16-27 nov

IDFA-films op tv

Tijdens IDFA kun je thuis op de bank ook volop genieten van prachtige documentaires. De VPRO maakte daarom een handig overzicht voor alle liefhebbers die niet 10 dagen naar het festival kunnen.

IDFA films in 2Doc:

2Doc: A Family Affair

Op zijn 30ste verjaardag ontvangt Tom Fassaert een geheimzinnige uitnodiging van zijn 95-jarige grootmoeder Marianne, een vrouw die hij op dat moment alleen kent van mythes en de overwegend negatieve verhalen van zijn vader. Zij was een beroemd fotomodel in de jaren ‘50, een echte diva. Als moeder plaatste ze haar twee zoons in een kindertehuis en emigreerde ze van de één op de andere dag naar Zuid-Afrika, ver weg van haar familie.

Fassaert besluit in te gaan op haar uitnodiging, maar niet zonder zijn camera mee te nemen. Bij aankomst blijkt oma nog steeds een femme fatale, wiens obsessie zich nu op haar kleinzoon richt. Terwijl Tom achter haar façade probeert te komen, raakt hij steeds dieper verstrengeld in zijn eigen familiegeschiedenis.
Regie: Tom Fassaert. Productie: Wout Conijn / Conijn Film voor KRO/NCRV.

Openingsfilm IDFA 2015 - bekijk de trailer

> Woensdag 16 november, NPO 2, 20.00 uur en daarna hier te zien.

2Doc: Motley’s Law

Kimberley Motley mag  als enige buitenlander en als enige vrouw werken als advocaat  in Afghanistan binnen het in 2004 geïmplementeerd rechtssysteem, waarin een democratische grondwet wordt gecombineerd met informele shariarechtspraak.

Ze verdedigt onder meer een Britse soldaat die al twee jaar zonder proces vast zit voor fraude, maar ook een Afghaans meisje dat een straf boven het hoofd hangt, omdat ze bij haar man is weggelopen. Motley kwam naar Afghanistan voor het geld, maar ze raakt persoonlijk betrokken bij de situatie en gaat de strijd tegen corruptie en schending van de mensenrechten niet uit de weg. Bang is ze niet. Een dag nadat er een granaat in haar huis is gegooid, keert Motley terug. Maar op het moment dat de vredestroepen uit Afghanistan worden teruggetrokken, gaat de veiligheidssituatie achteruit en is het de vraag of ze wel moet blijven. Regie: Nicole Nielsen Horani, Denemarken 2015

Winnaar Alliance of Women Film Journalists' EDA Award for Best Female-Directed Documentary 2015 - bekijk de trailer

> Woensdag 16 november, NPO 2, 23.05 uur en daarna hier te zien.

vpro & idfa

Het IDFA vanuit huis volgen? Bekijk hier dan programmering van de VPRO rondom het IDFA op radio, tv en internet.

Op zoek naar kaartjes? Ga dan naar de site van IDFA voor het festivalprogramma.

A Strange Love Affair With Ego

2Doc: A Strange Love Affair With Ego (hh)

Als kind wist regisseur Ester Gould precies wie ze wilde worden: haar twee jaar oudere zus Rowan, die met haar enorme zelfovertuiging de wereld aan haar voeten had liggen. Een eigenzinnige zoektocht naar de grens tussen gezond en ongezond narcisme, in een tijd waarin het ‘ik’ en de verering van het zelf steeds belangrijker worden.
Regie: Esther Gould. Productie: Joost Seelen / VPRO.

Winnaar IDFA Dutch Competition 2015 - bekijk de trailer

> Donderdag 17 november, NPO 2, 23.05 uur en daarna hier te zien

2Doc: Presenting Princess Shaw (hh)

Verpleegster Samantha uit New Orleans droomt van een carrière als zangeres. Ze gebruikt YouTube niet alleen om haar zelfgeschreven liedjes te delen, maar ook als videodagboek. Zonder het te weten heeft Princess Shaw, zoals ze zich als artiest noemt, een bijzondere bewonderaar. De Israëlische muzikant/kunstenaar Ophir Kutiel Kutiman maakt audiovisuele symfonieën. Vijf jaar geleden maakte hij zijn eerste werk en dit ging binnen een week viral met meer dan een miljoen hits. Kutiman bouwt zijn werk op uit muziekvideoclips die mensen online zetten in de hoop ontdekt te worden. Een van hen is de alleenstaande verpleegster Samantha, uit New Orleans die onder de artiestennaam Princess Shaw probeert door te breken.  Ze kan onmogelijk weten dat er aan de andere kant van de wereld iemand is die in haar gelooft en haar talent herkent. Iemand die op het punt staat haar werk met een ongekend groot publiek te delen.
Regie: Ido Haar, Israel 2015

bekijk de trailer

> Vrijdag 18 november, NPO 2, 23.05 uur en daarna hier te zien

Frans Timmermans in 'De Europeaan'

