Erich Engel: regie.
Er zijn 31 films gevonden.

Geschwader Fledermaus

1958 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Oost Duitsland 1958. Oorlogsfilm van Erich Engel. Met o.a. Wolfgang Heinz, Günther Simon en Christine Laszar.

In de tijd dat Frankrijk een koloniale oorlog voerde in Vietnam, assisteerden Amerikaanse bevoorradingsschepen de Fransen uit financieel gewin, maar moeten daarvoor uiteindelijk een hoge prijs betalen.

Liebe ohne Illusion

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Erich Engel. Met o.a. Sonja Ziemann, Curd Jürgens, Heidemarie Hatheyer, Ernst Schröder en Leonard Steckel.

Deze film was toen hij uitkwam, een groot kassucces. Vele decennia na dato doet het verhaal belachelijk aan: J[KA3]urgens is een voormalig gevierd toneelspeler, die in WO II zijn arm verloor en nu de `kost` verdient met het ophalen van muntstukken uit speelautomaten; zijn vrouw Hatheyer is dokter in een ziekenhuis, die zo druk en gelukkig met haar carri[KA2]ere is, dat ze niet doorheeft wat een onbenullig baantje haar man heeft en hoe hij zich vernederd voelt. Haar jongere, aantrekkelijke zuster Ziemann, die grafische vormgeving studeert, trekt bij hen in en bekommert zich meer en meer om het huishouden, inclusief de in de schaduw levende J[KA3]urgens. Er ontluikt een romance tussen die twee en Ziemann wordt zwanger. Ze willen allemaal, hoewel ieder voor zich, de verantwoording op zich nemen: scheiden en zorgen voor het kind. Eigenlijk kon zoiets in het geheel niet volgens de toen geldende moraal, dus valt Ziemann schielings van de trap en krijgt een miskraam. Hoewel het verhaal idioot is (inclusief het slappe einde), is het gespeeld volgens de normen die bij een dergelijk vet melodrama horen; bovendien was het thema - overspel en echtscheiding - voor zijn tijdvak gewaagd. Dinah Nelken, Max Colpet en Paul Helwig bewerkten met grote toewijding het toneelstuk Ärztliches Geheimnis van Ladislaus Fodor tot scenario. Georg Bruckbauer stond achter de camera.

Konsul Strotthoff

1954 | Drama, Romantiek

Duitsland 1954. Drama van Erich Engel en Erich Engels. Met o.a. Willy Birgel, Inge Egger, Carl Wery, Erik Schuman en Margarete Haagen.

Deze film is de middelste van drie huilerige damesdrama's die de regisseur in dat jaar maakte. Een oudere hoogwaardigheidsbekleder in de hanzestad Hamburg heeft een oogje op een zangeresje, maar hij weet dat de jonge dirigent van het stadsorkest tot over zijn oren op haar verliefd is. Hij trekt zich niet zonder een zekere bitterheid terug. Engel trachtte een soort moeilijk te volgen levensfilosofie in dit pulp-produkt te vlechten. Kort daarna ging hij met pensioen en dat was geen verlies.

Der Mann meines Lebens

1954 | Drama, Komedie

Duitsland 1954. Drama van Erich Engel. Met o.a. Marianne Hoppe, René Deltgen, Karl Ludwig Diehl, Ina Halley en Otto Gebühr.

Marianne Hoppe's talent verprutst in een walglijk braaf melodramaatje over een verpleegster die een jeugdvriend, nu een beroemd violist, ontmoet. Vol plichtsbetrachting gaat eenieder daarna weer de eigen weg.

Pünktchen und Anton

1953 | Drama, Familiefilm

Oostenrijk​/​​Duitsland 1953. Drama van Thomas Engel en Erich Engel. Met o.a. Paul Klinger, Hertha Feiler, Heidemarie Hatheyer, Sabine Eggerth en Peter Feldt.

De pittige negen-jarige Eggerth krijgt niet de aandacht van haar onverschillige, steenrijke ouders die ze moet hebben. Ze is bevriend met de drie jaar oudere zachtaardige, maar arme Feldt met een ziekelijke moeder, die weduwe is. Om een behandeling van Hatheyer (Feldts moeder) in een herstellingsoord te betalen is geld nodig en Eggerth trekt er stiekem op uit als het donker is om zwavelstokken te verkopen. Dat komt uit en haar ouders zijn onthutst. Naar het gelijknamige kinderboek van Erich Kästner, waarvan het thema over sociale tegenstellingen gaat. In de film komen die niet helemaal uit de verf, maar hij is evenwel nog steeds heel aandoenlijk en onderhoudend. Behoorlijk spel.

