Dorit Kreysler en Axel von Ambesser.

De tenor Peter Hansen staat op het punt met een danseres (Kreysler) te trouwen, maar huwt op het laatste moment toch liever een zangeres van wie hij echter na vier weken weer gescheiden is. Het paar uit Immer nur du, Dora Komar en Johannes Heesters, opnieuw in een revuefilm vol liedjes die de status van 'evergreens' hebben bereikt, zoals 'Durch dich wird diese Welt erst schön' en 'Haben Sie schon mal im Dunkeln geküßt?'. De componist is ditmaal Michael Jary.

Der Unendliche Weg

1943 | Historische film

Duitsland 1943. Historische film van Hans Schweikart. Met o.a. Eugen Klöpfer, Hedwig Wangel, Friedrich Domin, Ernst Fritz Fürbringer en Eva Immermann.

De strijd van Friedrich List voor de economische eenheid van Duitsland in het begin van de 19e eeuw. List heeft een aantal jaren in Amerika doorgebracht en de film grijpt dat aan om de Duits-Amerikaanse samenwerking te verheerlijken. In 1943 (!) was de wens de vader van de gedachte.

Zwischen Himmel und Erde

1942 | Drama

Duitsland 1942. Drama van Harald Braun. Met o.a. Werner Krausz, Gisela Uhlen, Wolfgang Lukschy, Paul Henckels en Gustav Waldau.

Een vader zendt zijn lievelingszoon de dood in, nadat deze de familie-eer heeft bezoedeld. Een uitstekende rolbezetting waarin Krausz domineert. Opmerkelijk camarawerk.

Kleine Residenz

1942 | Komedie

Duitsland 1942. Komedie van Hans H. Zerlett. Met o.a. Johannes Riemann, Winnie Markus, Fritz Odemar, Gustav Waldau en Rudolf Vogel.

Een hertog (Odemar) schrijft een toneelstuk 'Der Eiserne Otto', waarin diens voorvader wordt verheerlijkt. Bij de opvoering blijkt dat het zodanig bewerkt is, dat de 'dappere soldaat' een enorme rokkenjager is geworden, hetgeen historisch overigens juister is. Deze ironiserende, cabaretachtige kostuum- film steunt vrijwel geheel op de dialogen, die geestig en flitsend zijn.

Geliebte Welt

1942 | Drama

Duitsland 1942. Drama van Emil Burri. Met o.a. Brigitte Horney, Willy Fritsch, Paul Dahlke, Mady Rahl en Gustav Waldau.

Een privé-secretaresse, die met haar baas is getrouwd, mist haar werk en voelt zich als echtgenote verwaarloosd. Weinig tempo, conventioneel gemaakt, maar Horney is een boeiende actrice en er is een mooie bijrol van Dahlke.

Geheimakte WB 1

1942 | Historische film

Duitsland 1942. Historische film van Herbert Selpin. Met o.a. Alexander Golling, Eva Immermann, Günther Lüders en Gustav Waldau.

Wilhelm Bauer construeert in het midden van de vorige eeuw de eerste Duitse onderzeeboot. Een langdradige nazi-propaganda-film met aan het slot enige actie.

Die Kellnerin Anna

1941 | Drama

Duitsland 1941. Drama van Peter Paul Brauer. Met o.a. Franziska Kinz, Otto Wernicke, Winnie Markus, Walter Janssen en Theodor Danegger.

Een serveerster heeft de man die haar zoon heeft geadopteerd, beloofd dat ze zich nooit als de moeder bekend zal maken. De film is met vaart en zonder de voor de hand liggende sentimentaliteit gemaakt. Opvallende bijrollen van Danegger, Datzig, Waldau en Olden.

Der Siebente Junge

1941 | Komedie

Duitsland 1941. Komedie van Alois Johannes Lippl. Met o.a. Heli Finkenzeller, Karl Schönböck, Dagny Servaes en Gustav Waldau.

