16-27 nov

Tien topfilms op IDFA 2016

Dit geloof je toch niet? Nathalie Windhorst en Syl van Duin, documentaire-aankopers van de VPRO, tippen tien topfilms die 'stranger than fiction' zijn.

►Death in the Terminal Bij een schietpartij in een Israëlisch busstation wordt een verdachte neergeschoten en gelyncht door de menigte. Maar was hij wel de dader? 

►Weiner Anthony Weiner, veelbelovend Congreslid, moest aftreden door een seksschandaal. Hij krijgt een herkansing, maar dan gaat het toch weer mis..

►The Promise Jongen belooft zijn vriendin de schuld op zich te nemen van de moord op haar ouders, die ze samen hebben gepleegd. Dat had hij beter niet kunnen doen.

►Forever Pure Joods voetbalteam uit Jeruzalem krijgt twee moslimspelers in het team. Dit leidt tot een racistische reactie bij de supporters.

►Houston, We Have a Problem Amerikanen zouden hun zinnen hebben gezet op het Joegoslavische ruimteprogramma in de jaren zestig.

Shadow World

►Shadow World Onthullend en ontluisterend portret van de wereld van de internationale wapenhandel waarin oorlogen en conflicten vooral dienen om wapens te kunnen verhandelen. 

►Dream Empire Hoe wek je de illusie dat een nieuwbouwproject in China ook erg geliefd is onder buitenlanders? Je huurt een stel blanke acteurs in...

►Hotel Sunrise Impressie van een troosteloze Slowaakse wijk in een verhaal zoals Robert Altmans 'Short Cuts' waarin bewoners elkaar steeds tegenkomen. 

►Liberation Day Rockband uit voormalig Joegoslavië speelt nieuwe versie van de Sound of Music in Noord-Korea.

►The Good Polstman Een slaperig Bulgaars dorpje op de grens met Turkije wordt het middelpunt van de vluchtelingencrisis als Syrische vluchtelingen proberen juist hier de grens over te steken.