Unter den tausend Laternen

1952 | Misdaad

Duitsland 1952. Misdaad van Erich Engel. Met o.a. Hanna Rucker, Michel Auclair, Gisela Trowe, René Deltgen en Inge Meysel.

Een aardige, vakkundige politiefilm over de moord op een componist wiens muziek in feite door een ander werd geschreven. Ook bekend als DIE STIMME DES ANDEREN.

Der fröhliche Weinberg

1952 | Drama, Komedie, Romantiek

Duitsland 1952. Drama van Erich Engel en Erich Engels. Met o.a. Gustav Knuth, Camilla Spira, Willy Reichert, Paul Henckels en Willy Millowitsch.

In een wijndorpje aan de Rijn ontstaan, door de liefde en de uitstekende wijn, allerlei misverstanden en verwikkelingen. Het zeer satirische volksstuk van Carl Zuckmayer is door regisseur Engel teruggegebracht tot een niet onaardige komedie. Het scenario is van Curt J. Braun. Het camerawerk is van Hans Schneeberger.

Kommen sie am Ersten

1951 | Drama

Duitsland 1951. Drama van Erich Engel. Met o.a. Hannelore Schroth, Günther Lüders, Käte Pontow, Inge Meysel en Ernst Lothar.

Een aardige kleine komedie van Erich Engel (niet te verwarren met Erich Engels) over een verkoopstertje dat haar baan bij een bijna failliete winkel niet wil verliezen en op pad gaat om de schulden te incasseren. Schlagers: 'Ausgerechnet Du' en 'Das Schicksal hat Ja gesagt'.

Der Biberpelz

1949 | Komedie

Oost Duitsland 1949. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Fita Benkhoff, Werner Hinz en Käthe Haak.

Een komedie over een vrouw die haar bescheiden inkomen als wasvrouw aanvult met diefstal. Gebaseerd op populair theaterstuk.

Affäre Blum

1948 |

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1948. Erich Engel en Erich Engels. Met o.a. Hans Christian Blech, Gisela Trowe, Maly Delschaft, Arno Paulsen en Blandine Ebinger.

In de UFA-studio's van de Berlijnse wijk Babelsberg begon de latere DDR-staatsfirma DEFA aan een serie hoogst interessante films, die in die jaren beter waren dan het gros dat uit West- Duitsland kwam. DIE MÖRDER SIND UNTER UNS en AFFÄRE BLUM zijn daar knappe voorbeelden van. Dr. Jakob Blum wordt omstreeks 1925 van moord beschuldigd en wegens het heersende antisemitisme staat zijn schuld bij voorbaat vast. Goed scenario van Robert A. Stemmle, prima acteurs zelfs in de bijfiguren, en soms schitterend camerawerk van Friedl Behn-Grund en Karl Plintzner. Een klassieke DEFA-produktie.

Fahrt ins Glück

1945 | Komedie, Romantiek

Duitsland 1945. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Hildegard Knef, Käthe Dorsch, Rudolf Foster, Gustav Knuth en Hedwig Wangel.

De eerste hoofdrol van Knef (in haar derde film), die in de winter van 1944-45 gedraaid werd bij de UFA in Berlijn en in de DDR in 1948 in roulatie kwam, nadat de Russen hem drie jaar lang hadden vastgehouden; in West-Duitsland ging de film pas in 1950 in premi[KA2]ere. Het betreft een komedie om de liefde, waarin Knef die opgegroeid is bij haar grootouders een man moet trouwen, waarvan ze niet houdt. Moeder, een kunstenaresse schiet te hulp en het loopt (toch) nog goed af. Eerder curieus dan een belangwekkend filmprodukt.

Man rede mir nicht von Liebe

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Erich Engel. Met o.a. Heidemarie Hatheyer, Mathias Wieman, Friedrich Domin en Hilde Sessak.

Een jonge schilderes raakt er na veel wederwaardigheden van overtuigd dat ze nog veel kan leren van de man die zowel haar leermeester als haar minnaar is. Vlot geregisseerd en uitstekend gespeeld door met name Hatheyer en Wieman.

