Hans-Otto Borgmann: regie en muziek.
Er zijn 24 films gevonden.

Man müßte nochmal zwanzig sein

1958 | Komedie

Oostenrijk 1958. Komedie van Hans Quest. Met o.a. Ewald Balser, Johanna Matz, Karlheinz Böhm, Susi Nicoletti en Erik Frey.

Remake in de vorm van een grove, platte klucht van de film ALTES HERZ WIEDER JUNG van Erich Engel uit 1943 met Emil Jannings in de hoofdrol. Friedrich Hoffmann (Balser) is zeventig jaar, een welgesteld mens (hij heeft een chocoladefabriek) en hoort tot zijn grote verrassing dat hij een kleindochter heeft van twintig, die Susanne Menzel (Matz) heet. Om haar beter te leren kennen vraagt hij hulp aan zijn neef Dr. Paul Degenhard (Böhm), maar van de weeromstuit verliest hij het papiertje, waarop haar naam en adres gekrabbeld staan. Zonder het te beseffen neemt hij haar als scecretaresse in dienst, waarop de misverstanden niet van de lucht zijn: de hebzuchtige erven menen dat Friedrich Hoffmann een maîtresse heeft, maar op een familiefeest komt alles weer op zijn pootjes terecht. Het scenario is van C.H. Diller en Kurt Nachman naar een idee van Charlotte Diller, die ook meegeschreven had aan het scenario van de film uit 1943. Het camerawerk is van Günther Anders.

Von der Liebe besiegt

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Luis Trenker. Met o.a. Luis Trenker, Marianne Hold, Wolfgang Preiss, Fritz Tillmann en Robert Freitag.

Een ingenieur, die zich na het instorten van een door hem ontworpen brug gedeprimeerd in de bergen terugtrekt, zal daar de ware liefde en nieuwe levenslust vinden. Dit typisch Duitse Heimatdrama is uitsluitend aardig voor de liefhebbers van het genre. Het scenario is van Kurt Heuser. Het camerawerk is van Ernst W. Kalinke.

Die Stärkere

1953 | Drama

Duitsland 1953. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Hans Söhnker, Gertrud Kückelmann, Antje Weisgerber, Harald Juhnke en Tilly Lauenstein.

Dramatische driehoeksverhouding: een architect, wiens vrouw na een ongeluk aan beide benen verlamd is, voelt zich aangetrokken tot een vrouwelijke collega, die stukken jonger is dan hij. Aan het eind - zo hoort het toch? - komt de moraal. De over het algemeen overtuigende spelers gaan helaas ten onder in al het sentimentele pathos, zodat ze op het laatst puur belachelijk worden. Scenario van Walther von Hollander naar een roman van Christa Linden. Camerawerk van Igor Oberberg.

Neigungsehe

1944 | Komedie

Duitsland 1944. Komedie van Hans-Otto Borgmann. Met o.a. Henny Porten, Käthe Dyckhoff, Grethe Weiser, Gustav Fröhlich en Albert Hehn.

Het vervolg op FAMILIE BUCHHOLZ: nadat Wilhelmine haar dochter Emmi een 'fatsoenlijke' man heeft bezorgd probeert ze nu hetzelfde voor de oudste, Betti, te bereiken, maar die is nota bene verliefd op een kunstschilder.

Familie Buchholz

1944 | Komedie

Duitsland 1944. Komedie van Hans-Otto Borgmann. Met o.a. Henny Porten, Grethe Weiser, Gustav Fröhlich, Elisabeth Flickenschildt en Jakob Tiedtke.

Om haar beide dochters aan een man te helpen stelt Wilhelmine Buchholz, de schrijvende echtgenote van een fabrikant, zelfs de voltooiing van haar roman uit. Het warmbloedige portret van een familie in het Berlijn van 1880. Zie ook: NEIGUNGSEHE.

Du gehörst zu mir

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Willy Birgel, Lotte Koch, Viktor Staal, Margarete Schön en Leo Peukert.

