steun vpro

archief speelfilms

archief speelfilms

De VPRO investeert ook in kwaliteitsspeelfilms. Een aantal hiervan wordt gemaakt in het kader van ontwikkelingsprojecten als de Telefilm of De Oversteek. Deze pagina biedt een overzicht van VPRO speelfilms geproduceerd voor 2015.

Brozer (2014)

In de film Broos van Mijke de Jong uit 1997, kwamen vier zussen samen. Het is inmiddels 15 jaar later. Een van de zussen heeft kanker en gaat dood. Het gezelschap komt samen om hun zus te steunen in het naderende onvoorspelbare. De voorbijgegane jaren hebben de vrouwen ouder, soms zachter, soms wijzer gemaakt. En soms bleek de tijd niets te hebben veranderd. Maar zus Muis, die tegen haar dood aankijkt, deelt dit proces als een raadsel, als blinde muur en als uitnodiging om aan deel te nemen. Samen springen ze in het diepe zonder te weten waar ze uit gaan komen.

Brozer is het vervolg op Broos, een film waarvan de gehele cast in 1997 een Gouden Kalf kreeg voor beste actrices.

Regie: Mijke de Jong
Scenario: Mijke de Jong & Jolein Laarman
Producent: Topkapi
Cast: Marnie Blok, Lieneke le Roux, Leonoor Pauw en Adelheid Roosen

Afscheid van de maan (2014)

Op de achtste verdieping van de Zonneflat in Deventer woont de twaalfjarige Duch met zijn vader, moeder en zus. Zijn hobby’s zijn de ruimtevaart en Mary, de knappe buurvrouw die niet van de valium af kan blijven. Duchs vader ontwikkelt ook een hobby, maar die betreft de nieuwe buurvrouw van twee deuren verderop. De tragikomische avonturen van deze mensen spelen zich af in de warme zomer van 1972, tijdens de laatste bemande maanreis van de Amerikanen. 

Afscheid van de Maan is ontwikkeld binnen het traject van De Oversteek.
De film ging in premiere op het IFFR en draait vanaf 3 juli 2014 in Nederlandse filmtheaters. Kijk op de website van Afscheid van de Maaom te zien waar de film precies draait.

Regie & scenario: Dick Tuinder
Producent: Column Film
Cast: Elise Schaap, Lotte Proot, Marcel Hensema & Ward Jansen

De Wederopstanding van een klootzak (2013)

De Amsterdamse crimineel Ronnie overleeft ternauwernood een moordaanslag en keert met aangescherpte zintuigen terug in het leven. Een jonge Angolese asielzoeker kan niet praten over de verschrikkingen uit zijn verleden en ziet zijn kansen op een legaal verblijf in Nederland verdampen. Een lijfwacht met een depressie, een hotelhouder met een zieke kat en een echtpaar met een groot verdriet. Allen zullen ze elkaar helpen. Immers: we benne toch op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar?

De Wederopstanding van een klootzak was de openingsfilm van het Internationaal Film Festival Rotterdam in 2013.

VPRO Cinema interview de regisseur Guido van Driel.

Regie: Guido van Driel
Scenario: Guido van DrielBas Blokker
Producent: Topkapi & Menuet 
Cast: Yorick van WageningenGoua Robert GrovoguiJuda Goslinga, Jeroen Willems, Leny BreederveldRené GroothofRian Gerritsen

Boven Is het stil (2013)

Helmer, een vrijgezelle boer van middelbare leeftijd, leidt een geïsoleerd leven met zijn oude en gebrekkige vader. De dagelijkse komst van melkrijder Johan, een robuuste man van Helmers leeftijd, is een lichtpuntje in zijn bestaan. Op een dag besluit Helmer het woonhuis op te gaan knappen. Hij bestelt een modern tweepersoonsbed en verhuist zijn vader naar boven. Als er dan ook nog een jonge knecht op de boerderij komt werken, lijkt Helmers leven voorgoed te gaan veranderen. 

