Rogier van Otterloo: muziek.
Er zijn 10 films gevonden.

Op Hoop van Zegen

1986 | Drama

Nederland 1986. Drama van Guido Pieters. Met o.a. Danny de Munk, Kitty Courbois, Rijk de Gooyer, Renée Soutendijk en Huub Stapel.

Een heuse all star cast, met Kitty Courbois als een klassieke Kniertje, en Danny de Munk in de (centrale) rol van haar vijftienjarige zoon Barend. Regisseur Pieters en zijn scenariste Karin Loomans hadden weinig boodschap aan het sociaal-realisme van Heijermans; de scherpe kantjes van het verhaal werden zorgvuldig bijgeslepen. Barend en redersdochter Clementine (Tamar van den Dop) mogen in de film zelfs een romance beginnen. Onvermijdelijk hoogtepunt is de ondergang van de gammele schuit 'Hoop', een scène die werd opgenomen in de Londense Pinewoodstudio's. Het mocht wat kosten, deze (vijfde) verfilming van 'Op Hoop van Zegen'. Beroerd dat de opbrengst tegenviel.

De Vlaschaard

1983 | Drama

België 1983. Drama van Jan Gruyaert. Met o.a. Vic Moeremans, René Van Sambeek, Dora van der Groen, Gusta Gerritsen en Dirk Celis.

Een generatieconflict over landbouwmethoden ontaardt in slaande ruzie als een boerenzoon niet alleen kritiek heeft op tijdstip en plaats van vlas zaaien maar het ook nog aanlegt met een boerenmeid. Scriptschrijver en regisseur Gruyaert wijfelt in De Vlaschaard, naar het gelijknamige boek uit 1907 van Stijn Streuvels, tussen het maken van een kunstfilm en een plattelandsdrama. Het resultaat is een wat onduidelijk verhaal met enkele mooie beelden. Men kan van alle vlas geen goed garen spinnen. Vic Moeremans won desondanks een Gouden Kalf voor zijn rol als boer.

Te gek om los te lopen

1981 | Komedie

Nederland 1981. Komedie van Guido Pieters. Met o.a. Peter Faber, Jaap Stobbe, Leen Jongewaard, Piet Kamerman en Miroslav Bares.

Een psychiatrische instelling besluit als experiment een groep bewoners in een leefgemeenschap onder te brengen. Wat een erg boeiend en (gezien de ervaringen in de Italiaanse provicie Parma) actueel gegeven had kunnen zijn, werd in Pieters' regie een smakeloze pretboel, waarbij het lachen om gekke mensen troef is.

Vrijdag

1980 | Drama

België​/​​Nederland 1980. Drama van Hugo Claus. Met o.a. Frank Aendenboom, Kitty Courbois, Herbert Flack, Ann Petersen en Fons Derre.

Na twee jaar volpension in het staatshotel voor incest met dochter Christiane (Hilde Van Mieghem) staat Georges Vermeersch (Aendenboom) onverwacht buiten. Echtgenote Jeanne (Courbois) heeft inmiddels een nieuwe vrijer en versgeperste baby, maar Georges is vastberaden om recht te buigen wat krom is. Poel van arbeidersmilieu-ellende werd door Claus (1929-2008) verfilmd naar zijn gelijknamige toneelstuk. Dromerige flashbacks staan daarin haaks op de confronterende scènes in het heden, waarin de theaterorigines van de tekst het meest evident zijn. Argentijn Ricardo Aronovich (Missing, Le bal) tekende voor de verlossend fraaie fotografie.

Juliana, In Zeventig Bewogen Jaren

1979 | Documentaire

Nederland 1979. Documentaire van Anton Koolhaas en Bert Haanstra.

Van de verschillende historische documentaires die met koninklijke jubilea als aanleiding in de loop der jaren in Nederland zijn gemaakt, is dit wel de minst interessante, vooral door het scenario en het commentaar van Anton Koolhaas, die nota bene directeur van de Nederlandse Filmacademie is geweest en jarenlang allerlei filmtalent heeft mogen afleveren. Prinses Juliana steelt echter de show in enkele véél te korte interview-scènes.

Grijpstra & De Gier

1979 | Misdaad, Thriller, Komedie

Nederland 1979. Misdaad van Wim Verstappen. Met o.a. Rijk de Gooyer, Rutger Hauer, Willeke van Ammelrooy, Donald Jones en Marina de Graaf.

