onzichtbaar nederland meet up

Op dinsdag 25 oktober heten wij u voor de introductie meetup van Onzichtbaar Nederland graag welkom op een voor de meeste bezoekers onzichtbare plek, het nieuwe metrostation ‘De Kathedraal’ van de Noord-Zuidlijn onder het Centraal Station in Amsterdam.

De makers van Nederland van Boven zijn terug met een nieuw crossmediaal project. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in kaart gebracht, maar ook de veranderende blik op hoe wij ons land zien. De terugkerende vraag bij deze reeks over de geschiedenis van de ruimtelijke ordening van Nederland luidt: hoe zag ons land eruit en hoe ligt het er nu bij? Met acht afleveringen gaan we terug in de tijd aan de hand van grote thema’s, zoals de watervoorzieningen, energieproductie en -verbruik, de ontwikkeling van Nederlandse steden en de geschiedenis van onze communicatie, en maken het onzichtbare verleden weer beeldend en invoelbaar. 

Op deze avond krijgt u natuurlijk een voorproef van de serie op televisie, maar introduceert ook directeur van de Noord-Zuidlijn, Hoite Detmar, ons in de wereld van de ondergrondse stations. Hij zal het belang van De Kathedraal toelichten en natuurlijk geheel in lijn met ons programma kort ingaan op de ontstaansgeschiedenis van de Noord-Zuidlijn.

Eindredacteur, Geert Rozinga, zal aan de hand van een aantal spraakmakende fragmenten u meenemen in het land van Onzichtbaar Nederland. Ook licht hij aan de hand van voorbeelden het gebruik en het belang van datavisualisaties en animaties toe.

Verder zal emeritus-hoogleraar, Herman Pleij, een voordracht houden over de totstandkoming van bijzondere infrastructurele veranderingen in Nederland. Aan de hand van een aantal voorbeelden praat hij over ingrepen in het landschap en de Nederlandse mentaliteiten die daarachter steekt.

Stadsarcheoloog van Amsterdam, Jerzy Gawronski, vertelt over de goudmijn die de bouw van de Noord-Zuidlijn voor hem was. Archeologisch gesproken begint het ontstaan van Amsterdam als voorloper van onze stad aan het einde van de twaalfde eeuw, maar dankzij de opgravingen tijdens de bouw van de Noord- Zuidlijn weten we  dat aan het eind van de Nieuwe Steentijd er mensen woonden in het gebied waar later Amsterdam ontstond.

Geert-Jan Strengholt legt tot slot de speciaal voor het programma ontwikkelde Game toe en de Virtual Reality film die aan het project gekoppeld wordt.

Uw gastheer van deze bijzondere avond is Chris Kijne.

dinsdag 25 oktober
20.00 - 21.15 uur
Kathedraal – het station van de Noord-Zuidlijn bij Amsterdam Centraal Station.

Kaarten kosten 7,50 euro en kunt u hier bestellen