debatavond De trek met Bram Vermeulen

migratie in Afrika

Op donderdag 10 november bieden we u een exclusieve kijk achter de schermen van de nieuwe VPRO-serie De trek. Ontmoet de makers van het programma, spreek met diverse kenners en praat mee over de onderwerpen uit de serie.

De afgelopen jaren waagden duizenden Afrikanen de oversteek naar Europa op zoek naar veiligheid en een beter leven. Velen van hen overleefden de reis niet. Anderen arriveerden wel maar hun wachtte een allesbehalve comfortabel bestaan. Overigens verhuizen de meeste Afrikaanse migranten sinds jaar en dag naar een ander Afrikaans land.

Voor de VPRO reisde Bram Vermeulen naar Afrika, op zoek naar hoofdrolspelers en betrokkenen. Wie zijn die vluchtelingen? Hoe gaat een vlucht naar Europa precies in zijn werk? En wat betekent het vertrek voor de achterblijvers? Het leidde tot de vierdelige VPRO-reisserie De trek, over migratie binnen en uit Afrika. 

Bram Vermeulen sprak voor De trek met mensensmokkelaars, achterblijvers van drenkelingen, gedeporteerden en xenofoben. Kun je van een mensensmokkelaar houden? Is migratie wel een probleem? Wat gebeurt met migranten nadat ze Nederland zijn uitgezet? En kent Afrika ook anti-buitenlander populisten, zoals Donald Trump of Geert Wilders?

Met Bram Vermeulen: documentairemaker, journalist en voormalig correspondent Zuid-Afrika, Ayaan Abuka:politicologe, expert veiligheid en migratie en programmacoördinator bij vakblad Vice Versa, Kiza Magendane: columnist en oprichter van African Students United, Afrika-onderzoeker Marije Balt (directeur SpringFactor) , Flip van Dyke: analist asiel- en migratiecijfers, Abakoula Argalaless: oprichter van Aman-Iman en lid van de Comissie Integratie en Mondialisering Maastricht (COMM). 

Deze avond zal geleid worden door Chris Kijne
Muziek door Orville Breedveld.

Donderdag 10 november
20.00 tot 22.00 uur
Felix in de Steigers, Keizersgracht 324, Amsterdam

Entree: 12,50 euro / VPRO Leden 7,50 euro met actiecode DETREKVPRO


Hier kunt u toegangskaarten bestellen
 

De trek is vanaf 6 november vier zondagen te zien op NPO 2 vanaf 20.15 uur: vpro.nl/detrek