Naar het boek 'Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen' van Janwillem van de Wetering. Rijk de Gooyer en Rutger Hauer spelen het politieduo uit de titel precies volgens het boekje: als twee oer-Hollandse, eigenzinnige maar perfect op elkaar ingespeelde types. Die twee kan je dus om een boodschap sturen. Met hun krappe Kevertje crossen ze door Amsterdam en lossen als het zo uitkomt de nodige moordzaken op. Acht jaar later draaide Verstappen nog een film rond Van de Weterings politieduo. Toen gingen De Gooyer en Peter Faber (die Hauer verving) de stad uit en op Friesland aan.

Soldaat van Oranje

1977 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Nederland​/​​België 1977. Oorlogsfilm van Paul Verhoeven. Met o.a. Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Peter Faber, Derek de Lint en Belinda Meuldijk.

Als WO II uitbreekt gaat corpsbal Erik (Hauer) met enkele vrienden in het verzet. Hij vlucht naar Engeland, ontmoet Wilhelmina en speelt uiteindelijk een heldhaftige rol. De uitstekende verzetsfilm van regisseur Verhoeven naar de autobiografische roman van Erik Hazelhoff Roelfzema opende voor Hauer en Verhoeven de deuren naar Hollywood. Over de hele linie goed gespeeld, bijvoorbeeld een mooie vileine landverradersrol voor Rijk de Gooyer, maar de show wordt gestolen door Hauer als eigenzinnige, arrogante durfal. Hazelhoff Roelfzema weigerde aanvankelijk wegens 'onwaarheden' op de première te komen, maar: 'omdat de koningin kwam moest ik wel'.
Voor koningin en vaderland is de verlengde versie van Soldaat van Oranje, waarin het extra materiaal helaas weinig toevoegt.

Keetje Tippel

1975 | Drama, Historische film, Biografie

Nederland 1975. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Monique van de Ven, Rutger Hauer, Andrea Domburg, Hanna de Leeuwe en Jan Blaaser.

In 1881 vertrekt een straatarm gezin van Stavoren naar Amsterdam in de hoop 'brood en geld te vinden'. Het blijft armoe troef waarna de jonge Keetje (Monique van de Ven) door haar moeder en oudste zus wordt aangezet tot prostitutie. Paul Verhoeven maakte er een meeslepende film van die in fysiek en emotioneel detail de belabberde omstandigheden van vrouwen aan het einde van de negentiende eeuw belicht. De peperdure productie Keetje Tippel was na Turks fruit het tweede Nederlandse succes van Paul Verhoeven, Monique van de Ven en Rutger Hauer. Gebaseerd op het gelijknamige autobiografische boek van Neel Doff.

Help, de dokter verzuipt!

1974 | Komedie

Nederland 1974. Komedie van Nikolai van der Heyde. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Jules Croiset, Martine Bijl, Piet Bambergen en Leen Jongewaard.

Bewerking van de gelijknamige streekroman van Toon Kortooms was destijds een bioscoophit - wat nu best moeilijk voor te stellen is. In een slaperig Brabants dorp volgen we de wederwaardigheden van de nieuwe huisarts die met z'n auto pardoes het kanaal inrijdt, de pastoor, de aannemer enzovoort. Slapstick-achtige situaties worden vrolijk onderstreept door de lichtvoetige muziek van Rogier van Otterloo. Met een zachtmoedige blik hooguit historisch interessant te vinden vanwege de verzameling aardige acteurs. De blote borsten van Willeke van Ammelrooy als zigeunermeisje Katja zorgden destijds voor ophef én commercieel succes.

Turks fruit

1973 | Drama, Romantiek

Nederland 1973. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Monique van de Ven, Rutger Hauer, Tonny Huurdeman, Hans Boskamp en Wim van den Brink.

Kunstenaar Erik (Hauer) krijgt een stormachtige liefdesrelatie met de mooie Olga (Van de Ven), maar op een dag verdwijnt ze plots uit Eriks leven. Erik zoekt uit waarom. Turks fruit werd, mede dankzij het uitstekende spel van de hoofdrolspelers - de destijds nog niet zo bekende Hauer en de debuterende Van de Ven - een prachtige en ontroerende bewerking van het boek van Jan Wolkers. In 1999 door het publiek van het Nederlands Filmfestival verkozen tot de beste Nederlandse film van de eeuw. Turks fruit lokte meer dan drie miljoen bezoekers naar de bioscoop.