Mamoru Oshii

Regisseur

Mamoru Oshii is regisseur.
Er zijn 3 films gevonden.

Kokaku Kidotai

1995 | Animatie, Sciencefiction, Anime

Japan/Verenigd Koninkrijk 1995. Animatie van Mamoru Oshii en Mamoru Oshii. Met o.a. William Frederick, Mimi Woods en Richard George.

In het jaar 2029 zijn fysieke grenzen tussen de verschillende landen overbodig geworden. Via een wereldwijd informatienetwerk wordt iedereen van alles op de hoogte gehouden. Om onstabiele politieke situaties te vermijden waken speciale cyborg-eenheden over het net. Majoor Kusanagi is de leider van een elite anti- terreureenheid van de regering. Ze slagen erin om de beruchte hacker, Puppet Master, te arresteren. De hacker heeft een onthulling in petto die een verregaand effect heeft op Kusanagi. De majoor wordt voor een keuze gesteld die beslissend is voor de toekomst van de mensheid. Gewelddadige, erotisch getinte Manga. Een tekenfilm die totaal ongeschikt is voor kinderen. Het scenario van Kazunori Itoh, naar een stripverhaal van Masamune Shiroh, beperkt zich niet tot een eenvoudig gegeven, waar de personages in ronddwarrelen, maar brengt een complexe socio- politieke tekening van een nabije toekomst, bevolkt met een bombastische reeks van ongewone personages. Met de stemmen van Atsuko Tanaka, Akio Ohtsuka, Kihichi Yamadera, Yutaka Nakano en Tamio Ohki. De fotografie werd gesuperviseerd door Hisao Shirai. Internationaal uitgebracht als GHOST IN THE SHELL.

Patlabor

1989 | Animatie, Familiefilm, Sciencefiction, Actiefilm

Japan 1989. Animatie van Mamoru Oshii.

In de oceaan voor Tokyo wordt een kunstmatig eiland gebouwd door speciaal hiervoor geprogrammeerde gigantische robots, de Labors. Deze zijn honderdvijftig maal sterker dan mensen. Tot een van de Labors die door de eigenaars, Shinohara, met een nieuw programma uitgerust werd, op hol slaat. Na veel moeite en heel wat schade slaagt het Tweede Squadron van de veiligheidspolitie erin de Labor uit te schakelen. Wat ging er verkeerd met deze upgrade van het Hyper Operating System? Asuma en Noa, twee militairen, ontdekken dat het nieuwe programma bij heel wat meer Labors ingebouwd werd dan ze aanvankelijk dachten en een bepaald geluid is voldoende om hen oncontroleerbaar te maken. Wie is verantwoordelijk voor dit opzettelijke aangebracht virus? Het duurt een tijdje eer je eigenlijk alles kan volgen want er wordt zoveel gepraat en gegoocheld met technische termen dat je al een computer-programmator moet zijn om te weten waarover het allemaal gaat, maar na een tijdje raak je toch meegesleept door het detectiveverhaaltje van deze manga. Het geweld is extreem en de monsterrobots zijn indrukwekkend, maar erg opvallend of vernieuwend is de film toch niet in het manga-genre. Kazunori Ito schreef het scenario naar personages bedacht door Masami Yuuki. Koji Sawai en Kazuya Kise hadden de leiding over de animatie. Voor de fotografie is Mitsonobu Yoshida verantwoordelijk. De Japanse stemmen zijn van Toshio Furukawa (Asuma), Mina Tominaga (Noa), Kosuke Obayashi, Yoshiko Sakaibara, Haruka Inoue, Tsuuhiro Ikenaga, Kazunari Futamata, Daisuke Kyosato, Shigeru Chiba en Makoto Tsujimura. Dolby Stereo.

Dallos

1985 | Animatie, Sciencefiction, Familiefilm

Japan 1985. Animatie van Mamoru Oshii.

Kolonisten in de toekomst die in een verdoemde stad aan de donkere kant van de maan wonen, willen onafhankelijkheid van de aarde. Hun wrede heersers sturen er echter stormtroepen op af om de opstand neer te slaan. Een hoofdrol in het conflict speelt een mysterieuze, verlaten maanstad genaamd Dallos, die de kolonisten aanbidden als een god. Deze mengeling van actiefilm en SF was de eerste Japanse tekenfilm die speciaal voor video werd gemaakt. Toen het concept eenmaal aansloeg, volgden vele uitbundig getekende imitaties. Helaas was DALLOS zelf een commerciƫle flop en kwam er nooit een vervolg op, zodat dit een nogal verwarrend, zij het verwachtingen wekkend fragment blijft, het eerste hoofdstuk van een machtige sage waarin vele raadsels onopgelost blijven. De animatie en aankleding zijn interessant, hoewel minder gedetailleerd dan we van sommige theatrale Japanse tekenfilms gewend zijn. Naar een scenario van Hisayuki Toriumi. Camerawerk van Akio Wakana. Ook bekend als: THE BATTLE FOR MOON STATION DALLOS.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mamoru Oshii op televisie komt.

Reageer