een idee?

kleine gebeurtenissen met grote gevolgen

De vijfdelige animatieserie Van het een kwam het ander vertelt korte verhalen uit de wereldgeschiedenis waarin het toeval lijkt te regeren.

De serie gaat over kleine gebeurtenissen die grote gevolgen kunnen hebben. Want wat is het eigenlijk ironisch, grappig of triest dat alles is gelopen zoals het is gelopen! Maar hoewel het verloop van de geschiedenis in deze verhalen in eerste instantie duidelijk lijkt, is het eigenlijk veel rommeliger dan we denken. 

Daarom duikt de serie juist in de verborgen geschiedenis achter het toevallige voorval. Onderliggende patronen - economie, demografie of internationale machtsverhoudingen - zijn juist zo belangrijk wanneer we de geschiedenis beter willen doorgronden. Deze wisselwerking tussen toeval en structuur roept vragen op over causaliteit: wat leidt eigenlijk tot wat? In Van het een kwam het ander dansen aanleiding, oorzaak, gevolg en een grote portie toeval met elkaar, om uiteindelijk samen het grotere verhaal te vormen.

De serie zal in de loop van 2016 verschijnen.

over de makers

Anne van Mourik - concept & research
Anne (1987) rust niet voordat ze de waarheid boven tafel heeft gekregen. Zo lang als zij zich kan herinneren doet zij al onderzoek, of het nu is naar de balletjes in de soep, of verborgen verhalen uit de geschiedenis. Als historicus onderzoekt zij het verleden en denkt, twijfelt, vindt of schrijft daar dan over. Ze gelooft heilig in nuance en vindt dat helemaal niet saai.
 
Daphné Dupont-Nivet - concept & research
Daphné (1989) stelt graag grote vragen, juist die waarop de antwoorden nergens te vinden zijn. Niet in Utrecht, Haifa of New York, waar ze ooit studeerde, en niet in Londen, waar ze nu haar master in wereldgeschiedenis afrondt. Wel is ze onderweg geworden wat ze wil zijn: journalist, feminist, reiziger en twijfelaar. Als ware constructivist valt ze echter niet in deze hokjes te plaatsen.
 
Sophia Twigt - concept & vormgeving
Sophia (1989) vindt grassprietjes en maakt daar mooie dingen van. Ze is opgeleid tot grafisch ontwerper en ziet overal een groter concept in. Een vreemde vogel of een intrigerende opmerking; Sophia weet het te vangen in dromerig beeld. Verder houdt ze ervan als de dingen logisch zijn. Logischerwijs begint de wereld in haar hoofd niet bij ons verstand, maar met verbeelding. 

volg de makers tijdens hun proces

Kiek ze goan!Bewapend met een – soort van – vliegenmepper leggen de heren van Utrechtse animatiestudio Studio Plumeau...

Geplaatst door VPRO Dorst op  vrijdag 5 februari 2016

Mein Gut! Wat gaat het lekker met die accenten bij onze animatie-serie Van het een kwam het ander. Voice-overman Stijn...

Posted by VPRO Dorst on  dinsdag 15 december 2015

We zijn zo enthousiast over onze animatie-serie Van het een kwam het ander!Daarom delen we graag een voorproefje van...

Posted by VPRO Dorst on  woensdag 2 december 2015