Baron von Röckl en Handelsraad Krallinger zijn al jaren doodsvijanden. Het is dus niet te verwonderen dat de baron nogal ontstemd is wanneer zijn neef met de schoonzuster van Krallinger wil trouwen. Een biedemeier-verhaal dat in een eerdere versie uit 1926 ook al niet tot leven kwam.

Unser Fräulein Doktor

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Erich Engel en Erich Engels. Met o.a. Jenny Jugo, Albert Matterstock, Heinz Salfner, Hans Schwarz jr. en Hans Richter.

Juffrouw Hansen, een jonge lerares (Jugo), heeft het niet makkelijk. Haar mannelijke kollega's, met name de heer Klinger zien haar niet voor vol aan, omdat ze een vrouw is. Pas als Klinger een been breekt en juf Hansen zijn klas meer dan voortreffelijk weet op te vangen en voor te bereiden op het komende eindexamen, keert het tij. Ze heeft dan wel de harten van de leerlingen gestolen, wat Klinger jaloers maakt. Tijdens een schoolreisje wordt de strijdbijl echter begraven en bloeit er zelfs een romance op tussen de voormalige rivalen. Wederom heeft regisseur Engel met zijn favoriete hoofdrolspeelster Jugo een vermakelijke komedie met diepgang geproduceerd. Matterstock bewijst zich een gelijkwaardige tegenspeler, die de strijd aanbindt met Jugo middels heerlijke dialogen. Scenario van Fritz Schwiefert. Camerawerk van Massimo Terzano.

Falstaff in Wien

1940 | Komedie, Muziek, Historische film

Duitsland 1940. Komedie van Leopold Hainisch. Met o.a. Hans Nielsen, Wolf Albach-Retty, Lizzi Holzschuh, Gusti Wolf en Aribert Wäscher.

Deze film gaat over het ontstaan van de opera [KL]Die Lustigen Weiber Von Windsor[KLE] van Otto Nicolai. Hierbij laat Nocolai (Nielsen) zich door zijn Weense theaterdirekteur (W[KA3]ascher) tot de figuur van Falstaff inspireren. De opera werd een groot succes in Berlijn. De liefde, die Nocolai voelt voor de jonge Mizzi (Wolf), moet het helaas met minder respons doen: zij wijst hem af. Dan blijft alleen nog de muziek over. Een film met veel sfeer, waarin de componist Nicolai een sympathieke terughoudendheid door Nielsen wordt neergezet.

Ein Leben lang

1940 | Drama

Duitsland 1940. Drama van Gustav Ucicky. Met o.a. Paula Wessely, Maria Andergast, Joachim Gottschalk, Egon von Jordan en Gustav Waldau.

Een jonge diplomaat heeft een kind bij de dochter van een herbergier die dat echter voor hem verzwijgt. Wanneer hij jaren later zijn vrouw en kind verloren heeft brengt ze hem in contact met zijn zoon. Een grootse rol van Paula Wessely; Joachim Gottschalk doet nauwelijks voor haar onder. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Ein hoffnungsloser Fall

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Jenny Jugo, Hannes Stelzer, Karl Ludwig Diehl, Hans Richter en Heinz Salfner.

Weer is het het succesvolle duo Engel-Jugo dat garant staat voor een uitermate goed geslaagde, plezierige komedie. Jugo speelt zeer geloofwaardig de rol van een rijk, verwend meisje, dat slechts uit koppigheid tegenover haar vader medicijnen gaat studeren en verandert in een serieus meisje met verantwoordelijkheidsbesef. Ze moet ook nog kiezen tussen twee mannen, student Hans (Stelzer) en een professor (Diehl). Een film die het aanzien waard is en die ook vandaag nog goed amusement biedt. Scenario van Jochen Huth. Camerawerk van Fritz Arno Wagner.

Drei wunderschöne Tage

1939 | Drama

Duitsland 1939. Drama van Fritz Kirchhoff. Met o.a. Gustav Waldau, Hans Zesch-Ballot, Gina Falckenberg, Walter Janssen en Hans Richter.