Een chirurg redt het leven van zijn vrouw die er met zijn assistent vandoor wilde gaan. Als zij eenmaal is genezen, blijft zij bij hem. De driehoeksverhouding werd de basis van een saaie film.

Diesel

1942 | Biografie

Duitsland 1942. Biografie van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Willy Birgel, Paul Wegener, Hilde Weissner, Erich Ponto en Arthur Schröder.

De film, die handelt over de moeizame weg die Rudolf Diesel moet gaan voordat 'zijn' motor voor de eerste keer loopt, is gebaseerd op een door zijn zoon Eugen geschreven biografie. Ongelijk van constructie, maar vooral boeiend in de fragmenten waarin de motor 'acteert'.

Der Große Schatten

1942 | Drama

Duitsland 1942. Drama van Met o.a. Heinrich George, Heidemarie Hatheyer, Will Quadflieg, Marina von Dittmar en Ernst Schröder.

Een acteur tracht tijdens een toneelvoorstelling de collega te wurgen die zijn dochter heeft verleid. Deze volledig door George beheerste film is als zodanig beslist boeiend.

Unser Fräulein Doktor

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Erich Engel en Erich Engels. Met o.a. Jenny Jugo, Albert Matterstock, Heinz Salfner, Hans Schwarz jr. en Hans Richter.

Juffrouw Hansen, een jonge lerares (Jugo), heeft het niet makkelijk. Haar mannelijke kollega's, met name de heer Klinger zien haar niet voor vol aan, omdat ze een vrouw is. Pas als Klinger een been breekt en juf Hansen zijn klas meer dan voortreffelijk weet op te vangen en voor te bereiden op het komende eindexamen, keert het tij. Ze heeft dan wel de harten van de leerlingen gestolen, wat Klinger jaloers maakt. Tijdens een schoolreisje wordt de strijdbijl echter begraven en bloeit er zelfs een romance op tussen de voormalige rivalen. Wederom heeft regisseur Engel met zijn favoriete hoofdrolspeelster Jugo een vermakelijke komedie met diepgang geproduceerd. Matterstock bewijst zich een gelijkwaardige tegenspeler, die de strijd aanbindt met Jugo middels heerlijke dialogen. Scenario van Fritz Schwiefert. Camerawerk van Massimo Terzano.

Ein hoffnungsloser Fall

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Jenny Jugo, Hannes Stelzer, Karl Ludwig Diehl, Hans Richter en Heinz Salfner.

Weer is het het succesvolle duo Engel-Jugo dat garant staat voor een uitermate goed geslaagde, plezierige komedie. Jugo speelt zeer geloofwaardig de rol van een rijk, verwend meisje, dat slechts uit koppigheid tegenover haar vader medicijnen gaat studeren en verandert in een serieus meisje met verantwoordelijkheidsbesef. Ze moet ook nog kiezen tussen twee mannen, student Hans (Stelzer) en een professor (Diehl). Een film die het aanzien waard is en die ook vandaag nog goed amusement biedt. Scenario van Jochen Huth. Camerawerk van Fritz Arno Wagner.

Die Reise nach Tilsit

1939 | Drama

Duitsland 1939. Drama van Veit Harlan. Met o.a. Frits van Dongen, Kristina Söderbaum, Anna Dammann, Wolfgang Kieling en Joachim Pfaff.

Endrik Settegast wil zijn vrouw Elske vermoorden, vanwege zijn verhouding met de Poolse Madlyn. Sfeervolle verfilming van Hermann Sudermanns roman, die ook de stof leverde voor SUNRISE van F.W. Murnau. De laatste Duitse film van de Nederlandse acteur Frits van Dongen, die als Philip Dorn in 1940 z'n Amerikaanse debuut maakte.

Verwehte Spuren

1938 | Drama

Duitsland 1938. Drama van Veit Harlan. Met o.a. Kristina Söderbaum, Frits van Dongen, Friedrich Kayssler en Paul Dahlke.

