Henrique Viana: cast.
Er zijn 7 films gevonden.

Sinais de fogo

1995 | Drama

Portugal​/​​Spanje 1995. Drama van Luís Filipe Rocha. Met o.a. Diogo Infante, Ruth Gabriel, Marcantonio Del Canto, José Airosa en Henrique Viana.

Tijdens de zomer van 1936 houdt een groep jongeren vakantie aan de kust in Zuid Portugal in Figueira da Foz, niet ver van de Spaanse grens. De burgeroorlog is uitgebroken in Spanje en de jongeren raken bij het horen van het kanongebulder verdeeld tussen passie en ideologie. Ondertussen draait de fascistische premier van Portugal Antonio De Oliveira Salazar die tevens de portefeuilles van de Minister van Oorlog en Buitenlandse Zaken had, de duimschroeven van zijn onderdanen verder aan. Een van de zeldzame films, die gaat over een stuk weinig bekende Europese geschiedenis: de invloed van de Spaanse burgeroorlog op het buurland Portugal. De bloedmooie Gabriel in de rol van Mercedes speelt op voortreffelijke wijze de jonge vrouw die niet kan kiezen tussen twee minnaars. Naar de gelijknamige, literaire roman van Jorge De Sena door regisseur Rocha en Izaias Almada tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Edgar Moura.

Os quatro elementos I: A terra - No fim do mundo

1993 | Drama

Portugal 1993. Drama van João Mário Grilo. Met o.a. José Viana, Zita Duarte, Adelaïde João, Carlos Daniel en Alexandra Lencastre.

Augusto (Viana), een arme oude landbouwer in een Portugees woestijndorp, doodde per ongeluk de oude Concei[KA10]cao (Jo[KA6]ao) die hem uitschold voor dief en oplichter. Haar zuster, Violante (Duarte), is uit op wraak. Zij zijn de laatste bewoners van het dorp, de anderen zijn uitgeweken naar Amerika. Violante geeft Augusto aan bij de politie en als analfabeet heeft deze het niet gemakkelijk. Dan ontrafelt zich een drama dat reeds jaren voordien begon. Eerste van een reeks van vier films die de vier elementen symboliseren. Het is een ouderwets drama rond een bloedvete met het stukje aarde van de protagonisten als inzet. Een faits-divers dat niet bepaald boeiend uitgewerkt werd in het scenario van Grilo en Paulo Filipe. Antoine Heberlé stond achter de camera.

Aqui na terra

1993 | Experimenteel

Portugal 1993. Experimenteel van João Bothelo. Met o.a. Luís Miguel Cintra, Jessica Weiss, Pedro Hestnes, Rita Diaz en Isabel De Castro.

Miguel (Cintra) heeft in de financi[KA3]ele wereld carri[KA2]ere gemaakt. Ook heeft hij de nodige centen verdiend. Hij gaat stemmen en geluiden horen. Hierdoor gaat hij zich afzonderen. Als gevolg laat zijn vrouw Isabel (Weiss) hem in de steek. Tegelijkertijd wordt de jonge koeienhoedster Cecilia (Dias) verkracht door een oude man, maar haar geliefde Antonio (Hestnes) doodt de aanrander en vlucht. Cecilia blijkt in verwachting. De paden van Miguel, Cicelia en Antonio kruisen elkaar in de bergen als Cecilia bevallen is van een zoon. Zij lijkt op de heilige Maria en het kindeke op Jezus. Deze film is een mengeling van r.k. kitsch en een psychologisch drama, die nergens toe leidt en de kijker algauw afschrikt door zijn trage tempo. Een interessante mislukking van een van Portugals betere filmers. Scenario van regisseur Botelho en camerawerk van Elso Roque. Dolby Stereo.

Os quatro elementos II: O ar - No dia dos meus anos

1992 | Drama

Portugal 1992. Drama van João Botelho en Joao Botelho. Met o.a. André Costa, Jessica Weiss, João Lagarto, Madalena Rodrigues en Arthur Ramos.