2Doc: De Europeaan

Lukt het De Europeaan Frans Timmermans trouw te blijven aan zijn idealen en de solidariteit waar Europa voor staat in de praktijk te brengen? Zelden heeft een camera van zo dichtbij het hart van Europa kunnen filmen. Het resultaat is een persoonlijke, bij vlagen grappige en ontroerende film in een politiek hectische tijd.
Regie: Dirk Jan Roeleven, geproduceerd door De Familie Film en TV, in coproductie met VPRO, met steun van Filmfonds, Mediafonds en CoBO

> Maandag 21 november, NPO 2, 20.25 uur en daarna hier te zien

2Doc: A Syrian Love Story

Een rauw en ontluisterend familiedrama waarin regisseur Sean McAllister laat zien hoe de dagelijkse realiteit van de Syrische burgeroorlog het gezin van Amer en Raghda langzaam maar gestaag uiteenrukt. Ze ontmoetten elkaar vijftien jaar geleden in een Syrische gevangenis. Het eerste wat Amer van Raghda zag, was haar bebloede gezicht toen ze na een pak slaag in een naburige cel werd geplaatst. De daarop volgende maanden communiceerden ze door een klein gaatje in de muur dat ze stiekem hadden gemaakt. Ze werden verliefd en na hun vrijlating trouwden ze en begonnen ze samen een gezin.
Regie: Sean McAllister, 2015 - bekijk de trailer

Maandag 21 november om 23.05 uur op NPO 2 en daarna online te zien

2Doc: Sonita

De 18 jarige Afghaanse Sonita droomt ervan een beroemde rapper te worden. Voorlopig heeft ze echter nog slechts fans in het asielzoekerscentrum in Teheran waar ze verblijft. Ondertussen maken haar ouders plannen om haar uit te huwelijken. Regisseur Rokhsareh Ghaem Maghami volgt haar in de documentaire 'Sonita' gedurende deze worsteling.
Regie: Rokhsareh Ghaem Maghami

Winnaar IDFA Audience Award 2015

> Dinsdag 22 november, NPO 2, 20.30 uur en daarna hier te zien

 

2Doc: IDFA Hier is het nooit stil

Een documentaire over de nachtelijke gedachten en dromen van jongens in een jeugdgevangenis.
Regie: Sjoerd Oostrik

> Dinsdag 22 november, NPO 2, 23.05 uur en daarna hier te zien
 

2Doc: Don Juan

Portret van de indolente 22-jarige Oleg,  die niet weet wat hij met zijn leven aan moet en zijn moeder Marina met zijn gedrag tot wanhoop brengt . Oleg heeft geen behoefte aan gezelschap. Hij is erg op zichzelf en staat ingeschreven aan de universiteit van Nizjni Novgorod en volgt online colleges. Zijn moeder vindt dat hij  alleen maar op de bank voor de tv hangt. Ze probeert een echte man van haar zoon te maken en schakelt een leger van therapeuten in om haar zoon er toe te bewegen achter de vrouwen aan te gaan. Ze bereikt het tegenovergestelde want zoonlief raakt van alle tegenstrijdige adviezen alleen maar in de war.  Redding komt van de meisjes van de toneelschool die Oleg onder hun hoede nemen.
Regie: Jerzy Sladkowski, Zweden / Finland, 2015

Winnaar VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary 2015

> Woensdag 23 november, NPO 2, 23.15 uur en daarna hier te zien

2doc: Garage 2.0

Gert is de ambitieuze directeur van een autobedrijf in Vianen die ver op zijn troepen vooruit loopt. Met tomeloze energie spoort hij zijn werknemers aan de allerbeste te zijn. Geen afdeling wordt gespaard om 'het nieuwe werken' door tal van trainingen en eindeloze vergaderingen onder de knie te krijgen. Maar lukt het Gert uiteindelijk van de werknemer 1.0 een werknemer 2.0 te maken? Hoe ondergaat het personeel die toenemende druk? Hoe overleeft een familiebedrijf in crisistijd? Op de achtergrond spelen ook de bijzondere familieverhoudingen binnen het bedrijf een rol. Senior, de oprichter, doet nog dagelijks zijn ronde door de zaak. Ton, Gerts oudere broer, is mede-eigenaar en opereert meer vanuit de oorspronkelijke, lossere en familiaire sfeer van het bedrijf.

Regie: Catherine van Campen (2015)

> Donderdag 24 november om 23.55 uur op NPO 2 en ook (nu al) online te zien

2Doc: Verloop van jaren - dichter bij Remco Campert

Schrijver Remco Campert ziet zichzelf in de allereerste plaats als dichter, ook al is hij wellicht het meest bekend van zijn columns en verhalen en publieke optredens. Daarin heeft hij een zorgvuldig beeld van zichzelf geschapen als een charmant zondagskind dat bij iedereen geliefd is. Maar wie is hij echt?  Een film over weemoed, vergankelijkheid en de naderende dood, en de poëzie als levenselixer. ‘Ik wil de dood voorblijven. Zolang ik schrijf leef ik.’
Regie: John Albert Jansen, geproduceerd door Stichting Oogland, in coproductie met RTV-NH, VPRO, met steun van CoBO

> Dinsdag 20 december, NPO 2, 22.55 uur en daarna online te zien