Es lebe die Liebe!

1943 | Musical, Romantiek, Muziek

Duitsland 1943. Musical van Erich Engel en Erich Engels. Met o.a. Johannes Heesters, Lizzi Waldmüller, Hilde von Stolz, Angelo Ferrari en Hilde Seipp.

Een Duitse revue-ster ontdekt in Barcelona de ideale partner, maar wanneer zij een jaar later naar Berlijn komt herkent hij haar niet meer. In deze revuefilm had Heesters de temperamentvolle Waldm[KA3]uller naast zich. Het was [KA1]e[KA1]en van haar laatste films; in het laatste jaar van WO II kwam ze kort voor de afloop (op 8 april 1945) om het leven bij een bombardement op Wenen.

Altes Herz wird wieder Jung

1943 | Komedie

Duitsland 1943. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Emil Jannings, Maria Landrock, Viktor de Kowa, Will Dohm en Elisabeth Flickenschildt.

De directeur van een chocoladefabriek, Hoffmann (Jannings), maakt door het toeval kennis met zijn kleindochter Brigitte (Landrock), terwijl hij van haar bestaan geen weet had. Zij is de dochter van zijn inmiddels overleden, buitenechtelijke zoon, die hij nimmer erkend had. Hoewel er aanvankelijk een afstand tussen grootvader en kleindochter is, gaat de jonge Brigitte van haar opa houden en de oude heer bloeit helemaal op. De familie denkt er anders over: de oude Hoffmann is oude bok, die nog een groen blaadje lust en zich een jonge meid heeft aangeschaft. Hoewel het geld van Hoffmann is, vrezen zij het ergste voor hun erfenis. Neef Paul (Kowa) werkt in de fabriek van zijn oom en hij neemt Brigitte in dienst als zijn secretaresse. Hij wordt op haar verliefd en wordt zelfs jaloers op zijn oom. Op een feestelijke familiebijeenkomst onthult Hoffmann het geheim en kan de verloving gevierd worden. Deze familiefilm met een lach en een traan is de zwanenzang van de grote acteur Jannings (o.a. DER BLAUE ENGEL uit 1930) en we zien hem voor de laatste keer alle registers opentrekken van zijn artistieke kunnen. Scenario van Walter Wassermann en C.H. Diller. Camerawerk van Fritz Arno Wagner.

Sommerliebe

1942 | Romantiek

Duitsland 1942. Romantiek van Erich Engel. Met o.a. O.W. Fischer, Siegfried Breuer, Winnie Markus, Lotte Lang en Hedwig Bleibtreu.

Een jonge actrice en een jonge baron worden tijdens de zomervakantie verliefd op elkaar. Zij ziet echter tegen een huwelijk op, omdat dat het einde van haar carri[KA2]ere zou betekenen. Romantiek rond de eeuwwisseling in bijpassend kostuum en interieur; veel m[KA1]e[KA1]er valt er niet te beleven. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Unser Fräulein Doktor

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Erich Engel en Erich Engels. Met o.a. Jenny Jugo, Albert Matterstock, Heinz Salfner, Hans Schwarz jr. en Hans Richter.

Juffrouw Hansen, een jonge lerares (Jugo), heeft het niet makkelijk. Haar mannelijke kollega's, met name de heer Klinger zien haar niet voor vol aan, omdat ze een vrouw is. Pas als Klinger een been breekt en juf Hansen zijn klas meer dan voortreffelijk weet op te vangen en voor te bereiden op het komende eindexamen, keert het tij. Ze heeft dan wel de harten van de leerlingen gestolen, wat Klinger jaloers maakt. Tijdens een schoolreisje wordt de strijdbijl echter begraven en bloeit er zelfs een romance op tussen de voormalige rivalen. Wederom heeft regisseur Engel met zijn favoriete hoofdrolspeelster Jugo een vermakelijke komedie met diepgang geproduceerd. Matterstock bewijst zich een gelijkwaardige tegenspeler, die de strijd aanbindt met Jugo middels heerlijke dialogen. Scenario van Fritz Schwiefert. Camerawerk van Massimo Terzano.

