In deze rubriek nemen we elke week een toekomstbeeld van een science-fiction film onder de loep: is de futuristische technologie in de film nog steeds fictie of is het inmiddels werkelijkheid geworden?
Deze week: de bionische man, aan de hand van The Six Million Dollar Man.

The Six Million Dollar Man (Richard Irving, 1973)

Na het boek over de man van zes miljoen werd er een tv-serie van gemaakt. In The Six Million Dollar Man wordt een verongelukte astronaut opgelapt met de nieuwste technieken, die hem allerlei nieuwe mogelijkheden geven die een gewoon mens niet heeft. Zo kan hij op grote afstand details zien, rent hij met enorme snelheid en is hij sterker dan wie dan ook. Hij is geen volledig organisch mens meer, maar een bionisch mens.

Kan het menselijk lichaam bijna volledig vervangen worden door mechanische onderdelen, inclusief allerlei gadgets en extra functies?

Bekijk hier een fragment van de serie:

uitleg

Het is al mogelijk losse onderdelen van het menselijk lichaam te vervangen door mechanische onderdelen, en met de ontwikkelingen in de nanotechnologie wordt steeds meer denkbaar. Blinden kunnen al weer (deels) zien, en doven weer horen. Ook kunnen robotische protheses geamputeerde armen en handen vervangen. Langzamerhand zien we ook steeds meer kunstmatige lichaamsonderdelen die iets kunnen wat ons eigen lichaam niet kan. Zo bestaan er kunstogen waarmee je infrarood licht kan waarnemen, lenzen waarmee je kan inzoomen, en zelfs antenne’s waarmee je kleuren kan horen. Een functie als de uitschuifbare arm van Inspector Gadget (die een soortgelijk achtergrondverhaal heeft als de man van zes miljoen) zal op de eerste plaats al problemen opleveren met de hoeveelheid aanwezige ruimte in het lichaam om zulke telescopische en sterke mechaniek op te bergen, maar het is ook de vraag of we dat wel willen. Soms is het makkelijker om onze omgeving aan te passen, dan dat we onszelf aanpassen.