Dries Wieme: cast.
Er zijn 11 films gevonden.

Le Pénitent

1990 | Drama

Frankrijk​/​​België 1990. Drama van Jean-Pierre Bastid. Met o.a. Maxime Leroux, Maurice Barrier, Martine Jonckheere, Benoît Girard en Doris Van Caneghem.

Het schrijnende verhaal van een gehoorzame boerenzoon, die priester had willen worden maar op vaders advies trouwt met de dochter van de naburige landbouwer. Zijn frigide vrouw wil haar huwelijksplicht niet vervullen en hij zoekt troost bij een aardig dorpskapsterje. Vol wroeging gaat hij biechten. Bah. Gesitueerd in België omstreeks 1935.

Le Calcul

1989 | Komedie

België 1989. Komedie van Jean-Louis Colmant. Met o.a. Bernard Faure, Annette Broodkom, Roland Ravez, Jacques Hofman en Véronique Saumet.

Een bewerking van het stuk van Jeanine Worms. Een meedogenloze satire op zowel allerlei bureaucratische gewoonten als op de relatie van mens tot mens tussen een onbelangrijke werknemer en zijn grote baas. Een boertige klucht die ook het absurde van een Ionesco benadert. Een zeer smakeloze regie. Dat deze tv-film het bekijken nog wel waard is, komt door de goede teksten en het homerische acteerwerk van Bernard Faure.

Tot nut van 't algemeen

1988 | Drama

België 1988. Drama van Lode Verstraete en Raf Verpooten. Met o.a. Dries Wieme, Ugo Prinsen, Denise de Weerdt, Walter Claessens en Polly Geerts.

Een man heeft in zijn achtertuin een enorm kunstwerk van oud ijzer gemaakt. Zijn zoon vindt dat hij het moet afbreken en verhuizen. Vooral omdat de gemeente waarvoor hij werkt, het stuk grond voor iets anders wil gebruiken. De autoriteiten besluiten eindelijk het bouwwerk met geweld af te breken. De man verzet zich, maar krijgt alleen steun van zijn kleindochter, die echter bij een botsing met de politie om het leven komt. Naar een toneelstuk van Walter van den Broeck.

Geschiedenis mijner jeugd

1988 | Biografie, Drama

België 1988. Biografie van Vincent Rouffaer. Met o.a. Ludo Busschots, Jo De Meyere, Emmy Leemans, Jeaninne Schevernels en Dries Wieme.

Dokudrama naar het gelijknamige boek van de Vlaamse schrijver Hendrik Conscience, die als gevierd auteur van De leeuw van Vlaanderen in 184O van koning Leopold I de opdracht krijgt de geschiedenis van België 'in het Vlaams' te schrijven. De geschiedenis van het toen nog jonge koninkrijk loopt parallel met het verhaal van zijn jeugd. Sober maar indrukwekkend relaas.

De dwaling

1987 | Misdaad, Drama

België 1987. Misdaad van Vincent Rouffaer. Met o.a. Mike Verdrengh, Luk De Konink, Machteld Ramoudt, Dries Wieme en Frans Van de Aa.

Na de mislukte kidnapping van het kind van de dochter van een bekend brouwerijdirecteur rommelt de recherche in het privéleven van de brouwersfamilie. De opgepakte ontvoerder onthult de ware toedracht van de zaak en met de waarheid wordt gemanipuleerd.

Lente

1983 | Drama, Komedie

België 1983. Drama van Dré Poppe. Met o.a. Chris Thijs, Jo De Meyere, Blanka Heirman, Dries Wieme en Walter Cornelis.

Rond 1900 ligt in een Vlaams dorpje een oude tante op sterven. Zij wil per se het jonge nichtje nog eens weerzien dat met haar ouders van het platteland vertrok naar Parijs. Het meisje keert naar Vlaanderen terug omdat zij allicht erfgename wordt maar tijdens haar verblijf ontwricht zij het leven van de boerenfamilie op een verschrikkelijke manier. Beslist de gaafste televisiefilm van Poppe, naar het boek van Cyriel Buysse.

Daar is een mens verdronken

1983 | Oorlogsfilm, Drama

België 1983. Oorlogsfilm van Dré Poppe. Met o.a. Hugo Van Den Berghe, Chris Boni, Dries Wieme, Els Olaerts en Horst Mentzel.

In 1914 wordt het leven in een Vlaams dorpje verstoord door WO I. Twee werelden, plat materialisme en idealisme zonder berekening, staan tegenover elkaar. Dorpsonderwijzer Wieme wordt om zijn Vlaamsgezindheid van zin brood beroofd en sterft als uitgestotene in eenzaamheid en armoede. Van den Berghe, als herbergier en zwarthandelaar, die van de nood van zijn medemensen misbruik maakt om rijk te worden, verliest zijn vermogen aan zwendelzaak en pleegt zelfmoord. Schitterende bewerking van het gelijknamige boek van Ernest Claes door scenarist Pierre Platteau.

Het koperen schip

1982 | Avonturenfilm, Drama

België 1982. Avonturenfilm van Peter Simons. Met o.a. Janine Bischops, Dries Wieme, Johan Van Assche, Romain De Coninck en Ugo Prinsen.

Een kleine bergingsfirma, geleid door Wieme, krijgt de opdracht om het wrak van een Engels blokkadeschip uit WO I te lichten. Wieme hoopt er enorme hoeveelheden koper aan over te houden, wat niet lukt. Hij komt bij de onderneming ook om. Knappe vertolking van Wieme.

De Proefkonijnen

1979 | Drama

België​/​​Nederland 1979. Drama van Guido Henderickx. Met o.a. Jan Decleir, Peter Faber, Chris Lomme, Dries Wieme en Filip van Luchenen.

In een chemische fabriek raken arbeiders besmet met het uiterst giftige dioxine. Een aardige rol van Decleir, hoewel het arbeiders drama wat al te ingehouden en te droog werd geregisseerd. Er zitten grove onwaarschijnlijkheden in (de kranten zwijgen de zaak opzettelijk dood) die de film zwak maken.

De ordonnans

1962 | Komedie, Historische film

België 1962. Komedie van Charles Frank. Met o.a. Bobbejaan Schoepen, Denise de Weerdt, Eve Eden, Yvonne Lex en Roger Coorens.

Bobbejaan wordt met een tijdmachine teruggestuurd naar 1801, wordt ordonnans van Napoleon en belandt na een romantisch avontuur met de mooie Eden bijna onder de guillotine. Een Vlaamse klucht die typisch is voor zijn tijd. Er is ook een Engels nagesynchroniseerde versie met als titel AT THE DROP OF A HEAD. De film kwam moeizaam tot stand door financiële problemen en een regisseurswisseling. De Engelsman Frank verving de Amerikaan Bill Edwards. Ook bekend als CAFE ZONDER BIER en AT THE DROP OF A HEAD.

Boevenprinses

1956 | Komedie

België 1956. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Denise De Weerdt, Jef Cassiers, Cois Cassiers, Jos Gevers en Alex Willequet.

Dolle klucht met De Weerdt in de titelrol als handige fotografe voor een weekblad en met komisch duo Cassiers (De Woodpeckers) als haar collega's. Boeven zorgen voor wat opwinding, maar met de hulp van 's Jongers als agent van de geheime politie wordt alles gladgestreken. Een typisch Kiel- produkt en in die tijd een groot Woodpeckers-succes maar nu nog nauwelijks te pruimen.