Lone Frank (Århus, 1966) is een Deense wetenschapsjournalist en neurobiologie. In haar werk onderzoekt ze de morele dilemma’s van nieuwe technologie. Haar persoonlijke ervaringen gebruikt ze daarbij als basis.

Inmiddels heeft ze vier boeken en vele artikelen geschreven over onder andere genetica en persoonlijke ontwikkeling. Ze is een van de vaste schrijvers van het Deense kwaliteitsweekblad Weekendavisen en met haar werk als wetenschapsjournalist sleepte zij verschillende prijzen in de wacht.  
 
Frank is gespecialiseerd in het vertalen van ingewikkelde vraagstukken uit de neurobiologie en genetica naar een breed publiek. In haar boeken zet ze aan de ene kant objectief uiteen wat de huidige stand van de wetenschap is en wat we er mee zouden kunnen bereiken. Tegelijkertijd toont ze aan waarin de wetenschap nog tekort schiet en staat daarbij stil bij de morele en ethische consequenties die deze ideeën met zich meebrengen.
 
Uniek aan haar werk is dat ze ethische dilemma’s illustreert aan de hand van haar persoonlijke leven. Voor het boek My Beautiful Genome (2011) heeft Frank haar eigen DNA in kaart laten brengen om alles te weten te komen over haar gezondheid, psyche en identiteit. Tijdens dit project kwam zij er achter dat de genetica nog lang niet zo ver is als wij ons soms voorstellen: er zijn meer genen onbekend en onduidelijk, dan genen die we helemaal begrijpen. Bovendien vind je in je genetische blauwdruk lang niet alle antwoorden. Hoe je je als mens ontwikkelt hangt van veel meer factoren af, zoals je omgeving en de keuzes die je zelf maakt.
 
Frank staat zelf positief tegenover de ontwikkelingen in de genetica en in de neurowetenschappen. Ze verwacht dat technologie ons als mensen zal verbeteren, bijvoorbeeld doordat we meer controle krijgen over onze emoties. Sleutelen aan de hersenen is voor Frank niet moreel problematisch: met onderwijs, oefening en koffie doen we dat toch al lang?
 
Bekijk hieronder een video van een presentatie van Lone Frank tijdens de conferentie TEDxCopenhagen.

meer lone frank