Tijdens een drie dagen durend personeelsuitstapje blijkt dat niet iedereen zijn zorgen thuis heeft gelaten. Een omvangrijke rolbezetting en ook nog het Regensburger Domkoor zijn opgetrommeld om propaganda te maken voor het 'schoolreisje' dat zo goed is voor de handhaving, zo niet bevordering, van de goede geest in het bedrijf.

Pfingstorgel

1938 | Drama

Duitsland 1938. Drama van Franz Seitz. Met o.a. Maria Andergast, Hannes Stelzer, Gustav Waldau en Hilde Sessak.

Dat het dorp Rott met Pinksteren toch een nieuw kerkorgel heeft is niet te danken aan de boeren, die op hun geld blijven zitten, maar aan de tussenkomst van een groep kermisklanten die het dorp, ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan, aandoet. Landelijke geschiedenis met veel muziek en boerenfeesten.

Gastspiel im Paradies

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van Karl Hartl. Met o.a. Hilde Krahl, Albert Matterstock, Gustav Waldau, Oskar Sima en Georg Alexander.

Omdat ze een eind wil maken aan de spilzucht van haar vader (Alexander), neemt Ellen (Krahl) het alpenhotel Paradies zelf over. Ze regeert met ijzeren hand, tot ze verliefd wordt op Graaf Wetterstein (Matterstock), die voortdurend in financiële moeilijkheden zit. Hij brengt haar ertoe, niet alleen haar verstand, maar ook haar hart te laten spreken. Zij ondersteunt het toneelgezelschap financieel, zoals vroeger haar vader al deed. Na allerlei verwikkelingen volgt een happy end. Een heerlijke liefdeskomedie met een hoog tempo en met een ideale bezetting, tot in de kleinste rollen toe.

Frau Sixta

1938 | Drama

Duitsland 1938. Drama van Gustav Ucicky. Met o.a. Franziska Kinz, Ilse Werner, Gustav Fröhlich, Eduard Köck en Heidemarie Hatheyer.

Film naar de gelijknamige roman van de Zwiterse schrijver van streekromans, Ernst Zahn. De nog altijd attractieve weduwe Sixta (Kinz) woont alleen op een afgelegen boerderij. Haar leven krijgt weer perspectief als cavalerie-officier Markus (Fr[KA3]ohlich) haar pad kruist. Maar als dochter Otti (Werner) op bezoek komt, palmt ze Markus in. Mevrouw Sixta ziet van haar geliefde af ten behoeve van haar dochter. Een knappe heimatfilm in een schitterend landschap. Voor Ilse Werner was het de grote doorbraak, maar Franziska Kinz in de titelrol leverde de beste acteerprestatie.

Die kleine und die große Liebe

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van Josef von Báky en Ulrich Bettac. Met o.a. Jenny Jugo, Gustav Fröhlich, Rudi Godden, Walter Lieck en Maria Koppenhöfer.

Erika, stewardess (Jugo) bij Lufthansa, wordt verliefd op Prins Alexander (Fröhlich), die incognito reist. Ze brengt een paar heerlijke weken met hem door aan de Middellandse Zee, tot ze bij toeval ontdekt wie haar geliefde is. Teleurgesteld keert ze zich van hem af. Wanneer de affaire bekend wordt, probeert de koninklijke familie Erika zwart te maken, met als enig resultaat dat Alexander afstand doet van de troon en trouwt met zijn stewardess. Een prachtige film, die de vergelijking met de latere ROMAN HOLIDAY glansrijk kan doorstaan. Jenny Jugo overtuigt ook in serieuze scènes. De gelijkenis met de geschiedenis van de troonsafstand van Engelse koning Edward VIII vanwege zijn geliefde Wallis Simpson, werd de film noodlottig. Na WO II werd de film, onder druk van de Engelsen, verboden door de geallieerden. Nu is hij alweer lange tijd vrijgegeven.

Die Kronzeugin

1937 | Thriller

Duitsland 1937. Thriller van Georg Jacoby. Met o.a. Ivan Petrovich, Sybille Schmitz, Sabine Peters en Gustav Waldau.

