een idee?

rugby is de oplossing op alles

Dorst stuurt jonge makers op pad voor buitenlandreportages. Hun bagage? Een goed idee. Tom Eysink Smeets gaat samen met Sem Voortman naar Belfast om via rugby het Ierse conflict te onderzoeken.

Ierland: het land van de leprechauns, groen glorende heuvels en een bloedige geschiedenis tussen protestanten en katholieken. Wie kent het niet? 

In 1921 werd het Ierse eiland in tweeën gedeeld: Noord-Ierland is sindsdien onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, terwijl Zuid-Ierland een soevereine staat is. Het Ierse eiland is de vorige eeuw flink geteisterd door The Troubles: een aantal conflicten in Noord-Ierland, tussen de Unionists en de Nationalists.  In een cashewnotendop wil de eerste groep dat Noord-Ierland onderdeel blijft van het Verenigd Koninkrijk, terwijl de tweede groep liever onderdeel is van de Ierse staat. Religie ligt aan de basis van het conflict; Engeland is overwegend protestants en sinds de Engelsen het Ierse eiland bevolken, is er sprake geweest van discriminatie van de (Katholieke) Ieren. 

Om het allemaal nog verwarrender te maken: de twee landen spelen samen in een rugbyteam. Ondanks de conflictueuze geschiedenis, juichen Noord en Zuid voor een gezamenlijk team, dat afgelopen jaar tweede van de wereld werd. Tom en Sem snappen hier niks van en reizen af naar de hoofdstad van Noord-Ierland om te onderzoeken hoe dit kan en of het conflict überhaupt nog een rol speelt in hedendaags Ierland. 

Over de makers

Tom Eysink Smeets studeerde in 2015 af aan de HKU, richting audiovisuele media. We zouden zeggen dat het daarna hard gegaan is, maar eigenlijk doet Tom niet anders. Hij maakte voor zijn afstuderen de film De Tom en Yuri Extravganza, een film over aliens, fisting, gevangenen, beachball en nog een heleboel andere dingen (kijk 'm vooral zelf). Ook is hij onderdeel van punkband Orgaanklap. 

Sem Voortman produceerde De Tom en Yuri Extravaganza en werkt bij Haus of Waus. In Ierland neemt hij het camerawerk voor zijn rekening en zorgt hij ervoor dat elk accent vertaald wordt naar ABEngels.  

ga met tom en sem naar ierland

't is hier weer lekker busy!Tom Eysink Smeets en Sem Voortman zijn druk aan het bellen en mailen voor hun...

Posted by VPRO Dorst on  vrijdag 11 december 2015