Boven is het Stil is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Gerbrand Bakker. De roman won vele nationale en internationale prijzen. Het boek is in meer dan twintig landen uitgegeven.

VPRO Cinema interviewde regisseur Nanouk Leopold.
 
Regie & scenario: Nanouk Leopold
Producent: Circe Film
Cast: Jeroen Willems, Henri Garcin, Wim Opbrouck, Martijn Lakemeier en Lies Visschedijk

Matterhorn (2013)

In een klein gelovig dorpje leidt Fred een eenzaam bestaan. Zijn vrouw is overleden en hij heeft geen contact meer met zijn zoon. Het enige wat hij nog doet is naar de kerk gaan en met de buren praten. Als er in het dorp plots een vreemdeling opduikt, brengt een ontmoeting met de man weer kleur in Fred´s leven.

Matterhorn is ontwikkeld in het kader van de Telefilm.
 
VPRO Cinema interviewde regisseur Diederik Ebbinge over Matterhorn.
 
Regie & scenario: Diederik Ebbinge
Producent: Column Film
Cast: Ton Kas & René van 't Hof

My Life on Planet B (2012)

Tieners Neky en Eppo geven hun mening over B-films op hun videoblog. Maar Neky’s leven verandert snel en drastisch waardoor hij geen enthousiasme meer kan opbrengen voor slechte films.

My Life on Planet B is ontwikkeld binnen het traject van De Oversteek.

Tijdens het Nederlands Film Festival sprak VPRO Cinema met regisseur Ivan Lopez Nunen.

Regie: Ivan Lopez Nunen
Scenario: 
Rogier de Blok
Producent: 
Topkapi
Cast: 
Serge Price & Rik Wezenberg

Hemel (2012)

Hemel is geen gemakkelijk meisje. De eerste helft van de film verplaatst ze zicht van bed naar bed, zonder ooit verliefd te worden. Want niemand komt in de buurt van vader Gijs (een krachtig-ontspannen Hans Dagelet), die Hemel in zijn eentje heeft opgevoed na de dood van haar moeder. Hemel is pure cinema, en dat viel ook op in Berlijn, waar de film de prijs van de internationale filmkritiek kreeg.

Hemel is ontwikkeld binnen het traject van De Oversteek.

VPRO Cinema interviewde regisseur Sacha Polak over Hemel.

Regie: Sacha Polak
Scenario: 
Helena van der Meulen
Producent
: Circe Film
Cast: 
Hannah Hoekstra, Hans Dagelet, Rifka Lodeizen, Mark Rietman, Eva Duijvestein

170 hz (2011)

Evy (16) is verliefd op Nick (19). Ze komen allebei uit een welgesteld gezin, maar Nick is een rebel die een moeizame relatie met zijn vader heeft. Nick komt een keer eten en schoffeert Evy's vader. Die laat weten dat hij de relatie afkeurt en in de daaropvolgende ruzie slaat hij zijn dochter. Nick steelt een auto en de twee jonge geliefden vluchten om een nieuw leven te beginnen. Ze vinden hun vrijheid op een verlaten duikboot, maar Evy ontdekt dat de agressieve Nick een geheim meedraagt. Het klassieke liefdesverhaal heeft een twist, omdat zowel Evy als Nick doof zijn. Het onbegrip dat jonge mensen ten deel valt krijgt daardoor een extra draai.

De titel verwijst naar de hoogste van de lage tonen die Nick nog kan horen. Geluid - en de afwezigheid daarvan - is een belangrijk personage in de ondertitelde film, die vanuit de dove personages wordt verteld. Ze communiceren in gebarentaal. Het sounddesign van de film maakt horenden duidelijk hoe het is om als dove te leven.

170 hz is ontwikkeld in het kader van het traject van De Oversteek.

Regie & scenario: Joost van Ginkel
Producent: 
Column Film
Cast: 
Gaite Jansen, Michael Muller, Eva van Heijningen, Ariane Schluter, Porgy Franssen