verwacht in oktober 2016

documentaires van de vpro in oktober

2doc: Back to the Past

Maandag 3 oktober, 21.00 uur NPO 2

Waarom kiezen mensen anno nu ervoor om te leven zoals in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw? En wat zegt dat over onze tijd?

meer

Regie: Quirine Racké en Helena Muskens, geproduceerd door Snow White Films, in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds/55'

2Doc: Sea Blind

Woensdag 12 oktober, 23.05 uur NPO 2

Negentig procent van alles wat we kopen, bereikt ons per schip. Schepen brengen ons voedsel, kleding, meubels en de nieuwste gadgets. De scheepvaart is tegelijkertijd één van de meest vervuilende, ongereguleerde en gesloten bedrijfstakken ter wereld, maar blijft buiten schot bij alle klimaatmaatregelen en -verdragen. Zolang de uitstoot van de scheepvaart niet wordt gereguleerd, nemen de risico’s voor het Arctisch gebied verder toe. Wat betekent deze toename in de scheepvaart voor onze gezondheid en voor het Arctische gebied?

meer

Regie: Bernice Notenboom, Canada 2016/53'

2Doc: United States of Secrets (hh)

Donderdag 20 (deel 1) en 27 oktober (deel 2), 23.35 uur NPO 2

Edward Snowden zwengelde het debat aan over de miljoenen dossiers die de NSA wereldwijd verzamelde van gewone burgers. Een reconstructie hoe in de nasleep van 9/11 de NSA in Amerika een extreem en allesomvattend observatiesysteem heeft opgezet, aan de hand van interviews met medewerkers van de NSA, de overheid en klokkenluiders.

promo

Regie: Michael Kirk, Verenigde Staten 2015/ 111' en 50'

3doc:terms and conditions may apply (hh)

Donderdag 20 oktober, 22.50 uur NPO 3 ( ihkv de privacy week)

Lees jij de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid  verbonden aan de website die je bezoekt, de telefoontjes die je pleegt, of app die je gebruikt? Zeer waarschijnlijk niet.  Je gaat in goed vertrouwen akkoord, zelf als het betekent dat je daarmee misschien wel je ziel verkoopt.
Zoiets lijkt onwerkelijk maar deze contracten maken het bedrijven  en overheid wel steeds makkelijker  persoonlijke informatie te gebruiken voor allerlei doeleinden. Waar ga je eigenlijk werkelijk mee akkoord als je de button ‘akkoord’ hebt aangeklikt?

Regie: Cullen Hoback, VS 2013/45'

3Doc: We Live in Public

Vrijdag 28 oktober, 23.35 uur NPO 3 (ihkv de privacy week)

Wanneer internet pionier Josh Harris in 1999 zijn streaming TV netwerk verkoopt, levert hem dat 95 miljoen op. Hij besluit het geld te gebruiken om een sociaal experiment uit te voeren, waarbij 100 bewoners 3 maanden lang samenleven in een aangepaste kelder, ergens in New York. Eten, slapen, douchen, wc bezoek en seks, alles wordt genadeloos vastgelegd door de camera. Regisseur Ondi Timoner was een van de  bewoners. Nadat dit experiment op een mislukking is uitgelopen besluit Harris zichzelf en zijn vriendin in hun woning 24 uur per dag met camera’s volgen. Maar ook dit project ontspoort volledig.

Regisseur: Ondi Timoner, Verenigde Staten 2009/95'