Een moeder en een dochter bezoeken de Wereldtentoonstelling in Parijs. De moeder verdwijnt spoorloos en men tracht de dochter ervan te overtuigen dat ze alléén naar de Franse hoofdstad is gekomen. Een boeiende verfilming van het hoorspel van Hans Rothe, gebaseerd op dezelfde waargebeurde geschiedenis als SO LONG AT THE FAIR.

Tango Notturno

1937 | Musical

Duitsland 1937. Musical van Fritz Kirchhoff. Met o.a. Pola Negri, Albrecht Schoenhals, Elisabeth Flickenschildt, Victor Schamoni en Lina Carstens.

Schlagers: 'Tango Notturno' en 'Kommt das Glück nicht heut' dan kommt es morgen'. Een componist zoekt zijn weggelopen vrouw en wordt ervan verdacht haar vermoord te hebben. Onbenullig.

Die Nacht mit dem Kaiser

1936 | Romantiek

Duitsland 1936. Romantiek van Erich Engel. Met o.a. Jenny Jugo, Friedrich Benfer, Richard Romanowsky en Hans Zesch-Ballot.

Napoleon, die gewend is op alle fronten te overwinnen, lijdt een nederlaag tegenover een actrice die haar vriend komt bevrijden. Een amusante film met Jenny Jugo.

Liebeslied

1935 | Muziek

Duitsland 1935. Muziek van Fritz Peter Buch en Herbert B. Fredersdorf. Met o.a. Alessandro Ziliani, Carola Höhn, Fita Benkhoff en Rudolf Platte.

Een beroemde tenor vindt bij een onbekende zangeres het geluk. Deze zangersfilm volgens het gebruikelijke model is wel aardig voor de belcanto-liefhebbers die zich nog kunnen herinneren dat Ziliani in 1930 bij de Italiaanse Opera in Nederland optrad.

Ein Mann will nach Deutschland

1934 | Avonturenfilm

Duitsland 1934. Avonturenfilm van Paul Wegener. Met o.a. Karl Ludwig Diehl, Brigitte Horney, Hermann Speelmans, Siegfried Schürenberg en Ernst Rotmund.

Bij het uitbreken van WO I trekken een Duitse ingenieur (Diehl) en zijn vriend van Zuid-Amerika naar Duitsland. Gevaren, noch de liefde van een goedgelovige schoonheid (Horney) weerhouden hem ervan zijn diensten aan het vaderland aan te bieden. Een nationalistische film, waarin plichtsgevoel en vaderlandsliefde het hoogste goed zijn. Een duidelijke propagandafilm, al wordt de `vijand` niet negatief benaderd. Spannend gemaakt met Diehl als ideale hoofdfiguur. Regisseur Paul Wegener, de grote acteur, zien we in een bijrolletje als stoker op een schip. De `vrijwillige zelfcontrole` (FSK) heeft deze film, die indertijd door de geallieerden werd verboden, vrijgegeven. Ook bekend als EIN MANN WILL IN DIE HEIMAT.

Die Insel

1934 |

Duitsland 1934. Hans Steinhoff. Met o.a. Willy Fritsch, Brigitte Helm, Otto Treßler, Heinz von Cleve en Hubert von Meyerinck.

Een jonge diplomaat (Fritsch), die op een ambassade werkt, wordt verdacht van landverraad. Hij zou geheime militaire gegevens hebben doorgegeven. Omdat de ambassade als een eiland midden in een vreemd land ligt kan de ambassadeur (Tre[KL29]ler) de zaak niet openlijk laten uitzoeken. Maar de jonge diplomaat rust niet voordat hij zichzelf van alle blaam heeft gezuiverd en de ware schuldige (Cleve) ontmaskerd heeft. Hij wordt daarbij enthousiast geholpen door de dochter van de ambassadeur (Halm), die verliefd op hem is. Een spannende spionagefilm, waarin Willy Fritsch laat zien dat hij meer kan dan de glimlachende minnaar spelen. Er is ook een Franse versie, VERS L'ABIME getiteld.

L' Etoile de Valencia

1933 | Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Duitsland 1933. Avonturenfilm van Serge de Poligny. Met o.a. Brigitte Helm, Jean Gabin, Thomy Bourdelle, Lucien Dayle en Paule Andral.