Een componist wordt verdacht van moord op de man die zijn overleden vrouw chanteerde. Een spannende thriller met een mooie rol van Waldau.

Die Ganz grossen Torheiten

1937 | Drama

Duitsland​/​​Oostenrijk 1937. Drama van Carl Froelich. Met o.a. Paula Wessely, Hilde Wagener, Hedwig Bleibtreu, Gretl Theimer en Rudolf Forster.

Therese Brandl wordt verliefd op de leraar van de toneelschool, maar voor hem betekent ze aanvankelijk alleen maar een avontuurtje. Imposante rollen van Paula Wessely en Rudolf Forster in een dikwijls indrukwekkende film.

Der Schimmelkrieg in der Holledau

1937 | Drama

Duitsland 1937. Drama van Alois Johannes Lippl. Met o.a. Eduard Köck, Heli Finkenzeller, Richard Häussler, Kurt Meisel en Gustav Waldau.

De boeren van Haselbach en die van Banzingen zitten elkaar voortdurend in de haren over een geheimzinnige paardendiefstal die dertig jaar geleden heeft plaats gehad. De beide burgemeesters hopen dat het huwelijk van hun kinderen daaraan een einde maakt. De film komt niet los van het door de regisseur zelf geschreven volksstuk waarop hij is gebaseerd. Alles drijft op de dialogen; van enig tempo is dus geen sprake.

Du bist mein Glück

1936 | Muziek

Duitsland 1936. Muziek van Karl Heinz Martin. Met o.a. Benjamino Gigli, Isa Miranda, Gustav Waldau, Hubert von Meyerinck en Joe Stöckel.

Gigli is een Italiaanse gastarbeider in München die ontdekt wordt als operazanger, waarna hij er vandoor gaat met de vrouw van zijn zangleraar die voor deze misstap haar kind moet opofferen. Enfin, Gigli's zang maakt weer veel goed.

Winternachtstraum

1935 | Komedie, Muziek

Duitsland 1935. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Magda Schneider, Wolf Albach-Retty, Richard Romanowsky, Hans Moser en Theo Lingen.

Kassier Boeneke (Romanowsky) en klerk Prinz (Moser) willen hun collegaatje Hilde (Schneider) aan een man helpen. Gedrie[KA3]en gaan ze op vakantie in de bergen. Daar komt het tot de dolste verwikkelingen. Boeneke wordt van verduistering verdacht en Prinz van oplichting, een stel dieven (Meyerinck/Bj[KA3]ornson) pikt de aktentas van Boeneke en tenslotte duiken ook nog de directeur en de afdelingschef van de firma op. Maar het was de moeite waard: Hilde krijgt haar kerel (Albach-Retty). De sterren zijn niet Schneider en Albach-Retty, maar het komische trio Moser, Romanowsky en Lingen, die alle registers van hun kunnen opentrekken. Scenario van Ernst Marischka en camerawerk van Werner Brandes.

Sie und die Drei

1935 | Misdaad, Komedie

Duitsland 1935. Misdaad van Viktor Janson. Met o.a. Charlotte Susa, Hans Söhnker, Hilde Krüger, Harald Paulsen en Kurt Vespermann.

Misdaadkomedie over bedrijfsspionage. Vier hotelbedienden (Kr[KA3]uger, S[KA3]ohnker, Paulsen und Vespermann) weten een grootindustrieel (Waldau) en zijn dochter (Susa) uit handen te houden van een stel boeven (Steinbeck en Meyerinck). Krüger krijgt Söhnker en dat is dat. Een flauwe, nietszeggende film, niet leuk en niet spannend. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de Duitse tv hem enige jaren geleden uit het archief heeft gehaald en vertoond. Ook bekend als EINE NACHT IM PALAST-HOTEL.

Das Einmaleins der Liebe

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van Carl Hoffmann. Met o.a. Luise Ullrich, Paul Hörbiger, Lee Parry, Theo Lingen en Paul Henckels.

