Gabriel Gabrio: cast.
Er zijn 12 films gevonden.

Autour du corsaire

1994 | Documentaire

Frankrijk 1994. Documentaire van Bruno Esquirol en Marc Allégret. Met o.a. Louis Jourdain, Michèle Alfa, Charles Boyer, Jacques Dufilho en Alain Cuny.

Op 18 augustus 1939 startte Allégret in Nice de opnamen voor zijn 23e film, LE CORSAIRE, met in de hoofdrollen Boyer, Alfa en debutant Jourdan. Het was een groots prestige-project, dat op voorhand al was verkocht voor distributie in Amerika. Eigenlijk een film in de film - net zo iets als THE FRENCH LIEUTENANT'S WOMAN - Jourdain speelt een gevestigd acteur en Alfa een jonge actrice zonder ervaring. Ze krijgen de hoofdrol in een avonturenfilm: Jourdain is officier bij de marine, die in opdracht van de Franse koning Engelse handelsschepen aanvalt; daar ontmoet hij Alfa de dochter van een rijke Engelse bankier. De film speelde dus op twee niveau's: in het heden met de hoofdrollen als gewone mensen en in het verleden, met de hoofdrollen in hun resp. rollen. Met het oog op de gespannen situatie in Europa besloot Boyer af te wachten, zodat begonnen werd met de opnamen waarbij hij niet nodig was. De droom eindigde met de oorlogsverklaring van Duitsland aan Frankrijk, op 2 september. De film werd stopgezet, en de opnamen werden verloren gewaand tot Esquirol ze in 1993 in handen kreeg. Hij reconstrueerde de film door het materiaal te monteren tot een redelijk sluitend geheel, dat een idee geeft van wat Allégret in gedachten had. Het originele scenario was van Marcel Achard, Jean Lustig en Allégret, en Curt Courant stond in voor de fotografie. Commentaar werd geschreven door Dominique Golfier en ingesproken door Jean-Louis Trintignant. Zo werd toch nog een deel gered van wat wel eens een van de meesterwerken van de Franse film had kunnen worden. Van grote importantie voor Allégret-vorsers en filmhistorici.

Le val d'enfer

1943 | Drama

Frankrijk 1943. Drama van Maurice Tourneur. Met o.a. Ginette Leclerc, Gabrielle Fontan, Gabriel Gabrio, Édouard Delmont en André Reybaz.

Leuke en minder leuke avonturen van een chef, weduwnaar en vader van een zoon, die hem problemen bezorgt. Tevens onderhoudt hij een nogal moeizame relatie met een vrouw, die net door haar minnaar is verlaten. Een van de laatste films van deze cineast en zeker niet een van de belangrijkste. Een paar zwakke punten in een tamelijk flauw, maar vooral triviaal scenario van Carlo Rim, dat de uitgekauwde stijl van een passiedrama plus enige uit het leven gegrepen elementen bevat. Goed spel.

Les visiteurs du soir

1942 | Fantasy, Romantiek, Drama

Frankrijk 1942. Fantasy van Marcel Carné. Met o.a. Arletty, Alain Cuny, Fernand Ledoux, Marie Déa en Jules Berry.

Eind vijftiende eeuw reizen twee minstrelen (Arletty en Cuny) rond met als opdracht zieltjes te winnen voor de duivel. Tijdens een bezoek aan baron Hugues loopt het allemaal anders: de reizigers en de kasteelbewoners raken verliefd op elkaar. Poëtisch-realistisch regisseur Carné maakte dit middeleeuwse sprookje na Quai des brumes en Le jour se lève, en voor zijn meesterwerk Les enfants du paradis. Vaste scenarist Jacques Prévert situeerde het verhaal in het verre verleden, maar de goede verstaander zag er destijds natuurlijk een allegorie in voor de oorlogssituatie: liefde is het enige antwoord op het kwaad.

Deuxième bureau contre Kommandantur

1938 | Oorlogsfilm

Frankrijk 1938. Oorlogsfilm van René Jayet en Robert Bibal. Met o.a. Léon Mathot, Gabriel Gabrio, Jean Max, Henry Roussell en Paul Azaïs.

Bewerking van de roman van Pierre Nord, die mede verantwoordelijk is voor scenario en dialogen. Deze geschiedenis over Franse heldenmoed komt uiteraard erg gedateerd over; daarnaast steekt hij povertjes af bij de meesterwerken binnen dit genre, zoals die van Pabst of Milestone. Vanwege de kwaliteit van het spel nog wel de moeite van het bekijken waard.

Regain

1937 | Komedie, Drama

Frankrijk 1937. Komedie van Marcel Pagnol. Met o.a. Fernandel, Orane Demazis, Marguerite Moreno, Gabriel Gabrio en Édouard Delmont.

Een dorpje op een onvruchtbaar plateau in de Provence raakt steeds verder ontvolkt tot slechts een handjevol bewoners overblijft. Uit angst dat haar zoon ook zal vertrekken zoekt een moeder een vrouw voor hem en vindt een door het leven misdeeld dienstmeisje dat geen eisen kan stellen. Er is echter ook nog een dorpsgenoot die uit pure luiheid is gebleven. Pagnols verfilming van de roman van Giono is serieuzer dan zijn eigen scenario's, maar blijft een lofzang op de natuur en degenen die daarmee in harmonie proberen te leven, met zijn vertrouwde acteursensemble. Scenario van Jean Renoir en André Girard naar een roman van Jean Giono.