Nanette

1939 | Komedie, Romantiek

Duitsland 1939. Komedie van Erich Engel en Erich Engels. Met o.a. Jenny Jugo, Hans Söhnker, Albrecht Schoenhals, Hans Schwarz jr. en Siegfried Breuer.

De succesvolle schrijver Alexander (S[KA3]ohnker) doet zich voor als arme dichter om succes te hebben bij Nanette (Jugo) op wie hij ontzettend verliefd is. Wanneer Nanette erachter komt, is ze diep teleurgesteld. Het lukt Alexander door middel van een trucje echter toch om haar van zijn liefde te overtuigen. Een aardige komedie met veel leuke vondsten, door regisseur Engel geënsceneerd. Jugo, zijn oude vertrouwde hoofdrolspeelster, is weer geweldig. Helaas is Söhnker geen gelijkwaardige partner. Hij speelt, zoals altijd, alleen zichzelf, de onverschrokken minnaar. Ook Schoenhals als zijn rivaal is in het gunstigste geval een middelmatige acteur. Desondanks een tamelijk goede komedie. Scenario van Jochen Huth. Camerawerk van Reimar Kuntze.

Hotel Sacher

1939 |

Duitsland 1939. Erich Engel. Met o.a. Sybille Schmitz, Willy Birgel, Wolf Albach-Retty, Hedwig Bleibtreu en Herbert Hübner.

Sybille Schmitz is vlak voor WO I een Russische spionne die een Weense ambtenaar corrumpeert. Een overdaad aan Weense sfeer.

Ein hoffnungsloser Fall

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Jenny Jugo, Hannes Stelzer, Karl Ludwig Diehl, Hans Richter en Heinz Salfner.

Weer is het het succesvolle duo Engel-Jugo dat garant staat voor een uitermate goed geslaagde, plezierige komedie. Jugo speelt zeer geloofwaardig de rol van een rijk, verwend meisje, dat slechts uit koppigheid tegenover haar vader medicijnen gaat studeren en verandert in een serieus meisje met verantwoordelijkheidsbesef. Ze moet ook nog kiezen tussen twee mannen, student Hans (Stelzer) en een professor (Diehl). Een film die het aanzien waard is en die ook vandaag nog goed amusement biedt. Scenario van Jochen Huth. Camerawerk van Fritz Arno Wagner.

Der Weg zu Isabel

1939 | Drama

Duitsland 1939. Drama van Erich Engel. Met o.a. Hilde Krahl, Ewald Balser, Maria Koppenhöfer en Hubert von Meyerinck.

Isabel, zangeres in Marseille, is volgens een advocaat de dochter van een Duitse grootgrondbezitter. Ze gaat met hem mee naar Duitsland. Daar worden ze verliefd op elkaar. Gelukkig heeft de advocaat zich vergist: ze blijken geen familie te zijn. Zowel de regie als de acteurs, vooral Krahl en Balser, zorgen voor veel sfeer.

Der Maulkorb

1938 |

Duitsland 1938. Erich Engel en Erich Engels. Met o.a. Ralph Arthur Roberts, Hilde Weissner, Will Quadflieg, Paul Henckels en Theodor Loos.

Een aardige satire naar een roman van Heinrich Spoerl over iemand die het standbeeld van een staatshoofd van een muilkorf heeft voorzien, wegens diens wet tegen de vrijheid van meningsuiting. De officier van justitie die de zaak moet onderzoeken, blijkt deze gruweldaad zelf gepleegd te hebben. Een klein wonder dat dit gegeven van DER ZERBROCHENE KRUG anno 1938 verfilmd kon worden. Een nieuwe versie in 1958.

Gefährliches Spiel

1937 | Komedie

Duitsland 1937. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Jenny Jugo, Harry Liedtke, Karl Martell, Theo Lingen en Otto Treßler.

De fantastische samenwerking tussen regisseur Erich Engel en zijn hoofdrolspeelster Jenny Jugo (samen maakten ze elf films) is ook hier aan af te zien. De jonge Rosy (Jugo) en haar vader (Liedtke) zijn plotseling arm geworden. Ze doen voor elkaar net of er niets gebeurd is. Ze gaan stiekem werken - Rosy in een fabriek en vader als kelner. De hardvochtige grootvader (Tre[KL29]ler) weigert hen te helpen. Dankzij een verliefde, rijke jongeman (Martell) komt alles toch nog op zijn pootjes terecht. Jenny Jugo bewijst hier dat ze ook in serieuze en dramatische scènes het publiek kan overtuigen. Een goede film, die na meer dan een halve eeuw nog weinig van zijn glans verloren heeft.

