verwacht in februari 2017

documentaires van de vpro in februari

2Doc:Dream Empire

Dream Empire

Woensdag 1 februari, 22.55 uur NPO 2

Regisseur David Borenstein portretteert zijn Chinese werkgever Yana. Ze begint een talent agency voor buitenlanders en boekt Borenstein als een van haar ‘white monkeys.’

Regie: David Borenstein, Denemarken 2016/80'

2Doc: Stranger in Paradise

Stranger in Paradise

Dinsdag 7 februari, 22.55 uur NPO 2

Een leraar onderwerpt vluchtelingen in een klaslokaal aan de vele gezichten van Europa: wat staat ze te wachten? Hij benadert ze eerst kil en hardvochtig, dan sympathiek en bevoogdend, gevolgd door een zakelijke aanpak volgens de asielregels. Hoe gaan wij om met het geluksverlangen van de ander? Een nietsontziend filmessay over de ambigue houding van Europa en de complexiteit van het migrantenvraagstuk.

Regie: Guido Hendrikx, geproduceerd door Zeppers Film+TV, in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds, NL 2015/ 55'

2Doc: Particle Fever (hh)

Particle Fever

Donderdag 16 februari, 23.40 uur NPO 2

Wat gebeurde er nèt na de oerknal?  Vijf jaar lang worden de meest vooraanstaande wetenschappers gevolgd in hun zoektocht naar het HIGGS-deeltje.

Een thriller met sexy wetenschappers die ook nog goed de ingewikkelde materie kunnen uitleggen.

Regie: Mark Levinson, VS 2013/90'

2Doc: Tutti a Casa-Power to the people?

Tutti a Casa

Dinsdag 21 februari, 22.40 uur NPO 2

De Italiaanse komiek en politiek activist, Beppe Grillo is niet te zien op de staatstelevisie en hij vermijdt het media-imperium van Berlusconi. Liever gaat hij de straat op en hij bestrijdt politieke arrogantie en corruptie via het internet. Zijn populaire protestbeweging, Movimento 5 Stelle, belooft de kiezers om alle politici naar huis te sturen en het volk aan de macht te brengen.

Movimento wint 25% van de stemmen en is daarmee met 163 volksvertegenwoordigers de grootste partij in Italië.
Maar wat gebeurt er als de onervaren senatoren politieke idealen en verkiezing slogans moeten waarmaken in de parlementaire werkelijkheid? Kun je compromisloos en democratisch tegelijk zijn? Hoe zit het met de internet referenda over Beppe Grillo’s blog? Is dit drempelloze democratie?

Regie : Birk Pedersen Lise, Denemarken 2015/60'

2doc: The Settlers

The Settlers

Woensdag 22 februari,  22.55 uur NPO 2

Sinds beslissende overwinning van Israël in Zesdaagse Oorlog in 1967, hebben honderdduizenden Israëlische burgers huizen gebouwd in de bezette gebieden van de Westelijke Jordaanoever.

De film heeft ongekende toegang tot de pioniers van de nederzettingsbeweging en een groep van hedendaagse- religieuze en seculiere- kolonisten.  ‘The Settlers’ is een uitgebreid onderzoek naar controversiële gemeenschappen die buitensporig veel invloed uitoefenen op de sociaal-toekomst van Israël en Palestina.

Regie: Shimon Dotan, Israel 2016/95'