In deze rubriek nemen we elke week een toekomstbeeld van een science-fiction film onder de loep: is de futuristische technologie in de film nog steeds fictie of is het inmiddels werkelijkheid geworden?
Deze week: de robots regeren, aan de hand van The Matrix.

The Matrix (The Wachowski Brothers, 1999)

ICT-expert Neo komt erachter dat onze wereld een verbeelding is en een kunstmatig product. In de echte wereld hebben machines de macht namelijk al overgenomen van de mens. De rollen zijn omgedraaid: machines gebruiken de mens om zichzelf te voorzien van brandstof. Het is de taak aan Neo en zijn team om te strijden tegen de kwaadaardige machines en hun intelligente, krachtige software.

Kunnen machines ooit slimmer worden dan mensen waardoor wij slaaf van de machines worden?

Bekijk hier een fragment van de film:

uitleg

Hier zijn de meningen over verdeeld. Filosoof Nick Bostrom stelt dat we in het beste geval samenleven met een kunstmatige intelligentie die ons ondersteunt, en voorkomt dat we onszelf en de wereld vernielen. Dat is echter een utopisch toekomstbeeld, dus Bostrom verwacht dat technologie verschillende keren ons als mensheid zal tegenwerken. Andere wetenschappers, zoals Stephen Hawking, zijn van mening dat als de huidige technologische ontwikkelingen doorgaan, de kunstmatige intelligentie een bedreiging voor ons zal vormen. Er zal dan sprake zijn van een kantelpunt waarin superintelligentie ontstaat. Opvallend is dat beide personen pleiten voor het maken van een soort kill-switch zodat we de mogelijkheid hebben de stekker eruit te trekken als dat nodig is. Filosoof Susan Blackmore bekijkt de toekomst dan weer veel neutraler, waarin wij misschien wel in dienst staan van de technologie (om deze draaiende te houden), maar techniek niet de macht over ons heeft.