een idee?

kunnen we god opnieuw geloven?

Dorst stuurt jonge makers op pad voor buitenlandreportages. Hun bagage? Een goed idee. Anna van 't Hek en Alette van Zwieten gaan naar Vaticaanstad voor de opening van het jubeljaar 2016. Wat betekent het om religieus te zijn?

Wat betekent het geloof in de huidige samenleving, voor een generatie die zo gefocust is op individualisme? Kun je nog wel geloven in iets dat groter is dan jijzelf? Anna van 't Hek en Alette van Zwieten - beide lichtelijk overtuigd atheïst - onderzoeken deze vragen in het hol van de leeuw: Vaticaanstad.

Misschien wist je het, misschien niet, maar in Vaticaanstad wordt eens in de vijfentwintig jaar een dichtgemestelde deur opengebroken. Dat gebeurde voor het laatst in 2000. De Paus sloeg de noodklok nu al eerder en riep 2016 uit tot het jaar van barmhartigheid. Verwacht wordt dat er komend jaar 33 miljoen mensen naar Vaticaanstad komen.

Veel pelgrims stroomden richting de ministaat voor de officiele opening, waaronder Anna en Alette. Daar spreken ze verschillende mensen over hun geloof: van bekeerde jongeren, tot een dakloze Nederlandse die zestien jaar verslaafd is geweest aan harddrugs, maar vol overgave in God gelooft. Ook beklimmen ze de treden van de heilige trap, maar lopen bijna tegen de heilige deur op omdat ze bezig zijn met zichzelf. 

Over de makers

Anna van 't Hek en Alette van Zwieten zijn een regieduo. Ze studeerden in 2011 af aan de HKU, waar ze beiden Audiovisuele Media, richting regie volgden. Ze ontwikkelen documentaires en maakten eerder o.a. The Amazing Agency, over een partyagentschap in het Amsterdamse Nachtleven, Happy Hours, hun afstudeerdocumentaire over Nederlandse bedrijfsuitjes en Ik vind dit leuk, een korte beeldende documentaire over verveling.

volg anna & alette naar Vaticaanstad en daar voorbij

Sommige mensen vinden monteren eentonig. Anna & Alette van Aardige Man Films zijn niet sommige mensen, blijkt maar weer eens. Kijk hier hoe zij zich door de edit van hun buitenlandreportage heen bouncen.

Geplaatst door VPRO Dorst op  dinsdag 19 januari 2016

Wat hebben tijgers en de Paus met elkaar te maken?We hebben werkelijk geen idee. Anna en Alette van Aardige Man Films...

Posted by VPRO Dorst on  zondag 13 december 2015

GEHEIME MISSIE!Anna en Alette van Aardige Man Films zijn op weg naar een top-secret locatie voor de opnames van een...

Posted by VPRO Dorst on  dinsdag 8 december 2015