Pépé-le-Moko

1937 | Film noir, Drama

Frankrijk 1937. Film noir van Julien Duvivier. Met o.a. Jean Gabin, Mireille Balin, Line Noro, Lucas Gridoux en Fernand Charpin.

Een van moord verdachte gangster duikt onder in de kasbah van Algiers, tot hij verliefd wordt op een frivole Parijse toeriste. Om haar terug te zien komt hij uit zijn schuilplaats en wordt gearresteerd. Deze beroemde film die Gabin tot een internationale ster maakte heeft een sfeervolle milieutekening en een reeks knap gespeelde bijrollen, waardoor de film sterker is gebleven dan de latere Hollywoodversies CASBAH en ALGIERS. Scenario van Duvivier, Henri Jeanson, Jacques Constant en Henri la Barthe naar het boek van Roger d'Ashelbe. Camerawerk van Jules Kruger en Marc Fossard.

Harvest

1937 | Drama

Frankrijk 1937. Drama van Marcel Pagnol. Met o.a. Fernandel, Orane Demazis, Gabriel Gabrio, Marguarite Moreno en Édouard Delmont.

Volwassen en intens liefdesverhaal over een vrouw met twee minnaars in een verlaten dorp.

Sous les yeux d'Occident

1936 | Thriller

Frankrijk 1936. Thriller van Marc Allégret. Met o.a. Danièle Parola, Pierre Fresnay, Michel Simon, Jacques Copeau en Madeleine Suffel.

Intrigrerende spionagefilm over een a-politieke student die uitmedelijden onderdak heeft verschaft aan een vriend die strijdt tegen het Russische imperialisme. Hoewel hij hem 't liefst verraden had, stemt hij uit angst voor de ontdekking daarvan erin toe te spioneren. Zo geraakt hij in de klauwen van de politie en om wille van zijn zielerust bekent hij zijn misdaad, die hij met zijn leven betaalt als hij door een revolutionair wordt neergeschoten. Vooroorlogs Frans vakwerk. Ook bekend als RAZUMOV.

Les croix de bois

1932 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk 1932. Oorlogsfilm van Raymond Bernard. Met o.a. Pierre Blanchar, Charles Vanel, Gabriel Gabrio, Jean Galland en Paul Azaïs.

Deze film over WO I (1914-1918) die zich grotendeels in de loopgraven afspeelde, wordt gezien van de Franse zijde. De rolprent is de tegenhanger van ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT van Lewis Milestone uit 1930 en doet kwalitatief beslist niet onder Milestone's film die internationaal beroemder werd. Indringende soberheid zonder pathetische uitschieters van regisseur Bernard, die daar in andere films zeer toe geneigd was. Zelfs Blanchar acteert zonder franje. Het scenario is van regisseur Bernard, Roland Dorgelès en André Lang. Het camerawerk is van Jules Kruger.

Les Deux orphelines

1932 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1932. Drama van Maurice Tourneur. Met o.a. Rosine Déréan, Renée Saint-Cyr, Emmy Lynn, Jean Martinelli en Gabriel Gabrio.

Eerste geluidsfilm naar beroemd melodrama over weesmeisjes die na veel kommer en kwel liefde respectievelijk gezin vinden is meest overtuigende, omdat toenmalige film- en acteurstijl het beste bij gegeven past. Legendarische Guilbert is de feeks die blinde wees laat bedelen. (Opnieuw verfilmd in 1942, 1954 en 1966.)

Coeurs joyeux

1931 | Komedie, Muziek

Duitsland​/​​Frankrijk 1931. Komedie van Max de Caucorbeil. Met o.a. Josseline Gaël, Jean Gabin, Gabriel Gabrio, Lucien Callamand en Paul Amiot.

Een bioscoop-operateur die verloofd is met de zuster van een juwelendief, komt zelf onder verdenking te staan. Na zijn onschuld te hebben bewezen, wordt hij eigenaar van de bioscoop. Deze zwakke operette-komedie (naar een scenario van Hermann Kosterlitz en Henry Koster) heeft als voornaamste kwaliteit de fotografie van Eugen Schufftan. Het is de Franstalige versie van Hanns Schwarz` ZIGEUNER DER NACHT (met Jenny Jugo, Jan Kiepura en Theo Lingen).

Au nom de la loi

1931 | Misdaad

Frankrijk 1931. Misdaad van Maurice Tourneur. Met o.a. Marcelle Chantal, Charles Vanel, Jean Marchat, Gabriel Gabrio en Jean Dax.

Een politieman is omgekomen in een strijd tegen handelaars in verdovende middelen, waarna zijn collega's zich verenigen om de bende op te rollen. Een van de agenten wordt verliefd op een vrouwelijk bendelid, maar hij weet haar arrestatie niet te voorkomen. Deze curieuze voorloper op de latere film noir blijft boeiend door de regie van de lange tijd vergeten veteraan Tourneur, die zwijgende films in Hollywood draaide. Vanel toont zich in een vroege sprekende film al een opmerkelijk sober acteur.