een idee?

In productie: Roes

Deze productie is inmiddels afgerond. Luister hieronder naar de podcast.

Samen met de getalenteerde radio-makers Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys maakt Dorst een radioserie over iets wat wij allemaal kennen: de roes.

Licht beneveld, zwaar bezopen, zo high als een huis, zo strak als een gieter, met dubbel zicht en driedubbele tong. Af en toe gaan we moedwillig volledig de mist in en soms zien we het licht, helderder dan ooit. Al eeuwenlang zoekt de mens de roes op.

Al hoeft zoeken niet eens: beroesd zijn we constant. Door de liefde. Door de overwinning. Door onze eigen hersenen. We beschouwen de roes vaak als een vage, onscherpe toestand, een ontsnapping aan de werkelijkheid. Maar waarom zou de roes minder werkelijk zijn? En minder belangrijk?

In vier afleveringen waden we ons door de nevel. Op zoek naar waar de Griekse Dionysos vandaag overal opduikt en waarom we moeten feesten om te leven. We dissecteren de grootste drugdealer die er bestaat: ons eigen lichaam. En vragen ons af: wat is dat eigenlijk, nuchter zijn? Bestaat dat wel? En moeten we er iets mee te maken willen hebben?

Hieronder het resultaat van deze zoektocht.

Over de makers

Nele Eeckhout (NTR Radioprijs 2014), Siona Houthuys en Mirke Kist (Korte Golf 2014) leerden elkaar kennen in de opleiding Woordkunst aan het Antwerpse Conservatorium. Twee Belgen en één Nederlander die zich alledrie bezighouden met theater, schrijven en radiomaken. Die laatste passie werd drievoudig gebundeld in Audiocollectief SCHIK. SCHIK maakt audioverhalen voor thuis en op locatie, en wil experimenteren op het grensvlak van audio en performance.

Nele, Siona en Mirke zijn op dit moment druk bezig met de opnames van de afleveringen. In januari is de radioserie te beluisteren als Dorst podcast. Volg ze hieronder tijdens het maakproces.

Weet jij waar je bij moet zijn?Radio waar je bij moet zijn. Iedere derde dinsdag van de maand organiseren woord.nl,...

Geplaatst door VPRO Dorst op  dinsdag 26 januari 2016

Zondagavond: tijd voor ontnuchtering. Na drie delen Roes hoor je vanavond alweer de laatste (!!) aflevering op de...

Geplaatst door VPRO Dorst op  zondag 24 januari 2016

AUW! Het baren van kinderen is allesbehalve een pijnloze aangelegenheid. Hoe is het dan toch mogelijk dat je als vrouw...

Geplaatst door VPRO Dorst op  vrijdag 22 januari 2016

Jeeeej: luistertips van de pro's! Deze week interviewden we Siona, Mirke en Nele - de makers van de podcast-serie Roes -...

Geplaatst door VPRO Dorst op  woensdag 13 januari 2016

Staat het bier al koud?Zojuist kon je op NPO Radio 1 luisteren naar de eerste aflevering van onze vierdelige serie...

Geplaatst door VPRO Dorst op  zondag 3 januari 2016

Work in progress!Op dit moment zijn Siona, Nele en Mirke zich aan het verdiepen in alle vormen die de roes kan...

Posted by VPRO Dorst on  Thursday, November 26, 2015

Samen met Nele Eeckhout , Mirke Kist en Siona Houthuys van de Woordkunst opleiding aan het Koninklijk Conservatorium...

Posted by VPRO Dorst on  Monday, September 21, 2015