Miguel (Costa) is een jongen die opgroeit in een volkswijk van Lissabon. Zijn oudere zus heeft problemen met de puberteit en ligt regelmatig overhoop met hun moeder. Hij is bijna jarig, hij wordt zeven. Als geschenk krijgt hij een boek over de hemel en de sterren. Maar de grootste verrassing is dat zijn vader, die hij nog nooit gezien heeft, vrijkomt uit de gevangenis. Een sociaal drama dat een minder fraaie kant toont van het leven in Portugal. Gezien de titel (het tweede deel uit een reeks films over de vier elementen) wordt er veel gesproken over de luchtvervuiling. Het scenario van Botelho zit vol symboliek en is niet gemakkelijk te doorgronden, waardoor de film (voor niet-Portugezen) soms moeilijk te volgen is. Sombere fotografie van Dominique Le Rigoleur.

Un ballon dans la tête

1991 | Drama

Frankrijk​/​​Portugal 1991. Drama van Michaëla Watteaux. Met o.a. Diane Bellego, Gilles Ségal, Robinson Stévenin, Andréa Ferréol en Sarah Bertrand.

Lissabon in de jaren 1960 gaat gebukt onder de dictatuur van Salazar. De tien-jarige Stévenin droomt ervan ooit profvoetballer te worden, maar het leven verloopt niet zoals hij het wenst. Zijn broer, Rozé wordt gezocht door de politie omdat hij actie voert tegen de dictator. Hij ziet zich gedwongen naar Frankrijk te vluchten. Als zijn depressieve moeder wordt opgenomen, wordt de jongen naar het platteland gestuurd naar een ver familid, Ferreol, dat hij nauwelijks kent. Aangrijpend portret van een jongen die opgroeit in een politiek verstoord land in een verziekte omgeving. Van het universum van de volwassenen begrijpt hij niets, maar hij heeft er psychisch wel onder te lijden. Zijn enige uitweg is de voetbal. Sentimenteel scenario van Watteaux, Dominique Dreger en Carlos Saboga probeert relatie tussen politiek en emotie te tonen, maar vervalt in zoetsappigheid. In beeld gebracht door Mario Barroso.

Arsène Lupin : La sorcière aux deux visages

1989 | Misdaad

Duitsland​/​​Spanje​/​​Zwitserland​/​​Portugal​/​​België​/​​Frankrijk 1989. Misdaad van Michel Wyn. Met o.a. François Denoyer, Laetitia Gabrielli, Marion Coutris, Erc Franklin en Filipe Ferrer.

Ars[KA2]ene Lupin (Dunoyer) koopt voor een vriendin het schilderij 'De heks met de twee gezichten'. De volgende dag is het al gestolen, maar wat later even mysterieus teruggebracht. De dief, die een opvallende gelijkenis vertoont met de heks op het schilderij, wordt vermoord aangetroffen. Lupin wordt gearresteerd, maar kan gemakkelijk ontsnappen en in het voorbijgaan neemt hij de salarissen van de cipiers mee. Vermomd als priester gaat hij op zoek naar het geheim van het schilderij. Speelse aflevering uit de serie. Het scenario van Jacques Naham, Mathieu Boudjedra en Wyn zit vol toevallige onwaarschijnlijkheden en de acteerprestaties zijn niet bijzonder. Toch is het een vlotte film en de titelfiguur, bedacht door Maurice Leblanc, blijft een frivole gentleman-dief. Gefotografeerd door Mario Barroso.

Tempos dificiles

1987 | Drama

Portugal 1987. Drama van Joao Botelho. Met o.a. Henrique Viana, Joaquín Mendes en Julia Britton.

Een nauwelijks geslaagde bewerking van de roman Hard Times van Charles Dickens, deze keer gesitueerd in een vuil Portugees stadje, 'Het einde der wereld' genaamd.