een idee?

over dorst

Dorst werkt aan de VPRO van de toekomst, samen met de nieuwe generatie journalisten en makers.

Missie

Dorst is het audiovisuele lab voor vernieuwing bij de VPRO. Bij Dorst ontwikkelen getalenteerde jonge makers en journalisten programma’s, formats en zichzelf. Dorst biedt jonge makers en journalisten tussen de 20 en 34 ruimte om te experimenteren, maar ook ondersteuning van ervaren VPRO’ers, met als doel nieuw talent door te laten stromen binnen de VPRO.

Dorst richt zich op dezelfde thema’s als de VPRO als geheel: onderzoeksjournalistiek, buitenlandse verslaggeving, kunst en cultuur, drama en documentaire, wetenschap en geschiedenis. Daarbij ziet Dorst het als haar taak om een jong publiek (18-34) bij de VPRO te betrekken.

Vernieuwing staat bij Dorst voorop, maar vindt plaats binnen de bredere missie van de VPRO, een publieke omroep die een baken van intelligent amusement en eigenzinnige journalistiek vormt en een keurmerk is voor verdieping en oprechte nieuwsgierigheid.

Binnen de VPRO-missie vormen creativiteit, wereldburgerschap, innovatie en eigenzinnigheid de leidraad, met het publiek als uitgangspunt. Voor dat publiek, de creatieve klasse, wil de VPRO een knooppunt zijn van vakmanschap en expertise, betrokkenheid en passie.

Dorst staat open voor nieuwe audiovisuele plannen. Lees hier hoe je een plan kunt indienen om te ontwikkelen binnen Dorst. Check hier een overzicht van alle ausiovisuele producties die eerder werden gemaakt bij Dorst.

het team

Eindredacteur Ruby Deelen (1991) neemt twee dingen in het leven bloedserieus: toffe televisie maken en dansen op afrobeats. Vooral dat eerste is best handig als eindredacteur bij VPRO Dorst. Na haar master Television and Cross-Media Culture liep de Amsterdamse druktemaakster stage bij producent No Pictures Please, waar ze Wijsheid komt met de eeuwen bedacht: een format waarin 100-jarigen advies geven aan millennials die worstelen met levensvragen. En jazeker, ook in de bejaardentehuizen werd gedanst.

Redacteur Randy Vermeulen (1987) is gek op non-fictie. Ooit studeerde hij Theater- Film en Televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Naast zijn rol als dorstige redacteur maakt Randy ook documentaires met zijn eigen productiehuis Vossenfilms. Zo produceerde hij o.a. De lengte van liefde en Deze zomer is van mij. En alsof dat nog niet genoeg is: Randy is ook viewer bij het IDFA en coördinator van VPRO Podcast. Hiervoor werkte hij bij Circe Films. Wanneer hij niet aan het werk is - wanneer dan?- kijkt hij veel tv. 

Nynke Jurgens (1992) heeft een grote liefde voor gekke sokken, draagt alleen goud (maar is heus geen golddigger!) en houdt van koken. Met een propedeuse aan de School voor Journalistiek in Utrecht en de opleiding Audiovisueel Specialist aan de School voor de Kunsten in Groningen op zak, kwam zij bij Dorst terecht als productiestagiaire. Sinds kort is Nynke het nieuwe opperhoofd productie. En waar gaat Nynke dan over? Simpel: over tijd en geld.

Niels Fokkens (1994), vaak omschreven als de snelste luiaard op aarde, studeert Audiovisuele Media aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Hij zit in het derde jaar en studeert af in de richting regie-documentaire. Naast zijn passie voor docu houdt hij zich bezig met het creëren van videoclips en andere visuele content voor zijn bedrijfje NOFO film. Na al dat gefilm staat hij het liefst achter zijn draaitafels platen te draaien of in de keuken een nieuwe pastacreatie te bedenken. 

Ramantou Lukanza (1995) volgt momenteel een opleiding voor Junior Producer aan het ROC van Amsterdam. Bij Dorst hoopt ze veel te leren en te ontdekken welke kant ze precies op wil gaan. Stiekem is ze verliefd op Drake en houdt ze van lekker eten.

Contact

heb je een vraag voor de redactie van dorst?

mail dorst: dorst{at}vpro.nl

of schrijf een brief en stuur die naar:
vpro t.a.v. dorst
postbus 11
1200 jc hilversum 

Eindredactie: Ruby Deelen
Redactie: Randy Vermeulen
Productie: Nynke Jurgens
Stagiair redactie: Niels Fokkens
Stagiair productie: Ramantou Lukanza