Mädchenjahre einer Königin

1936 | Historische film

Duitsland 1936. Historische film van Erich Engel. Met o.a. Jenny Jugo, Otto Tressler, Renée Stobrawa, Paul Henckels en Herbert Hübner.

Een van die aardige Jenny Jugo-komedies van Erich Engel uit de jaren 1930-1940. De jonge koningin Victoria van Engeland ontmoet de Duitse prins Albert en vindt in hem haar toekomstige gemaal. Scenarioschrijver Ernst Marischka filmde dit verhaal zelf zo'n twintig jaar later opnieuw in kleur.

Ein Hochzeitstraum

1936 | Komedie

Duitsland 1936. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Ida Wüst, Inge List, Ferdinand Marian en Heinz Salfner.

Vera is verliefd op een chauffeur, maar haar moeder, de weduwe Polenska, wil haar aan Prins Narischkin koppelen. Wanneer de Prins slechts diens kamerdienaar blijkt te zijn en de chauffeur de echte Prins is er geen vuiltje meer aan de lucht! Dit aardige blijspel is vlot geregisseerd en geacteerd en wordt ondersteund door de muziek van Kreuder.

Die Nacht mit dem Kaiser

1936 | Romantiek

Duitsland 1936. Romantiek van Erich Engel. Met o.a. Jenny Jugo, Friedrich Benfer, Richard Romanowsky en Hans Zesch-Ballot.

Napoleon, die gewend is op alle fronten te overwinnen, lijdt een nederlaag tegenover een actrice die haar vriend komt bevrijden. Een amusante film met Jenny Jugo.

Pygmalion

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Jenny Jugo, Gustaf Gründgens, Eugen Klöpfer, Anton Edthofer en Käthe Haack.

Het bekende toneelstuk van G. B. Shaw over taalprofessor Higgins die Liza Doolittle haar vervelende dialect afleert. Ludwig Berger verfilmde twee jaar later in Nederland ook een PYGMALION-versie.

Nur ein Komödiant

1935 | Drama

Oostenrijk 1935. Drama van Erich Engel. Met o.a. Rudolf Forster, Paul Wegener, Hans Moser, Christl Mardayn en Hilde von Stolz.

Een acteur die de dubbelganger is van een hertog neemt diens plaats in als de staatszaken een verkeerde wending nemen, maar moet dat met de dood bekopen. Een echte acteursfilm met schitterende rollen van Rudolf Forster en Paul Wegener.

Hohe Schule

1934 | Komedie

Duitsland​/​​Oostenrijk 1934. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Rudolf Forster, Angela Salloker, Camilla Gerzhofer en Hans Homma.

Vlak voordat Angela Salloker de huwelijksboot in zal stappen, komt zij te weten dat haar aanstaande man vermoedelijk de moordenaar van haar broer is.

Inge und die Millionen

1933 | Thriller

Duitsland 1933. Thriller van Erich Engel. Met o.a. Brigitte Helm, Willy Eichberger, Paul Wegener en Otto Walburg.

Een deviezensmokkelaarster besluit schoon schip te maken en geeft haar opdrachtgever bij de politie aan. Een goed gemaakte thriller.

Fünf von der Jazzband

1932 | Komedie, Muziek

Duitsland 1932. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Jenny Jugo, Rolf von Goth, Karl Stepanek, Fritz Klippel en Günther Vogdt.

Per ongeluk wordt Jessie (Jenny Jugo) mee aangenomen met een viermans-jazzbandje. Zij kan geen noot lezen, maar de vier heren zijn sm[KA2]o[KA2]or op haar. Erich Engel (niet te verwarren met Erich Engels) raakte beroemd met zijn Jenny Jugo-komedies.

Wer nimmt die Liebe ernst?

1931 | Musical

Duitsland 1931. Musical van Erich Engel. Met o.a. Jenny Jugo, Max Hansen, Willi Schur, Otto Wallburg en Hedwig Wangel.

Een alleraardigste Jugo-komedie over een voor de politie vluchtende hondendief die bij Jugo onderdak vindt, waarna zij een schoonheidswedstrijd wint.