Alvorens te trouwen wil Sopie weten of haar toekomstige man wel over de nodige kwaliteiten beschikt. Ze observeert hem tijdens diens afscheid van het vrijgezellenleven en is dik tevreden! Alleraardigste komedie met een prima, door Ullrich en Hörbiger aangevoerd, ensemble en met pittige muziek van Theo Mackeben.

So endete eine Liebe

1934 | Drama

Oostenrijk 1934. Drama van Karl Hartl. Met o.a. Paula Wessely, Willi Forst, Gustaf Gründgens, Gustav Waldau en Maria Koppenhöfer.

Hoewel Hertog Franz von Modena haar grote liefde is, geeft Prinses Marie-Luise toch gehoor aan het 'verzoek' met Napoleon te trouwen. Een uitstekend geregisseerde film met geweldige rollen van Wessely, Forst en vooral Gründgens.

Liebe dumme Mama

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Luise Ullrich, Hermann Thimig, Leopoldine Konstantin, Gustav Waldau en Theo Lingen.

Lieve, domme mama (Konstantin) ziet er nog goed uit en is nog steeds zeer grillig. Ze denkt meer aan flirten en dansen dan aan de leiding van haar hotel. Het is dan ook geen wonder dat het met het bedrijf steeds slechter gaat. Dan komt haar dochter Hedy (Ullrich) van kostschool terug. Ze neemt de leiding van het hotel op energieke en onverstoorbare wijze van haar moeder over. Ze pakt haar moeder's aanbidder af en trouwt tenslotte met hem. Toch slaat mama ook een echtgenoot aan de haak. Van dit gegeven had een goede film gemaakt kunnen worden. Door het langdradige draaiboek en de hoofdrolspelers die niet overtuigend acteren, is het een slechte film geworden.

Klein Dorrit

1934 | Drama, Historische film

Duitsland 1934. Drama van Carl Lamac. Met o.a. Anny Ondra, Gustav Waldau, Hilde Hildebrand, Kurt Meisel en Mathias Wieman.

Deze verfilming van de roman [KL]Little Dorrit[KLE] van Charles Dickens kan mislukt genoemd worden. Regisseur Lamac heeft te veel vertrouwd op de lieftalligheid van zijn favoriete hoofdrolspeelster Ondra en heeft een suikerzoet verhaal van de vierdelige roman gemaakt. Het verhaal van de kleine Dorrit (Ondra), wier vader in de gevangenis zit en die ondanks alle moeilijkheden haar leven meester wordt, is al te zeer op de Tsjechische kunstenares afgestemd en verliest daardoor de charme van het literaire voorbeeld. Goede prestaties van Waldan als Dorrit's vader en Wiemann als haar verloofde.

Ihr größter Erfolg

1934 | Historische film, Muziek, Biografie

Duitsland 1934. Historische film van Johannes Meyer. Met o.a. Marta Eggerth, Aribert Mog, Leo Slezak, Gustav Waldau en Max Gülstorff.

Deze film is een vrije interpretatie van de opkomst van de Oostenrijkse actrice Therese Krones (1801-1830), gespeeld door Eggerth. Nadat de beroemde Ferdinand Raimund uit het volkstheater, gespeeld door Slezak, de weg naar het toneel voor haar ge[KA3]effend heeft, maakt ze snel carri[KA2]ere en wordt de lieveling van Wenen. Wanneer haar intieme vriend graaf Jaroff (Schoenhals) echter een bedrieger blijkt te zijn, die de bourgeoisie geld afhandig heeft gemaakt, keren de Weners zich van Therese af. Maar weer is het Raimund, die alles ten goede keert. Deze film staat of valt met de mooie muziek van Grothes, de komische kracht van Slezak en de prachtige stem van Marta Eggerths. Ook bekend als THERESE KRONES.

Einmal eine große Dame sein

1934 | Komedie, Muziek

Duitsland 1934. Komedie van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Käthe von Nagy, Wolf Albach-Retty, Gretl Theimer, Werner Fuetterer en Ida Wüst.