Onterechte verdenking van ontrouw doet een machinist bij de zeepolitie zijn vrouw verlaten. Later vindt hij haar terug als danseres in een louche nachtclub op Majorca. Door haar weet hij een handel in blanke slavinnen te ontmaskeren op een jacht dat door de zeepolitie al lang werd verdacht. Deze onderhoudende maar middelmatige avonturenfilm is de Franse versie van STERN VON VALENCIA van Alfred Zeisler, en dank zij de rolbezetting een verbetering daarop. UFA-ster Brigitte Helm nam de rol over van Ossi Oswalda.

Hitlerjunge Quex

1933 |

Duitsland 1933. Hans Steinhoff. Met o.a. Heinrich George, Berta Drews, Hermann Speelmans, Claus Clausen en Hans Richter.

Bewerkt naar het boek van K. A. Schenzinger is dit een lafhartig propagandistisch werkje over de snode plannen van communisten om een nieuw Hitlerjeugdtehuis in brand te steken, waarna het dappere jongetje Quex door een communistencommando lafhartig vermoord wordt. Goebbels was zeer tevreden want de oude rot Steinhoff leverde vakwerk af.

Ein Gewisser Herr Gran

1933 | Avonturenfilm

Duitsland 1933. Avonturenfilm van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Hans Albers, Karin Hardt, Albert Bassermann, Olga Tschechowa en Walter Rilla.

Een uitvinding om luchtaanvallen af te weren wordt gestolen en de ontwerper wordt vermoord. Omringd door een indrukwekkende rolbezetting speelt Albers met veel bravoure de hoofdrol, daarbij krachtig ondersteund door de regisseur, Lamprecht.

Adieu les beaux jours

1933 | Avonturenfilm, Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 1933. Avonturenfilm van André Beucler. Met o.a. Brigitte Helm, Jean Gabin, Thomy Bourdelle, Julien Carette en Henri Bosc.

Een naar Spanje gevluchte juwelendievegge wordt verliefd op een ingenieur. Ze wil haar leven beteren, maar wordt door onhandigheid van medeplichtigen toch gearresteerd. Dit vehikel voor Brigitte Helm als elegante avonturierster - in de Duitse versie DIE SCHÖNEN TAGEN VON ARANJUEZ met Wolfgang Liebeneiner en Gustaf Gründgens onder regie van Johannes Meyer - werd drie jaar later mét happy end opnieuw gefilmd als DESIRE, met Dietrich. Gabin is kleurloos in een kleurloze minnaarsrol.

Strich durch die Rechnung

1932 | Komedie

Duitsland 1932. Komedie van Alfred Zeisler. Met o.a. Heinz Rühmann, Margarete Kupfer, Hermann Speelmans, Tony van Eyck en Jakob Tiedtke.

Na een ruzie met zijn verloofde start Willy Streblow in de Zesdaagse. Hij behaalt de overwinning en bij het erepodium staat zijn meisje stralend op hem te wachten. Met deze amusante film won Rühmann de harten van het bioscooppubliek.

Quick

1932 | Komedie

Duitsland 1932. Komedie van Robert Siodmak. Met o.a. Lilian Harvey, Hans Albers, Willi Stettner, Paul Hörbiger en Albert Kersten.

Aardig gegeven naar Felix Gandera's toneelstuk over een vrouw, verliefd op een clown; maar zodra hij zich afgeschminkt heeft is alles over. Harvey en Albers schijnen elkaar tijdens de produktie soms de ogen te hebben uitgekrabd, en dat is aan de film te merken.

Der Weise Dämon

1932 | Avonturenfilm

Duitsland 1932. Avonturenfilm van Kurt Gerron. Met o.a. Hans Albers, Gerda Maurus, Peter Lorre en Lucie Höflich.

Heini Gildemeister ontdekt dat zijn zuster verslaafd is aan cocaïne en bindt de strijd aan tegen de bende die het spul verhandelt. Veel actie, Albers voelt zich dus in zijn element. Ook bekend onder de titel RAUSCHGIFT.