Von Nagy werkt bij een autodealer. Zij verkoopt een dure wagen, die ze zelf naar de klant moet brengen. Als ze ook nog een prachtige jurk krijgt besluit ze eenmaal in haar leven de grote dame te spelen. Ze rijdt met de wagen naar een hotel en neemt als `gravin` een kamer. Een jonge baron (Albach-Retty) wordt verliefd op haar. Haar bedrog komt uit, maar de liefde blijft. Een charmant blijspel, dat het helemaal moet hebben van de muziek van Doelle en de betoverende verschijning van K[KA3]athe von Nagy. Prachtig zijn ook Ida W[KA3]ust en Gustav Waldau als de ouders van de baron. Lamprecht maakte er tegelijkertijd een Franse versie van (UN JOUR VIENDRA), ook met Von Nagy in de hoofdrol.

Die Töchter Ihrer Exzellenz

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Reinhold Schünzel. Met o.a. Hansi Niese, Käthe von Nagy, Willy Fritsch, Hans Moser en Dagny Servaes.

Weduwe Niese heeft, behalve een sigarenwinkel, twee dochters, waarmee ze heel wat te stellen heeft. De oudste (Servaes) bedriegt haar saaie man (Moser), de jongste probeert dat te verhinderen en ze papt aan met een jongeman, waarvan ze denkt dat het de minnaar van haar zuster is. Dan verschijnt tante Virginia en de verwarring is kompleet. Alles komt natuurlijk weer goed. Voor de ernst in dit blijspel zorgt Moser als bedrogen echtgenoot. De gevierde Hansi Niese, een Weense volksactrice, heeft zich met deze rol onsterfelijk gemaakt, al heeft ze zelf de première van de film niet meer mogen beleven.

Abschiedswalzer

1934 | Biografie, Muziek

Duitsland 1934. Biografie van Géza von Bolváry. Met o.a. Wolfgang Liebeneiner, Hanna Waag, Richard Romanowsky, Sybille Schmitz en Hans Schlenck.

De opkomst van de Poolse componist Chopin (Liebeneier). Hij verlaat zijn geliefde (Waag) en trekt met zijn leraar (Romanowsky) naar Parijs, waar hij schrijfster George Sand (Schmitz) ontmoet. Als in 1830 in Warschau de opstand tegen de Russen uitbreekt wil Chopin aan de strijd deelnemen. Maar men weet hem ervan te overtuigen dat hij door zijn muziek meer kan betekenen voor zijn vaderland. De [KL]Etude van de Revolutie (Revolutions-Etude) wordt zijn doorbraak. Bolvary heeft deze muziekfilm voorzichtig en met een licht melancholieke ondertoon geregisseerd. Componist Melichar heeft met de bewerking van een Chopin-motief een wereldsucces geboekt: In mir klinkt ein Lied. De film is tot in de kleinste rollen uitstekend bezet.

Saison in Kairo

1933 | Komedie

Duitsland 1933. Komedie van Reinhold Schünzel. Met o.a. Renate Müller, Willy Fritsch en Gustav Waldau.

De zoon van een weduwe en de dochter van een weduwnaar trachten hun vader en moeder aan elkaar te koppelen maar worden zelf ook een paar. Vlotte regie van Schünzel en Müller en Fritsch in uitstekende vorm.

Ein Mann mit Herz

1932 | Muziek

Duitsland 1932. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Gustav Fröhlich, Gina Falckenberg, Erna Fentsch, Hans Schlenck en Beppo Benz.

Een bankbediende wordt verliefd op de dochter van zijn directeur zonder te weten wie zij is. Een goede filmoperette op muziek van Robert Stolz.

Der Falsche Ehemann

1931 | Komedie

Duitsland 1931. Komedie van Johannes Guter. Met o.a. Johannes Riemann, Maria Paudler, Gustav Waldau, Jessie Vihrog en Tibor von Halmay.

Peter is niet alleen fabrikant van slaappillen maar hij maakt ook altijd een slaperige indruk! Zijn tweelingbroer Paul is van een geheel ander kaliber. Wanneer die twee verwisseld worden zijn de turbulente gebeurtenissen niet van de lucht. Heel aardige komedie met een uitstekende rol van Riemann.